3 Haziran 2024 Pazartesi

17:29   RIZE`DE ``ÇAY MITINGI``NE KATıLAN ÜRETICILERINDEN ÇAĞRı: ``YAŞ ÇAY ALıM FIYATı EN AZ 25 TL OLMALı``   17:21   ÖZGÜR ÖZEL: "BELEDIYELER BIRLIĞI`NDE 14 YÖNETICIDEN 8`INI CHP ALACAK 6`SıNı DIĞER PARTILERE VERECEK"   16:33   RIZE’DE ÜRETICININ TALEBI: "ÇAY KANUNU ÇıKARıLSıN"   15:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR EKIPLERI, LGS SıNAVıNA GIREN ÖĞRENCILERE VE AILELERINE SU İKRAM ETTI   15:02   CHP`DEN RIZE`DE "ÇAY MITINGI"...    14:35   LGS SıNAVı SONA ERDI... ÖĞRENCILER EN ÇOK SAYıSAL DERSLERDE ZORLANDı   13:46   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL, MITING ÖNCESINDE RIZE`DE ÇAY ÜRETICILERINI ZIYARET ETTI   13:41   CHP HEYETI SEÇIMIN TEKRARLANDıĞı PıNARBAŞı`NDA...    12:48   KÜÇÜKÇEKMECE`DE ÇÖKEN ÜÇ KATLı BINA... İÇIŞLERI BAKANı YERLIKAYA İSTANBUL`A GITTI   11:27   TBMM`DE BU HAFTA... KRIPTO VARLıKLARA ILIŞKIN KANUN TEKLIFI GÖRÜŞÜLECEK, MERKEZ BANKASı BAŞKANı KARAHAN PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU`NA SUNUM YAPACAK   09:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI SPOR KULÜBÜ, SÜPER LIG`E ÇıKTı   09:29   "FILISTIN İÇIN BIN GENÇ" GRUBU: 10 ARKADAŞıMıZ ŞAFAK OPERASYONUYLA GÖZALTıNA ALıNDı   01:44   ÖZGÜR ÖZEL: “GÖZALTıNA ALıNAN ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERININ TABAN MAAŞ VE GÜVENCELI ÇALıŞMA TALEPLERININ YANıNDAYıZ”   01:32   BELEDIYELERDEKI NORM KADRO ILKE VE STANDARTLARıNA ILIŞKIN YÖNETMELIKTE DEĞIŞIKLIK YAPıLDı   16:40   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI BAŞKANLıK SEÇIMI’NDE CHP’NIN ADAYı BELLI OLDU   16:04   ÖZGÜR ÖZEL, TAYFUN KAHRAMAN`ıN KıZı VERA`NıN MEZUNIYET TÖRENINE KATıLDı   15:55   MERSIN’DE MARDINLILER DAYANıŞMA GECESINDE BIRARAYA GELDI   15:07   MSB: ZEYTIN DALı BÖLGESINDE 6 PKK`Lı TERÖRIST ETKISIZ HALE GETIRILDI   13:05   BERKIN ELVAN`ıN AILESININ AVUKATLARı, AK PARTI ANKARA MILLETVEKILI OSMAN GÖKÇEK HAKKıNDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK   12:40   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL ADD`NIN 17. OLAĞAN GENEL KURULU`NDA KONUŞTU  
 
     
   

İSLAHİYELİ TORNACI, DÜKKANINA “HAFİF HASARLI” RAPORU VERİLMESİNE, "BU NASIL HAFİF HASAR" DİYE TEPKİ GÖSTERDİ: "ARAYAN SORAN OLMADI, KENDİ İMKANLARIMIZLA AYAKTA DURACAĞIZ"


Gaziantep`in İslahiye ilçesindeki sanayide tornacılık yapan depremzede Ercan Sarıçam, dükkanına “hafif hasarlı” raporu verilmesine, "Nasıl bir hafif hasarsa bu” tepkisini gösterdi. Bugüne kadar maddi bir yardım almadığını da söyleyen Sarıçam, "Bugüne kadar arayan soran olmadı. kendi imkanlarımızla ayakta duracağız" dedi. Yetkililere, “Esnaf kefalet, kredi kefalet kooperatifleri olsun mesela, yardımda bulunabilirler” çağrısını yaptı.

 

Tarih : 28 Mart 2023 Salı 11:54   Okunma : 427

Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki sanayide tornacılık yapan depremzede Ercan Sarıçam, dükkanına “hafif hasarlı” raporu verilmesine, "Nasıl bir hafif hasarsa bu” tepkisini gösterdi. Bugüne kadar maddi bir yardım almadıklarını belirten Sarıçam, "Bugüne kadar arayan soran olmadı. Kendi imkanlarımızla ayakta duracağız" dedi. Bölgedeki çiftçilerin de ekip biçemediğini ifade eden Sarıçam, “İnsanlar zor durumda, esnaf kefalet, kredi kefalet kooperatifleri olsun mesela, yardımda bulunabilirler” diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin en çok etkilediği yerlerden birisi olan Gaziantep’in İslahiye ilçesinde hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürüyor. Sanayi Mahallesi’nde bulunan işletmeciler de hasarlı olan dükkanlarını açmak için çalışmalarına başladı. Sanayiciler, bu süreçte yaşadıklarını ve taleplerini ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

Esnaf Ercan Sarıçam, 40 yaşında olduğunu ve baba mesleği olarak tornacılık yaptığını söyledi. İslahiye’nin yüzde 70- 75’inin de yıkıldığını belirten Sarıçam, depremlerin ardından sanayiye geldiklerini de anlattı. Sarıçam, “Kendi imkânlarımızla baraka tarzı bir şeyler yaptık. Sanayinin her zamanki gibi klasik sobaları vardır, yağ sobaları. Onun arasında ısındık. Çocuklar arabada falan kaldı. Sağa sola koşturduk, eşe, dosta, kim zor durumdaysa. İnsanlar birbirine yardımcı oldu. Yani biraz geç kalındı ama 48 saat sonra müdahaleye geldiler. Onun haricinde millet vardı. Herkes birbirine yardımcı olmaya çalıştı. Geçecek, bugünler de geçecek. Yaralarımızı hep beraber saracağız” dedi.

“DÜKKÂNIN HASAR DURUMU ÇOK”

Depremlerin hemen ardından sanayiye sığınmalarını da anlatan Sarıçam, “Genellikle evi yıkık olanlar ilk geceden buraya geldiler, ilk sabahından daha doğrusu. 2, 3 hatta 4’üncü günler çadır gelmeye başladı. Onun haricinde insanlar dükkanlarının önünde, çatılı yerse çatılı yerlerde kalmaya başladılar. Birkaç gün öyle atlattık. Zordu ama yapacak bir şey yok” dedi. Dükkânda kiracı olduğunu belirten Sarıçam, şöyle konuştu:

“Deprem de bu köşeye vurmuş yani, bu taraflardaki dükkanlar eski olduğu için, yangın gördüğü için biraz bizi etkiledi. Diğer dükkanlarda da hasarlar şöyle. Malzemelerde yıkılmalar var. Kolonlarda ufak tefek çatlamalar var. Yeni dükkanlar yapılacak diye söylüyorlar, dur bakalım. Dükkânın hasar durumu çok. Yani gördüğünüz gibi duvarlar, kolonlar, iç kısım; bunları yapmaya çalışıyoruz. Arka tarafımızda komşumuzdan briket ısmarladık, çimentosuydu, şuyuydu, buyuydu işte, arkadaşlar geldi, sıvasıydı. Bu şekil. Su yok, elektrik de yeni geldi. Sonuçta yıkılmalar vardı, tesisat falan kopmuştu. Zaten ilk hafta elektrik yoktu komple hem İslahiye’de hem sanayi bölgesinde, köylerde. Yeni yeni geliyor. Yeni yeni toparlanmaya başlıyoruz. Ortalama bir ayı bulur eski düzeni bulması için. Tabii eski düzen kaldıysa.”

“ARAYAN SORAN OLMADI. KENDİ İMKÂNLARIMIZLA AYAKTA DURACAĞIZ”

Birçok çiftçi arkadaşlarını kaybettiklerini de belirten Sarıçam, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yıllardır müşterilerimiz, çoğuna ulaşılamıyor. Çoğunun işte telefonlarını sildik, daha doğrusu içimiz el vermedi ama çok kaybımız var çiftçilerden. Burasının eski düzenini bulması 6-7 seneyi bulacak yani. İnsanlar eskisi gibi ekip biçemiyor. Cenazeleri var. Yetkililerden tek istediğimiz şu. İnsanlar zor durumda. Esnaf kefalet, kredi kefalet kooperatifleri olsun mesela, yardımda bulunabilirler. Yani bugün bir pandemide nasıl 3-5 yatırdılar insanlara. Zor durumda olanlara bir 10- 20 bin lira veya dükkânın masrafını, hiç para vermese de olur; masrafını, kiracılar olsun bu tür yardımda bulunabilirler. Olmadı. Sadece yazdılar, çizdiler. İşte ‘hafif hasar’. Gördüğünüz gibi nasıl hafif hasarsa burası. Ondan sonra bizim burada muhasebecilere sorduk. Arayan soran olmadı. Gelmezler de yani. Kendi imkânlarımızla ayakta duracağız. Çaresi yok çünkü herkes zor durumda.”

“BİRÇOK ARABADAN ÜCRET ALMIYORUM”

Oto tamirciliği yapan Mahmoud Barmajeh de 8 yıldır İslahiye’de yaşadığını söyledi. Bulunduğu dükkânı da 4 yıldır işlettiğini belirten Barmajeh, “Şimdi çadırda yaşıyorum. Evimi sahibine geri verdim” dedi. Akrabası ve çalışma arkadaşı olan Ali Kahya da “Bizim oturduğumuz evi, ev sahibi aldı. Kendi evi yıkılmıştı, bizim evi aldı. Biz çıktık, çadırda kalıyoruz” diye konuştu.

Dükkânı da depremlerden bir ay sonra açtığını dile getiren Barmajeh, “Arabalar bozulmuş, mecbur onun tamiratına bakıyoruz. Bu ay böyle gitti. Tamir işini mecbur yapıyoruz. Adamın arabası bozulmuş, gitmiyor. Ona bakıyoruz. Birçok arabadan ücret almıyorum. Parası yoksa almıyorum. Bazen var, veriyor. Geldi birisi, mesela evi yıkılmış. Para falan hepsi evde. Parayı nereden getirecek? Biz burada yardımcı oluyoruz ama parası olan veriyor” diye konuştu. Kahya da “Arabalar pert olmuş. Bazı arabalar geliyor, yardımcı oluyoruz. Elimizden gelene kadar yardımcı oluyoruz” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA