1 Mayıs 2024 Çarşamba

01:38   CHP`Lİ YAVUZYILMAZ, İLİÇ`TE BAŞKA BİR MADEN ŞİRKETİNİN DE LİÇ YIĞDIĞINI AÇIKLADI   01:12   ÖZGÜR ÖZEL, STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARIYLA TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   21:48   ÖZGÜR ÖZEL, FİLİSTİN ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİYLE TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   21:36   GÜLCAN KIŞ: "ULUSAL ÇIKARLARIMIZA UYGUN, YERLİ VE GERÇEKÇİ BİR ENERJİ POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR"   21:08   GAZETECİLER, 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE PROPAGANDAYA KARŞI HAKİKATİ KONUŞACAK   20:33   ERDOĞAN`DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI: "MÜSAADE EDİLENLER DIŞINDA BİR ALANDA MİTİNG DÜZENLEMEK İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR"   20:10   CHP`Lİ ADIGÜZEL`DEN AKP`YE SAĞLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ: "HÜKÜMET, BİRİKEN SORUNLARI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLEMEKTEDİR"   20:02   TBMM İLİÇ KOMİSYONU, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI`NI DİNLEDİ... "İLİÇ YIĞININDA KAYMALAR 3 AY ÖNCESİNDEN TESPİT EDİLDİ"   19:49   CHP`NİN, "ÜNİVERSİTELERDE YAŞANAN ANTİDEMOKRATİK YÖNETİM SÜREÇLERİNİN ETKİLERİ ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ TBMM`DE REDDEDİLDİ   19:25   DEM PARTİ`Lİ ÇİFTYÜREK: "2024`ÜN 4 AYINDA 425 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ. TERÖR MÜ ARIYORSUNUZ; BUYRUN SİZE SOSYAL TERÖR"   18:28   ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ 2 MAYIS`TA AKP GENEL MERKEZİ`NDE GERÇEKLEŞECEK   18:13   TBMM GENEL KURULU`NDA AKP VE CHP MİLLETVEKİLERİ ARASINDA "İBB ÇUKURU" TARTIŞMASI... MURAT EMİR: "TABİİ Kİ GEREĞİNİ YAPACAĞIZ AMA BUNDAN SİYASET ÜRETELİM DİYORSANIZ BAŞKA KAPIYA"   17:50   GÜLÜSTAN KOÇYİĞİT: "YARIN İSTANBUL`DA KİMİN BURNU KANASA BUNUN SORUMLUSU TAKSİM`İ YASAKLAYAN HÜKÜMETTİR, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI`DIR"   17:34   CANDAN YÜCEER`DEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   17:32   KEÇİÖREN AİLE TERAPİ MERKEZİ`NDE ``GİZLİ`` GİRİŞ... BAŞKAN ÖZARSLAN: "ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER VE TURGUT ALTINOK TARAFINDAN KULLANILMIŞ"   17:07   SOSYAL MEDYADA “HER YER TAKSİM HER YER 1 MAYIS” ETİKETİYLE KAMPANYA BAŞLATILDI   16:45   SİNAN ATEŞ CİNAYETİ... 17 KİŞİ HAKKINDAKİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR   16:39   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARDAN ORTAK “1 MAYIS” MESAJI   16:33   EDANUR GEZER`İN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ İMAMOĞLU`NDAN İLK AÇIKLAMA: “SORUMLULARI CEZASIZ BIRAKMAYACAĞIZ. BU OLAYIN SİYASİ İSTİSMAR MALZEMESİ HALİNE GETİRİLMESİNİ DE UTANARAK İZLİYORUZ”  
 
     
   

SEZGİN TANRIKULU`NDAN MISIR ALIM FİYATINA TEPKİ: "ÇİFTÇİLERLE DALGA GEÇİYORLAR"


CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Önceki gün mısır fiyatları açıklandı ve ton için 6 bin lira bir fiyat açıklandı. Bu fiyata bütün Türkiye`deki üreticiler çiftçiler isyan ettiler, ziraat odaları isyan etti. Nedeni şu, 6 bin lira dendi ama geçen yıl ne kadardı; 5 bin 700 liraydı. Sadece 300 liralık bir artış var geçen yıldan bu zamana, bu da yüzde 5,2 oranına denk düşüyor. Yani geçen yılki orana 5,2 oranında bir artışla 6 bin liralık bir fiyat verilmiş. Gerçekten de çiftçilerle dalga geçiyorlar, yurttaşlarımızla dalga geçiyorlar" dedi.

 

Tarih : 24 Ağustos 2023 Perşembe 17:29   Okunma : 509

MEHMET MUCAHİT CEYLAN

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Önceki gün mısır fiyatları açıklandı ve ton için 6 bin lira bir fiyat açıklandı. Bu fiyata bütün Türkiye`deki üreticiler çiftçiler isyan ettiler, ziraat odaları isyan etti. Nedeni şu, 6 bin lira dendi ama geçen yıl ne kadardı; 5 bin 700 liraydı. Sadece 300 liralık bir artış var geçen yıldan bu zamana, bu da yüzde 5,2 oranına denk düşüyor. Yani geçen yılki orana 5,2 oranında bir artışla 6 bin liralık bir fiyat verilmiş. Gerçekten de çiftçilerle dalga geçiyorlar, yurttaşlarımızla dalga geçiyorlar" dedi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ile mısır fiyatına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu, şöyle konuştu:

“Önceki gün mısır fiyatları açıklandı ve ton için 6 bin lira bir fiyat açıklandı. Bu fiyata bütün Türkiye`deki üreticiler çiftçiler isyan ettiler, ziraat odaları isyan etti. Nedeni şu, 6 bin lira dendi ama geçen yıl ne kadardı; 5 bin 700 liraydı. Sadece 300 liralık bir artış var geçen yıldan bu zamana, bu da yüzde 5,2 oranına denk düşüyor. Yani geçen yılki orana 5,2 oranında bir artışla 6 bin liralık bir fiyat verilmiş. Gerçekten de çiftçilerle dalga geçiyorlar, yurttaşlarımızla dalga geçiyorlar. Neden diyeceksiniz, yüzde 5`lik bir artış. TÜİK`in 15 Ağustos`ta açıkladığı tarım girdileriyle ilişkili olarak enflasyon oranı yüzde 102, bunu baz alsalar yüzde 100 artması lazım ve en az 10 bin lira olması lazım, olmadı. Bakın sadece girdilere baksınlar, mazot fiyatlarına, gübre fiyatlarına, tohum fiyatlarına, geçen yıl ile bu yıl baksınlar yüzde 100 artmış hepsinde, yüzde 100`den fazla artış var ama çiftçilere mısır üreticilerine verilen artış sadece yüzde 5. Geçen yıl 5 bin 700 lirayla 320 dolar alıyordunuz bir ton için, bu sene ise 220 dolar alabiliyorsunuz. Yani ton başına 100 dolar daha düşük geçen yıldan bu zamana.

“ADALET VE KALKINMA PARTİSİ İKTİDARI TEKELLERE TESLİM OLMUŞ DURUMDA”

Neden böyle, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı tekellere teslim olmuş durumda. Çünkü mısır fiyatı, yağ, sebze fiyatı gibi değil, depolanabiliyor ve bütün dünyada ortak üretim yapıyor. Dünyada mısır piyasasının yüzde 70`ini dört Amerikalı şirket kontrol ediyor. Türkiye`de de çok yakından tanıdığımız KARGİL şirketi kontrol ediyor Toprak Mahsulleri Ofisi ile beraber. Çünkü mısır bütün dünyada hem yem sanayinin hem de nişasta bazlı ürünlerin ana girdisini oluşturuyor. Dolayısıyla fiyatları sadece Türkiye değil dünya piyasaları belirliyor, dünya piyasalarının da şu anda belirlediği rakam Türkiye`ye dayatılmış durumda ve tekeller bizim çiftçilerimizi de teslim almış durumda, büyük tekeller. Şimdi girdilerin yüzde 100 arttığı bir yerde Toprak Mahsulleri Ofisi 300 liralık bir artışla, yüzde 5`lik bir artışla çiftçiden ürün alacak. Bugünden söylüyorum, fiyatlar piyasada Toprak Mahsulleri Ofisi aynen buğday alımı gibi geç alacak, randevu vermeyecek, depolar dolu diyecek, çiftçileri tüccara mahkum edecek, tüccar ne kadardan alacak 4 bin 800 liradan, bilemediniz 5 bin liradan alacak. 3 ay 5 ay sonra da fiyatlar yükselecek ve çiftçiler yeniden mağdur olacak. Çiftçi elindeki ürünü tutma kapasitesine sahip değil çünkü piyasaya borçlu bizim bütün çiftçilerimiz. Dolayısıyla saklayamaz ürününü. Böyle bir perişanlık hali var gerçekten, böyle bir zulüm hali var. Bu sadece Diyarbakır`a özgü bir sorun değil, ama Diyarbakır`da da mısır üretiminin çok arttığını biliyoruz, çiftçilerimizin mısıra yöneldiğini biliyoruz. Dolayısıyla büyük bir zarar, büyük bir mağduriyet söz konusu. O nedenle buradayız, mutlaka ama mutlaka bu fiyatların hükumet tarafından revize edilmesi lazım, Adalet ve Kalkınma Partisi hükumetinin tekelleri değil çiftçiyi koruması lazım, çiftçinin arkasında durması lazım, tekellerin arkasında durmaması lazım. Diyarbakır`dan sesleniyoruz hükümete, bütün Türkiye`de ve Diyarbakır`da çiftçileri perişan ettiniz, mısır üreticilerini, mutlaka ama mutlaka bu fiyatı revize edecek açıklama yapmalısınız ve alımlar konusunda Toprak Mahsulleri Ofisi`ni buğday alımında olduğu gibi çiftçiyi perişan eden, çiftçiyi tüccara mahkum eden bir tarzda bir yöntemde olmaması için gerekli tedbirleri almalısınız.”

"MISIR ÜRETİCİSİ KAN AĞLIYOR"

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da mısır üreticilerinin kan ağladığına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Mısır üreticisi kan ağlıyor, açık ve net. Geçen yıl 2022 yılında TMO mısır alım fiyatını 5 bin 700 lira olarak açıklarken serbest piyasada mısır 5 bin 500 liraya gidiyordu, şu anda TMO`nun açıklamış olduğu 2023 fiyatı 6 bin TL, serbest piyasada mısır şu anda 4 bin 850 lira civarında gidiyor, bu da çiftçini bittiği anlamına geliyor. Buradan Tarım Bakanlığı`na Cumhurbaşkanı`na çağrıda bulunmak istiyorum; mazota, tohuma, ilaca, enerjiye yaptığınız zam kadar mısıra da o kadar zam istiyoruz, fazla istemiyoruz. Bakın 2022 yılında 9 bin lira olan gübre fiyatı şu anda 19 bin lira, üre 9 bin liraydı şu anda 15 bin lira, mazot 19 bin 700 liraydı şu anda 40 bin liraya yakın, tek bir torba mısır tohumu 450 liraydı şu anda bin 150 lira, tarla kirası bin 100 liraydı şu anda 2 bin 500 lira. Şimdi bu girdi maliyetleri yaklaşık olarak yüzde 100 ile yüzde 150 arasında kalem kalem değişiyor artış göstermişken mısıra yüzde 5 bir zam verilmesi çiftçinin aklıyla alay edilmesi, çiftçiyle dalga geçilmesi gibi bir şey oluyor.”

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA