28 Mart 2024 Perşembe

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

Ekonomide alarm zilleri çalıyor


Ekonomik veriler olumsuz, uzmanlar yaklaşan tehlike konusunda uyarıyor. Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar dövizi fırlattı, borsada özellikle banka hisselerinde büyük düşüşler yaşandı.

 

Tarih : 12 Temmuz 2018 Perşembe 21:54   Okunma : 1770

Yeni kabine açıklandığından bu yana piyasalarda sular durulmuyor. Yatırımcıların ana endişesi Hazine ve Maliye Bakanı olarak enerji eski bakanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın atanması olurken, çift haneli enflasyon ve ekonomideki dengesizlikler bu endişeleri daha da tırmandırıyor. Dün de bu endişeler sürerken Erdoğan’ın faiz değerlendirmeleri doları 4.8492’ye taşıdı. Borsayı eritti. Erdoğan kur ve faize ilişkin, “Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır” dedi.

26 kuruş artırdı

Piyasa analistlerine göre yabancı yatırımcılarda ekonominin başına damadını atayan Erdoğan’ın bağımsız kurumlara ve özellikle para politikasına daha çok müdahale edeceği beklentisi hâkim. Erdoğan’ın faizle ilgili açıklamaları da bu yüzden Merkez Bankası faizi olarak algılandı. Dolar/TL dün 23 Mayıs’ta görülen 4.92’lik zirveden sonra en yüksek seviye olan 4.8492’ye çıktı. Dolar/TL 4.9230 seviyesinden sonra 30 Mayıs’ta 4.44’lere kadar gerilemişti. Bu tarihten beri kur yaklaşık 41 kuruş yükselirken, kabine açıklandığından beri artış 26 kuruşu geçti. Bir günlük yükseliş 15 kuruşu buldu. Öte yandan ABD ile Çin arasındaki gerilimin bir ticaret savaşını tetikleyeceği endişesi de diğer gelişen ülke para birimleriyle birlikte TL’yi olumsuz etkileyen bir diğer unsur oldu. Türkiye’nin dolar cinsi tahvillerinin fiyatları, Erdoğan’ın gücünü sağlamlaştıran adımlarının ardından tahminlerin üzerinde artan cari açık verisinin de etkisiyle kayıplarını artırdı. Tradeweb verilerine göre Mart 2036 vadeli dolar cinsi tahvilin fiyatı 1.1 sent düşüşle 91.7 sente, Şubat 2045 vadeli tahvilin fiyatı 1.1 sent düşüşle 86.4 sente indi. Türkiye dolar cinsi tahvilleri ile ABD’nin aynı vadeli tahvilleri arasındaki getiri farkı 434 baz puana çıktı.

Bankalar çakıldı

Yükselen faiz ve kurun etkisiyle borsa (BIST 100) da bankalar öncülüğünde sert düştü. Banka hisselerinde düşüşte Fitch’in not indireceği söylentileri de etkili oldu. Bankacılık endeksinde kayıplar yüzde 8’i buldu. Borsa yüzde 5 düştü.

Moody’s izlemede

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin odak noktasında kişilerin değil uygulanacak ekonomi politikalarının olduğunu bildirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada, “Haziranda duyurduğumuz Türkiye’nin notuna ilişkin değerlendirmenin odağı kişiler değil, gelen hükümetin toplamda sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek politikaları uygulama ve kamunun mali gücünü koruma kapasitesidir” denildi. Fitch Rating’s’in Türkiye’nin kredi notuna ve not görünümüne ilişkin değerlendirmesini ise 13 Temmuz Cuma günü yapması bekleniyor

Paylaş :
Etiketler :  piyasa, Yeni kabine, Döviz, Berat Albayrak

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA