29 Mart 2024 Cuma

11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI  
 
     
   

Büyükşehir’in Uzman Söyleşileri’nde Yeni Normalleşme Süreci Üzerinde Duruldu


Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın “Uzman Söyleşileri” kapsamında bu kez Çocuk Psikoloğu Müge Beğenilmiş, pandemi sürecinin çocuklar üzerine etkilerini anlattı.

 

Tarih : 24 Mayıs 2020 Pazar 17:32   Okunma : 3452

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi’nin resmi sosyal medya hesaplarında gerçekleştirilen canlı yayın programları devam ediyor. Büyükşehir’in “Uzman Söyleşileri” kapsamında bu kez Çocuk Psikoloğu Müge Beğenilmiş, pandemi sürecinin çocuklar üzerine etkilerini anlattı.

Pandemi sürecinin çocuklar, aileleri ve özellikle özel gereksinimli çocuklarda nasıl etkileri olduğuna değinen Beğenilmiş, çocuklara normalleşme sürecinin adım adım anlatılması gerektiğini söyledi. Beğenilmiş, “Nasıl bize adım adım bilgi veriliyor, biz de çocuğumuza fazla bilgi vermeyeceğiz. Gerçekten emin olduğumuz bilgiyi çocuğumuza adım adım sunacağız” dedi.

SİM VE OYUNCAK BEZ BEBEK ÜZERİNDEN MİKROP SOMUTLAŞTIRILDI

Beğenilmiş, Mersin Büyükşehir Belediyesi Uzman Psikoloğu Yücel Şavklı ile söyleşi havasında bir yayın gerçekleştirdi. Beğenilmiş, Koronavirüs sürecindeki kısıtlamaların ülke genelinde yavaş yavaş sona ermesi ve yumuşatılması ile birlikte yeni normalleşme sürecinde ailelerin çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğini anlatarak, küçük yaştaki ve özel gereksinimli çocuklara virüsün nasıl anlatılabileceği hakkında bir takım örnekler verdi.

Bu dönemi hikayeler, somut örnekler ile anlatmanın faydalı olabileceğinden söz eden Beğenilmiş, özel gereksinimli ve özellikle küçük yaştaki çocuklar için Koronavirüs mikrobunun somutlaştırılarak anlatılması gerektiği hakkında uygulamalı örnekler verirken,  oyuncak bir bez bebek üzerinde sim ile mikrobun nasıl bulaşabileceğini gösterdi. Beğenilmiş, somutlaştırma konusunda verdiği sim örneğiyle ilgili olarak, “Çocuğumuza şunu anlatıyoruz; bizim elimizde bir güç var, biz bu mikroplardan kurtulabiliriz. Çocuğa hem bulaşıcı olduğunu gösterdik, hem de eline döktüğünde mikrobu somutlaştırdık ve ondan kurtulabilmenin bir yolu olduğunu gösterdik. Yani onun gücünü gösterdik. Bu tip örneklerle çocukların seviyesine inerek, hem özel gereksinimli çocuklarda hem de okul öncesi dönemde bunu kullanabiliriz” dedi.

Yavaş yavaş başlayan normalleşme sürecinde ailelerin neler yapabilecekleri üzerinde de duran Beğenilmiş, çocuklara ellerini 20 saniye yıkamaları gerektiği konusunun daha somut bir şekilde anlatılabileceğini aktardı. Beğenilmiş, örneğin çocuğun bir yandan elini yıkarken, diğer yandan da ‘Mini Mini Bir Kuş’ şarkısını söyleyebileceğini aktardı.

Bu süreçte çocuklara umut aşılamanın da önemi üzerinde duran Beğenilmiş, sanatsal etkinliklerin çocukların bilişsel, ruhsal gelişimlerine katkıları olduğundan söz ederek, çocukların bu süreci hayallerini, neler yapmak istediklerini resimleyerek atlatabileceklerini söyledi.

SOMUT ÖRNEKLER İLE ÇOCUĞA VİRÜSÜN BULAŞICILIĞI ANLATILABİLİR

Küçük yaştaki çocukların Koronavirüs’ü anlamlandırabilmeleri hakkında da bilgiler paylaşan Beğenilmiş, “Bunları anlamlandırmakta çok zorlanıyorlar. O yüzden biz bunu somutlaştırmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Şu an gözle göremediğimiz, koklayamadığımız bir virüsle savaşıyoruz. Bir anda bir şey oldu ve herkes evine kapandı. Dolayısıyla, bu çocuklarda ciddi bir karmaşa yarattı. Bir kısım veli bunu çocuklarına aktarırken bir kısmı daha korumacı davrandı. Bazen özel gereksinimli çocuğu olan ailelerimiz, bunu anlamayacağını düşünüp çocuğumuza aktarmadı. Ama biz her zaman şunu söylüyoruz. Çocuğumuz kaç yaşında olursa olsun bir şeylerin farkında. Ama yeter ki bunu somutlaştırabilelim. Bunu somutlaştırarak anlattığınızda fark ediyor, anlamlandırıyor, o zaman o da rahatlıyor” ifadelerine yer verdi.

“NORMALLEŞME SÜRECİNDE ACELE EDİLMEMELİ”

Ülkemizde yavaş yavaş girilmeye başlanan normalleşme süreciyle ilgili aileleri ve çocukları bilgilendiren Beğenilmiş, şunları söyledi:

“Evet, normalleşmeye doğru gidiyoruz ama bu süreç içerisinde o kadar çok bilgi kirliliği var ki, doğru bilgiye ulaşmamız ebeveynler olarak oldukça önemli. Nasıl bize adım adım bilgi veriliyor, biz de çocuğumuza fazla bilgi vermeyeceğiz. Gerçekten emin olduğumuz bilgiyi adım adım çocuğumuza sunacağız. Bildiğimiz şey ne ise o kadarını aktaralım. O yüzden burada önemli olan velinin adım adım, acele etmeden gitmesi. Çünkü bazen çocuğumuzu korumak adına aşırı kaygımızı yansıtabiliyoruz ama biraz bekleyelim. Biz de sabırlı olalım. Bence çok güzel bir süreç geçiriyoruz. Herkes gerçekten elinden geldiğince bu süreci doğru bir şekilde geçirdi. Bu süreç sonrasında belki okula başlamakla ilgili sıkıntılar yaşayabiliriz. Özellikle daha küçük çocuklarda anneden, ebeveynden, bakım verenden ayrılma konusunda zorlanmalar yaşayabiliriz. Çünkü hiç alışkın olmadığımız şekilde, annemiz, babamız evdeler ya da dediğim gibi bir kısmı uzakta olabilir. Ama alıştığımız bir düzenin dışına çıkmıştık.”

Süreç sona erdikten sonra çocukların bu süreçte görmedikleri aile bireyleri ile bir araya gelmelerinin, sarılıp, öpmelerinin onları kaygılandırabileceğinden de bahseden Beğenilmiş, “Sosyal mesafe diyoruz ya çocuklarımıza. Belki orada da en sevdiklerimiz var. Babaannemiz, anneannemiz, dedemiz. Biz bunların yanına gidemedik. Dolayısıyla şimdi gittiğimizde onların çocuklarımızı sarıp öpmeleri bile çocuklarımızı kaygılandırabilir ya da dışarıya çıktıklarında hastalanabilecekmiş gibi hissedebilirler. O yüzden bu geçiş döneminde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunlara hazırlıklı olun ve bu süreçte çocuklarınızı hoşgörün” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA