29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

SEZAİ TEMELLİ: “KALKINMA PLANI GENEL ANLAMIYLA HEP TEMENNİLERDEN OLUŞMUŞ, HAYALİ RAKAMLAR VAR”


HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, 12`inci Kalkınma Planı`nın görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; “Kalkınma Planı genel anlamıyla hep temennilerden oluşmuş. Hayali rakamlar var. 2053 gibi bir projeksiyon var. Fakat biz 3 aylık projeksiyonlar bile üretemiyoruz. Bu planı yazmaya başladığınızdaki ekonomik göstergelerle şu planın buraya görüşmeye başladığımız süre zarfındaki gelişmeler bile oldukça dramatik” dedi.

 

Tarih : 24 Ekim 2023 Salı 11:44   Okunma : 286

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, 12`inci Kalkınma Planı`nın görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; “Kalkınma Planı genel anlamıyla hep temennilerden oluşmuş, hayali rakamlar var. 2053 gibi bir projeksiyon var. Fakat biz 3 aylık projeksiyonlar bile üretemiyoruz. Bu planı yazmaya başladığınızdaki ekonomik göstergelerle şu planın buraya görüşmeye başladığımız süre zarfındaki gelişmeler bile oldukça dramatik” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, hükümetin 12`nci Kalkınma Planı görüşülüyor. Görüşmenin ikinci gününde söz alan HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, şunları söyledi:

“Sizin iktidarınızda bizim partimize kapatma davası açıldı. Sizinle ilgili de defalarca kapatma davası açılmış bir gelenekten geliyorsunuz. Türkiye`nin en önemli sorunlarından biri aslında demokrasi. Türkiye demokrasisi maalesef kusurlu bir demokrasi.  Bu kusuru ortadan kaldırmanın yolu, gerçekten toplumsal mutabakata bağlı, demokratik bir anayasa ve buna bağlı olarak Siyasi Partiler Kanunu`ndaki değişiklikler. Buna bağlı olarak Türkiye`deki ceza kanunlarında yapılması gereken değişiklikler. 

Demokrasi dediğimiz sadece ekonomik göstergelerle tarif edebileceğimiz bir şey değil. Dolayısıyla parti kapatma davası gibi bir davanın yürürlükte olduğu bir ülkede ne kadar kalkınırsanız kalkının toplumsal cenahta karşılığı olacak bir gerçeklik olmuyor. Kapatma davası belki de meselenin en uç kısmı. Öyle davalar var ki Türkiye`de bu davalar bile aslında yargının ne kadar siyasallaştığını gösteriyor. Oysa demokrasi dediğimiz meseledeki en belirleyici unsurlardan biri o devletin ne kadar hukuk devleti olup olmadığıyla ölçülüyor. Bu ister istemez ekonomik kararlarda etkili oluyor. Bu ister istemez krizler içinde sıkışıp kalmamıza neden oluyor. 

“KALKINMA PLANI GENEL ANLAMIYLA HEP TEMENNİLERDEN OLUŞMUŞ HAYALİ RAKAMLAR VAR”

Şimdi burada Kalkınma Planı ile ilgili konuşmaya başladığımızda neden sağlıklı, güçlü bir kalkınma planı yazamıyoruzun cevaplarını burada aramak gerekiyor. Kalkınma Planı genel anlamıyla hep temennilerden oluşmuş. Hayali rakamlar var. 2053 gibi bir projeksiyon var. Fakat biz 3 aylık projeksiyonlar bile üretemiyoruz. Bu planı yazmaya başladığınızdaki ekonomik göstergelerle şu planın buraya görüşmeye başladığımız süre zarfındaki gelişmeler bile oldukça dramatik. Bunun nedeni, toplumsal mutabakat, toplumsal uzlaşma dediğimiz demokrasinin tabanını oluşturacak gelişmelerdeki çatışmalar. 

“TÜRKİYE TOPLUMSAL BARIŞINI YAKALAMADAN BİZİM HİÇBİR İKTİSADİ KRİZİ ÇÖZME ŞANSIMIZ YOKTUR”

Türkiye toplumsal barışı kaybetmiş durumda. Türkiye toplumsal barışını yakalamadan bizim hiçbir iktisadi krizi çözme şansımız yoktur. Bunu sizden önce de deneyimledik. Toplumsal barışa hizmet ettiğimiz zamanlardaki ekonomik gelişmelere bakın, toplumsal barıştan uzaklaştığımız zaman ekonomik göstergelere bakın. Bu tabloyu karşılaştırdığımızda zaten ne demek istediğimiz çok net ortaya çıkacak. 

“KRİZİN SEBEBİ OLDUĞUNU SÖYLEDİĞİNİZ ŞEYLER, BİZZAT BESLEDİĞİNİZ ŞEYLER”

Diyorsunuz ki makroekonomik istikrar. Makroekonomik istikrar meselesi başka bir şey, kapitalizmin krizleri başka bir şey. Pandemi olsun, çatışma olsun kapitalizmin bir sürü krizi olsun… Bütün bunlar aslında ekonomideki olumsuzluklara neden olarak gösterebileceği gibi sizin yaratmış olduğunuz etkilerin de içinde olduğu bir durum. Dolayısıyla siz, iktidar olarak çatışmadan kaçan bir iktidar değilsiniz ki tam tersine bundan ekonomik büyüme tasarlayan bir iktidarsınız. Askeri sınai konsept üzerinden bir gelişme anlayışınız var sizi. Dolayısıyla barış, huzur bir tarafta giderek askeri sınai konsepte bağlı olarak bir senaryonun karşımıza çıktığı durum karşı tarafta. Yani krizin sebebi olduğunu söylediğiniz şeyler, bizzat beslediğiniz şeyler. Bizim karşı karşıya olduğumuz sorun, bir demokrasi sorunudur. Bunların çözümü bu türden planlamalardan geçmiyor.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA