29 Mart 2024 Cuma

09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL  
 
     
   

Yeşilboğaz: “CMK Asgari Ücret Tarifesi Anayasal Angarya Suçudur”


Mersin Barosu tarafından ‘Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Usulü – Basit Yargılama Usulü’ konulu seminer düzenlendi.

 

Tarih : 20 Ocak 2020 Pazartesi 10:07   Okunma : 2738

Mersin Barosu tarafından ‘Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Usulü – Basit Yargılama Usulü’ konulu seminer düzenlendi. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 2020 yılı CMK asgari ücret tarifesinin avukatlık mesleğinin yüz karası olduğunu ifade ederek, “CMK asgari ücret tarifesi anayasal angarya suçudur. Mersin Barosu olarak, bu konu ile ilgili başlatacağımız dava sürecine, tüm baroların destek vermesini bekliyoruz” dedi.

“İNSAN HAKKI İHLALİNE NEDEN OLMAMALIYIZ”

KKTC Lefke Avrupa Üniversitesinden Av. Doç. Dr. Yavuz Erdoğan’ın sunumuyla Konferans Salonumuzda düzenlenen seminere, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, avukatlar, stajyer avukatlar, hakimler ve savcılar katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Yeşilboğaz, “Daha önce hukuk sistemimizde yasaların, uygulamaların bu kadar çok değiştiği dönemler yaşanmadı. Önceden mevzuat yaklaşık 10-15 yılda bir değişirdi. Şimdi neredeyse her gün değişiyor. Bizlerde bu yenilikleri takip etmek zorundayız. Kanundaki yeni gelişmelere, değişikliklere hemen ayak uydurmak zorundayız. Bunun sorumluluğu çok ağır. Yaptığımız işin kamu görevi olması sebebiyle, yaptığımız en ufak yanlışta direk ağır cezada yargılanabiliyoruz. Doğrunun yapılabilmesi adına bu konu şansa, tesadüfe bırakılamaz. Bu nedenle bizler kendimizi güncel tutmak zorundayız. Yargının diğer unsurlarından çok daha iyi yetişmek zorundayız. Süreci bizim yönetmemiz çok önemli. Çünkü burada insan hakkı söz konusu olduğu için, yapacağımız en ufak hata insan hakkı ihlaline neden olacaktır” diye konuştu.

“HUKUK SİSTEMİMİZDE AVUKATLARIN YOK SAYILDIĞI BİR SÜREÇTEYİZ”

Ceza Muhakemesi Kanunu’na getirilen değişikliklerin 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlatan ve kanunda yapılan bazı düzenlemeleri eleştiren Yeşilboğaz, “Ceza muhakemesi davalarında avukatlar bertaraf edilemeye çalışılmaktadır. Hukuk sistemimizin her geçen gün avukatları yok saydığı, dışladığı bir süreçteyiz. CMK’da görev alan avukatlara hazırlık ücreti olarak şu anda 416 TL veriliyor. Seri yargılama mahkeme ücreti olarak da 298 TL veriliyor. Yani ortalama bir Asliye Ceza Mahkemesindeki CMK asgari ücret tarifesine uydurmaya çalıştılar. Toplamda 714 TL ücret veriliyor. 2020 yılı CMK asgari ücret tarifesi gerçekten bir anayasal angarya suçudur. Bunu hiçbir zaman kabul etmeyiz. Bu verilen ücretler, vermiş olduğumuz emeğin hiçbir zaman karşılığı değildir. Ücret %20 artırılmış olsa da, CMK asgari ücretin bu kadar düşük olması avukatlık mesleğinin yüz karasıdır. Bu konunun tüm barolar nezdinde dile getirilmesi gerekiyor. Mersin Barosu olarak, bu konu ile ilgili dava süreci başlatacağız. Bu dava sürecinde meslektaşlarımızın da desteğini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN: “MEVZUATI KENDİMİZE BENZETMEYELİM, BİZ MEVZUATA UYGUN DAVRANALIM”

Daha sonra Ceza Muhakemesi Kanunu’na getirilen değişiklikleri anlatan Av. Doç. Dr. Yavuz Erdoğan, “Yeni bir sistemle kanundaki mevzuatlara bazı değişiklikler getirildi. Kanuna uymamız gerekiyor. Dileğimiz şu; mevzuatı kendimize benzetmeyelim, biz mevzuata uygun davranalım. Bu sistemin asıl amacı şu: İşlenen bir suçu mahkemede uzatmadan nasıl sonuçlandırırız? Amacımız süreci kısaltmak, bir an evvel olayı bitirmek, mahkemede uzun uzun klasik usulle zaman kaybetmemek. Tabi zaman kazandırırken amacımız, önemli olan dosyalara hâkimlerin daha fazla zaman ayırmasını sağlamak. Böylelikle daha adil yargılamalar gerçekleşecektir. Bizdeki seri muhakeme usulü sisteminin özü, Amerika’daki sistemdir. Ama onlardaki gibi serbest değiliz. Onlarda çok daha esneklik var ama bizde o esneklik yok” diye konuştu.

Seminerin soru-cevap bölümünün ardından Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Av. Doç. Dr. Yavuz Erdoğan’a teşekkür ederek plaket takdim etti.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  MERSİN BAROSU, BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, LEFKE ÜNİVERSİTESİ, SERİ MUHAKEME USULÜ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA