24 Mart 2026 Salı

15:52   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL’DEN AK PARTILI MILLETVEKILLERINE: "ELINIZDEKI BELGELERI BIR GENEL BAŞKANA GÖTÜRECEKSENIZ, BU GENEL BAŞKANA DEĞIL, AK PARTI’NIN GENEL BAŞKANıNA GÖTÜRÜN KARDEŞIM"   15:50   CHP GRUP TOPLANTıSı... EMINE ÜLKER TARHAN CHP’YE DÖNDÜ   14:46   İBB DAVASı’NDA 9’UNCU GÜN... ALTAN ERTÜRK: "143 EYLEMDEN OLUŞAN IDDIANAMEDE, ÇEYREK EYLEMDEN DOLAYı 6 AYDıR BOŞU BOŞUNA ÇOCUKLARıMDAN UZAK TUTUKLUYUM"   13:45   GAZETECI HAKAN TOSUN’UN ÖLDÜRÜLMESINE ILIŞKIN IDDIANAME TAMAMLANDı... ŞÜPHELILERIN "AĞıRLAŞTıRıLMıŞ MÜEBBET" HAPIS CEZASıYLA CEZALANDıRıLMALARı ISTENDI   13:43   DILOVASı DAVASı... YAKıNLARıNı KAYBEDEN AILELER: "ADALETIMIZE GÜVENMEK ISTIYORUM, BÖYLE ADALET OLACAKSA OLMASıN"   10:55   EKONOMIDE ’İŞSIZLIK’ ALARMı! RAKAMLAR DUDAK UÇUKLATTı: TAM 2 MILYON 456 BIN KIŞI...   10:35   MERSIN’IN 2026 İKLIM KARNESI AÇıKLANDı: İŞTE ŞEHRIN EN GÜÇLÜ VE ZAYıF ALANLARı!   10:31   SILIVRI’DEN YÜKSELEN DOĞUM GÜNÜ MESAJı: "ASLA ALıŞMAYı KABUL ETMIYORUZ!"   10:10   İBB DAVASı’NDA BASıNA ’SES VE GÖRÜNTÜ’ ENGELI: "GERÇEKLER KARARTıLMAK İSTENIYOR!"   10:03   TKP’DEN RADIKAL ÇıKıŞ: "HALKıN ÇıKARı NATO’DAN ÇıKMAKTADıR!"   09:46   SILIFKE’DE TIYATRO RÜZGARı: 2 BIN 400 MINIK YÜREK ‘BISKÜVI ADAM’ İLE GÜLDÜ!   18:13   MERSIN’DE LOJISTIK KRIZI: "KONTAK KAPATMA NOKTASıNA GELDIK!"   16:34   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı HATIMOĞULLARı: “DEM PARTI’NIN BU SÜREÇTE NE TALEP ETTIĞI NETTIR, BIZLER KÜRT HALKıNıN BÜTÜN HAKLARıNıN TANıNMASıNı ISTIYORUZ”   16:33   İRAN: "ABD ILE HERHANGI BIR GÖRÜŞME YAPıLMıYOR; TRUMP’ıN AÇıKLAMALARı, ENERJI FIYATLARıNı DÜŞÜRMEYE YÖNELIK BIR ÇABANıN PARÇASı"   15:34   KATAR’DA ŞEHIT OLAN ASELSAN TEKNISYENLERI SÜLEYMAN CEMRE KAHRAMAN VE İSMAIL ENES CAN, ANKARA’DA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   15:33   ABD BAŞKANı TRUMP: "İRAN’A YÖNELIK HER TÜRLÜ ASKERI SALDıRıNıN 5 GÜNLÜK SÜREYLE ERTELENMESINE ILIŞKIN TALIMAT VERDIM"   14:24   CHP HEYETINDEN BIRGÜN GAZETESI’NE DESTEK ZIYARETI… MURAT EMIR: “İSMAIL ARı’NıN KASTEN YAPTıĞı BIR SUÇ VARSA O DA HALKıN VERGISINE SAHIP ÇıKMAKTıR"   14:23   CHP’LI KıŞ: "FAIZI DÜŞÜRMEDEN ENFLASYONU DÜŞÜRDÜĞÜNÜ SÖYLEYENLER, BUGÜN ÜRETIMI DE ISTIHDAMı DA KAYBETTIRMIŞ DURUMDA"   14:22   İZMIR BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, MESLEK FABRIKASı ÖNÜNDE NÖBETTE... İZMIR BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı TUGAY: "BURAYı HUKUKSUZCA BOŞALTMANıZA IZIN VERMEYECEĞIZ”   14:21   İBB DAVASı’NıN DURUŞMALARıNDA ÜÇÜNCÜ HAFTA...  
 
     
   

AKİB’denİhracat Yapan Şirketler İçin Kur Riski YönetimiPaneli


Akdeniz İhracatçılar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) veTürkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) işbirliğinde reel sektör şirketlerine yönelik ücretsiz etkinlikler programı kapsamında "İhracat Yapan Şirketler İçin Kur Riski Yönetimi" konulu panel düzenledi.

 

Tarih : 27 Ekim 2019 Pazar 17:51   Okunma : 1780

Akdeniz İhracatçılar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) veTürkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) işbirliğinde reel sektör şirketlerine yönelik ücretsiz etkinlikler programı kapsamında "İhracat Yapan Şirketler İçin Kur Riski Yönetimi" konulu panel düzenledi.

Kur riski taşıyan ihracatçı şirketlerin çalışanlarının, yatırımcıların ve konuya ilgi duyanların bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla AKİB Mersin Hizmet binasında gerçekleştirilen panel, Borsa İstanbul A.Ş., Türev Piyasalar ve Ürün Geliştirme YöneticisiKerem Aksoy’un koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Genel Müdür Yardımcısı Coşan Yeğenoğlu, Global Yatırım Menkul Değerler A.Ş. VİOP Birim Müdürü Engin Küçük, KPMG Türkiye Denetim ve Güvence Kıdemli Müdürü Muharrem Karataş, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan AKİB Genel Sekreteri Mehmet Ali Erkan tüm katılımcılara verimli bir eğitim olmasını dileyerek “AKİB olarak ihracatçılarımızın ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda eğitim ve panel gibi etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz” dedi.

“Döviz riski karşısında hücumda olduğu kadar savunma planlarına da önem vermeliyiz”

Yılsonu için tahmin edilen döviz kuru oranları hakkında bilgi vererek sunumuna başlayan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Genel Müdür Yardımcısı Coşan Yeğenoğlu, şirketlerin döviz yönetimi stratejilerini oluştururken özellikle savunma amaçlı planlar oluşturması gerektiğini kaydetti. Yeğenoğlu, “31 Aralık 2019 yılı için dolar-TL kuru 5,8640, Euro-TL kuru 6,5160 31 Aralık 2020 için dolar-TL kuru 6,5570, Euro-TL kuru 7,4320 olması bekleniyor. Bu süreçte kur riskinin iyi bir şekilde yönetilebilmesi için şirketlerin yapması gereken ilk şey bir oyun planı hazırlamaktır. Şirketi yönetirken yöneticiler yılsonu ciro hesaplarında, ihracat pazarı araştırmalarında zaten çok farklı seviyede oyun planlarını en baştan ortaya koyuyorlar. Özelikle hücum organizasyonlarına yönelik oyun planları ile çok karşılaşıyoruz ama savunmaya dönük oyun planları oluşturmadıklarını görüyoruz. Sizin bir maçı kazanmak için hem savunmada hem de hücumda daha da iyi olmanız lazım. Dolayısıyla yönetimdeki bu belirsizliklerin ortadan kaldırabilmek için bir savunmaya dönükte bir planınızın olması lazım ki attığınızdan daha az sayı yiyin” dedi.

“Vadeli İşlem Opsiyon Piyasalarının avantajları çok fazla”

Hedging, opsiyon gibi kur riskinden korunma yöntemlerini anlatan Global Yatırım Menkul Değerler A.Ş. VİOP Birim Müdürü Engin Küçük de ‘Vadeli İşlem Opsiyon Piyasaları’ üzerinde durarak şunları söyledi: “Vadeli işlemler piyasaları doğru fiyatlama, hızlı ve güvenli işlemler, risk kontrolü yapılan organize bir piyasadır. Bu piyasada karşı taraf riski yoktur. Ne alıcı satıcı ile muhatap olur ne de satıcı alıcı ile muhatap olur. İkisinin de muhatabıTakasbank’tır, tüm işlemler bu bankanın teminatı ve güvencesi altındadır. Vadeli işlemlerin bir özelliği de kaldıraç sistemi kullanarak düşük teminatlarla yüksek hacimli işlemler yapılabilmesini sağlamasıdır. Bu piyasada ayrıca çift yönlü alım ve satım kolaylığı, kurumsal hesaplar için vergi avantajları vardır. Stopaj sıfırdır. VİOP işlem maliyetleri açısından diğer piyasalara göre daha düşüktür. Her zaman riskleri yönetebilmek için farklı vade seçenekleri mevcuttur. Bu farklı vade seçeneklerinde işlem yaparken pozisyonları kapatmak için tezgâh üstü piyasalarda oluğu gibi vade sonu beklenmez, istendiği zaman pozisyonlar anında kapatılır.”

“Döviz kurlarındaki oynaklık firmaların 1 yıllık kazançlarını bir haftada eritebilir”

Döviz kur risklerini iyi yönetemeyen birçok firmanın 1 yıllık kazançlarını 1 haftada kaybettiğini ifade eden Borsa İstanbul A.Ş., Türev Piyasalar ve Ürün Geliştirme YöneticisiKerem Aksoy ise “Belirli dönemlerde kurdaki çok ciddi hareketler kurumların veya bireylerin bir yılda kazanmış olduğu meblağları bir hafta gibi kısa sürede eritmesine neden oluyor. Dolayısıyla kurumların olaya dövizdeki hareketler karşısında kendilerini nasıl hedging edebiliriz, kriz dönemlerinde ve tüm yıl boyunca nasıl bir tutum sergilemeliyiz şeklinde bakması lazım. Dövizdeki oynaklık oranlarına dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü bir opsiyon işlemi yapacaksanız sizin bu işlemde ödeyeceğiniz fiyat aslında birçok değişkene bağlı oluyor. Örneğin Dolar – TL kurunun son dönemlerdeki seviyesi yaklaşık yüzde 15’lere gelmiştir. Bu oynaklığın arttığı dönemde siz kendinizi hedging etmek istediğinizde çok daha maliyetli bir işlem yapma noktasına gelebiliyorsunuz” diye konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  AKİB, TİM, TSPB

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA