29 Mart 2024 Cuma

11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI  
 
     
   

Mersin Barosu, Kanal İstanbul Çed Raporunun İptali İçin Dava Açtı


Mersin Barosu, Kanal İstanbul Projesine ilişkin Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali, yürütmesinin durdurulması ve yargılamanın duruşmalı yapılması talebiyle, İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na başvurdu.

 

Tarih : 17 Şubat 2020 Pazartesi 01:29   Okunma : 1050

Mersin Barosu tarafından açılan davada, Kanal Projesi’nin bir ekolojik yıkım projesi olup, ekolojik krizi daha da derinleştireceği belirtilerek, “Kanal yapılmak istenen alan, İstanbul ile Trakya arasında sıkışan sulak alanlar, orman, tarım ve mera alanları gibi değerleri içinde barından bir bölgenin tam ortasından geçirilmek isteniyor. Kanal ile bütünleşik bir ekosistem kanal ile ikiye ayrılacak, imara açılarak 1 Milyon 200 bin kişilik bir nüfusun yaşadığı yerleşim alanı haline dönüştürülecek. Kentleri yaşanılabilir kılan unsurlar, doğal açık alanlar, nehir havzaları, orman, parklar, tarım ve mera alanlarıdır. Bu alanlar ayrıca, onlarca canlı türünü de barındıran alanlardır. Böyle alanların ortasından yapay beton parçaları ile bölmenin, yeni yerleşim alanları oluşturmanın ekosistemi ve yaşamı sonlandırmaktan başka bir sonucu olmayacaktır. Bu yüzden, kanal projesi ilk etapta İstanbul’u etkileyen bir proje olarak gözükse de,en başta bu alandaki kara ve deniz ekosistemi, canlı yaşamı, doğal, tarihi ve kültürel değerleri itibariyle daha geniş bir coğrafyayı yakından ilgilendirmektedir.

“SİYASİ DAYATMADAN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR”

Dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Kanalın, Karadeniz ve Marmara Denizi’nde yaratacağı geri dönüşü mümkün olmayan ekolojik sorunlar üzerinden etki alanını düşünecek olursak; kanal, ilk başta İstanbul ve Trakya kentlerini, Marmara ve  Karadeniz ekosistemlerinde oluşacak sorunlardan kaynaklı, Marmara ve Karadeniz şehirlerini, İstanbul’un gıda, su gibi ihtiyaçlarını karşılama arayışı nedeniyle irtibat haline gireceği tüm şehirleri, ülkeleri yakından ilgilendirmektedir. Özellikle, iklim krizinden çıkışla ilgili yol aradığımız bu dönemde, krizi daha da arttıran bir siyasi dayatmadan başka bir şey değildir. ÇED raporundan gizlenen Devlet Su İşleri görüşlerine göre: 5 milyon İstanbullu susuz kalacak. Kanal proje sahasının büyük bir kısmı ekilebilir tarım arazileri ve meralardan oluşuyor. ÇED raporuna  göre, proje sahasının %59,32’si tarım alanıdır. ​ Kanuna aykırı olarak, mera niteliği kaldırıldı.  Saklanan TÜBİTAK MAM raporuna göre; Marmara ve Karadeniz ekosistemleri ağır zarar görecek.”

“ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLİYOR”

ÇED sürecinin ÇED yönetmeliğine aykırı işletildiği, ÇED sürecinin tarafsız yönetilmediği, ÇED etki alanının daraltıldığı belirtilen dava dilekçesinde, Kanal İstanbul Projesi ile uluslararası hukukun ihlal edildiği de ifade edilerek,  projenin Montrö Anlaşması’na, Karadeniz’in kirlenmeye karşı korunması sözleşmesine (BÜKREŞ), Avrupa yaban hayatının korunması sözleşmesine (BERN), uluslararası öneme sahip sulak alanlar hakkında sözleşmeye (RAMSAR), Avrupa peyzaj sözleşmesi ile dünya kültürel ve doğal mirasının korunmasına dair sözleşmeye aykırı olduğu ifade edildi.

“TARİHİ, DOĞAL VE KÜLTÜREL ALANLAR YOK OLACAK”

Proje ile şehrin tarihi, doğal ve kültürel alanların yok olacağının belirtildiği dilekçede ayrıca, “Terkos Gölü ve Sazlıdere Barajı’nın yok edilmesi nedeniyle, yıllık iyi senaryoda 70 milyon metreküp, kötü senaryoda 427 milyon metreküp​ ​ içme suyu yok olacak, İstanbul susuzluk yaşayacak. Marmara Denizi bitecek, Karadeniz ekosistemi çökecek.  Toplam 12.896.203,57 m2’lik devlet orman alanı, yani yaklaşık 20 bin futbol sahası büyüklüğündeki orman yok olacak, en az 200.878 adet ağaç kesilecek. Tarım alanları yok olacak.  Mera ve otlak alanların yok edilmesi, hayvancılığı da bitirecek. İmar ve yapılaşma dolayısıyla, İstanbul nüfusu en az 1 milyon 200 bin artacak” denildi.

YEŞİLBOĞAZ: “KANAL İSTANBUL FELAKET PROJESİDİR”

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Kanal İstanbul Projesi’nin yol açacağı tahribatı bilim insanları ‘yıkım’ olarak açıklamıştır. Proje, siyasal, ekonomik ve çevresel bir felaket projesidir. Akıl ve bilimden uzak, ‘çılgın proje’ olarak adlandırılan bu projeden derhal vazgeçilmelidir” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  KANAL İSTANBUL, ÇED, MERSİN BAROSU, BİLGİN YEŞİLBOGAZ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA