3 Haziran 2024 Pazartesi

14:13   TARSUS’DA KÖY HALKıNıN YOL ÇILESI SONA ERIYOR   14:07   AKDENIZ BELEDIYESI EŞ BAŞKANLARDAN “KAYYıM UYGULAMASıNA” TEPKI   13:24   BIRLEŞMIŞ MILLETLER`DEN `SUDAN` ÇAĞRıSı   13:19   DEM PARTI`DEN KAYYUM ATANMASıNA TEPKI   13:11   KA-DER VE MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ‘KADıN MUHTARLAR ETKINLIĞI’   13:04   BAŞKAN ULAŞ YıLMAZ’DAN MEZITLI’NIN SEVILEN İSMI BÜNYAMIN ÖNEL AILESINE BAŞSAĞLıĞı MESAJı   12:58   MSK ŞAMPIYONLUK SEVINCINI TARAFTARLARLA KUTLADı   12:09   HAKKARI’DE KAYYıM ATAMASı SONRASı DEM PARTI MERKEZ YÜRÜTME KURULU ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANDı   11:13   SON DAKİKA! HAKKARI BELEDIYESI`NE KAYYıM ATANDı   10:53   ÇIN VE İNGILTERE ARASıNDA CASUS KRIZI   10:36   HATAY`DA 17 YAŞıNDAKI DEPREMZEDE ÇOCUĞUN İSTISMARı HAKKıNDA AILE VE SOSYAL HIZMETLER BAKANLıĞı`NDAN AÇıKLAMA GELDI   09:35   MESKİ, ENTEGRE YÖNETIM SISTEMI 1. GÖZETIM DıŞ TETKIKI`NI BAŞARıYLA GEÇTI   09:18   HAKKARI`DE 10 GÜN SÜREYLE TOPLANTı, YÜRÜYÜŞ VE HER TÜRLÜ PROTESTO EYLEMI YASAKLANDı   08:53   SON DAKİKA! HAKKARI BELEDIYE EŞ BAŞKANı MEHMET SıDDıK AKıŞ VAN`DA GÖZALTıNA ALıNDı   17:29   RIZE`DE ``ÇAY MITINGI``NE KATıLAN ÜRETICILERINDEN ÇAĞRı: ``YAŞ ÇAY ALıM FIYATı EN AZ 25 TL OLMALı``   17:21   ÖZGÜR ÖZEL: "BELEDIYELER BIRLIĞI`NDE 14 YÖNETICIDEN 8`INI CHP ALACAK 6`SıNı DIĞER PARTILERE VERECEK"   16:33   RIZE’DE ÜRETICININ TALEBI: "ÇAY KANUNU ÇıKARıLSıN"   15:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR EKIPLERI, LGS SıNAVıNA GIREN ÖĞRENCILERE VE AILELERINE SU İKRAM ETTI   15:02   CHP`DEN RIZE`DE "ÇAY MITINGI"...    14:35   LGS SıNAVı SONA ERDI... ÖĞRENCILER EN ÇOK SAYıSAL DERSLERDE ZORLANDı  
 
     
   

HATAY-DİKMECELİLER TARIM ARAZİLERİ İÇİN 34 GÜNDÜR NÖBETTE... "BİR İNSANOĞLU İKİ KUŞAK YETİŞTİRİR AMA BU ZEYTİN AĞACI YÜZLERCE KUŞAK YETİŞTİRİP ONLARA BAKACAK"


Deprem bölgesinde yeni konut yapımı için tarım arazileri ve zeytinlikleri imara açılan Dikmeceliler, 29 Temmuz`dan bu yana kamulaştırmalara karşı köy meydanında nöbet tutarken iş makinaları da köylülerin tarım arazilerinde çalışmalarına devam ediyor. Dikmeceliler ANKA Haber Ajansı`na konuştu. Seval Saldıray, "Topraklarımız istimlak edildi. Atalarımızdan kalan zeytin ağaçları... Bu zeytin ağaçlarımızı, çocuklarımızı sırtımıza bağlayarak kazdık. Bir ot, bir taş bile altında bırakmadık. Arazilerimizi elimizden almaları, bizi ölüme, açlığa terk etmeleri demek. Bu ağaç benden ve benden sonra yaşayacak nesillerden daha faydalı. Bir insanoğlu iki kuşak yetiştirir ama bu zeytin ağacı yüzlerce kuşak yetiştirip onlara bakacak" dedi.

 

Tarih : 1 Eylül 2023 Cuma 11:07   Okunma : 192

Deprem bölgesinde yeni konut yapımı için tarım arazileri ve zeytinlikleri imara açılan Dikmeceliler, 29 Temmuz`dan bu yana kamulaştırmalara karşı köy meydanında nöbet tutarken iş makinaları da köylülerin tarım arazilerinde çalışmalarına devam ediyor. Dikmeceliler ANKA Haber Ajansı`na konuştu. Seval Saldıray, "Topraklarımız istimlak edildi. Atalarımızdan kalan zeytin ağaçları... Bu zeytin ağaçlarımızı, çocuklarımızı sırtımıza bağlayarak kazdık. Bir ot, bir taş bile altında bırakmadık. Arazilerimizi elimizden almaları, bizi ölüme, açlığa terk etmeleri demek. Bu ağaç benden ve benden sonra yaşayacak nesillerden daha faydalı. Bir insanoğlu iki kuşak yetiştirir ama bu zeytin ağacı yüzlerce kuşak yetiştirip onlara bakacak" dedi.

Deprem bölgesinde yeni konut yapımı için orman alanları ile zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenlemenin 14 Temmuz`da TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilmesinin ardından deprem bölgesi Hatay`da tarım arazilerine konut yapımı için adımlar atılmaya başlandı. 

TOKİ`nin kalıcı konut yapması için Hatay`ın Antakya ilçesinin Dikmece köyü arazisinin bir bölümü için kamulaştırma kararı alınmış, Jandarma eşliğinde iş makinaları ile köylülerin tarım arazilerine girilmişti. Arazilerine iş makinalarının girmesine engel olmaya çalışan köylüler darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Dikmeceliler köylerinde STK`ların ve siyasi partilerden milletvekillerinin de olduğu Büyük Buluşma için 26 Ağustos tarihinde bir araya gelmişti. Köylüler, 29 Temmuz`dan bu yana kamulaştırmalara karşı köy meydanında nöbet tutarken iş makinalarının tarım arazilerindeki çalışmaları da devam ediyor.

ZEYTİNLİKLER DE KAMULAŞTIRILAN ARAZİLER İÇERİSİNDE...

Köylüler, arazilerine girmek isterken jandarma tarafından engelleniyor. Dikmeceliler, sıranın en büyük geçim kaynakları olan zeytin ağaçlarına geleceğinden korkuyor... Nöbetlerinin 34. gününde Dikmeceliler zeytin bahçelerinden ANKA Haber Ajansı`sına konuştu:

"Sertap Olgar: Bizim köyümüzün yüzde 80-90`nını kamulaştırmaya çalışıyorlar. Bütün topraklarımızı elimizden alıyorlar. Zeytinliklerimiz, tarım arazilerimiz geçim kaynaklarımız. Biz, istimlaklara karşı duracağız. 

Meryem Kutlu: Burada doğdum, büyüdüm. 8 yaşından beri hep tarlada çalıştık. Salatalık, domates ektik. Marul, nohut ektik. Zeytinliklerimiz var, sürekli zeytin toplayıp geçimimizi o şekilde sağladık. Şu anda tapulu arazilerimize kepçelerle kamyonlarla girdiler. Zeytinliklerimizi elimizden almak istiyorlar yine bırakmayacağız. Bu köyü sermayedarlara peşkeş çekmeyeceğiz. Burası bizim çocuklarımızın, burası geleceğimiz. Neden Hazine arazisine TOKİ yapmıyorlar. Ben de depremzedeyim benim de evim yıkıldı. Benim de eve ihtiyacım var. Ama gelip de benim tapulu arazimde yapmasın. Neden bu zulüm, neden bu istimlak? Bu asimilasyon politikasıdır. Bu zorla göç ettirme politikasıdır. Onlar buradan gidene kadar biz de tarlalarda olacağız.

"KENDİMİZE NASIL BAKTIYSAK AĞAÇLARIMIZA DA ÖYLE BAKTIK" 

Betül Saldıray: Dikmece`de ağaçlarımız istimlak edilmiş durumda ve biz kendi zeytin ağaçlarımızın olduğu tarlamızdan geçemiyoruz. İşgalci sayılıyoruz. Biz kendi tarlamızda bile asker eşliğinden geçmek zorunda kaldık. Askerlerle karşı karşıya gelmek zorunda kaldık. Kışın ne emeklerle zeytinlerimizi topladıklarımızı görseler yine kıyarlar. Çünkü şu anda da kıyıyorlar. Ellerimize, bacaklarımıza dikenler bata bata yerlerden zeytinleri topluyoruz. Aslında kendimize nasıl baktıysak ağaçlarımıza doğamıza da öyle baktık. Ama şu an bir istimlak söz konusu ve bizim için bizden daha değerli olan ağaçlarımızı kimseye vermek istemiyoruz.

"TOPRAKLARIMIZI VERMEK İSTEMİYORUZ"

Seher Olgar: Çocuklarımızın geleceğini kurtardığımızı düşünüyorduk, maalesef deprem yaşadık. Depremden sonra da topraklarımız gidiyor elden. Hiçbir şey yapamıyoruz bunun için. Topraklarımızı vermek istemiyoruz.

"HEPİMİZİN GEÇİM KAYNAĞI BU AĞAÇLAR"

Betül Doğan: Doğma büyüme buradayım. Topraklarımız, zeytinliklerimiz için mücadele veriyoruz, direniyoruz. Annem, babam dedelerimden kalma. Onların alın teriyle kazandığı bu toprakları hiç kimseye vermeyeceğiz. Zeytin hasadı da yaklaşmak üzere, hepimizin geçim kaynağı bu ağaçlar.

"BU ZEYTİN AĞACI YÜZLERCE KUŞAK YETİŞTİRECEK"

Seval Saldıray: Topraklarımız istimlak edildi. Atalarımızdan kalan zeytin ağaçları... Bu zeytin ağaçlarımızı, çocuklarımızı sırtımıza bağlayarak kazdık. Bir ot, bir taş bile altında bırakmadık. Her yıl meyvesini güzel bir şekilde aldık ama istimlak ediliyor ve bu bizi çok üzüyor. Arazilerimizi elimizden almaları, bizi ölüme, açlığa terk etmeleri demek. Bu ağaç benden ve benden sonra yaşayacak nesillerden daha faydalı. Bir insanoğlu iki kuşak yetiştirir ama bu zeytin ağacı yüzlerce kuşak yetiştirip onlara bakacak."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA