3 Mayıs 2024 Cuma

12:30   TARSUS’TA ZABITA EKİPLERİ HIZ KESMİYOR   12:18   CHP’Lİ YILMAZ’DAN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ MESAJI   11:46   BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN SUYU KESİLEN KADİRLİLİ ÇİFTÇİ: "BİZ KÖYLÜYÜZ BENİM HİÇBİR ŞEYİM YOK BENİM"   11:33   ÖMER FETHİ GÜRER, KIRMIZI ET ÜRETİMİNDEKİ FARKLI RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ: ``557 BİN TON FAZLA KIRMIZI ET ÜRETİMİ NASIL OLUŞTU?``   11:20   ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   11:13   ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"   11:06   KENT LOKANTASI ÖNÜNDE SIRA BEKLEYEN VATANDAŞLAR: ``KİMİ ISTAKOZ, KİMİ MANDA YOĞURDU YİYOR... BİZ BOL BOL BETON ÜRETTİK TÜRKİYE`DE...   10:56   ATEŞ, TAVUK ÜRÜNLERİ İHRACATINA GETİRİLEN KISITLAMAYI ELEŞTİRDİ: "YÜKSEK TAVUK ETİ FİYATININ SEBEBİ İHRACAT DEĞİL, İKTİDARIN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI"   10:56   UZMANLARDAN UYARI: "ÇOCUKLARINIZI SOSYAL MEDYADA MALZEME HALİNE GETİRMEYİN, MAHREMİYETLERİNİ İHLAL ETMEYİN"   10:47   CHP`Lİ ARPACI: ``12 AYDA ÖDENECEK DIŞ BORÇ 228 MİLYAR DOLAR``   10:44   SEVGİ KILIÇ: “KYK ÖĞRENCİ YURTLARINDAKİ İHMAL GÜNDEN GÜNE ARTIYOR. BİZ UYARMAKTAN BIKTIK KİMSE ÖNLEM ALMIYOR, HESAP VERMİYOR"   10:41   ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: “TÜM SAĞLIK EMEKÇİLERİMİZ KADROLU VE GÜVENCELİ ÇALIŞACAK”   10:26   YANKI BAĞCIOĞLU: “GAZİLER ARASINDA AYRIM YAPILIYOR   10:25   TÜİK, NİSAN AYI ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLADI: EN YÜKSEK ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEK VE TÜTÜNDE (2)   10:21   MERSİN, BÜYÜKŞEHİR SAYESİNDE LOJİSTİK KENTİ OLMAYA ADIM ADIM İLERLİYOR   10:02   TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ BAŞKANI ÖZKARA: "ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE, 10 YIL YA DA 20 YIL ÖNCESİNDEKİ YOL VE YÖNTEMLE YÜRÜYEMEZ. BU KONULARDA CİDDİ BİR EKSİKLİK OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ   09:15   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: “400 BİN ÖĞRETMENE MÜJDELİ HABER VERMEK YERİNE TOPU CUMHURBAŞKANINA ATAN BİR MİLLİ EĞİTİM BAKANI VAR”   07:03   TÜRKİYE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SIRALAMASINDA 158`İNCİ OLDU.. RSF TEMSİLCİSİ ÖNDEROĞLU: “YARGI ÜZERİNDEN BASKILAR, SEKTÖRÜ İŞLEVSİZ HÂLE GETİRİYOR.”   22:27   ENERJİ ALANINDA DÜZENLEMELER İÇEREN MADEN KANUNU TEKLİF KABUL EDİLDİ   22:20   ÖZEL`İ CHP`NİN SEÇİM BAŞARISI DOLAYISIYLA TEBRİK EDEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`DAN İADEİZİYARET MESAJI  
 
     
   

ÖZGÜR ÖZEL SARAYBOSNA`DA: “BİLGE KRAL`IN BİR SÖZÜNÜ ANIMSATMAK İSTERİM: ‘UNUTULAN KATLİAMLAR TEKRARLANIR.` 90-95 ARASI SESSİZLİĞİNİ UNUTAN AVRUPA VE DÜNYA, ŞU ANDA İSRAİL`İN FİLİSTİN`DE YAPTIĞI KATLİAMIN SORUMLUSU”


CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bosna Hersek Devlet Günü kapsamında bulunduğu Saray Bosna`da Kovaci Şehitliği`ne çiçek bıraktı ve Aliya İzzetbegovic`in kabrini ziyaret etti. Özel, burada; “Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç`in bir sözünü, buradan bütün dünyaya hatırlatmak isterim. ‘Unutulan katliamlar tekrarlanır.` 90-95 arası sessizliğini unutan Avrupa ve dünya, şu anda İsrail`in Filistin`de yaptığı katliamın sorumlusu. Çünkü geçmişte burada bunlar olurken, sessiz kaldılar, izlediler ve büyük katliamlar yaşandı… O dönemdeki katliamı unutursak bugünkü katliam yaşanır. İzzetbegoviç`in huzurunda diyoruz ki; insanlık suçlarını, katliamları unutmayın. Bunlara sessiz kalmayın. Sonradan pişman olmak, savaş suçlusu ilan etmek ya da günah çıkarmak yetmiyor. Bugün Filistin`e, gelişmiş dünyanın sessiz kalmamasını bekliyoruz” dedi.

 

Tarih : 25 Kasım 2023 Cumartesi 14:39   Okunma : 598

Haber: TAMER ARDA ERŞİN / Kamera: ADEM KARABAYIR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bosna Hersek Devlet Günü kapsamında bulunduğu Saray Bosna`da Kovaci Şehitliği`ne çiçek bıraktı ve Aliya İzzetbegovic`in kabrini ziyaret etti. Özel, burada; “Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç`in bir sözünü, buradan bütün dünyaya hatırlatmak isterim. ‘Unutulan katliamlar tekrarlanır.` 90-95 arası sessizliğini unutan Avrupa ve dünya, şu anda İsrail`in Filistin`de yaptığı katliamın sorumlusu. Çünkü geçmişte burada bunlar olurken, sessiz kaldılar, izlediler ve büyük katliamlar yaşandı… O dönemdeki katliamı unutursak bugünkü katliam yaşanır. İzzetbegoviç`in huzurunda diyoruz ki; insanlık suçlarını, katliamları unutmayın. Bunlara sessiz kalmayın. Sonradan pişman olmak, savaş suçlusu ilan etmek ya da günah çıkarmak yetmiyor. Bugün Filistin`e, gelişmiş dünyanın sessiz kalmamasını bekliyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Heyeti, Bosna Hersek seyahatlerinin ikinci gününde, Saraybosna`da; Kovaci Şehitliği`ne çiçek bıraktı ve Aliya İzzetbegovic`in kabrini ziyaret etti. Özel, burada CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel`in açıklamaları şöyle:

“GELİŞMİŞ ÜLKELERİN UTANÇ VERİCİ SUSKUNLUĞUNUN ÖNÜNDE, BURADA BİR SOYKIRIM YAŞANDI”

“Bosna`nın Devlet Günü`nde buradayız. Dün Sayın Başbakan ile görüştük. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile resmî törende görüştük. Kendisi bugün akşam saat 18.00 için, Cumhurbaşkanlığı Sarayı`na davet etti. Cumhurbaşkanı ile de Saray`da görüşeceğiz. Resmi törenlere katılıyoruz. Burası bizim için çok anlamlı bir yer. 1990-1995 arası bütün dünyanın gözü önünde ve maalesef gelişmiş ülkelerin derin ve utanç verici suskunluğunun önünde burada bir soykırım yaşandı.

Bosna Hersek`i ilk tanıyan ülkelerden bir tanesi Türkiye. O zaman önceki Genel Başkanlarımızdan, o dönemin Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin`in bu konuda aldığı inisiyatif ve ortaya koyduğu diplomasi çok önemliydi. Yine, katliama dikkat çekmek için o zamanki Genel Başkanımız Deniz Baykal`ın buraya geldiğini, dünyanın dikkatini buraya çektiğini hatırlatmak istedim. CHP`nin bütün genel başkanları gibi Bosna Hersek ile olan ilişkimiz ve meseleye olan ilgimiz devam eder. Çok daha da artarak devam edecek.

“UNUTULAN KATLİAMLAR TEKRARLANIR”

Bugün dünya açısından aslında ibret alınacak bir süreç içindeyiz. Biraz önce kabrine çelenk sunduğumuz, dua ettiğimiz Bilgi Lider, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç`in bir sözünü, buradan bütün dünyaya hatırlatmak isterim. ‘Unutulan katliamlar tekrarlanır.`

90-95 arası sessizliğini unutan Avrupa ve dünya, şu anda İsrail`in Filistin`de yaptığı katliamın sorumlusu. Çünkü geçmişte burada bunlar olurken, sessiz kaldılar, izlediler ve büyük katliamlar yaşandı. Birazdan bebeklerin mezarlığını ziyaret edeceğiz. Şu anda Filistin`de de 4 binin üzerinde çocuk mezarı var, çocuklar toplu mezarlara gömülüyorlar. O dönemdeki katliamı unutursak bugünkü katliam yaşanır.

“SONRADAN PİŞMAN OLMAK, SAVAŞ SUÇLUSU İLAN ETMEK YA DA GÜNAH ÇIKARMAK YETMİYOR”

Buradan bu şehitliğin önünden, Aliya İzzetbegoviç`in ebedi istirahatgahının önünde, onun huzurunda diyoruz ki, insanlık suçlarını, katliamları unutmayın. Bunlara sessiz kalmayın. Sonradan pişman olmak, savaş suçlusu ilan etmek ya da günah çıkarmak yetmiyor. Bugün Filistin`e, gelişmiş dünyanın sessiz kalmamasını bekliyoruz.”

“FİLİSTİN`DE AKAN KANI DURDURMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN BÜTÜN ÇABALARI GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kendisinin Sosyalist Enternasyonal üyesi siyasi partilerin genel başkanlarına Gazze için yazdığı mektubun anımsatılması üzerine Özel, şunları söyledi:

“Dünyadaki 120 lidere mektup yolladım. Hepsi sol, sosyal demokrat ya da sosyalist partilerin liderleri. Bunların bazıları ülkelerinde Cumhurbaşkanı, bazıları Başbakan, bazıları ana muhalefet lideri. 120 siyasi akrabamıza; İsrail`in Filistin üzerinde yapmış olduğu mezalimi, soykırıma varan davranışlarını bir an önce durdurmak için hep birlikte harekete geçmeye, bu konuda inisiyatif almaya davet ettim. Önümüzdeki günlerde, bu mektubumuza gelecek cevaplardan sonra hem temsil edildiğimiz uluslararası kuruluşlarda hem de birebir ilişkilerde Filistin`de akan kanı durdurmak için elimizden gelen bütün çabaları göstermeye devam edeceğiz.”

Gazze`de Türkiye`nin arabuluculuğu tartışması ile ilgili olarak da Özel, şunları söyledi:

“Türkiye, geçmişte çok önemli dış politika birikimi olan, bu konuda dünyada büyük saygınlığı olan bir ülkeydi. Ancak Recep Tayyip Erdoğan`ın ‘şirket gibi ülke yöneteceğim` demesi, iç politikaya alet etmek için dış politikada yaptığı inanılmaz zikzaklar, u dönüşleri; meseleyi bazen kişiselleştiren, diplomasi dilinden uzaklaştıran söylemlerle dünya liderleriyle girmiş olduğu polemikler, etrafımızdaki iyi ilişkiler içinde olmamız gereken tüm komşularımızla yaşadığımız sorunlar ve bugün sorunların yaşandığı coğrafyada İsrail ile olsun, Filistin ile olsun Türkiye`nin dış politikasının tutarlılığını terk eden, zaman zaman Türkiye`nin tutarlı dış politikasının dışına savrulan yaklaşımları bizi arabulucu olma, fikrine ve diplomasisine güvenilen bir ülke olmaktan çıkardı. Bunun bir tane sorumlusu var o da Recep Tayyip Erdoğan`dır. Önümüzdeki dönemlerde, CHP iktidarında; kendini monşerler diplomasisi diye küçük görerek dışa ittiği Hariciyemizin çok önemli ve deneyimli isimlerinin, onların biriktirdiği kültürün bir devamı dış politikayı uyguladığımızda, bu özlediğimiz saygınlığı tekrar geri kazanacağız.”

Özel ve CHP Heyeti, ayrıca Öldürülen Çocuklar Anıtı`nda anma törenine katıldı. Özel burada, 1992-95 Saraybosna Kuşatması`nda Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Fikret Grabovica ile bir araya geldi. Özel, şu açıklamayı yaptı:

“Biz biraz önce 1992-1995 arası burada ölen bebeklerin ve çocukların anıtlarını ziyaret ettik ve çiçek koyduk. O çocukların anneleri babaları, ebeveynlerinin oluşturmuş olduğu bir derneğin temsilcisi kendileri. Buraya geldiğimiz için teşekkür ettiler. Ben de kendilerine Aliya İzzetbegoviç`in ‘Unutulan katliamlar tekrarlanır` lafını çok önemsediğimi; bugün Filistin`de yaşananların o gün Bosna`da yaşananlarla aynı olduğunu ve biz bu çocukları unutturursak dünyanın başka coğrafyalarında, başka çocukların öleceğini söyledim. Kendisi de Filistin ile ilgili üzüntülerini ve bu konudaki gayretlerimizi desteklediklerini ifade ettiler.”

1992-95 Saraybosna Kuşatması`nda Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Fikret Grabovica ise şunları söyledi:

“Hislerimiz gerçekten çok karışık. Büyük bir üzüntüden başlayarak 1601 çocuk burada vahşi bir şekilde öldürüldü. Biz bu ülkeyi koruyacağımızı ifade ettik. Hatırlama kültürünü tekrar yaşatmak isteriz. En azından önemli günlerde buluştuğumuzda bunları hatırlatmak isteriz.”

Grabovica, Filistinli çocuklar ile ilgili de “Gerçekten üzgünüm bütün bu olanlardan dolayı. İçim içimi parçalıyor. Uluslararası ülkeler bunu durdurmak için bir ses çıkarmıyor. Biz de büyük dua ediyoruz ve umuyoruz ki bu katliam durur” dedi. Özel, Grabovica`ya “Bir kez daha acınızı paylaşıyoruz. Bundan sonra 11 Temmuz ve 25 Kasımlarda birlikte olmaya devam edeceğiz” dedi. Grabovica ise Özel`e teşekkür etti.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA