25 Nisan 2024 Perşembe

23:21   DENİZ YAVUZYILMAZ: "KUVEYTTÜRK`TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN`IN TOPLAM MAAŞI 801 BİN TL"   21:29   GEZİ İÇİN ADALET NÖBETİ`NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE İZMİR`DEN ADALET ÇAĞRISI: "HUKUKSUZLUĞA SON VERİN"   20:21   İYİ PARTİ`NİN 5 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI`NA DELEGELER, İL VE İLÇE YÖNETİCİLERİ İLE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DIŞINDA KATILIMCI ALINMAYACAK   19:42   SEZGİN TANRIKULU: "AKP`NİN KAYYUM UYGULAMASI, SİYASİ BİR KÖTÜLÜK OLARAK TARİHE GEÇECEK"   18:43   AVUKATLAR 27 NİSAN`DA ANKARA`DA "BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ"NE HAZIRLANIYOR... ANKARA BARO BAŞKANI KÖROĞLU: "BU MİTİNG AVUKATLARIN EKONOMİK ANLAMDA BÜYÜK ÇIKMAZA SÜRÜKLENMESİ NEDENİYLE DÜZENLENİYOR"   18:10   TBMM GENEL KURULU`NDA CHP VE MHP ARASINDA `MANİSA` TARTIŞMASI   18:01   KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANI KAHVECİ ESKİ BORÇLARI BELEDİYE BİNASINA ASTI   17:23   DEM PARTİ BATMAN İL BAŞKANLIĞI`NA OPERASYON   16:41   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN ‘23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ` GALA YEMEĞİYLE SONA ERDİ   16:08   İZMİR`DE SAĞLIK ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI... TABİP ODASI BAŞKANI KAYNAK: SAĞLIKTA ŞİDDET POLİTİKTİR. SAĞLIKTA ŞİDDET VARSA, HİZMET YOK   15:33   BAŞKAN YILDIZ, ÇOCUKLARIN BAYRAM SEVİNCİNİ PAYLAŞTI   15:23   DÜNYA ÇOCUKLARI 23 NİSAN’I YENİŞEHİR SOKAKLARINDA KUTLADI    13:13   CHP, SAĞLIKLA İLGİLİ TORBA YASANIN İPTALİ İÇİN AYM`YE DAVA AÇTI: “BAZI ŞİRKETLERİN KARLARINI MAKSİMİZE ETMEK İÇİN TBMM ÇALIŞTIRILIRSA CHP BUNLARIN İPTALİ İÇİN AYM`YE GELMEYE DEVAM EDECEK”   12:02   BURHANETTİN BULUT`TAN KAMU HARCAMALARINDA TASARRUF ÇAĞRISI YAPAN ERDOĞAN`A: “TASARRUFU SARAY`DAN BAŞLATIN”   11:46   ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER ANITKABİR`İ ZİYARET ETTİ   11:41   TCMB: KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU YÜZDE 0,9 ORANINDA AZALIŞLA 173,6 MİLYAR DOLAR OLDU   11:24   MEZİTLİ, 23 NİSAN`I EMİR CAN İĞREK`LE KUTLADI    11:01   MERKEZ BANKASI: KONUT FİYAT ENDEKSİ ŞUBATTA YÜZDE 2,2 ARTTI. İSTANBUL`DA ORTALAMA METREKARE FİYATI 45 BİN 420 TL OLDU   10:05   MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: “FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE 4PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   09:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VAHAP SEÇER ULUSLARARASI MERSİN ÇOCUK FESTİVALİNE KATILDI  
 
     
   

Kalbi Delik Bebekler Hayata Döndürülüyor


Kalp ameliyatları en zor yapılan ameliyatlardan birisi.Söz konusu olan minik bir bebeğin kalbiyse bu ameliyatları yapmak çok daha zor. Ancak Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları, bu operasyonları başarıyla gerçekleştirerek bir günlük bebekleri bile hayata döndürebiliyor. Bu uzmanlardan biri olan Özel Denizli Tekden Hastanesi’nden Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık, minik kalplere yapılan operasyonlar hakkında yüz güldüren bilgiler verdi.

 

Tarih : 24 Şubat 2021 Çarşamba 16:14   Okunma : 1641

Bebeğin kalbinin doğuştan delik olması aileleri çok üzen ve korkutan bir durum ve maalesef ülkemizde her 100 bebekten biri kalp hastalığıyla dünyaya geliyor. Bu bebeklerdeki kalp rahatsızlıklarının bir bölümü ilaç tedavisi ile düzeltilebilirken, her yıl yaklaşık 4 bin bebeğe kalp ameliyatı yapılıyor.

Denizli Özel Tekden Hastanesi’nde; yeni doğan bebeklerdahil heryaştan hastalara kalp ameliyatlarını başarıyla gerçekleştirenÇocuk ve Erişkin Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık, doğuştan kalbi delik bir günlük bebeklere bile kalp ameliyatı yapılabildiğini söyledi.

Özel Denizli Tekden Hastanesi uzmanlarından Çocuk ve erişkin kalp damar cerrahı Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık minik kalplere yapılan operasyonlar hakkında bilgiler verdi.

Kalp ameliyatlarını bebeklerde uygulamanın zor olduğunu, bu nedenle çocuk kalp cerrahisinin 2011 yılından beri ayrı bir ihtisas dalı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık, Türkiye’de bu konuda uzmanlaşan az sayıda da olsa kalp ve damar cerrahları bulunduğunu ifade etti.  Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık;  İstanbul, Ankara gibi birkaç ildeki hastanelerde bu ameliyatların yapılabildiğini, bunlardan birinin de Denizli’de Özel Tekden Hastanesi olduğunu dile getirdi.

Doç. Dr. Ayık, bebeklerde ve çocuklarda ortaya çıkan kalp rahatsızlıkları, teşhis ve tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Doğumsal kalp hastalıkları; nedeni tam bilinmemekle birlikte anne karnında, doğuştan gelişen patolojilerden kaynaklanıyor.Kalbin bir veya daha fazla bölümünün anne karnında anormal şekilde gelişmesini içeren kalp anomalilerini içeriyor.Damar yokluğu, kalp yetmezliği, yapıların ters olması, kalbin belli bölümlerinin gelişmemesi gibi çok farklı patolojiler var. Bunların bazıları ilaçla tedavi edilebilirken, bazıları ise mutlak cerrahi müdahale gerektiriyor. Halk arasında bu patolojiler genellikle “bebeğin kalbi delik” şeklinde ifade ediliyor.

Bebeklerde Kalp Rahatsızlığının Belirtileri

Yeni doğan kalp hastalıkları, tanıyı koymanın bile çok zor olduğu bir durum. Öncelikle çocuk kardiyologları tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

Yeni doğan kalp hastalıkları; çok hızlı kalp atımı, çok hızlı nefes alma, morarma, terleme, bebeğin emmede sorun yaşayıpbeslenememesi, yeterli beslenemediği için kilo almada geri kalması gibi belirtiler gösteriyor. Hiç belirti göstermeyen vakalarla da karşılaşıyoruz. Daha büyük çocuklarda ise; gelişme geriliği, koşarken çabuk yorulma gibi problemlerle ortaya çıkıyor. “Bizim ailede kalp hastalığı yok” diye düşünmek doğru değil. Her yüz bebekten biri kalp hastalığı ile dünyaya geliyor. Dolayısıyla anne-babaların bu konuda dikkatli olmasını ve şüphelendikleri durumlarda çocuk kardiyologlarına başvurmalarını öneriyoruz.

Bebeğin Ameliyatına Heyet Karar Veriyor

Bebeğin ameliyat olup olmayacağına bir heyet karar veriyor. Pediatrist, çocuk kardiyologları ve cerrahlar tanıya göre hastanın durumunu birlikte değerlendiriyorlar. Daha sonra Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı; hastanın kilosunu, yaşını, durumunu ve kalpteki patolojinin durumunu değerlendirerekaçık kalp ameliyatı mı yoksa başka ameliyat mı olacağına karar veriyor ve uygun koşullarda ameliyatı gerçekleştiriyor.

Kalp Ameliyatı Olan Bebek 3-4 Günde Taburcu Olabiliyor

Açık kalp ameliyatı ile yeni doğanların önemli patolojilerini düzeltebiliyoruz.  Bebeklerdeki çoğu kalp ameliyatlarında, bebek açık kalp ameliyatı olmasına rağmen çok çabuk toparlayıp, 3-4 gün içinde evlerine gidebiliyor.  800 gramlık çocukları bile ameliyat edebiliyoruz.  Aileler minik bebeklerin açık kalp ameliyatını kaldırabileceğine inanmakta zorlanıyorlar. Ama günümüz teknikleriyle çok fazla sıkıntı yaşamıyoruz.

Yeni Doğan Kalp Ameliyatı Tam Donanımlı Hastanede Yapılabiliyor

Yeni doğan kalp ameliyatları en ağır ameliyat grubunda olduğu için, ameliyatın yapılabilirliği ve bebeğin ameliyat sonrası bakımı açısından operasyonun yapıldığı merkez de çok önemli.  Hastanenin ameliyathane ve yeni doğan ünitesi ile uzman sağlık personeline sahip olması gerekiyor.  Bebeğin, yeni doğan sorunlarına bağlı kalp dışında başka rahatsızlığı varsa bakımı uzun sürebiliyor.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, KALBİ, DELİK, BEBEKLER, HAYATA, DÖNDÜRÜLÜYOR, ÖZEL, DENİZLİ, TEKDEN, HASTANESİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA