29 Nisan 2024 Pazartesi

16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK   14:27   UTKU ÇAKIRÖZER, MİNE ÖZERDEN VE ÇİĞDEM MATER`İ BAKIRKÖY CEZAEVİ`NDE ZİYARET ETTİ: "GEZİ DAVASI TUTUKLULARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"   14:27   ÇUKUROVA BASKETBOL KULÜBÜ MERSİN YÖNETİMİNDEN VAHAP SEÇER`E ZİYARET   14:23   BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI... AHMET AKIN: "ASLA `ENKAZ DEVRALDIK` DEMEYECEĞİZ. MAZERET DEĞİL İŞ ÜRETECEĞİZ"   14:16   GAMZE TAŞCIER`DEN ALİ YERLİKAYA`YA `1 MAYIS` TEPKİSİ   14:07   TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCILIK MÜTALAASI: "SUÇUN SANIK POLİS MEMURLARI TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI NEDENİYLE BERAATİNE KARAR VERİLMESİ TALEP OLUNUR"   14:04   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, AMEDSPOR KULÜBÜ BAŞKANINA TEBRİK TELEFONU   14:03   CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI PALAMUT’TAN 1 MAYIS MESAJI   13:55   TÜRKİYE, NATO GENEL SEKRETERLİĞİ İÇİN HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE`NİN ADAYLIĞINA DESTEK VERECEĞİNİ AÇIKLADI   13:20   KAYSERİ`DEN İSTANBUL`A GİTMEK İÇİN YOLA ÇIKAN "YÜRÜYEN ADAM" LAKAPLI NEŞET TURAN, AKSARAY`DA KAMYONET ÇARPMASI SONUCU HAYATINI KAYBETTİ   13:15   ÖZGÜR ÖZEL, BAKAN YERLİKAYA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ, TAKSİM KARARININ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP ETTİ   12:46   SİNAN ATEŞ SORUŞTURMASI TAMAMLANDI: 22 KİŞİ HAKKINDA ``TASARLAYARAK ÖLDÜRME" SUÇUNDAN İDDİANAME DÜZENLENDİ   12:20   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "BİR TARAFTA LÜKS YAŞAM DİĞER TARAFTA VATANDAŞIN MİLYARLARCA LİRALIK BORCU VAR"  
 
     
   

AKSARAY DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLER BİRLİĞİ BAŞKANI KAYAN: "DEVLETİMİZ NASIL ETİ, SÜTÜ SABİT TUTMAYA ÇALIŞIYORSA YEM FİYATLARINI DA SABİT TUTSUN"


Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Bekir Kayan, "Devletimiz nasıl sütü, eti sabit tutmaya çalışıyorsa yem firmalarını da sabit tutsun. Girdilerimiz belli, bir çuval yem 400-450 lira. Mısır neredeyse 6 bin TL. Bunlar bence haksız kazanca giriyor. Burada üreticileri de düşünmemiz gerekiyor" dedi.

 

Tarih : 27 Kasım 2023 Pazartesi 17:57   Okunma : 341

 KEMAL ONUR ATALAY

Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Bekir Kayan, "Devletimiz nasıl sütü, eti sabit tutmaya çalışıyorsa yem firmalarını da sabit tutsun. Girdilerimiz belli, bir çuval yem 400-450 lira. Mısır neredeyse 6 bin TL. Bunlar bence haksız kazanca giriyor. Burada üreticileri de düşünmemiz gerekiyor" dedi.

Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı (DSYB) Başkanı Bekir Kayan, üreticilerin sorunları ve verilen desteklere ilişkin açıklama yaptı. Kayan, şunları söyledi:

"DESTEKLERDEN FAYDALANMAK İÇİN AŞILARIN DOĞRU YAPILMASI LAZIM"

"Buzağı desteği 2023 yılında 750 liradan bin 700 liraya kadar, soy kütüğü hizmet bedeli olarak da 400 lira gibi bir rakam düşünülüyor. Onunla birlikte 2 bin 100 liraya kadar çıkarılacak. Üreticimiz bundan faydalanacak, tabi bundan faydalanmak için aşıların doğru yapılması lazım. İki doğum arasında 600 günü geçmemeleri gerekiyor. İlk doğumda 960 günü geçmemesi gerekiyor. Suni tohumlama yaptırırsa 400 TL destek, Damızlık Birliği`ne üye olup ve tohumlarını kullanırlarsa ekstra nerdeyse 600 TL`ye kadar fark çıkıyor. Üreme parametresine uyarsa 300 TL, uymazsa 750 TL. En düşük 750, en yükseği kurallara uyduğu sürece 2 bin 100 liraya kadar çıkıyor. Burada Damızlık Birliği`nin bir farkı oluşuyor. Damızlık Birliği üyesiyse, tohumlamayı da bünyemizde yapıyorsa 600 lira gibi bir para kazanıyorlar.

"SUNİ TOHUMLAMAYA ÇOK DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR"

Kaliteli güzel ırklar elde etmemiz için suni tohumlamaya çok dikkat etmemiz gerekiyor. Suni tohumlamanın çok pahalı olduğu söyleniyor. Diğer illere kıyasla Aksarayımızda yüksek değil. Veteriner Odası hekimleri ile yaptığımız anlaşmalarla belli bir miktarda suni tohumlama yapılıyor ama sürünün ve işletmenin geleceği açısından suni tohumlama yapmalıyız çünkü biz Avrupa`ya gittiğimiz zaman neye bakıyoruz; pedikürlerine, hayvan verimi, kalitesi nasıl, genetik yapısı nasıl buna bakıyoruz ama bunların ne genetik yapısı tutuyor ne de tohumlama yaptırılıyor. O zaman da belirli bir müddet sonra çiftliği yenilemek zorunda kalıyor. Üretim uzun soluklu bir iştir. Üreticilerimizin işlerini daha kaliteli ve düzenli yapmalarını rica ediyorum.

"DEVLET, YEM FİYATLARINI DA SABİT TUTMALI"

Yem fiyatlarına son aylarda 35-40 TL gibi bir zam geldi. Bizim sütümüzde de yeni bir zam yok. Devletin açıkladığı fiyat 6 aydır aynı şekilde. Ülkemizde enflasyon yüzde 60`larda. Her 6 ayda asgari ücrete zam gelirken süt üreticilerimizin fiyatları hala devletimiz tarafından sabit tutulmakta. Piyasa şartlarına göre hayvanlar kesildiği için sütte de azalma olduğu için süt fiyatları rekabete girdi. Biraz olsun fiyatlar artışa geçti. Ulusal Süt Konseyi`nin açıkladığı fiyattan biraz yukarıya geçti. Üreticilerimiz biraz daha rahatladı ama yem fiyatları boş durmuyor. Hemen arka arkaya zamları yaptıkları için aldığımız yeni süt fiyatlarını geride bırakmış oldu. Üreticilerimiz bu konuda çok mağdurlar. Devletimiz nasıl sütü, eti sabit tutmaya çalışıyorsa yem firmalarını da sabit tutsun. Girdilerimiz belli, bir çuval yem 400-450 lira. Mısır neredeyse 6 bin TL. Bunlar bence haksız kazanca giriyor. Burada üreticileri de düşünmemiz gerekiyor. İnsanlar hayvanlarını keserlerse onlar da yem satacak üretici bulamayacaklar. Yaşat ki yaşayasın. Üreticiyi yem firmaları yaşatmazsa kendileri de bir gün aynı yere gelir. Yem fiyatlarını daha makul yaparlarsa üreticilerimiz daha da rahatlayacaklar."

"YABANCI UYRUKLU İŞÇİLER ÇALIŞTIRIYORUZ"

Üreticilerin işçi bulma konusunda büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını söyleyen Kayan, "Yabancı uyruklu işçiler çalıştırıyoruz, yerli işçilerimiz yanaşmıyor hayvancılık zor diye. Bizim yabancılara verdiğimiz en az ücret 15 bin TL. Evi bizden, suyu, elektriği, kömürü bizden. Bir işçinin maliyeti 20 bin lirayı geçiyor. Kendi insanlarımıza gel çalış dediğimiz zaman `şehirde olsun aç kalayım` diyorlar. Tarım sektöründe ve hayvancılık sektöründe yeni bir uygulama getirilirse bizler seviniriz. Üreticilerimiz açısından hem üretim durmaz hem daha iyi olur diye düşünüyorum" dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA