27 Nisan 2024 Cumartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

AYM, YEŞİL SERMAYE ŞİRKETLERİNİN MAĞDUR ETTİĞİ YURTTAŞLARIN DAVA AÇMASINI ENGELLEYEN KANUN HÜKMÜNÜ İPTAL ETTİ... UTKU ÇAKIRÖZER: "DEVLET, BU VATANDAŞLARININ HAKLARININ ÖDENMESİNİ MUTLAKA GÜVENCE ALTINA ALMALIDIR"


Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP`nin başvurusu üzerine AKP`nin 21 Kasım 2019 yılında TBMM`den çıkardığı ve yeşil sermaye şirketlerinin mağdur ettiği vatandaşların dava açmasını engelleyen kanun hükmünü iptal etti. Kararı değerlendiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “4 yıl sonra AYM, ‘Hukuksuzluk yaptınız. Vatandaşın hak arama yolu kapatılamaz` dedi. Peki şimdi ne olacak? Mağduriyetler sürmekte. Binlerce kişinin davası kapatılmıştı. On binlerce mağdur var. Yapılması gereken belli. Artık devlet, bu vatandaşlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, haklarının bu şirketler tarafından son kuruşuna kadar ödenmesini mutlaka ama mutlaka güvence altına almalıdır. Vatandaşlarımızın istismarına son verilmelidir” dedi.

 

Tarih : 20 Eylül 2023 Çarşamba 21:35   Okunma : 353

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP`nin başvurusu üzerine AKP`nin 21 Kasım 2019 yılında TBMM`den çıkardığı ve yeşil sermaye şirketlerinin mağdur ettiği vatandaşların dava açmasını engelleyen kanun hükmünü iptal etti. Kararı değerlendiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “4 yıl sonra AYM, ‘Hukuksuzluk yaptınız. Vatandaşın hak arama yolu kapatılamaz` dedi. Peki şimdi ne olacak? Mağduriyetler sürmekte. Binlerce kişinin davası kapatılmıştı. On binlerce mağdur var. Yapılması gereken belli. Artık devlet, bu vatandaşlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, haklarının bu şirketler tarafından son kuruşuna kadar ödenmesini mutlaka ama mutlaka güvence altına almalıdır. Vatandaşlarımızın istismarına son verilmelidir” dedi.

Avrupa`da yaşayan Türklerin dini duygularını istismar ederek para toplayan Kombassan, Yimpaş, Jetpa gibi yeşil sermaye şirketlerinin batma noktasına gelmesi ve on binlerce yurttaşın büyük mağduriyetinin ortaya çıkması üzerine AKP, 4 yıl önce 21 Kasım 2019 tarihinde TBMM`den bir kanun çıkarmıştı. Kanunla ismi BERA olarak değiştirilen Kombassan başta olmak üzere yeşil sermaye şirketlerine para yatıran on binlerce yurttaşın hak aramak için dava açması engellenmiş, açılmış olan binlerce dava da yok hükmünde sayılmıştı. 

Yasanın TBMM`deki görüşmeleri ve Cumhurbaşkanı`nca onaylanması sürecinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP milletvekilleri hem yurt dışında hem de Türkiye`de yeşil sermaye şirketlerinin mağdur ettiği yurttaşlarla bir araya gelmiş, yaptıkları açıklamalarda da AKP`nin yasa ile hak arama yolunu kapatmasının yaratacağı hukuksuzluğa dikkat çekmişlerdi. Kılıçdaroğlu`nun ‘Bu hukuksuzluğu onaylamayın` diye çağrı yaptığı Erdoğan, Aralık 2019`da düzenlemeyi onaylamış ve Resmî Gazete`de yayımlanan 7194 sayılı torba kanunla, yeşil sermaye holdinglerine para yatıran yurttaşların davalarla paralarını geri almalarının önü kesilmişti. CHP, kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi`ne başvurmuştu.

AYM, 4 yıl sonra geçtiğimiz hafta Resmi Gazete`de yayınlanan kararı ile düzenlemeyi Anayasa`ya aykırı bularak iptal etti.

AYM kararını değerlendiren Çakırözer, şunları söyledi:

“AYM, geçen hafta bir karar verdi. Yeşil sermaye şirketlerine para yatıran ve sonrasında mahkeme yoluyla haklarını arayan vatandaşların hak arama yolunu kapatan, AKP tarafından çıkarılan kanun değişikliğini iptal etti. Bu kanun Meclis`e geldiğinde biz CHP olarak direnmiştik, itiraz etmiştik. Çünkü AKP, ikinci kez on binlerce yurttaşımızı mağdur etmekteydi. İlk kez bu yeşil sermaye şirketleri, vatandaşlarımızın dini duygularını istismar ederken sessiz kalan, bu şirketleri denetlemeyen AKP, bu şirketlerin batışına göz yummuş, vatandaşların hak arama yoluna da engel çıkarmıştı. Son olarak 4 yıl önce 2019`da getirdikleri torba kanuna bir madde eklediler ve dediler ki ‘Kombassan ve diğer şirketler aleyhine vatandaşların açtığı davalar yok hükmündedir. Artık dava açılamayacaktır` diye. Biz o dönemde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekillerimiz mağdurlarla buluştuk. Dedik ki ‘Vatandaşın kim olursa olsun hak arama yolu kapatılamaz.` Hele devlet eliyle hiç kapatılamaz.

“DEVLET, BU VATANDAŞLARININ MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİ, HAKLARININ BU ŞİRKETLER TARAFINDAN SON KURUŞUNA KADAR ÖDENMESİNİ MUTLAKA AMA MUTLAKA GÜVENCE ALTINA ALMALIDIR”

AKP milletvekilleri bizi dinlemedi, oy verdiler. Arkasından Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı yasada başka maddeleri veto ederken bu maddeyi tüm çağrılarımıza rağmen veto etmedi ve onayladı. Sonrasında yüzlerce, binlerce dava kapatıldı. Büyük mağduriyetler yaşandı. Şimdi 4 yıl sonra AYM, ‘Hukuksuzluk yaptınız. Vatandaşın hak arama yolu kapatılamaz` dedi. Peki şimdi ne olacak? Mağduriyetler sürmekte. Binlerce kişinin davası kapatılmıştı. On binlerce mağdur var. Yapılması gereken belli. Artık devlet, bu vatandaşlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, haklarının bu şirketler tarafından son kuruşuna kadar ödenmesini mutlaka ama mutlaka güvence altına almalıdır. Vatandaşlarımızın istismarına son verilmelidir. CHP`nin o dönem ne kadar haklı olduğu AYM kararıyla ortaya çıktı. Keşke o dönem AKP milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı, bizleri mağdurların sesi olan CHP`yi dinleselerdi. Şimdi bu mağduriyetlerin giderilmesi devletin sorumluluğundadır.”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA