22 Mayıs 2026 Cuma

16:43   BAKAN ŞIMŞEK: "HANEHALKı VE REEL SEKTÖRÜN 12 AY SONRASı ENFLASYON BEKLENTILERI GERILEDI"   16:43   VAHAP SEÇER: "YARıN BELEDIYE BAŞKANLARıMıZLA TEKRAR TOPLANACAĞıZ, ORTAK DEKLARASYON YAYıNLAYACAĞıZ"   15:42   CHP KURULTAYı’NıN IPTAL KARARı... ÜMIT ÖZDAĞ: "YAŞANANLAR, YARGı ORGANı OLAN YÜKSEK SEÇIM KURULU’NUN ANAYASAL YETKILERINE KARŞı DA BIR DARBE GIRIŞIMIDIR"   15:41   ÖZGÜR ÖZEL, CHP’LI BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANLARıYLA BIR ARAYA GELDI   14:40   ANKARA BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI 36. HUKUK DAIRESI, CHP’NIN "IHTIYATI TEDBIR" KARARıNA YAPTıĞı ITIRAZı REDDETTI   13:39   CHP KURULTAYı’NıN IPTAL KARARı... NACHO SANCHEZ AMOR: TÜM CHP ÜYELERINE VE ÖZGÜR ÖZEL’E, TAM DAYANıŞMAMı VE DESTEĞIMI IFADE EDIYORUM"   13:39   KEMAL KıLıÇDAROĞLU GÖRÜNTÜ VERMEDEN ÇALıŞMA OFISINE GEÇTI   13:35   AVRUPA SOSYALIST PARTISI’NDEN MUTLAK BUTLAN KARARıNA TEPKI: “MUHALEFETI SAF DıŞı BıRAKMA OPERASYONU”   10:05   AVRUPA MERSIN’DE ‘EŞITLIK’ İÇIN BULUŞTU: GENÇLER DÜNYAYA ENGELSIZ YAŞAM MERKEZI’NDEN SESLENDI!   22:59   VAHAP SEÇER’DEN O KARARA ÇOK SERT TEPKI: ’KURULAN TUZAKLARı GÖRMELIYIZ!’   22:04   BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN TBB BAŞKANı VAHAP SEÇER’E DIKKAT ÇEKEN ZIYARET!   21:10   SIYASETTE KURULTAY DEPREMI! DEM PARTI’DEN CHP KARARıNA İLK TEPKI: ’YARGı ELIYLE...’   20:59   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK’TEN SERT TEPKI: ’SARAY YARGıSıNıN KARARıNı TANıMıYORUZ!’   20:46   MANSUR YAVAŞ’TAN CHP’DEKI KURULTAY İPTALINE İLK TEPKI: ’BASKıN SEÇIM DAHIL HER ŞEYI YAPABILIRLER!   20:41   DILEK KAYA İMAMOĞLU’NDAN ÇOK SERT ’YARGı DARBESI’ TEPKISI: ’MILLI İRADE YOK SAYıLMAKTADıR!’   20:40   İZMIR BAROSU’NDAN GÜNDEMI SALLAYACAK ’CHP’ ÇıKıŞı: ’BU BIR YARGı DARBESIDIR!’   20:30   CHP’DE KURULTAY İPTALINE SERT TEPKI! HIKMET ÇETIN SESSIZLIĞINI BOZDU: ’BU BIR DARBEDIR’   20:25   İSTANBUL BAROSU’NDAN CHP KARARıNA ÇOK SERT TEPKI: ’SIYASAL YAŞAMA AĞıR BIR DARBE!’   20:20   SIYASETTE KURULTAY DEPREMI! DEM PARTI’DEN CHP KARARıNA İLK TEPKI: ’SIYASI BASKı OPERASYONU’   19:51   CHP KURULTAYı’NA IPTAL KARARı... KEMAL KıLıÇDAROĞLU: "PARTIMIZI BU TARTıŞMALARıN IÇINDEN ÇıKARACAK VE IKTIDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ DEVAM ETTIRECEĞIZ"  
 
     
   

‘Yaş Meyve Sebze İhracatında Demir Yolundan Daha Fazla Yararlanmalıyız’


Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik hedeflere ulaşılabilmesi için Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde45’ini gerçekleştiren Çukurova illerinde demiryolu altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 22 Kasım 2021 Pazartesi 11:46   Okunma : 1338

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik hedeflere ulaşılabilmesi için Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde45’ini gerçekleştiren Çukurova illerinde demiryolu altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Nejdat Sin, “Navlun maliyetlerinin katlanarak arttığı süreçte demir yolunu daha etkin kullanmamız lazım. Çin’den başlayıp Londra’ya kadar giden Demir İpek Yolu’nu fırsata çevirmemiz gerekiyor. Demir yolu ağımıza iklimlendirilmiş terminaller kazandırmalıyız. Bunu başardığımızda frigorifik konteynerler ile Avrupa başta olmak üzere hedef pazarlarımızdan Çin, Türki Cumhuriyetler ve Güney Asya pazarlarına daha uygun maliyetlerle ve hızlı şekilde yaş meyve sebze ihraç edebileceğiz.” dedi.

‘Uzak ülkelerle zirai karantina anlaşmalarını sonuçlandırmalıyız’

“Pandemi sürecinde küresel tedarik zincirinde yaşanan aksamalar nedeniyle navlun fiyatlarında 10 katına varan fiyat artışları oldu. Dünya genelinde navlun fiyatlarında 2023 yılından önce bir dengelenme öngörülmüyor. Oluşan piyasa koşullarında ihracat pazarlarımızı çeşitlendirebilmemiz için alternatif taşımacılıkta demiryolu en avantajlı seçenek olarak öne çıkıyor. Ancak yaş meyve sebze ihracatımızda demiryolundan daha fazla yararlanmamız için Mersin, Adana ve Hatay illerimizde iklimlendirilmişterminallere ihtiyaç var. Bu konuda Hükümetimizin ilgi ve desteğini bekliyoruz.” diye konuşan Başkan SİN, Ticaret Bakanlığı’nın ihracatın menzilini artırmak ve Türkiye’ye coğrafi olarak uzak, ihracat potansiyeli yüksek ülkelere yönelik Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında zirai karantina anlaşmalarının da ivedilikli hayata geçirilmesi konusunda diplomasi trafiğinin hızlandırılmasını talep edip, narenciye ürün grubunda, özellikle mandalina ihracatında Çin, Uzak Doğu, Güney Kore ve ABD’nin sektörün hedef pazarları olduğunu belirtti.

‘Ekim ayında sektör ihracatımız yüzde 11 artışla 292,3 milyon dolar’

Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatını da değerlendiren Başkan Sin, sektörün ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 292,3 milyon dolar dış satım değerine ulaştığını belirtti. Başkan Sin, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak aynı dönemde 135 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını ve sektör ihracatına yüzde 46 oranında destek verdiklerini dile getirdi.Türk yaş meyve sebze sektörü olarak 566 bin 766 ton ürünü ihraç pazarlarında değerlendirdiklerinikaydeden Başkan Sin, “Ekim ayında en fazla ihraç ettiğimiz ürünlerin başında yüzde 32 artış ve 57,2 milyon dolar değer ile mandalina geldi. Bunu yüzde 63 artış ve 55,6 milyon dolar değer ile üzüm ve yüzde 27 azalış ve 39,3 milyon dolar değer ile limon takip etti. Ekim ayında ihracat hacminde en yüksek artışları kestane, şeftali, hurma, incir ve üzüm ihracatında elde ettik.” dedi. 

‘Yaş meyve sebze ihracatımızın yarısı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine’

Sektör ihracatını ülkelere göre büyüteç altına alan Başkan Sin, şunları söyledi: “Ekim ayında yaş meyve sebze ihracatımızda ana pazarlarımızın başında yüzde 48 pay ile Bağımsız Devletler Topluluğu geldi. Yüzde 24 pay ile Avrupa Birliği ülkeleri ikinci, yüzde 17 pay ile Orta Doğu ülkeleri üçüncü sırada yer aldı. En fazla ihracat yaptığımız ülkelerde yüzde 41 artış ve 108,8 milyon dolar değer ile Rusya birinci, yüzde 34 artış ve 20,4 milyon dolar değer ile Ukrayna ikinci, yüzde 32 azalış ve 18,8 milyon dolar değer ile Irak ilk üçü oluşturdu. Ekim ayında ihracatımızda en yüksek artışları yakaladığımız ülkelerBeyaz Rusya, Dubai, Rusya, İsveç ve Ukrayna oldu.”Başkan Sin, Ocak-Ekim dönemindeki sektör ihracatının yüzde 18 artışla 2 milyar 306 milyon dolar düzeyine ulaştığını sözlerine ekledi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA