28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

BODRUM`UN SU KAYNAKLARINDAN BİRİ OLAN SUÇIKAN, KÖMÜR MADENİ NEDENİYLE KURAKLIK TEHLİKESİ ALTINDA: "ARTIK SUÇIKAN DEĞİL, `SUÇIKMAYAN`"


Bodrum`un su kaynaklarından biri olan Karacahisar`ın Suçıkan mevkiisindeki akarsuların kömür madeni kurulacağı gerekçesiyle sondajlanarak yeraltına itilmesine tepki gösteren Karacahisarlı yurttaş; "Suçıkan değil, `Suçıkmayan` artık, biz onu diyoruz şimdi. `Sukuruyan`, `Suçıkmayan.` Eskiden burası boş kalmazdı. Şuradaki piknik yerleri hiçbiri boş kalmıyordu. Millet 1 gün önceden gelirdi yer kapmak için, suyun içerisinde piknik yapabilmek için. Şimdi kimse gelmiyor, harabe halinde. Sadece suyumuz kurutmakla kalmadılar tabii şimdi ağaçlarımızı kesiyorlar. Daha sonra da toprağımızı da alacaklar elimizden. Sonuçta, insanlara yaşam alanı bırakmayacaklar. Bodrumluların daha fazla isyan etmesi gerekiyor bu olaya. Bodrum ve Güllük`ün içme suyu kaynakları olduğu gibi burada, Karacahisar`ın Çamköyü bölgesinde. Şimdi onlar da kuruyacak. Bodrum niye su sıkıntısı çekiyor şu anda? Bu kuyular kuruduğu için" dedi.

 

Tarih : 5 Ağustos 2023 Cumartesi 18:08   Okunma : 403

HABER: EMRE SERCAN İKE - KAMERA: MEHMET MEHMETLİOĞLU

Bodrum`un su kaynaklarından biri olan Karacahisar`ın Suçıkan mevkiisindeki akarsuların kömür madeni kurulacağı gerekçesiyle sondajlanarak yeraltına itilmesine tepki gösteren Karacahisarlı yurttaş; "Suçıkan değil, `Suçıkmayan` artık, biz onu diyoruz şimdi. `Sukuruyan`, `Suçıkmayan.` Eskiden burası boş kalmazdı. Şuradaki piknik yerleri hiçbiri boş kalmıyordu. Millet 1 gün önceden gelirdi yer kapmak için, suyun içerisinde piknik yapabilmek için. Şimdi kimse gelmiyor, harabe halinde. Sadece suyumuz kurutmakla kalmadılar tabii şimdi ağaçlarımızı kesiyorlar. Daha sonra da toprağımızı da alacaklar elimizden. Sonuçta, insanlara yaşam alanı bırakmayacaklar. Bodrumluların daha fazla isyan etmesi gerekiyor bu olaya. Bodrum ve Güllük`ün içme suyu kaynakları olduğu gibi burada, Karacahisar`ın Çamköyü bölgesinde. Şimdi onlar da kuruyacak. Bodrum niye su sıkıntısı çekiyor şu anda? Bu kuyular kuruduğu için" dedi.

Bodrum`un su kaynaklarından biri olan Karacahisar`ın Suçıkan mevkiisindeki akarsular, kömür madeni kurulacağı gerekçesiyle sondajlanarak yeraltına itildi. Bölgede yaşayan yurttaşlar, sondaj çalışmaları sonrasında bölgedeki ekolojik dengenin bozulmasına tepki gösterdi.

5 yıldır Karacahisar bölgesinde yaşayan Hüseyin Koç, sondaj çalışmaları sonrası kuruyan kaynak suları hakkında şunları söyledi:

"KÖYLÜLER DAHA ÖNCE SEBZE EKİYORLARMIŞ, SU OLMAYINCA OLMUYOR"

"Ben 5 yıldır buradayım. Ben geldiğim zaman su vardı burada diz boyu yazın, balık vardı içinde. Köylülerin deyişine göre, ben de gördüm; adamlar sondaj vurmuşlar, suları yeraltına itmişler madenden dolayı. Bir de yukarıdan suyu kesiyorlarmış. Orada su varmış, madenciler bırakırsa dere kuru kalmıyor. Buradaki kaynak kurudu. Ben geldiğimde kaynıyordu, geçen seneye kadar kaynıyordu, su vardı ama şimdi yok. Derenin hali bu. Biz de istiyoruz su aksın, daha yeşillik olsun. İki sene daha akmazsa bu dere kupkuru olur; ağaç, mağaç, yeşillik kalmaz. Köylüler daha önce buralarda sebze falan ekiyorlarmış. Su olmayınca bir şey yapamıyorlar. Adam buğdayı atıyor, mısırı atıyor; bırakıyor öyle yağmura. Onun dışında bir şey ekemiyor. Daha önce ekiyorlarmış; kavun, karpuz, sebze falan ekiyorlarmış sudan dolayı. Su olmayınca olmuyor. Ben de buradan su alıyordum bahçeye, ağaçları suluyordum. Şimdi o da yok. Kimseyi görmedik; gelen, giden, ilgilenen kimseyi görmedim."

Bir diğer Karacahisarlı yurttaş ise kuruyan kaynak suları ve bozulan ekolojik denge ilgili şöyle konuştu:

"BIRAKIN İNSANIN İÇECEĞİ SUYU, ARININ İÇECEĞİ SU KALMADI"

"Burası sadece Karacahisar`ın su bölgesi değil, tüm Milas`ın en güzel su kaynaklarının olduğu yer. 2014 yılına kadar burada 38 tane göze vardı ve o kadar güzel su kaynardı ki içme suyunu buradan herkes alırdı. Piknik yerlerimiz burası, herkesin bahçeleri yapılırdı, tütün geçim kaynağımızdı, 2010 yılından sonra tütün de bitti ama 2014 yılına kadar yılan balıkları vardı burada, kaplumbağalar vardı, kurbağalar, balıklar. Herkes balık tutardı köyümüzde, çok harika bir suyumuz vardı. Bir tabir vardır, `Karpuzu koyduğun zaman, karpuzu çatlatırdı`, buzdolabına gerek kalmazdı. Herkes gelir, 3-5 balık yakalardı amatör olarak. Oturur, keyfine bakardı, pikniğini yapardı ama ne zaman ki 2014 yılında bir ekip geldi, kömür sahası ilan edildi buralar hep. Karacahisar dahil Milas`ta 18 tane köy. Bize söylendi; Kuzuyaka, Kısırlar`a kadar gidilecek. O zaman sondajlar yapıldı, kömürün üzerinde çok büyük su var. Buradan çıkan 38 tane gözenin suyu kömürün üzerinde olduğu için o suyu kömürün altına çekip işlemek amacıyla buraya ekipler gönderdiler. Sadece Karacahisar bölgesinde, gelen ekiplerin söylediğine göre `50 tane kuyu açmamız lazım ki bu suyu kömürün altına çekebilelim.` Tabii köylülerin bazıları müsaade etti ama biz bu bölgede, Suçıkan bölgesinde kesinlikle buna müsaade etmedik. Hatta gelip söylediklerinde, `Beyefendi, lütfen siz bir köylüyü ikna edin. Biz hiçbir şey yapmıyoruz, sadece su var mı, yok mu ona bakacağız` dediler ama sonradan kendi içlerinden birisi bana bu haberi iletti. `Kesinlikle` dedi, `Amaç o değil, amaç; kömürün üzerindeki suyu kömürün altına çekip kömürü işleyebilmek.` Bizler müsaade etmeyeceğiz, Suçıkan bölgesindeki bütün arkadaşlar müsaade etmeyince Hazine arazisi vardı arkada, ormanda yine çamı kestiler, 100 metrekare ile 4 tane sondaj vurdular. Suçıkan bölgesine açılacak sondaj, 100 metrekare yere açıldı ve suyu çektiler. 2014`ten sonra da su yavaş yavaş eksildi, bugüne kadar ne su kaldı, ne balığımız kaldı, ne kurbağamız, ne su yılanlarımız kaldı. Suyumuzu kuruttuk. 2014`ten önce bu bölgede herkes kendi bahçesini yapardı ve herkes içme suyunu kendi tarlasının karşısından, o anayoldan itibaren herkes kendi içme suyunu oradan alırdı ama şimdi gördünüz işte, şu hale bakın. Burada bırakın insanın içeceği suyu, arının içeceği su kalmadı. Burada öyle balıklar öldü ki, hepsi telef oldu.

"SADECE SUYUMUZU KURUTMAKLA KALMADILAR; AĞAÇLARIMIZI KESİYORLAR, DAHA SONRA DA TOPRAĞIMIZI ALACAKLAR"

Suçıkan değil, `Suçıkmayan` artık, biz onu diyoruz şimdi. `Sukuruyan`, `Suçıkmayan.` Eskiden burası boş kalmazdı. Şuradaki piknik yerleri hiçbiri boş kalmıyordu. Millet 1 gün önceden gelirdi yer kapmak için, suyun içerisinde piknik yapabilmek için. Şimdi kimse gelmiyor, harabe halinde. Bilmiyorum nereye kadar gidecek ama canice, vahşice bir işlemdi bu kömür için sondajı vurup suyu kurutmak. Sadece suyumuz kurutmakla kalmadılar tabii şimdi ağaçlarımızı kesiyorlar. Daha sonra da toprağımızı da alacaklar elimizden. Sonuçta, insanlara yaşam alanı bırakmayacaklar. Bodrumluların bile yüzde 40-60`ı Suçıkan`ı bilir piknik yapmak için ama şu anda kimse bilmiyor artık. Bodrumluların daha fazla isyan etmesi gerekiyor bu olaya. Bodrum ve Güllük`ün içme suyu kaynakları olduğu gibi burada, Karacahisar`ın Çamköyü bölgesinde. Şimdi onlar da kuruyacak. Yavaş yavaş onlar da kuruma aşamasına geldi. Bodrum niye su sıkıntısı çekiyor şu anda? Bu kuyular kuruduğu için. Daha önce 12 kuyu vardı, şimdi 8 kuyu düştü. Kuyular kuruyor yavaş yavaş. Eğer böyle giderse, bu işlem durdurulmazsa en fazla 7-8 sene içerisinde Bodrum susuz kalacaktır yeni bir kaynak bulamazlarsa."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA