26 Nisan 2026 Pazar

09:50   MERSIN ONU UNUTMADı! ŞEHIT İTFAIYECI NAZMI ÇELIKKAYA DUALARLA ANıLDı   09:19   RESMI GAZETE’DE GECE YARıSı MESAISI: MEB BAKAN YARDıMCıSı DEĞIŞTI, DEV KURUMLARDA ÜST DÜZEY ATAMALAR!   09:16   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA KRITIK GELIŞME: TUNCELI’DE İKI GÖREVLI GÖZALTıNA ALıNDı!   19:06   ÖZGÜR ÖZEL: "EN GENIŞ ARA SEÇIME DE VARıM. NE KADAR GENIŞLETMEK ISTIYORLARSA BEN ORADA VARıM, HODRI MEYDAN"   16:02   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’A "GÖRÜŞME" YANıTı... ÖZGÜR ÖZEL: "ÜLKENIN BIRINCI PARTISIYIM, IHTIYAÇ VARSA ELBETTE IKINCI PARTIYLE GÖRÜŞÜRÜM"   14:59   BIRLEŞIK KRALLıK’ıN ANKARA BÜYÜKELÇILIĞI: FORMULA 1’IN TÜRKIYE’YE DÖNÜŞÜNÜ MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   14:57   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BU DOSYA, TÜRKIYE’NIN DE KAYBOLUŞ HIKAYESINI RESMEDEN BIR DOSYADıR"   13:32   DORUK MADENCILIK IŞÇILERININ EYLEMI SÜRÜYOR. AVUKAT ABDURRAHIM DEMIRYÜREK: "TÜM SIYASI PARTI TEMSILCILERINE ÇAĞRıMıZ, BILFIIL MADENCILERLE BERABER AÇLıK GREVINDE OLUN"   13:28   ERKAN BAŞ’TAN MADEN IŞÇILERINE DESTEK:    10:52   MADENCILERIN ANKARA YÜRÜYÜŞÜNDE TANSIYON YÜKSELDI: ’ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK!’   10:40   ASGARI ÜCRET 23 GÜNDE BITIYOR! NISAN 2026 AÇLıK VE YOKSULLUK SıNıRı RAKAMLARı AÇıKLANDı   10:01   MERSIN 23 NISAN’DA ÇOCUKLARıN BAŞKENTI OLDU! BILIMDEN DOĞAYA COŞKU DOLU ROTA   09:40   MERSIN’DE DEV ZIRVE: GENÇLERIN KARIYER YOLCULUĞUNDA İŞKUR İMZASı!   18:26   CHP MERSIN’DEN EĞITIMDE "SESSIZ" ÇıĞLıK: 23 MADDELIK GELECEK MANIFESTOSU AÇıKLANDı   17:58   ABD BAŞKANı TRUMP, HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MAYıN DÖŞEYEN TEKNELERE SALDıRı EMRI VERDI   17:58   TBMM GENEL KURULU 23 NISAN ÖZEL OTURUMU... MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: "BIR DAHA HIÇBIR 23 NISAN’A MAHCUBIYETIN GÖLGESI DÜŞMESIN"   17:56   KURTULUŞ PARKı’NDA AÇLıK GREVINDEKI MADENCILERE EŞLERINDEN DESTEK: "EŞIME BIR ŞEY OLSA ÇOCUKLARıMıN VEBALINI KIM ÖDEYECEK?"   16:54   TBMM GENEL KURULU 23 NISAN ÖZEL OTURUMU... NUMAN KURTULMUŞ: "EGEMENLIĞIN KAYNAĞıNı IMTIYAZDA VE DAR KADROLARDA ARAMAYAN SIYASAL AHLAK 23 NISAN RUHUNUN ÖZÜDÜR"   16:51   SEZGIN TANRıKULU: YUSUF TEKIN ISTIFA ETMELIDIR. DEMOKRATIK ÜLKELERDE BÖYLE BIR ŞIDDET OLAYıYLA KARŞı KARŞıYA KALAN MILLI EĞITIM BAKANLARı GÖREVDE KALMAZLAR   15:38   TBMM GENEL KURULU 23 NISAN ÖZEL OTURUMU... ÖZGÜR ÖZEL: “BIZI IYI TANıYıN. BIZ, BOYNUMUZU VERIRIZ AMA BOYUN EĞMEYIZ. BIR AVUÇ DARBECIYE TESLIM OLMAYıZ”  
 
     
   

Başkan Gültak;Anlatsaydı Borçlanmayı Alırdı


Başkan Gültak; Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in istediği borçlanma yetkisine, Cumhur İttifakı olarak neden ret oyu verdiklerine açıklık getirerek; “Paranın nereye harcanacağı hangi hizmet, proje ve yatırımlara aktarılacağı anlatılsaydı, borçlanma yetkisi verilirdi” dedi.

 

Tarih : 20 Mayıs 2020 Çarşamba 12:33   Okunma : 1335

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, konuk olduğu Radyo Metropol’de, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı Birinci Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Siyasette tansiyonun bazen yükselebildiğini ifade eden Başkan Gültak; “Tabi tansiyonu kimin yükselttiğini, ortamı kimin gerdiğini iyi süzmek, iyi bakmak gerekiyor. Cımbızla bazı şeyleri çekerseniz belki Mustafa Gültak o an için çok sinirli ve agresif gözükebilir.

Ama Meclis’i baştan aşağı seyrettiğinizde, Meclis’i kimin gerdiğini kimin tansiyonu yükselttiğini, kimin bu yönde strateji yaptığını ben tüm kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Yine de eğer biz Mersinlileri, Mersin’de yaşayan insanları üzdüysek hepsinden özür diliyorum. Ben sessiz sakin, mütevazılıği ile öne çıkan bir insanım. Ama demek ki bazen haksızlıklar karşısında veya yapılan yanlışlar karşısında, vatandaşın hak-hukuku olduğu için dayanamayıp bazen sinirlerimize hakim olamıyoruz” diye konuştu.

“Borçlanma ne için istendi açıklansın istedik”

Açıklamasında; geçen yıl verilen borçlanma yetkisini de anımsatan Başkan M. Mustafa Gültak, “Bize, borçların çevrilebilmesi ve yeni hizmetlerin ortaya çıkarılması vaat edildi. Biz borçlanma esnasında hep şunu söyledik; ‘Bu paraları nereye harcayacağınızı, neler yapacağınızı bize söyleyin’ dedik. Bu konuda doğru dürüst cevap alamamamıza rağmen, biz seçilmişlerin önünün kesilmesini istemedik. Her şeye rağmen o dönem Cumhur İttifakı içinde farklı düşünceler olmasına rağmen belediye başkanının borçlanması adına oy kullanarak, Büyükşehir Belediye Başkanımızın önünün açılması için çalıştık. Geçen yıl verdiğimiz paraların nereye gittiği ve yeni borçlanmanın ne için kullanacağı iyi bir şekilde anlatılırsa, biz, hiçbir belediye başkanının önünün kesilmesini istemiyoruz dedik. Çünkü bu durum, bir bakıma şehri ve bu şehirde yaşayan tüm insanları ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.

“Aldığımız borçla borç kapatmadık, vatandaşa hizmet sunduk”

Kendisinin de borçlandığını anlatan Başkan Gültak; “Ama ben asfalt, kaldırım gibi hizmetlerde kullanılmak üzere borçlandım. Yani neden-niçin borçlandığımın adını koydum. Büyükşehir Belediye Başkanımız, 2-3 ay borçlanma yetkisini kullanmadığını söyledi. Ben ise geçen yıl 10 milyon TL borçlanma yetkisi aldım ve 7-8 ay bu parayı kullanmadım. Faizler iyice düştükten sonra asfalt, kaldırım gibi ihtiyacı olan mahalleler belirlendikten sonra, 2 aydır o parayı kullanmaya başlardım. Ayrıca aldığımız parayla borç kapatmadık, sözümüzde durduk. MESKİ’nin, TEDAŞ’ın çalışma yaptığı çok kritik 8-9 mahallemizde sıcak asfalt, karo ve kilit taşı ile farklı yerelrde çalışmalar yaparak herkesin beğenisini aldık. Dolayısıyla biz, parayı nereye kullanacağımızı Meclis kararının içine yazdırdık” ifadelerini kullandı.

“Paranın nereye harcanacağı anlatılsaydı, borçlanma yetkisi meclis’ten geçerdi”

Başkan Gültak; “Geçen hafta sinyali vermiştik. Eğer bizim önümüze Büyükşehir’de istenen 250 milyon TL ile MESKi için istenen 100 milyon TL’nin hangi proje aşamalarında ne için kullanacağının içerikleri ve özetleri bize anlatılsaydı belki de bu borçlanma geçecekti. Yani deseydi ki, Anamur’un, Erdemli’nin, Çamlıyayla’nın, Akdeniz’in şu kadar ton afalta ihtiyacı var, bitüm almam gereriyor ama nakit gerekiyor. İşte Mezitli’nin arıtma tesisleri veya altyapısı için 50 milyon kullanmam gerekiyor gibi…

Büyükşehir Belediye Başkanımız; aynen bizim Meclis’te kararlara geçirdiğimiz gibi bizim önümüze bir tablo getirseydi,  gerçekleştireceği projeleri açıklasaydı, o gün borçlanma yetkisi geçebilirdi. Geriye doğru bakıldığında Cumhur İttifakı üyeleri olarak, bu paraların nerelere harcanacağını, bir kısmının orta ölçekli esnafa dağıtılması gerektiğini ve bir kısmının gelir elde edilmesi için kullanılması gerektiğini anlattık. Ama biz bunların nereye kullanıldığını tam olarak göremedik” ifadelerini kullandı.

“Bizler de hem borç kapattık hem de hizmet verdik”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, ‘Borç kapattım’ sözlerine de atıfta bulunan Başkan Gültak; “Borç kapatmak önemli bir şey. Peki, Akdeniz, Tarsus, Erdemli, Anamur belediyeleri borç kapatmadı mı? Hepimiz borç kapattık. Şu ana kadar 14 ay içinde İller Bankası’ndan her ay düzenli 2 buçuk ile 3 milyon arası param kesiliyor. Geçmişin borcu bunlar. Ortalama 2 buçuk derseniz, bunu 14 ile çarptığınızda 30 milyon TL yapar. Ben de 30 milyon TL borç kapattım.

Bizim için 30 milyon çok ciddi bir para. Zira 160 milyon TL mütevazı bir bütçesi olan Akdeniz Belediyesi’nin bu bütçesinin 5’te 1’ini kullanarak borcu azalttık. Aldığımız parayı da hizmete çevirdik. Göreve gelir gelmez de ilk yaptığımız şey israfı önlemek oldu. Tasarruf elde ettik. Bunca tantanaya rağmen gelirimizi yüzde 65 arttırdık. Seçildikten 3 ay sonra, hem Mayıs ayında, hem de Kasım ayında, bir önceki yılın yüzde 65’inden daha fazla vergi topladık.  Akdeniz Belediyesi olarak, Mustafa Gültak olarak halkımıza, kamuoyuna güven aşıladık, geldiler ve borçlarını yatırdılar” diye konuştu.

“Psikoloji ile ilgili tartışmada hata ettim, özür dilerim”

Başkan Seçer’in tepki gösterdiği ‘psikoloji’ tartışması ile ilgili de açıklamalar yapan Gültak, “O gün çok sabırlı olmamıza rağmen bizim de psikolojimiz belki bozuldu. Başkan beye ben o gün o lafı ederken, şahsını veya kalbini yaralamak adına söylemedim. Yüz yüze geldiğimizde de bu konuda ‘hata ettim’ derim. Buradan da özür diliyorum, dememeliydim belki o lafı. Ama Başkan Seçer’in, hem meclis üyelerimizin hem de belediye başkanlarımızın yaptığı eleştiriler karşısında sabır ve sükûnetle dinleyip, not alacağına; ‘siz dersinizi çalışmamışsınız, kırık not verdim. Nerenizi doğrultayım? Söyledikleriniz yalan yanlış’ gibi reaksiyonlar verdi. Bu da ortamı gerer.

Bir meseleyi sadece Gültak’ın ağzından çıkan bir kelimeyi alıp cımbızladığınızda Gültak suçlu olur. Ama Meclisin atmosferini baştan sonra izlediğinizde bunun ne demek olduğunu göreceksiniz. Yoksa biz kimsenin şahsını yaralama noktasında, kimseyle uğraşma derdimiz yok, Allah herkese sağlık versin. Ama ortamı germenin bir anlamı yoktu. Ne için yapıldı? Bir strateji miydi bilemiyorum, kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.

Biz de belediye başkanıyız. Sizin bürokratlarınız, işçileriniz değiliz, şirket yönetmiyoruz. Hâlbuki benim son cümlem, ‘Bu tür diyaloglar hem size hem bize hem de Mersin’e zarar verir, fayda vermez’ idi. Eğer başta kendim olmak üzere Cumhur İttifakı’nın tüm üyelerinin amacı Mersin’in önünü tıkamak olsaydı,  önceki borçlanmayı da vermezdik. Böyle bir derdimiz yok. Bizler, seçilmiş insanlar olarak, paraların nereye kullanılacağını bilmek istiyoruz. Biz bunu göremediğimiz için borçlanma yetkisini vermedik” ifadelerini kullandı.

“Büyüklerim bana destek verdiği için bu gücü buluyorum”

Toplantıda ayrıca, Başkan Seçer’in, kendisini Cumhur İttifakı’nın önüne attığını da dile getiren Başkan Gültak,  şöyle konuştu; “Sayın Seçer, ‘Ey Meclis üyeleri sizler hiçbir şey yapmıyorsunuz, her şeyi Gültak yapıyor!’ demeye getirdi. Ama hayır böyle değil. Biz Meclis üyeleriyle entegre çalışıyoruz. Ben bu gücü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan alıyorum. Ben bu gücü Mersin’de Ak Parti’inin ve Cumhur İttifakı’nın abisi olan Sayın Lütfi Elvan’dan alıyorum. Ben bu gücü milletvekillerimizden alıyorum.

Bu destekler olmazsa, ben kimim ki İller Bankası’nın Genel Müdürü ile görüşeceğim ve MESKİ projelerini kovalayacağım. Benim büyüklerim bana bu desteği verdiği için ben bu gücü buluyorum. Biz mi Mersin’in önünü kestik? Ankara’da çeşitli temaslarda bulunarak Mersin Büyükşehir’e önemli kazanımlar sağladık. Kentimizin önünü açacak imar planları için gerekli görüşmeleri bizzat yaptım ve süreci takip ettim. Biz bir sürü iş yapıyoruz ama bunlar anlatılmıyor. İktidarın, Mersin’in önünü kesmek gibi bir amacı yok.”

“Diyaloga daima hazır ve açığız”

Diyaloga açık olduğunu da sözlerine ekleyen Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, şunları söyledi; “Örneğin ekmek meselesinden sonra bir telefon görüşmesi yaptık. Onunla ilgili bir operasyon yapmadığımızı, tabiri caizse arkasından dolaşmadığımızı, engellemediğimizi söyledim. Yoksa ben diyalog halindeyim. Ben çok kere Vahap Başkanı kendim arıyorum. Büyükşehir’e 2-3 defa gittim Mersin için. Ben gurur yapmam, yine giderim çünkü bu işler diyalog ile çözülecek. Diyalogsuzluk olduğu zaman çıkar konuşur, ‘beni engelliyorlar’ dersin ama öyle bir şey yok. Ben kindar bir adam değilim. Kızılcık şurubu içerim, Mersin için her şeye katlanırım. Yeter ki öğrenci gibi bize ders verilmesin. Bizler öncelikle kamu yararını ve Mersin’in geleceğini düşünüyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :   BAŞKAN GÜLTAK;ANLATSAYDI BORÇLANMAYI ALIRDI, AKDENİZ BELEDİYESİ, MUSTAFA GÜLTAK, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA