1 Mayıs 2024 Çarşamba

01:38   CHP`Lİ YAVUZYILMAZ, İLİÇ`TE BAŞKA BİR MADEN ŞİRKETİNİN DE LİÇ YIĞDIĞINI AÇIKLADI   01:12   ÖZGÜR ÖZEL, STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARIYLA TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   21:48   ÖZGÜR ÖZEL, FİLİSTİN ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİYLE TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   21:36   GÜLCAN KIŞ: "ULUSAL ÇIKARLARIMIZA UYGUN, YERLİ VE GERÇEKÇİ BİR ENERJİ POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR"   21:08   GAZETECİLER, 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE PROPAGANDAYA KARŞI HAKİKATİ KONUŞACAK   20:33   ERDOĞAN`DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI: "MÜSAADE EDİLENLER DIŞINDA BİR ALANDA MİTİNG DÜZENLEMEK İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR"   20:10   CHP`Lİ ADIGÜZEL`DEN AKP`YE SAĞLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ: "HÜKÜMET, BİRİKEN SORUNLARI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLEMEKTEDİR"   20:02   TBMM İLİÇ KOMİSYONU, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI`NI DİNLEDİ... "İLİÇ YIĞININDA KAYMALAR 3 AY ÖNCESİNDEN TESPİT EDİLDİ"   19:49   CHP`NİN, "ÜNİVERSİTELERDE YAŞANAN ANTİDEMOKRATİK YÖNETİM SÜREÇLERİNİN ETKİLERİ ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ TBMM`DE REDDEDİLDİ   19:25   DEM PARTİ`Lİ ÇİFTYÜREK: "2024`ÜN 4 AYINDA 425 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ. TERÖR MÜ ARIYORSUNUZ; BUYRUN SİZE SOSYAL TERÖR"   18:28   ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ 2 MAYIS`TA AKP GENEL MERKEZİ`NDE GERÇEKLEŞECEK   18:13   TBMM GENEL KURULU`NDA AKP VE CHP MİLLETVEKİLERİ ARASINDA "İBB ÇUKURU" TARTIŞMASI... MURAT EMİR: "TABİİ Kİ GEREĞİNİ YAPACAĞIZ AMA BUNDAN SİYASET ÜRETELİM DİYORSANIZ BAŞKA KAPIYA"   17:50   GÜLÜSTAN KOÇYİĞİT: "YARIN İSTANBUL`DA KİMİN BURNU KANASA BUNUN SORUMLUSU TAKSİM`İ YASAKLAYAN HÜKÜMETTİR, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI`DIR"   17:34   CANDAN YÜCEER`DEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   17:32   KEÇİÖREN AİLE TERAPİ MERKEZİ`NDE ``GİZLİ`` GİRİŞ... BAŞKAN ÖZARSLAN: "ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER VE TURGUT ALTINOK TARAFINDAN KULLANILMIŞ"   17:07   SOSYAL MEDYADA “HER YER TAKSİM HER YER 1 MAYIS” ETİKETİYLE KAMPANYA BAŞLATILDI   16:45   SİNAN ATEŞ CİNAYETİ... 17 KİŞİ HAKKINDAKİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR   16:39   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARDAN ORTAK “1 MAYIS” MESAJI   16:33   EDANUR GEZER`İN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ İMAMOĞLU`NDAN İLK AÇIKLAMA: “SORUMLULARI CEZASIZ BIRAKMAYACAĞIZ. BU OLAYIN SİYASİ İSTİSMAR MALZEMESİ HALİNE GETİRİLMESİNİ DE UTANARAK İZLİYORUZ”  
 
     
   

IŞİD`İN HDP`NİN ADANA VE MERSİN BİNALARINA YÖNELİK SALDIRISINA İLİŞKİN YARGILAMADAKİ GİZLİLİK KARARI 8 YILDIR KALDIRILMADI… AVUKAT BEK: “GİZLİLİK KALDIRILMIŞ OLSAYDI, FAİLLERİN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLAYABİLİRDİK”


IŞİD`in, HDP`nin Adana ve Mersin bürolarına yönelik bombalı saldırısına ilişkin soruşturmada alınan gizlilik kararı, sekiz yıldır kaldırılmadı. Avukat Tugay Bek, “Soruşturma dosyasında gizlilik kararı kaldırılmış olsaydı, biz gerçekte bu olayın arkasındaki faillerin ortaya çıkmasını sağlayabilirdik. Burada gizlilikle neyin gizlendiği, suçun faillerinin mi korunmak istendiği, yoksa suçun olması gerektiği gibi yakalanabilmesi için mi gizlilik kararı konduğu hususundaki sorularımız biraz daha yoğunlaşıyor” dedi.

 

Tarih : 1 Eylül 2023 Cuma 12:01   Okunma : 158

TAMER ARDA ERŞİN

IŞİD`in, HDP`nin Adana ve Mersin bürolarına yönelik bombalı saldırısına ilişkin soruşturmada alınan gizlilik kararı, sekiz yıldır kaldırılmadı. Avukat Tugay Bek, “Soruşturma dosyasında gizlilik kararı kaldırılmış olsaydı, biz gerçekte bu olayın arkasındaki faillerin ortaya çıkmasını sağlayabilirdik. Burada gizlilikle neyin gizlendiği, suçun faillerinin mi korunmak istendiği, yoksa suçun olması gerektiği gibi yakalanabilmesi için mi gizlilik kararı konduğu hususundaki sorularımız biraz daha yoğunlaşıyor” dedi.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde, 18 Mayıs`ta HDP`nin Adana ve Mersin İl Başkanlığı binalarına yönelik saldırılara ilişkin soruşturmada alınan gizlilik kararı, üzerinden sekiz yıl geçmesine karşın kaldırılmadı. İçişleri Bakanlığı`nın, saldırının faili olduğu ileri sürülen IŞİD`li Savaş Yıldız`ın DHKP-C üyesi olduğu yönündeki açıklaması ve YPG`nin elinde olduğu duyurulan Yıldız`ın, “saldırının talimatını MİT ajanlarından verdiği” yönündeki iddiası, Yıldız`a ilişkin soru işaretlerini artırdı, ancak Yıldız yakalanamadı.

Saldırının mağduru dosya avukatlarından Tugay Bek, 8 yıldır saldırıya ilişkin gizlilik kararının sürdüğünü ve gizlilik kararına ilişkin Anayasa Mahkemesi`ne yaptıkları hak ihlali başvurusunun da yaklaşık 1 yıldır bekletildiğini anlattı.

ANKA Haber Ajansı`na konuşan Bek, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı`na saldırıdan bugüne dosyanın bir örneğinin verilmesi için başvuruda bulunduğunu ancak bir sonuç alamadığını söyledi. Bek, şunları belirtti: 

“Bizim dosyada örnek alma talebimiz reddedildiği için kamuoyu ve basına verilen demeçler dışında özel bir bilgiye sahip değiliz. Böylesi bir bombalı terör saldırısında, şiddet eyleminde, örgütlü bir suçta; faillerin kaçmaması ve ele geçirilmesi, delillerin karartılmaması için soruşturmanın başlangıç aşamasında gizlilik kararı konulmasının hem bir mantığı, hem de bir hukuki gerekçesi mevcut.

Ancak aradan 8 yıl gibi bir zaman geçiyor, bizim ısrarlı başvurularımıza rağmen 8 yıl boyunca gizlilik kararı devam ettiriliyorsa sorgulanması gereken, sorulması gereken soru şudur: Burada olayın failleri, şüphelileri yakalanabilmesi için mi gizlilik kararı var; yoksa olayın mağduru olan, HDP il binasında olan HDP yöneticilerinin ve kamuoyunun bu olayın aslı, nedenleri, delilleri hakkında bilgi sahibi olması mı istenmiyor?

Eğer ikincisi ise burada vahim bir durum var. Cumhuriyet savcılığı mağdurların, kendilerine saldıran kişilerin, kendilerinin canına kastedenlerin kimler olduğunu, bu saldırı kimler tarafından gerçekleştirildiğinin bilinmesi istenmiyor anlamına gelir.”

Bek, dosya hakkında kendilerine bilgi verilmemesinin bir hak ihlali olduğunu ve Anayasa Mahkemesi`nin de bu yönde değerlendirme yapması gerektiğini dile getirerek, “Zaten cumhuriyet savcılığının almış olduğu bu gizlilik kararına 8 yıl boyunca farklı farklı sulh ceza hakimliklerine başvurduk, farklı farklı sulh ceza hakimliklerine düştü. Farklı hakimler bu konuda taktir hakkını kullandı ancak bütün bu hakimler olumsuz karar verdi. Hakimler, mahkemeler değişti ama ısrarlı bir şekilde bu ret kararı devam ediyor. Burada devlet politikası olduğu sonucuna varıyoruz” dedi. 

“ÜLKEMİZ BUNCA ACIYI YAŞAMAZDI”

Bek, “Eğer bu saldırılar için bir başlangıç noktası belirlenecekse, aslında Adana ve Mersin HDP binalarına yapılan bu saldırı, tüm bu saldırıların başlangıcı olarak görülebilir. Adana ve Mersin saldırısı büyük kitle katliamını hedefleyen saldırılardı, ancak büyük bir şans eseri bu bombalı saldırılarda o esnada HDP`de kimsenin olmaması sebebiyle katliama dönüşmedi. Katliamın olmamış olması bu saldırıları hafifsememizi gerektirmez. Hak ettiği değerde mesele ele alınmış olsaydı ve failler yakalanabilmiş olsaydı, peşinden Diyarbakır, Suruç ve 10 Ekim katliamları gerçekleşmezdi. Ülkemiz bunca acıyı yaşamazdı” diye konuştu. 

“GİZLİLİKLE NE GİZLENİYOR?”

Bek, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Savaş Yıldız, o tarihte bu saldırıları gerçekleştirirken MİT ile görüştüğünü ve MİT ile irtibatlı olduğu şeklinde demeçler vermişti. Savaş Yıldız bu iddialarda bulunduktan sonra da bildiğim kadarıyla ilgili kurumlar tarafından, bu açıklamaların reddedildiği, tekzip edildiği ve yalanlandığına ilişkin bir habere rastlamadım… Bombalı saldırının faili olarak basına tanıtılan kişi MİT`in talimatı ile bu saldırıyı gerçekleştirdiğini söylüyor ancak MİT tarafından veya iktidar, ilgili organlar tarafından konu yalanlanmıyor. Yalanlanmadığı için de bu şüphe kamuoyu tarafından giderilmiş değil. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı kaldırılmış olsaydı, biz gerçekte bu olayın arkasındaki faillerin ortaya çıkmasını sağlayabilirdik. Burada gizlilikle neyin gizlendiği, suçun faillerinin mi korunmak istendiği, yoksa suçun olması gerektiği gibi yakalanabilmesi için mi gizlilik kararı konduğu hususundaki sorularımız biraz daha yoğunlaşıyor.” 

HDP`ye yönelik bu saldırının ardından İçişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, Yıldız`ın DHKP-C`den açılmış bir dosyasının bulunduğu duyuruldu. Açıklamada, “Eylemi gerçekleştiren şahsın daha önce 2007 yılında Ankara İlinde yasadışı sol bir örgütün faaliyetlerine katılarak 2911 sayılı Kanuna muhalefet ve kamu malına zarar vermek suçlarından tutuklandığı, yine aynı yılda İstanbul ilinde yasadışı sol bir örgüt faaliyetleri ile irtibatlı olmaktan gözaltına alındığı anlaşılmıştır” denildi.

Yıldız`ın saldırının ardından IŞİD için savaşmak için gittiği Suriye`de YPG tarafından yakalanmıştı. Yıldız`ın YPG`ye ait olduğu açıklanan cezaevinde, YPG`nin medya organına yaptığı açıklamada, şunları iddia etmişti:

“HDP`ye yönelik saldırı yapılacağı kararlaştırılınca, Ebu Musab ve Ebu Bekir adlı MİT ajanları ve DAIŞ üyelerinin karşılıklı konuşmaları ardından ben sınırdan çok rahat bir şekilde geçerek Türkiye`ye giriş yaptım. Türkiye`ye geçtikten sonra Efe ile birlikte bir eve geçtik. 1-2 gün sonra Efe, yanında HDP binalarına ait krokilerle geldi. Krokiler üzerinde çalıştıktan sonra da 2-2,5 kg kadar TNT getirdi. TNT`yi Antep`te aldıktan sonra Otogar`dan Adana otobüsüne bindik. Patlayıcı ile yakalanmamak için içinde patlayıcı olan poşeti otobüste oturduğum yerin 4-5 koltuk gerisine koydum. Adana`ya varınca saldırı hazırlığı yapabilecek bir ev kiraladım. Saldırıda kullanacağım patlayıcıları hazır hale getirdikten sonra Mersin`e geçtim.”

Yıldız`ın kod isimlerini verdiği isimler ise 10 Ekim katliamını organize eden isimlerin kullandığı kod adlarıydı. 10 Ekim katliamını organize eden IŞİD`in Gaziantep emiri Yunus Durmaz`ın kod ismi “Abdullatif Efe”ydi ve Durmaz polis operasyonu ile öldürülmüştü. 10 Ekim davası avukatları Durmaz`ın kasıtlı olarak mı öldürüldüğü sorusuna Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi`nde süren yargılama süreci boyunca yanıt alamadı ve sorunun halen yanıtı aydınlatılmış değil. Yıldız`ın kod ismini verdiği “Ebu Mushap Turki” ise IŞİD`li Edremit Türe`nin kod adı ve Türe halen yakalanamadı. Türe, yargılama dosyalarına giren bilgilerden Durmaz`ın yardımcısı konumundaydı. Yıldız`ın açıkladığı “Ebu Bekir” ismi ise IŞİD`in sınır emiri İlhami Balı tarafından kullanılıyordu. Balı da halen yakalanamadı ve IŞİD`in Türkiye`deki saldırılarını organize etmenin yanı sıra o dönem Türkiye`den Suriye`ye geçişleri organize ediyordu. Balı`nın sınırda Türk askerleri ile olan esir pazarlığı da emniyetin tapelerine yakalanmış ve 10 Ekim dava dosyasına girmişti. 

YILDIZ, 10 EKİM BOMBACILARINI EĞİTMİŞTİ

10 Ekim katliamı iddianamesine göre ise 103 insanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın failleri arasında Savaş Yıldız da var. IŞİD`in Antep emiri Durmaz`dan öldürüldükten sonra ele geçirilen belgelerde, 10 Ekim bombacılarından Yunus Emre Alagöz ve kimliği halen belirlenemeyen eğittiği yer alıyor. İddianamede bu olay “Şüpheli Savaş Yıldız`ın ‘esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve ber....` isimli dijital belgeden de anlaşılacağı gibi eylem için görevlendirilen Yunus Emre Alagöz ve açık kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu eylemcinin eğitimini, moral ve motivasyonunu sağladığı…” diye açıklanmıştı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA