18 Nisan 2024 Perşembe

16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN ELBİSTAN BELEDİYESİ`NİN BORCU AÇIKLANDI   15:45   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`A SESLENDİ   15:20   ÖZGÜR ÖZEL: ``VİZE SERBESTİSİNİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ENGELİ AŞMAK, CHP İKTİDARINDA 15 GÜNLÜK İŞTİR"   15:04   CHP`Lİ ÜÇ BELEDİYE DAHA BORÇ AÇIKLADI   14:36   MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİMİ, AKDENİZ BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ   14:31   TOROSLAR BELEDİYESİ’NDEN YOLLARA YENİ DOKUNUŞ   14:24   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN KONUŞTU   13:08   TURİST REHBERLERİ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR   12:54   ŞIRNAK`TA 2 YIL ÖNCE BOŞANDIĞI EŞİ MİHRİBAN ALTÜRK`Ü ÖLDÜREN METİN ŞENGİL`E VERİLEN HAPİS CEZASINDA İNDİRİM   12:49   CHP`NİN YENİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT EMİR OLDU   12:26   ANAYASA MAHKEMESİ`NDE BAŞKAN ZÜHTÜ ARSLAN`A VEDA TÖRENİ   12:17   MSB YETKİLİSİ: KÜRECİK RADARINDAN ELDE EDİLEN BİLGİLERİN NATO MÜTTEFİKİ OLMAYAN ÜLKELERLE PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL   12:05   VAHAP SEÇER: “BELEDİYE TOPLUMUN HER KESİMİNE, HER TALEBİNE CEVAP VERMEK ZORUNDA”   11:56   YÖK: ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER TÜRK VATANDAŞI ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN HERHANGİ BİR HAK KAYBINA NEDEN OLMAMAKTADIR   11:52   AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI TÜRKİYE`DE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARAŞTIRMASININ ÜÇÜNCÜSÜNÜ YAPACAK   11:33   UZMAN ERBAŞLARIN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ...ANAYASA MAHKEMESİ, TAKSİRLİ SUÇLARDA SÖZLEŞMENİN FESHİNİ ÖNGÖREN YASA HÜKMÜNÜ İPTAL ETTİ   11:23   HAKKINDA 10 YIL 5 AY HAPİS CEZASI BULUNAN FEHMİ ORAL MEŞE HAVALİMANINDA YAKALANDI   11:21   DENİZ YÜCEL: "DÜNYANIN MÜLTECİ KAMPI, ÇÖP KONTEYNERİ OLDUĞUMUZ YETMEDİ, ŞİMDİ DE ÖLÜM ÜLKESİ OLDUK"   11:19   METEOROLOJİ, 13 İLDE KUVVETLİ RÜZGAR VE KISA SÜRELİ FIRTINA UYARISI YAPTI  
 
     
   

Rıza Sarraf’tan sonra Mehmet Hakan Atilla da tanık oluyor..


New York’ta görülen ABD’nin İran’a yaptırımlarının ihlali davasında tutuklu tek sanık Halk Bankası eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın mahkemede kendine isnat edilen suçlamalara dair ifade vereceği duyuruldu.

 

Tarih : 15 Aralık 2017 Cuma 05:55   Okunma : 1359

Savunma makamının son dakikaya kadar isimlerini basınla paylaşmadığı tanık listesinde müvekkilleri Atilla'nın da dahil edildiği Perşembe günü görülen duruşmanın öğle arası verilmeden beyan eden avukat Cathy Fleming, Yargıç Richard Berman'a hitaben, “Biz hazırız” dedi.

Davayı takip eden ancak ismini vermek istemeyen bir avukata, Atilla hakkında savcılığın elinde şimdiye kadar duyurulan delillerden başka bir belge olup olmadığında emin olmak isteyen savunma makamının, bu kararı dava bitimine bir haftalık bir süre biçildikten sonra almasının akıllıca olduğunu söyledi.

Çapraz sorgusu Atilla'nın savunma avukatlarından Todd Harrison tarafından yapılan eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz'a Türkiye'den getirdiği ve davanın bel kemiğini oluşturan deliller hakkında detaylı sorular sormaya Perşembe günü de devam etti.

Deliller nasıl elde edildi

Görevinden alındıktan sonra, yönettiği 17 Aralık soruşturmasında elde edilen delillerinin karartılmasından endişe ettiğini defaatle belirten Korkmaz, bu belge ve görüntülerin kopyalarını almaya başladığı 25 Aralık tarihinde konunun tesadüfen gündeme geldiğini de iddia etti.

Mali Şube ile ilişiğinin kesildiği ve Boğaz Koruma Şubesi'ne atandığı döneme denk gelen günde 17 Aralık soruşturmasında görevli savcıyı

"Muhafaza etmek için bana verir misiniz? dedim çünkü ikimiz de mevcut konjektürde imha edebileceklerinden korkuyorduk” diye konuşan Korkmaz, “Bir kopya da ben istedim, kabul etti” dedi.

Harrison'un neden ikinci yolsuzluk operasyonun yapıldığı 25 Aralık gününü seçmiş olabileceğine dair herhangi bir soru yöneltmediği eski polis, bu tarihten sonra en az altı ayrı zamanda delillerin kopyalarını topladığını beyan etti.

25 Aralık'ta bazı ses dosyalarının aslı ve metinlerini, Ocak ayının başında savcı dosyasına giren bilirkişi raporları, mahkeme kararları gibi delillerin taranmış hallerini, ayın sonunda teknik takipte ve operasyonda elde edilen fotoğrafların CD'sini, Şubat ayında o güne kadar temin edemediği belgelerin kopyalarını alarak şifreli harddiskine kopyalağını belirtti.

Bir sonraki delil toplama hamlesinin ise 2014 yılı Temmuz ayında yine aynı savcının evine yaptığı bir ziyarette gerçekleştirdiğini belirten Korkmaz, BDDK'ye ait raporları, bazı ifadelerin dökümünü, fezlekenin dijital formattaki dökümünü de bu seferde kopyaladığını söyledi.

Son olarak da Şubat 2016'da cezaevinden şartlı salıverildikten sonra Haziran ayında soruşturmada görevli bilirkişiden aldığını belirten tanık, bu tarihte delil toplamanın hakkında soruşturma olan bir kişi olarak yasal olabileceğini iddia etti.

Ancak Harrison'un memurun bu delili kendisi ile yasal yollarla paylaşmadığını söylemesi üzerine, “O yüzden yasal olduğundan emin değilim, demiştim” diye cevapladı.

Ancak Harrison’un memurun bu delili kendisi ile yasal yollarla paylasmadigini söylemesi

Hapishanede olduğu dönemde şifreli hard disk ve flaş diskini annesine emanet ettiğini belirten polis memuru, savunma avukatının bu delilleri yasa dışı yollarla zimmetine geçirdiği yönünde sorduğu ısrarlı ve keskin sorulara soğukkanlılığını kaybederek, zaman zaman sinirlenerek cevap verdi.

Memur, “Yolsuzluk soruşturması siyasilere dokunduğu için örtbas edilmesine sessiz kalamazdım, suç olduğunu biliyordum, bunu göze aldım” dedi.

Daha sonra suçlanacak biri varsas onun da daha sonra sürüldüğünü ve yurtdışına kaçtığını öğrendiği savcı olduğunu işaret eden Korkmaz, “Kopyalamama o müsaade etti, ben zorlamadım ki” dedi.

Delillerin bu tarihlere kadar imha edilmemiş olmasına vurgu yapan avukatın, yasa dışı elde edildiğini ısrarla altını çizmesi üzerine, tanık, “İmha edilebilecği yönünde ciddi kuşkularım vardı” diye yanıt verdi.

Bilirkişi raporunda bulunan imzaların taranmamış kopyadan çıkarılmış olmasına tahrifat olarak niteleyen savunma avukatının ardından söz alan savcının sorgusunda bu imzanın taranmış kopyada görüldüğü, dolayısıyla delillerde tahrifatın söz konusu olmadığı ileri sürüldü.

17 Aralık soruşturmasının Gülen cemaati ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin ters düştüğü döneme denk geldiği yönünde ifadeyi de kabul etmeyen Korkmaz, “Bu ters düşme Ekim 2013 tarihinde dershaneler tartışması ile gündeme geldi” iddiasını dillendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın soruşturmanın sürdüğü tarihlerde Gülen'e hitaben, “Artık bu hasret bitsin” temalı bir konuşması olduğunu da belirten tanık, Harrison'un Gülen cemaati ile ilişkisini sorguladığı her soruya kesin bir dille “Hayır” dedi.

ABD ile ilk temas

ABD ile ilk temasının New York Savcılığı tarafından kendisine avukatı aracılığıyla 2016 yılı Nisan ayında gerçekleştiğini iddia eden tanık, ABF makamlarının elindeki belgelerden o tarihte haberi olmadığını da savundu.

Avukatının adını soran Harrison, bu bilginin üzerinde gizlilik kararı olduğu için sorusunu geri çekti. “Avukatım sadece bana kendisine ulaşıldığına dair bilgi verdi. Nisan ayında tanıklık meselesinin geçtiğini hatırlamıyorum ama tanık olma durumu üzerine bir konuşma olmuştu” dedi.

Bu temasın Korkmaz'ın hapisten çıktıktan 2 ay sonra, hakkında ikinci iddianame hazırlanmadan 2 ay önce gerçekleştiğinin altını çizen Harrison, darbenin tarihinden de 3 ay önce olduğu eklemesini yaptı. Korkmaz bu son ilişkilendirmeyi de reddetti.

Avukatı ile ikinci teması temmuz ayında kuran New York savcılık ofisinin daha somut bir talepte bulunduğunu ve kendisinde bulunan delillerin bu aşamada gündeme gelmiş olacağını belirtti.

Darbe ve Gülen bağlantısı

15 Temmuz'da başlayan ve 21 Temmuz'da biten darbe teşebbüsünün Gülen cemaatine bağlu Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları tarafından gerçekleştiğini beyan eden ve “Doğru mudur?” diye tanığın görüşünü soran Harrison'a Korkmaz'ın cevabı Çarşamba günü verdiği cevapla aynı oldu.

“Ben bu girişimin 21 Temmuz'da bitip bitmediğini, iç yüzünü, hadiseyi bilmiyorum” diye tanık, “Kontrollü mü değil mi, arkasında kimler var bilmiyorum. Ama ilk dakikadan itibaren benim haklarıma, savunma hakkıma, esasen bana darbe olduğunu hissettim” dedi.

Harrison'un kısa ve net sorularına ısrarla uzun, kendi durumuna dair detaylı ve duygusal içerikli cevaplar vermeye çalışan Korkmaz'ı, genç avukatın “Bir sonraki soruya geçiyorum” diyerek durdurduğu görüldü.

Gülen'le bağlantı ve serbest bırakılmasına vesile olduğu iddia edilen mektup Atilla'nın savunma avukatı Harrison tarafından Korkmaz'a, 3 Şubat 2016 tarihinde cezaevinden çıkmadan önve Asliye Ceza Hakimi Mustafa Baser tarafından hakkında çıkarılan 26 Nisan 2015 tarihli tahliye kararı soruldu.

Bu mahkeme kararını avukatından duyduğunu ancak incelemediğini söylemesi üzerine kendisine kararın Türkçe bir kopyası sunuldu. Ancak metin Yargıç tarafından onaylı delil dosyasında yer almadığı için jüriye gösterilmedi.

Hemen ardından “Hakim bu kararı verdi çünkü Gülen 5 önce siz ve diğer bazı emniyet görevlilerinin serbest bırakılmasını talep eden bir mektup yazdı, doğru mudur?” diye soran avukat bu mektubun bir kopyasının jürinin göremeyeceği şekilde tanık ekranında yayınlattı. “İddianız bana çok saçma geldi” diyen Korkmaz, “Ben ne Gülen'i tanırım ne de hakim Baser'i tanırım. Tanımıyorum kendilerini” diye konuştu.

19 Nisan 2015 tarihli mektubu da inceleyen tanık, ilk önce tarihi göremediğini söyledi. “İlk kez burada böyle saçma bir şey duyuyorum” diye de ekleme yaptı.

Avukat ise Korkmaz hakkında bu mektup yazıldıktan 6 gün sonra hakim Baser imzalı bir tahliye kararı çıktığını bir kez daha tekrarlayarak, çapraz sorguyu sonlandırdı.

Duruşmaya yarına kadar ara verildi. Yarın Mehmet Hakan Atilla'nın savunma avukatları, hükümet tarafının davaya kendi taraflarına sunumlarının bittiğini söyledi. Atilla'nın avukatları davanın düşürülmesi talebinde bulunacağı bekleniyor. Bu talebin yargıç tarafından olumlu ya da olumsuz mu değerlendirileceği şimdilik bilinmiyor. Devam etmesi kararı olursa Perşembe de duyurulduğu üzere Atilla'nın ifade vermesi söz konusun olacak. Cumhuriyet'e görüş bildiren avukat Cathy Fleming, “Genel olarak sanıkların haklarındaki davalarda son dakikaya kadar ifade verip vermeyeceği bilinmiyor. Nihayetinde ismini temize çıkarıp çıkarmama, ifade verme kararı sanığa aittir, bu sanığı kararıdır” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  rıza sarraf, mehmet hakan atilla, halkbankası, abd.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA