29 Mart 2024 Cuma

18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI  
 
     
   

‘Hukuk sistemi mülakatlar yoluyla kadrolaşma aracı oldu’


CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, bir mahkemede karar açıklanması sırasında hâkimin hatasını zabıt kâtibinin sözlü uyarısıyla düzelttiğine tanık olduğunu belirterek, “Bu niteliksizliğin nedeni OHAL ve KHK’lar eliyle hükümetin yargıda kadrolaşmanın yolunu açmasıdır. Liyakate dayalı iş

 

Tarih : 22 Temmuz 2017 Cumartesi 06:03   Okunma : 1210

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak istinaf mahkemelerinde yaşanan sorunları ve yargıda kadrolaşmanın yarattığı sıkıntıları gündeme getirdi.

“On beş yıldır ülkeyi tek başına yöneten ve adında adalet olan bir partinin hukuk ve adalet noktasında geldiği yer hepimizin malumu” diyen Çamak, “Bugün ülkemiz âdeta bir hukuk cehennemine dönüşmüş durumda. Partimiz Cumhuriyet Halk Partisi’nin darbelere karşı birlikte mücadele etme çağrılarına hükümet OHAL ilan ederek yanıt vermiş, darbecilerle ve darbecilikle mücadelede hukuk dışı ve antidemokratik bir yol izlemeyi tercih etmiştir. Ülkede yaşanan bu hukuksuzlukların bedelini halkımız işsizlik, yoksulluk ve geleceksizlikle günbegün ödüyor” ifadelerini kullandı.

Çamak, istinaf mahkemelerinin Temmuz 2016’da faaliyete geçtiğini, 15 Temmuz kalkışması sırasında FETÖ örgütüne mensup 6 bine yakın hâkim ve savcının meslekten ihraç edilmesi ve on yıl ve üstü meslek deneyimine sahip meslek mensubunun azalması nedeniyle bu mahkemelere üye bulmakta zorlanıldığını kaydetti.

Çamak, “Bu hâliyle, yargının öncelikle insan kaynağı sorunu olduğu, dolayısıyla istinafın istenilen düzeyde verimli olamadığı görülmektedir” dedi.

‘İstinaf mahkemeleri çözüm odaklı değil’

İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçtiği tarihten itibaren Danıştay’da 2016 yılında 269 bin 509 adet dosyanın 133 bin 104 adedinin sonuçlandırıldığı, 136 bin 475 adedinin 2017 yılına devredildiği, Yargıtay’da 1 milyon 594 bin 730 dosyadan 938 bin 5 adedinin karara bağlandığı, 656 bin 775 adedinin devredildiği bilgisini paylaşan Çamak şunları söyledi:

“İstinaf yolunda en çok içtihat ve farklı karar kavramları tartışılmalıdır. Zira aynı bölgelerdeki dairelerin aynı ihtilaflarda farklı kararlar verdiği görülmektedir. Bu durum ciddi bir hukuk garabeti yaratmaktadır. Bu hususta acilen içtihat farklılıkları giderilmeli ve bir usul düzenlemesi yapılmalıdır. Aceleye getirilen istinaf mahkemeleri mevcut hâliyle çözüm odaklı olmaktan oldukça uzaktır. Yeterli kıdemli hâkim istinafa çekildiğinde alt derecede idari ve adli yargının iş yükü ve karar kalitesi arzulanan nitelikten yoksun olacaktır. Bu niteliksizliğin nedeni OHAL ve KHK'lar eliyle hükümetin

yargıda kadrolaşmanın yolunu açmasıdır. Liyakate dayalı işlemesi gereken hukuk sistemi bugün özellikle mülakatlar yoluyla kadrolaşmanın aracı hâline gelmiştir.”

‘Hâkim 1 ila 3 yıl hapis cezası deyince zabıt katibi uyardı’

Yakın zamanda bir mahkemede hâkimin kararını açıklarken ‘1 ila 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasına’ şeklinde ifade kullandığını, bunun üzerine zabıt kâtibinin ‘Hâkim bey, kesin bir rakam belirtmeniz gerekir’ diyerek hâkimi uyardığına tanık olduğunu söyleyen Çamak,  “Bu örneklerin ortaya koyduğu temel gerekçe şu:  Adalet sistemimiz cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir biçimde yozlaşmaktadır. Bunu toplumun yargıya olan güveninin gittikçe zayıflamasından da anlıyoruz. Vicdanın yerine siyasi saiklerle karar veren yetersiz, deneyimsiz yargıçlar ülkedeki adaletin ne hâlde olduğunun göstergesidir. Şunu unutmamak gerekir ki bugün adaleti işlemez hâle getirirseniz yarın bir gün siz de o işlemeyen adaletin çıkmaz sokaklarından kaybolabilirsiniz” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  chp, mersin, hüseyin çamak, hukuk sistemi.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA