29 Nisan 2024 Pazartesi

14:07   TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCILIK MÜTALAASI: "SUÇUN SANIK POLİS MEMURLARI TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI NEDENİYLE BERAATİNE KARAR VERİLMESİ TALEP OLUNUR"   14:03   CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI PALAMUT’TAN 1 MAYIS MESAJI   13:15   ÖZGÜR ÖZEL, BAKAN YERLİKAYA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ, TAKSİM KARARININ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP ETTİ   12:12   ALİ YERLİKAYA`DAN `1 MAYIS` AÇIKLAMASI...   11:27   CHP ORDU MİLLETVEKİLİ SEYİT TORUN`DAN MADENCİLİK FAALİYETLERİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ   11:19   DİSK ANAYASA MAHKEMESİ KARARINDAN BİR BÖLÜM PAYLAŞTI: 1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇAĞRISINI YİNELEDİ   09:36   BÜYÜKŞEHİR’DEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME BİR KATKI DAHA…TARSUS 100. YIL ATATÜRK ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ`NDE EĞİTİM BAŞLADI   09:27   BİRBİRİNDEN SEÇKİN ULUSLARARASI FİLMLER, `FRANKOFON FİLM FESTİVALİ` İLE MERSİNLİ SİNEMASEVERLERLE BULUŞUYOR   13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"  
 
     
   

TAKSİM`DE 6 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN BOMBAYI KOYAN ALHAM ALBASHIR İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ: "BOMBAYI SURİYE`DEN GETİRDİĞİMİZİ SÖYLEMİŞTİM AMA BOMBAYI BİLAL TÜRKİYE`DE TESLİM ALDI”


Taksim İstiklal Caddesi`nde 13 Kasım 2022 tarihinde 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 81 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin 36 sanıklı davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. Duruşmada savunma yapan ve bomba bulunan çantayı bıraktığı tespit edilen Alham Albashır, ifadesini değiştirerek, "Bombayı Suriye`den getirdiğimizi söylemiştim ama bombayı Bilal Türkiye`de teslim aldı. Ayrıca beni takip ediyorlardı. Kimseye de zararım olmamıştır" dedi. Duruşma, savunmaların ardından 25 Eylül`e ertelendi.

 

Tarih : 17 Temmuz 2023 Pazartesi 18:43   Okunma : 319

SİNEM NAZLI DEMİR

Taksim İstiklal Caddesi`nde 13 Kasım 2022 tarihinde 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 81 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin 36 sanıklı davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. Duruşmada savunma yapan ve bomba bulunan çantayı bıraktığı tespit edilen Alham Albashır, ifadesini değiştirerek, "Bombayı Suriye`den getirdiğimizi söylemiştim ama bombayı Bilal Türkiye`de teslim aldı. Ayrıca beni takip ediyorlardı. Kimseye de zararım olmamıştır" dedi. Duruşma, savunmaların ardından 25 Eylül`e ertelendi.

İstanbul`un Beyoğlu ilçesinde bulunan Taksim`in en kalabalık bölgesi İstiklal Caddesi`nde 13 Kasım 2022`de düzenlenen ve 6 kişinin ölümüne, 81 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı saldırıya ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi`nce açılan davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. İzleyici yoğunluğundan dolayı salonu daha geniş olan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yapılan duruşmaya, aralarında bomba bulunan çantayı caddeye bıraktığı tespit edilen Ahlam Albashır`ın da bulunduğu 13 tutuklu sanık, müştekiler, taraf avukatları ve basın mensupları katıldı. Bazı tutuklu sanıklar da bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Aralarında firarilerin de olduğu toplam 36 sanıklı duruşmada tutuklu sanıklar ve avukatları söz aldı. Duruşmada savunmalarını yapan sanıklar tahliyelerini talep ettiler.

"HACI BENİM DIŞARI ÇIKMAMA İZİN VERMİYORDU. BENİ TAKİP EDİYORLARDI"

Önceki duruşmada savunmasını yapamayan tutuklu sanık Alham Albashır, iddianameyi okuduğunu söyledi. Albashır savunmasında "Olaydan bir süre önce ailem vefat etmişti. Geriye ben ve ablam kalmıştık. Geceleri fırında, gündüzleri de tatlıcıda çalışıyordum. Ben PYD bölgesindeydim. Kardeşim de Türk ordusuyla birlikte Afrin`deydi. Bu nedenle gözler üzerimdeydi. Arkadaşım vasıtasıyla Hasan Jamili ismindeki kişiyle tanıştım. Hasan Jamili, benim yanıma geldi ve `Büyük bir şahıs seninle konuşmak istiyor` dedi. İlk gittiğimde yüzünü göremedim ama ikincide gördüm. Konuştuğumuzda, bir şahısla beni Türkiye`ye göndereceğini ve o kişinin karısı olarak gözükeceğimi söyledi" dedi.

Albashır, kendisiyle eşi olarak tanıştırılan kişinin adının Bilal olduğunu sonradan öğrendiğini söyledi. "Hacı" kod adlı kişiyi dinlemediği takdirde ne olacağını bilmediğini, bu nedenle korku içinde yaşadığını anlatan Albashır, savunmasına şöyle devam etti:

"Kız kardeşime anlatmadım ama korktuğumu anlamıştı. Beni takip ediyorlardı ancak `Sana zarar vermeyeceğiz` diyorlardı. Bir gün beni bir çiftliğe götürdüler. Bir gece de bir kaçakçının evinde kaldım. Bana bir evlilik sözleşmesi verdiler ve Suriye sınırında duvarın yakınına bırakıldım. Orada biraz bekledik, sonra duvarı atlayıp Türkiye`ye geçtim. Patlayıcı o sırada yanımda değildi. Böyle bir şey olacağını bilmiyordum. Bir araba geldi, bir Türk bizi aldı ve başka bir araca götürdü. Sonra yine başka bir araca bindik ve İstanbul`da bir eve götürüldüm. Hacı benim çalıştığım atölyeye gidip-gelmek dışında evden dışarı çıkmama izin vermiyordu. Evde daralıp kaldırıma çıksam bile Bilal, Hacı`ya söylüyordu. Hacı da beni arayıp `Evde kal` diyordu. Bir süre Ferhat`ın evinde kaldık."

"KAÇACAĞIMI HİSSETTİLER. TELEFONUMU KIRDILAR"

Evinde kaldığı Ferhat adlı kişinin kız kardeşinin kendisi hakkında "Evde yabancı birinin kalmasını istemiyorum" dediğini belirten Albashır, "Bu sırada da Bilal gelip beni aldı. Ben de Bilal`in yanına atölyeye geçtim. Sonra Taksim`le ilgili bir konu açıldı. Oraya gitmemiz gerektiği söylendi. Taksim`e gittiğimizde Hacı bana `Ahmet senin fotoğrafını çeksin` dedi. Fotoğraf çekildim ve ona gönderdik. Daha sonra atölyeye geri döndüm. Sonra tekrar bana `Taksim`e gideceksin` dediler. Bana denildiği gibi Taksim`e gittim ve yine fotoğraf çektim. Bir süre sonra kaçacağımı hissettiler. Ben de Whatsapp uygulamasını telefonumdan sildim. Telefonlarıma olan biten her şeyi not ediyordum. Ama onlar da telefonumu kırdılar ve benim kaçacağımı hissettiler. Hacı, bana `Annenin karnında olsan bile seni buluruz` dedi. Sonra da bana bir çanta verdiler" diye devam etti.

ALBASHIR`DAN "PKK ÜYESİ MİSİNİZ" SORUSUNA "KİMSEYE ZARARIM OLMAMIŞTIR" YANITI

Bombayı kimin aldığını da açıklayan Albashır, savunmasını şöyle bitirdi:

"Bombayı Suriye`den getirdiğimizi söylemiştim ama öyle olmadı. Çünkü bombayı Bilal Türkiye`de teslim aldı. Olay günü Taksim`e doğru yola çıktık. Arabadayken Bilal de arkada oturuyordu. Bilal indi, çantayı bana verdi ve `İn, çarşıda bir yere otur` dedi. O gün hiçbir şey yememiştim. Simit aldım ve bir yere oturdum. Bana Hacı`dan bir video geldi. Biri arkamdan videomu çekmiş. Bu videoyu görünce korktum. Çantayla oynadım ve bombayı görünce polisi aradım ama Türkçe bilmiyordum. Hacı bu esnada bana mesaj atarak `Yürü, arkana bakma ve çantayı bırak` dedi. Çantayla biraz oyalandım ve sonra oyalandığım yere çantayı bıraktım. Oradan kalkıp taksiye bindim ve olay yerinden uzaklaştım. Taksiden sonra da Ahmet diye biri beni arabasına aldı ve başka bir yere götürdü."

Sanık avukatlarından "PKK üyesi misiniz`" sorusuna karşılık Albashır, "Kimseye bir zararım olmamıştır" yanıtını verdi.

MAHKEME HEYETİ TUTUKLU SANIKLARIN TUTUKLULUKLARININ DEVAMINA HÜKMEDEREK DURUŞMAYI ERTELEDİ

Mahkeme heyeti, savunmaların ardından tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin ve firari sanıkların da yakalama kararlarının devamına hükmederek duruşmayı 25 Eylül`e erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`nca hazırlanan iddianamede, soruşturma kapsamında terör örgütü YPG/PYD`nin özel istihbarat elemanı olan sanıklar Ahlam Albashır ve Bilal Elhacmaos, örgüt tarafından özel eğitime tabi tutulup talimatlandırılarak patlayıcı malzeme eşliğinde Türkiye`ye gönderildiklerinin tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, sanık Elhacmaos`ın Edirne`den yurt dışına firar ettiği ve hakkında yakalama emri düzenlenerek kırmızı bülten talebinde bulunulduğuna vurgu yapılarak, Terörle Mücadele Daire Başkanlığı`nın yaptığı araştırma ile bombalı saldırı eylemini organize edip talimatını veren örgütün sözde yönetim kadrosundaki Cemil Bayık, Hülya Oran, Sabri Ok, Saliha Bişkin, Velid Halil, Layika Gültekin, Fehman Hüseyin ve Ferhat Abdi Şahin ile Khalil Manja Hussein (Halil Menci) hakkında yakalama emri düzenlendiği aktarıldı.

MÜŞTEKİ OLARAK 123 KİŞİ YER ALIYOR

İddianamede, 36 sanığın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "silahlı terör örgütüne üye olma", "tasarlayarak, bombalama suretiyle çocuğa karşı adam öldürme", "tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürme", "tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs etme", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" ve "göçmen kaçakçılığı" suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Müşteki olarak 123 kişinin yer aldığı iddianamede, sanıklardan Ahlam Albashır`ın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, `"silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar, "tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme" suçundan 5 kez ağırlaştırılmış müebbet, 99 kişiye karşı "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 1930 yıldan 2 bin 970 yıla kadar ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi" suçundan da 12 yıldan 24 yıla kadar olmak üzere toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1949 yıldan 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA