4 Mayıs 2024 Cumartesi

12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:49   ÖZGÜR ÖZEL, PİYADE ASTSUBAY KIDEMLİ ÇAVUŞ GÖÇMEN`İN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ   09:48   MERSİN BELEDİYESİ`NDEN ORTOPEDİK ENGELLİLERE YÖNELİK BOCCE TURNUVASI   09:35   MECLİS`İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ... MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI   09:32   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN DİLENCİ OPERASYONU   08:26   İLİÇ`TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI   15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ CHP`Yİ ZİYARET ETTİ   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   14:42   YAŞAR KEMAL PARKI YENİLENİYOR   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”   14:19   TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN   13:45   RTÜK`TEN, DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE NOW TV`YE ‘İSTAKOZ` CEZASI   13:14   CHP`Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB`E YÜRÜYÜŞÜ... BAKAN TEKİN: ``GELECEKLERİNİ BİLSEYDİK DİYARBAKIR PROGRAMIMIZI ERTELERDİK``   12:37   DİSK: 1 MAYIS GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINAN HERKES SERBEST BIRAKILMALIDIR   12:30   TARSUS’TA ZABITA EKİPLERİ HIZ KESMİYOR   12:18   CHP’Lİ YILMAZ’DAN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ MESAJI   12:16   UTKU ÇAKIRÖZER, NİSAN AYI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU`NU AÇIKLADI   11:46   BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN SUYU KESİLEN KADİRLİLİ ÇİFTÇİ: "BİZ KÖYLÜYÜZ BENİM HİÇBİR ŞEYİM YOK BENİM"  
 
     
   

AMASRA MADEN FACİASI DAVASI... FACİADA AĞIR YARALANAN MADENCİDEN MÜESSESE MÜDÜRÜ CİHAT ÖZDEMİR`E: “BENİM HALİME BAKSIN. BENİM YERİMDE VE ÇOCUĞU OLSA NE YAPARDI”


Amasra maden faciası davasının üçüncü duruşması bugün de devam ediyor. Faciadan ağır yaralı olarak kurtulan madenci Remzi Taşkömürü, madendeki patlamanın şiddetini artıran kömür tozuna ilişkin, “İki karış kömür tozu vardı yerde, taş tozu uygulaması hiç atılmamıştı bile. -150`de, -250`de yapıyorlardı, her taraf bembeyazdı ama -300, -350`de ise adı bile yoktu. Taş tozu olsa havalanmazdı” dedi. Taşkömürü, davanın sanıkları arasında yer alan dönemin müessese müdürü Cihat Özdemir`e “Benim halime baksın. Benim yerimde ve çocuğu olsa ne yapardı” diye sordu.

 

Tarih : 25 Temmuz 2023 Salı 12:16   Okunma : 326

TAMER ARDA ERŞİN

Amasra maden faciası davasının üçüncü duruşması bugün de devam ediyor. Faciadan ağır yaralı olarak kurtulan madenci Remzi Taşkömürü, madendeki patlamanın şiddetini artıran kömür tozuna ilişkin, “İki karış kömür tozu vardı yerde, taş tozu uygulaması hiç atılmamıştı bile. -150`de, -250`de yapıyorlardı, her taraf bembeyazdı ama -300, -350`de ise adı bile yoktu. Taş tozu olsa havalanmazdı” dedi. Taşkömürü, davanın sanıkları arasında yer alan dönemin müessese müdürü Cihat Özdemir`e “Benim halime baksın. Benim yerimde ve çocuğu olsa ne yapardı” diye sordu.

Bartın`ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu`na (TTK) ait müessesede 14 Ekim 2022`de meydana gelen ve 43 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciaya ilişkin 7`si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın dün başlayan üçüncü duruşması, Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi`nde bugün de sürüyor.

Madenin müessese müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi, iş güvenliği şube müdür vekili Volkan Soylu, işletme baş mühendisi Mehmet Tural, `olası kastla öldürme` suçundan bin 80 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Davanın 3`ü tutuklu diğer 19 sanığı için ise `bilinçli taksirle öldürme` suçundan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Faciadan ağır yaralı olarak kurtulan 13 yıllık madenci Remzi Taşkömür, duruşmada madenden nasıl çıktığını anlattı. Madendeki kömür tozunun patlamanın şiddetini artırdığını belirten Taşkömür, “‘Havalandırma sisteminde sıkıntı var` diyorlardı. Ana pervanede de… Şey diyorlardı, ‘Seni ayın birinde izne çıkaracağız`. ‘Daha belli değil ama ayın birinde sizi izne çıkaracaklar` dediler, havalandırmanın değişmesi için. İki karış kömür tozu vardı yerde, taş tozu uygulaması hiç atılmamıştı bile. -150`de, -250`de yapıyorlardı, her taraf bembeyazdı ama -300, -350`de ise adı bile yoktu. Taş tozu olsa havalanmazdı” dedi.

“ALEV TOPU GELDİ”

Avukatların sorularını da yanıtlayan Taşkömür, “Tek patlama oldu, onda da alev topu geldi. Kendi çabamla çıktım” dedi. Taşkömür, üretim baskısı iddialarına ilişkin, “Nakliyat grubunda olduğumuz için bize baskı yoktu. Ancak arkadaşlar (üretim baskısını) söylüyordu” diye bilgi verdi.

“BENİM HALİME BAKSIN. BENİM YERİMDE VE ÇOCUĞU OLSA NE YAPARDI”

Taşkömür, facia öncesi süreçte yorgunluk nedeniyle kendisinde halsizlik olduğunu belirterek, “Ben, eve gidince hemen yatıyordum, kahvaltı bile yapamıyordum son zamanlarda” diye konuştu. Taşkömür, dönemin müessese müdürü sanık Cihat Özdemir`e, “Benim halime baksın. Benim yerimde ve çocuğu olsa ne yapardı” diye sordu.

Taşkömür`ün avukatı, patlamada müvekkilinin vücudunun sol tarafının yandığını, uzuvlarından bazılarını kaybettiğini ve başında büyük hasar olduğunu anlattı. Avukat, müvekkilinin bakıma muhtaç hale geldiğini ve yaşamına zor şartlar altında devam ettiğini aktardı.

Yaralı madenci Kemal Berberoğlu, Soma maden faciasının ardından madende zorunlu hale getirilen havalandırma sistemi modernizasyonunun sendika seçimleri nedeniyle ertelendiğine ilişkin duyup alıp almadığına ilişkin soruya “Aldım” diye yanıt verdi. Berberoğlu, işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerine ilişkin, “Bize sadece açık bir maske gösteriyorlardı. Kendi maskemi zor taktım. (Eğitimler) Bence yetersiz” dedi.

“BABA ADAYIYDI AMA BABA OLAMADI”

Madenci Şaban Yıldırım`ın eşi Sena Sıla Yıldırım, ikiz çocuğuna hamile olduğu dönemde eşinin öldüğünü kaydederek, “Şaban baba adayıydı ama baba olamadı” diye konuştu. Yıldırım, eşinin son dönemde eve yorgun geldiğini belirterek, “İşçi Whatsapp grupları vardı. Şaban, adam kayırmadan dolayı gruptan çıkarıldı. Şefleriyle arası iyi olan her işçi, kazmacı olmuyordu. Personel eksikliği ve havalandırma konusu son dönemde oldukça konuşuldu” dedi.

Yıldırım, havalandırma sistemi modernizasyonunun sendika seçimi nedeniyle ertelendiğini ve madende bazı personelin torpilli olduğunu belirterek, “Personel eksikliğinin diğer nedeni ise adam ayırmadır, kartını basıp çalışmadıkları açıktır” diye konuştu.

Yıldırım, havalandırmanın tamirinde gereken parça için bir sonraki vardiyanın beklendiğine dikkat çekerek, “Her şey bu kadar ihmale dayanırken neden cezaları belli değil. Adalet istiyoruz 43 can için” diyerek mahkeme heyetine seslendi.

Yıldırım, “Dünyada tek bir kelimenin kaldırılmasını istiyorum, o da baba kelimesi” diye ekledi.

“1 HAFTA ÖNCEKİ SÜREÇTE BİR ŞEYLER OLDUĞU BELLİYDİ”

Yaralı madenci Tanju Korkmaz, patlama anında yaşadıklarını anlatırken “Bir nefes çekersem ölürüm sandım, metan soluduğumu düşündüm. Maskemin kapağını açamadığım için takamadım. Ağlaya ağlaya kendimizi nefesliğe zor attık. Bir hafta önceki süreçte bir şeyler olduğu belliydi, çok yoğun sıcaklık vardı. Rıdvan Acet`i son görenlerden biriyim. ‘Kemal Berberoğlu`nu yolla` demesem o da hayatını kaybederdi” dedi.

Korkmaz, madende işçilere verilen maskelere ilişkin, “Eğitimlerde verilen maske kolay açılıyor, bize verilen maske zımba gibi zor açılıyor. Güçlü bir insanın bile açması zor” diye bilgi verdi. Korkmaz, maden faciasının ardından iş güvenliği kursu verildiğini ve bu kursun kamerayla kayda alındığını söyledi. 

Korkmaz, “Üretim baskısı, bizzat şahit olduğum üzere vardı. Çalışan adamı eziyorlar, sistem değil yani” diye konuştu.

“320`DE ÇALIŞAN ARKADAŞLARIN HAVALANDIRMASI YETERSİZDİ”

Korkmaz, mağdur avukatlarından Sercan Aran`ın havalandırma sistemine ilişkin sorusuna, “Havalandırma sisteminde duyumum olmuştu. 320`de çalışan arkadaşların havalandırması yetersizdi. Ne yapsalar olmuyordu. Sendika seçimlerinden dolayı önce seçimleri yaptılar, sonra pervane bakımı, ama olmadı” diye yanıt verdi.

Korkmaz, bazı işçilerin şeflerine hediyeler vererek işe gitmediklerini söyledi. Korkmaz, sanık avukatlarının o şeflerin kimler olduğuna ilişkin sorusuna, “Burada yok. Şu anda madende çalışıyorum, söylemem mümkün olabilir mi” diye yanıt verdi. Bu sırada bazı madenci ailelerinin, "Demek ki halen madende rüşvet devam ediyor" dediği duyuldu.

Duruşma, madenci aileleri ve yaralı madencilerin beyanları ile sürüyor.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA