29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

MANİSALI ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİSİ: "BU SENE REKOLTE ÇOK KÖTÜ, GEÇTİĞİMİZ YIL İYİ BİR SEZONDU"


Manisa`nın Kırkağaç ilçesine bağlı Öveçli mahallesinde zeytinyağı işletmeciliği ve zeytincilik yapan Ahmet Ok, "Bu sene rekolteyi geçtiğimiz seneye göre yüzde 100 baz alırsak, bu sene yüzde 80 kayıpla kapatacağımızı, yüzde 20 verim olacağına tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz yıl iyi bir sezondu. Bu sene iklimsel şartlarda çiçeklenme döneminde soğuk olması çiçeklerin don alması ile birlikte çiçekler öldü. Bu nedenle rekolte çok kötü, çok düşük. Zeytinyağı da normalde üç buçuk 4 kilo da 1 kilo yağ verebilir" dedi.

 

Tarih : 24 Ekim 2023 Salı 12:56   Okunma : 415

Manisa`nın Kırkağaç ilçesine bağlı Öveçli mahallesinde zeytinyağı işletmeciliği ve zeytincilik yapan Ahmet Ok, "Bu sene rekolteyi geçtiğimiz seneye göre yüzde 100 baz alırsak, bu sene yüzde 80 kayıpla kapatacağımızı, yüzde 20 verim olacağına tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz yıl iyi bir sezondu. Bu sene iklimsel şartlarda çiçeklenme döneminde soğuk olması çiçeklerin don alması ile birlikte çiçekler öldü. Bu nedenle rekolte çok kötü, çok düşük. Zeytinyağı da normalde üç buçuk 4 kilo da 1 kilo yağ verebilir" dedi.

Manisalı üreticiler bu yıl zeytin hasadının düşük olduğunu belirtti. 

Üretici Uslu Tonguç Topal, şunları söyledi:

“Mazot giderlerinin işletme giderlerinin artması nedeniyle zeytin üreticisi zeytinliklerine çok fazla bakamıyor, işleyemiyor. Önümüzdeki yıllarda bu konuda bayağı sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu yıl dünyada küresel iklim değişikliği nedeniyle, İspanya`da, İtalya`da, Portekiz`de, Tunus, Fas, Cezayir`de bile zeytin ve zeytinyağı yok. Hepsinin üretimi yüzde 50 düşürmüş durumda. Bu bizim için bir fırsat ama bu sene biz de değerlendiremeyeceğiz bu fırsatı çünkü bu sene ülkedeki üretim rekoltesi 170 bin ton bu rakamın hayal olduğunu söyleyen uzmanlar da var. Çiftçi bu zorlukların altından kalkmasının çok zor olduğu görünüyor.”

"YÜZDE 20 VERİM ALACAĞIMIZI TAHMİN EDİYORUZ"

Ahmet Ok, şöyle konuştu

"Sezon olarak zaman kısaldı. Tonaj olarak ortalama bin ton civarındadır. Bu sene rekolteyi geçtiğimiz seneye göre yüzde 100 baz alırsak, bu sene yüzde 80 kayıpla kapatacağımızı, yüzde 20 verim olacağına tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz yıl iyi bir sezondu. Bu sene iklimsel şartlarda çiçeklenme döneminde soğuk olması çiçeklerin don alması ile birlikte çiçekler öldü. Bu nedenle rekolte çok kötü, çok düşük. Zeytinyağı da normalde üç buçuk 4 kilo da 1 kilo yağ verebilir. Lokal olarak bazı bölgelerin, toprakların yağ verimi yüksek olduğundan dolayı değişebilir. Bu sene ise kulaklıktan dolayı 6 kilo ile 7 kilo arasında zeytinden 1 kilo yağ verebilir. Bu bölgenin Kuzey Ege`nin yağlarında aromatik bir tat vardır. Bu fiyat yüksekliği şöyledir; Türkiye`de mahsul zeytin noksanlığının yanında, bütün dünyada dünyanın en büyük üreticisi olan İspanya`da İtalya gibi ülkelerde de zeytin azlığından dolayı. Bu zeytinin olmayışı Mayıs- Haziran ayında fark edildi. Fark edilince iç enflasyonun yüksekliği ile dışarıdaki mahsul noksanlığından dolayı İspanya, İtalya gibi ülkelerin de Türkiye gibi zeytinyağı üreten ülkelerden ithal etmesi dolayısıyla fiyatlar bir anda yükseldi. Zeytinyağı pazarı piyasalarda Euro bazında fiyatlandırıldığı için, bu da 10 Euro`dur. Türk parası karşılığı neredeyse bu 300 liraya yaklaşır."

"İNSANLAR ALTERNATİF OLARAK LİKİT YAĞLARA YÖNELECEK"

Bu da üretimdeki girdilerin yüksekliğinden mazot olsun işçilik olsun elektrik parası olsun bu sene alt limitin zeytinyağında 250 lira olacağını, bu fiyatların daha da yukarı çıkabileceğini düşünüyorum. Bu da bir malın yükselmesi ile birlikte insanların diğer alternatif mallara yönelecektir. Biz şunun için mutluyduk geçtiğimiz seneler içerisinde insanlarımıza zeytinyağı önemini her şeyiyle anlattık. Şu anda Türkiye`de üretilen 180 milyona yakın ağacımızın olduğu, 250 bin- 300 bin ton ve daha üzerine çıkabileceğini zannediyoruz. Bu arada yağ fiyatlarını yükselmesi ile insanlar alternatif olarak likit yağlara yönelecek. Başta ay çiçek yağı olmak üzere. Maliyetlerin düşürülmesi lazım. Çiftçinin desteklenmesi lazım. Gübre fiyatlarının düşürülmesi lazım ortalama bir torba gübre şu anda bin lira. Mazot olmuş şu anda 40 lira. Bunun dışında elektrik maliyeti, yatırım giderleri. Şu anda çok yüksek. Türkiye`de denetlenemeyen şu anda gıda maddelerinden zeytinyağı ve bal olmak üzere tağşiş dediğimiz hileli gıdaların piyasada çok cirit attığını görüyoruz. Bu konular çeşitli kurum ve kişilere iletilmesine rağmen, doğru dürüst önlem alınmadığını görüyoruz. Şu anda piyasada 1 litre yağ ortalama 250 lira. Pazar yerlerinde ve çeşitli ortamlarda bakıyorsunuz 5 litre yağın 600 lira 500 lira gibi olduğunu görüyorsun… Ben bu yağın içerisinde ne olduğunu ne olmadığını bilmiyorum."

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SIKINTI YAŞAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"

Üretici Uslu Tonguç Topal ise üretim maliyetleri ile ilgili şunları söyledi:

"Burada ben ÇKS`ye kayıtlıyım. Eşim de Yunanistan`da ÇKS`ye kayıtlı. İki ülkede de üretim yapıyoruz. Bu yıl işçi faaliyetleri gübre fiyatları işletme maliyetleri çok yükseldi. 1 litre yağın maliyeti yaklaşık 250 liraya kadar çıktı. Mazot giderlerinin işletme giderlerinin artması nedeniyle zeytin üreticisi zeytinliklerine çok fazla bakamıyor, işleyemiyor. Önümüzdeki yıllarda bu konuda bayağı sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu yıl dünyada küresel iklim değişikliği nedeniyle, İspanya`da, İtalya`da, Portekiz`de, Tunus, Fas, Cezayir`de bile zeytin ve zeytinyağı yok. Hepsinin üretimi yüzde 50 düşürmüş durumda. Bu bizim için bir fırsat ama bu sene biz de değerlendiremeyeceğiz bu fırsatı çünkü bu sene ülkedeki üretim rekoltesi 170 bin ton bu rakamın hayal olduğunu söyleyen uzmanlar da var. Çiftçi bu zorlukların altından kalkmasının çok zor olduğu görünüyor."

"ZEYTİNYAĞI FİYATI NASIL DURDURULUR BİLMİYORUM"

Yağ işletmeciliği yapan Afet Yılmaz üretimin zorluklarına ve bu sene yağın 200 liranın üzerinde imal edildiğini piyasada satılan yağların vatandaşın çok dikkat ederek almasını gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Ben Manisa Soma`da zeytin zeytinyağı alım satım yapan bir esnafım. Halkımız piyasadan 90-100 liraya internetten yağ alıyorlar bunlara kanıyorlar. Bu yağlık zeytinin fiyatı bile şu anda 30 lira üzerinde en az beşte bir verse bile 155- 160 lira maliyeti var. Hesap kitap meydanda. Bu sene zeytin çok az olduğu için zeytinyağı zeytinyağının fiyatı nasıl durdurulabilir bilemiyorum. Şu anda Ayvalık piyasasında borsada 05.04 zeytinyağları 190 liraya kadar alınıyor. Şu anda biz yağlarımızı 200 liraya satıyoruz. Önümüzdeki şu anda yeni çıkacak olan yeni hasat yağlarımızın kaç lira olduğunu bilemiyoruz. Şu anda yağlı zeytin 35 lira en az 5 kilo hesap edildiğinde 165-170 lira. Bu paraları satılması mümkün değil. Önümüzdeki günlerde yeşil zeytin olmuşu Soma ve civarında piyasada 150 liraya kadar olur. Bu da yeni hesap döneminin tamamen başlamasıyla son anda belli olur."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA