19 Nisan 2024 Cuma

11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN ELBİSTAN BELEDİYESİ`NİN BORCU AÇIKLANDI   15:45   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`A SESLENDİ   15:34   AKBELEN`DE MADEN SAHASINDAKİ PATLAMALAR NEDENİYLE HER YER TOZ DUMAN... İKİZKÖYLÜ VATANDAŞ: "ŞU ANDA NEFES ALAMIYORUZ"   15:20   ÖZGÜR ÖZEL: ``VİZE SERBESTİSİNİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ENGELİ AŞMAK, CHP İKTİDARINDA 15 GÜNLÜK İŞTİR"   15:04   CHP`Lİ ÜÇ BELEDİYE DAHA BORÇ AÇIKLADI   14:36   MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİMİ, AKDENİZ BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ   14:31   TOROSLAR BELEDİYESİ’NDEN YOLLARA YENİ DOKUNUŞ   14:24   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN KONUŞTU   13:58   İYİ PARTİLİ KARAKAŞ, DÜNYA BANKASI KREDİSİNE TÜRKİYE`NİN 11 BİN SURİYELİ SIĞINMACIYA TARIMDA KADRO VERİLMESİ ŞARTI KONULDUĞUNU AÇIKLADI. AK PARTİLİ ZENGİN YALANDI, KARAKAŞ BELGE YAYINLADI   13:08   TURİST REHBERLERİ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR  
 
     
   

‘Ohal ruhu meclise giriyor’


CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, AKP hükümetinin Meclis İç Tüzüğü’nde yapmak istediği değişikliklerle milletvekillerinin konuşma hakkının, seçim çevrelerinin sorunlarını dile getirme görevinin engelleneceğini belirterek, “Ülke kanun hükmünde kararnamelerle yönetiliyor. Herkesin, her kesimi

 

Tarih : 20 Temmuz 2017 Perşembe 07:58   Okunma : 1370

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, TBMM Anayasa Komisyonu’nda, Meclis İç Tüzüğü’nde değişiklik yapılmasını öngören teklif üzerine söz aldı.

‘HALKIN SORUNLARINI DİLE GETİRMEMİZ KISITLANIYOR’

AKP ve MHP’nin desteklediği iç tüzük değişikliğinin esas amacının, milletvekillerinin mecliste konuşma yapmasını, kanun teklifi, araştırma önergesi ve soru önergesi vermesini engellemek olduğunu kaydeden Kuyucuoğlu,  “Şimdi, iktidarın konuşmayla ilgili bir sorunu yok çünkü uygulama, yürütme onun elinde olduğu için burada kimin düşüncelerini belirtme talebi olabilir? Özellikle muhalefetin. Herkes bir bölgeden geliyor, bir bölgeyi temsil ediyor; en az 90 -100 bin oy alıyor, belli bir nüfusu temsil ediyor. Bölgesinin taleplerini, dileklerini milletvekili olarak Mecliste dile getirme görevi var. O talepleri gerekirse yasa şeklinde, gerekirse araştırma önergesi şeklinde, gerekirse soru önergesi şeklinde ifade edecek. İktidarın böyle bir değişiklik talebi bir hukuk devletinde, bir demokraside uygun mu? Uygun değil ama muhalefetin (MHP) de buna destek vermesi anlaşılabilir gibi değil. Yani, biz de hak, hukuk, adalet istiyoruz. Niye? Konuşmamız kısıtlanıyor. Halkı temsil etmemiz, onların taleplerini, dileklerini dile getirmemiz kısıtlanıyor” dedi.

‘ŞİMDİLİK BİRAZ KISALIM, 2019’DA TAMAMEN KISARIZ DİYORLAR’

Kuyucuoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın, ‘İç Tüzüğü 2019’da yeniden değiştireceğiz’ dediğini de hatırlatarak şunları söyledi: “Enteresan bir durum. Yani, iki seneliğine bir İç Tüzük değişikliği yapılıyor, iki sene sonra bir daha değiştireceğiz. Yani, bunun ne anlamı var? Ne yapılmak isteniyor? İleriye mi götüreceğiz, geriye mi götüreceğiz? Biliyorsunuz, 16 Nisan referandumuyla beraber, referandumun da nasıl olduğunu, nasıl geliştiğini, YSK’nın kararlarını biliyoruz, neticede 2019’da Başkanlık sistemine geçiyoruz. Yani, 2019’a kadar bile beklenmiyor. Muhalefet o zaman herhâlde daha fazla kısılacak, ‘şimdilik biraz kısalım. 2019’a geldiğimizde kalanı da kısarız” diyorlar. Böyle bir hedef var gibi. Bir yıldır, bir yılı geçti, OHAL uygulanıyor ülkemizde, sivil bir sıkıyönetim var. Zaten, ülke kanun hükmünde kararnamelerle yönetiliyor. Herkesin, her kesimin de sesi kısılıyor.  OHAL ruhu son olarak da Meclise giriyor çünkü insanlar dışarıda konuşamıyorlar, yazamıyorlar, çizemiyorlar, herkesle ilgili gereği yapılıyor. Demek ki bizim hak, hukuk, adalet talebimizin de burada ne kadar haklı olduğu bir kere daha görülüyor çünkü gerçekten bugün Meclisin içerisinde bile kendimizi ifade etme anlamında adalete ihtiyacımız var. Ama maalesef gözler görmüyor, kulaklar duymuyor. Nasıl bir Mecliste görev yapıyoruz anlamak mümkün değil.”

‘MİLLETVEKİLLERİNİN KONUŞMASI LÜZUMSUZ MU?’

Başbakan Binali Yıldırım’ın, ‘İç Tüzük’ü verimli çalışma için, zamanı etkin kullanma, lüzumsuz konuşmalarla Meclisi meşgul etmemek için değiştiriyoruz’ şeklindeki sözlerini hatırlatan SerdalKuyucuoğlu, “Milletvekillerinin konuşmalarını lüzumsuz konuşma olarak addetmek hangi anlayışa sığar? Niye böyle bir ifade kullanılıyor? Bu bana göre milletvekillerini aşağılayıcı bir ifade. Milletin oyunu almış adam geliyor, herhâlde lüzumsuz ve gereksiz konuşuyorsa bu arkadaşları seçmenleri cezalandırır; gelip orada kürsüde kalkıp alakalı alakasız, gerekli gereksiz konuşuyorsa bir milletvekili için çok büyük bir risk, böyle bir şeyi de hiçbir milletvekilinin almayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 ‘SIKIYÖNETİM DEMOKLES’İN KILICI GİBİ’

Hükümetin istediği yasayı çıkaracak çoğunluğa sahip olmasına rağmen, mecliste muhalefetin sesini kısmaya çalıştığına işaret eden SerdalKuyucuoğlu,”Türkiye’de zaten son dönemde belli ilkleri yaşıyoruz, maalesef bu da herhâlde Türkiye’de, dünyada örneği az bulunacak bir durum. Son yıllarda özellikle 15 Temmuzla beraber çok ciddi konuları yaşadık. Bir OHAL konusu var. Türkiye'nin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sivil sıkıyönetim devam ediyor. Başvuru komisyonu oluşturuldu. Başbakan, “120 bin civarında başvuru bekliyoruz” dedi. Bu 120 bin kişinin müracaatı ne kadar sürede sonuçlanacak, bilmiyoruz, ucu açık. Yani, biz hep hak, hukuk, adalet diyoruz; şimdi bu hak, hukuk, adalet Meclisin içinde muhalefetin konuşması konusuna kadar geldi, buraya kadar geldik” ifadelerini kullandı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  kemal kılıçdaroğlu, ohal, serdal kuyucuoğlu, meclis içtüzüğü, chp.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA