16 Nisan 2024 Salı

17:04   VAHAP SEÇER`DEN İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARINA TEBRİK ZİYARET   16:46   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER`E TEBRİK ZİYARETİ   15:58   ÖZGÜR ÖZEL: "HATAY HALKININ İRADESİNE SAHİP ÇIKMAYA BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL: “RECEP TAYYİP ERDOĞAN İŞ BİLMEZLİĞİ, İNADI SONUCU MALİYETİ HEPİMİZE ÖDETMİŞTİR”    14:23   CHP SEÇİM ZAFERİ SONRASI İLK GRUP TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ   13:30   TİCARET BAKANLIĞI`NDAN YALANLAMA: "İSRAİL İLE İHRACAT KISITLAMASINA TABİ OLAN 54 ÜRÜN GRUBUNDAKİ 1019 ÜRÜNE, 9 NİSAN`DAN İTİBAREN GÜMRÜKLERİMİZDE İHRACAT TESCİL İŞLEMİ KESİNLİKLE YAPILMAMAKTADIR"   12:18   CAN ATALAY`DAN DEPREM KAYIPLARI İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI   12:05   MSB: "GARA BÖLGESİNDE 5 PKK`LI TERÖRİST DAHA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:37   GAZETECİLER CEMİYETİ GENÇ GAZETECİLERE YÖNELİK EĞİTİM KAMPI DÜZENLİYOR   10:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN USTALARI CİHAZLARIN BAKIM-ONARIMINI YAPARAK ÖMRÜNÜ UZATIYOR   09:28   ALİ YERLİKAYA: "KIRMIZI VE SARI BÜLTENLE ARANAN NURLAN ZHARIMBETOV, `MAHZEN-27` OPERASYONUYLA YAKALANDI"   15:37   İSTANBUL`DA 29 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ YANGINLA İLGİLİ İTFAİYE RAPORU AÇIKLANDI   14:59   YENİŞEHİR BELEDİYESİ DÜNYA PARATRİATLON KUPASI YARIŞLARINA HAZIR   14:28   CHP HEYETİ ANTALYA ADLİYESİ ÖNÜNDE   13:01   AKP`DE ISTAKOZ KRİZİ   12:20   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN KEŞAN BELEDİYESİ`NİN ÖNCEKİ DÖNEM BORÇLARI AÇIKLANDI: TOPLAM BORÇ 483 MİLYON, 3 AYDA 13 MİLYON TL KURUYEMİŞ VE BENZERİ GİDERLERE HARCANMIŞ   11:29   YARGITAY BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE YİNE SONUÇ ÇIKMADI   10:39   CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BULUT: “İKTİDAR VEKİLLERİ ISTAKOZ, VATANDAŞ BORÇLARINI ÖDEME DERDİNDE”   10:18   TELEFERİK KAZASI SORUŞTURMASI KAPSAMINDA TUTUKLANAN KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI KOCAGÖZ: "TEK SORUMLU BENMİŞİM GİBİ GÖSTERİLDİ"   09:55   VAHAP SEÇER`DEN SMA HASTASI MEHMET ALİ BEBEĞİN KAMPANYASINA DESTEK  
 
     
   

Zehirli ürünler iç piyasaya mı sürüldü?


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, klorpirifos adlı bir tarımsal zehrin piyasadan toplatılmasına rağmen, AB’ye gönderilen bazı tarım ürünlerinde klorpirifos kalıntısına rastlanmasını ve iç piyasaya sürülen tarım ürünlerinde de bu kalıntının olduğu endişelerini mecli

 

Tarih : 17 Ağustos 2017 Perşembe 06:14   Okunma : 1233

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, klorpirifos adlı bir tarımsal zehrin piyasadan toplatılmasına rağmen, AB’ye gönderilen bazı tarım ürünlerinde klorpirifos kalıntısına rastlanmasını ve iç piyasaya sürülen tarım ürünlerinde de bu kalıntının olduğu endişelerini meclis gündemine taşıdı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Çamak,  geçmiş yıllarda çiçek tripsi ve domates güvesi gibi zararlılar nedeniyle çok sayıda gıda ürününün sınır kapılarından geri gönderildiğini, bu yıl ise en çok klorpirifos zehri nedeniyle iadelerin yaşandığını söyledi.

Çamak, “Özellikle AB ülkelerine ihraç edilen tarım ürünlerinde 2013 ve 2014 yıllarında klorpirifos kalıntısı bulunmazken; 2017’de bu oranın üst seviyelere çıkması önemli bir ihmali ortaya koymaktadır. Ülkemizde en çok domates, biber ve asma yaprağında klorpirifos aktif maddesi görülmektedir. Zehir” olarak tabir edilen klorpirifosun AB’de 2015’te yasaklanmasının ardından Türkiye’de de piyasadan toplanıp, satışının yasaklanmasına karar verilmişti. Ancak çeşitli ürünlerde bu zehre rastlanması, mevcut stoklarla ilgili bir önlem alınmadığını ve kullanılmaya devam edildiğini göstermektedir” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası’nın bu zehrin tespit edildiği ürünlerin derhal imha edilmesi ve  iç piyasada satışa sunulmasının engellenmesi gerektiğini vurguladığına işaret eden Çamak, “Bu zehrin kullanıldığı ürünlerin tüketilmesi durumunda anne karnındaki bebeğe bile zarar verdiğini belirtmektedir” ifadelerini kullandı.

 Çamak, “İlaç kalıntısı ve klorpirifos içeren bitki koruma ürün kullanımını, en çok ihracatın yapıldığı AB ülkelerinde hızlı alarm sistemiyle fark edilip iade edilmekte, bu durum da hem ülkemizin itibarını hem de üretici ve ihracatçı firmalarımızı ciddi anlamda zora sokmaktadır. Ancak tüm bunlardan da önemli olan ihraç edilemeyip dönen ürünlerin akıbetinin ne olduğuyla ilgilidir. Daha önce de bununla ilgili sorunları içeren sorularımızı Bakanlığınıza iletmemize karşın maalesef bu durumun nedenleri, akıbeti ve sonuçlarına dair aydınlatıcı bir cevap alamadık. Bugün gelinen noktada; insan hayatı ile ilgili olan bu sorunun artarak devam ettiği ve bu sorunun çözülmesi için herhangi bir çabanın gösterilmediğine dair ciddi endişeler söz konusudur” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Tarımsal ürünlere zarar veren Akdeniz meyve sineği ile mücadele kapsamında ülke çapında ne gibi çalışmalar yürütülmektedir? Bu çalışmalarda ne gibi ilerlemeler kaydedilmiştir? Bakanlık verilerine göre Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile mücadele yürütülmesine rağmen, ihracattaki önemli geri dönüş nedenlerinden biri olmaya devam etmesi konusunda görüşleriniz nelerdir? Bu nedenle meydana gelen geri dönüşler için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? Üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın geri dönüşlerden kaynaklanan maddi kayıplarını karşılamak açısından ne gibi girişimler yapmayı düşünüyorsunuz? Zararlı kalıntısı veya klorpirifos aktif maddesi görülen ve insan sağlığını tehdit ettiği için ihracat edilemeyen ürünlerin akıbeti ne olmaktadır? Bakanlık bu ürünlerin iç piyasaya sürülmesini engellemek için ne gibi önlemler almaktadır? Bununla ilgili yaptırımlar nelerdir? Kontrolsüz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmek için ne gibi çalışmalar ve önlemler alınmaktadır?  Avrupa Birliği ülkelerinde zehir kapsamında değerlendirilen klorpirifos kalıntısının 2017 yılında ihraç ürünlerinde sıklıkla görülmesinin nedenleri nelerdir? Üretim süreçlerinden ihraç süreçlerine kadar ne gibi izleme ve kontrol yöntemleri izlenmektedir?”

Paylaş :
Etiketler :  chp, hüseyin çamak, klorpirifos, akdeniz meyve sineği.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA