20 Nisan 2024 Cumartesi

16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

Ethem Güzel: “Anamur Mamure Kalesi’nde Tarihimize Sahip Çıkıyoruz!”


CHP Mersin İl Gençlik Kolları üyeleri, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Mersin’in Anamur ilçesindeki Mamure Kalesi’ndeki restorasyon çalışmalarında yanlış malzeme kullanıldığı iddiasıyla kale önünde basın açıklaması yaptı.

 

Tarih : 15 Eylül 2018 Cumartesi 18:21   Okunma : 1237

Gençlik Örgütü adına konuşan CHP Mersin Gençlik Örgütü başkanı Ethem Güzel, “Belediyecilik sadece yol park bahçe alanlarından ibaret değildir. Sosyal belediyecilik anlayışı bir şehrin kendine has tüm unsurlarını hassasiyetle ve özenle ele almayı gerektirir. Şehirlerin tarihi yapıları bu unsurların en önemlilerindendir. Gerek MHP’li gerek AKP’li sözde belediyelerin senelerdir memleketin dört bir yanında kültürel ve tarihi katliamlar yaptığını hepimiz biliyoruz.

Kültürel miras konusunda en ufak bir vizyonu olmayan tahribat sever belediyeciliğin ülkemizin dört bir yanındaki binlerce yıllık tarihi eserleri restorasyon adı altında nasıl tahrip ettiklerini de biliyoruz. İki bin yıllık cenebizlerden kalma şile kalesinin restorasyon sonrası cizgi film karakterine dönüşmesinden tutunda 1951’de Mimar Sinan tarafından inşa edilen fındıklı camisinin alışveriş merkezine benzetilmesine, Trabzon’da ki tarihi sümela manastırının 16 yıl süren restorasyon mecerasının fazladan kat çıkılmasıyla sonuçlanmasına kadar verebileceğimiz yüzlerce örnek var. Bu örneklerin tamamının ortak özelliğinin ya AKP’li ya da MHP’li belediyelere ait olması asla tesadüf değildir.

Ne yazık ki bu saymakla bitiremeyeceğimiz tarihi katliamlara bir yenisi daha eklendiği için Anamur’dayız.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında, “2012 yılında UNESCO dünya mirası geçiçi listesine alınan Mamure kalesinin tarihi dokusu restorasyon nedeniyle yok olma ihtimaliyle karşı karşıya 1700 yıllık bir kaleye PVC pencereler monte edilerek onarımında horosan sıvası kullanılması yerine beton sıva ve kaynak taş yerine mermer kullanıldı. Yetmedi kalenin içinde ki camiye klima takıldı. Restorasyon adı altında ki bu tahribatın sürdürülmesi durumunda ise şehrimizin tarihi zenginliklerinden olan Mamure kalesi UNESCO’nun listesine giremeyecek. Şehirler de tıpkı insanlar gibi tarihleriyle yaşarlar. Malesef memleketin her alanına verilen zarar ve yıkım tarihi eserlerimiz içinde söz konusudur. Bir şehri şehir yapan tüm unsurlarına zarar verip belediyecilik yaptığını sanan bu zihniyetin devamı halinde yaratacakları tahribatı düşünmek bile istemiyoruz. Bu sebeple bırakın şehirler doğal güzellikleriyle tarihleriyle kültürel miraslarıyla yaşasın diyoruz. Diyelim ki restorasyona dair en ufak bir fikriniz yok diyelim ki UNESCO standartlarından bir habersiniz diyelim ki şehirden elde ettiğiniz rant o kadar gözünüzü bürüdü ki kültürel turizme dair en ufak bir gelişiminiz yok! Peki ya vicdanınız!” şeklinde konuşan Güzel, “1700 yıllık bir kaleyi tahrip edecek kadar vicdansız ve vizyonsuzsunuz. Neyse ki bizler her zulmün bir sonu olduğunu biliyoruz. İnsana doğaya tarihe verdiğiniz bu zulüm çok yakında Cumhuriyet Halk Partisi ile son bulacak ve başta Mersin’imiz olmak üzere birçok şehir tarihiyle doğasıyla insanı ile bir bütün olarak var olmaya devam edecektir.” ifadelerinde bulundu.

              

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA