29 Mart 2024 Cuma

11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI  
 
     
   

Cumhurbaşkanımız hakkında soru sorulamaz...


Meclis Başkanı, CHP Milletvekili Murat Emir’in sorusunu ’Cumhurbaşkanı hakkında soru sorulamaz’ diye geri gönderdi.

 

Tarih : 8 Eylül 2017 Cuma 07:30   Okunma : 1776

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in, Saray’ın tıbbi harcamaları konusundaki yazılı soru önergesini “Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında soru sorulamaz” gerekçesiyle geri gönderdi. Emir, yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı’nın sağlık harcamaları Meclis denetimi ve Türkiye kamuoyundan kaçırılıyor” diye konuştu. Emir, temmuz ayında TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Cumhurbaşkanlığı’nın 2016 yılı ile 1 Ocak-1 Temmuz 2017 yılları arasındaki sağlık harcamalarının ne kadar olduğu hakkında bilgi istemişti.
Ancak Meclis Başkanlığı’ndan verilen yanıtta, öncelikle vekillerin TBMM aracılığıyla hükümete soru sorma yöntemlerine ilişkin mevzuat hatırlatıldı. Ardından da Cumhurbaşkanlığı’nın sağlık harcamaları konusunda şu yanıt verildi;
“TBMM’nin bilgi edinme yollarından biri olan ‘soru’nun hükümet adına Başbakan ve bakanlardan bilgi istemekten ibaret olması nedeniyle, sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili konularda ‘soru’ sorulamayacağından, soru önergesinde yer alan hususlara cevap verilmesine yasal imkan görülememiştir.”

 

CHP’Lİ EMİR: DESPOTİK BİR ANLAYIŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ

TBMM’nin “Cumhurbaşkanı’na soru sorulamaz” tavrına tepki gösteren Emir, Cumhurbaşkanlığı’nın “bütçesi TBMM tarafından belirlenen ve denetlenen Anayasal bir kurum” olduğunu vurgulayarak, “Cumhurbaşkanlığı Meclis denetiminden çıkarılıyor” dedi.
Emir şöyle konuştu;
“Öncelikle bugüne kadar biz Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a soru beğendiremiyorduk ve İçtüzük hükümleri, bizim kritik sorularımıza cevap vermekten kaçınmak için kullanıyorlardı, sorularımızı geri yolluyorlardı. Cumhurbaşkanlığının sağlık harcamalarına ilişkin bu soru önergemizi, İçtüzük hükümlerine göre Meclis Başkanı Kahraman'ın geri gönderemeyeceği, İçtüzüğün gerektirdiği kuralların dışına taşmayan bir şekilde yazarak gönderdik; Meclis Başkanı Kahraman da önergemizi İçtüzüğe uygun, doğru ve yerinde bulmuş olacak ki yanıtlanması için Başbakanlığa yönlendirmiş. Ancak başbakanlık Cumhurbaşkanlığının sağlık bütçesiyle ilgili soruyu cevaplamaktan kaçınıyor. Bu konu iki nedenle çok önemli; birinci neden, Cumhurbaşkanlığının sağlık harcamaları Meclis denetiminden ve Türkiye kamuoyundan kaçırılıyor. Buna neden ihtiyaç duyulmaktadır? İkinci olarak, bize gönderilen, yanıt niteliği bile taşımayan bu yazıda, ‘Cumhurbaşkanlığımızla ilgili konularda soru sorulamayacağı' ifadesinin kullanılması. Bu ibareyi bir an için doğru kabul edersek, bundan sonra Cumhurbaşkanlığı, Meclis denetiminin dışına çıkmış olacak. Oysa Cumhurbaşkanlığı, anayasal bir kurumdur, bütçesi de genel bütçeden karşılanmaktadır ve dolayısıyla Meclis denetimine her zaman açık olmak durumundadır. Şu haliyle Cumhurbaşkanlığını bütün devlet mekanizmasının dışında ve üstünde gören ve herhangi bir soruya dahi muhatap etmeyen, anayasa tanımayan, despotik bir anlayışla karşı karşıyayız.”

 
“KEYFİNE GÖRE ÜLKE YÖNETENLER…”

Emir, şöyle devam etti;
“Keyfine göre başdanışman atayan, keyfine göre çıkardığı kanun hükmünde kararnamelerle ülkeyi yönetenler, bir milletvekili bir vatandaş olarak vergilerimizden oluşan ülke bütçesinin nasıl kullanıldığını sormamıza bile tahammül edemiyor. Ne kadar yanıt vermekten kaçınsalar, gerçekleri gizlemeye çalışsalar da halkın parasını, nasıl har vurup harman savurdukları, bugün olmasa birgün mutlaka herkes tarafından öğrenilecek.”
Paylaş :
Etiketler :  chp, murat emir, meclis başkanı, sondakika, Saray’ın tıbbi harcamalarını soran vekile skandal cev

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA