27 Nisan 2024 Cumartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

DENİZCİLİK MİRASI HALİÇ TERSANESİ 568. YILINI KUTLUYOR


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları AŞ`ye bağlı faaliyet gösteren tarihi Haliç Tersanesi 568`inci yaşına girdi. Tersane-i Amire`den bugüne kalan, dünyanın yaşayan ve üreten en eski tersanesi unvanına sahip Haliç Tersanesi, 6 asırlık geçmişiyle Türkiye`nin denizcilik mirasını gelecek nesillere taşımaya devam ediyor.

 

Tarih : 11 Aralık 2023 Pazartesi 17:35   Okunma : 326

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları AŞ`ye bağlı faaliyet gösteren tarihi Haliç Tersanesi 568`inci yaşına girdi. Tersane-i Amire`den bugüne kalan, dünyanın yaşayan ve üreten en eski tersanesi unvanına sahip Haliç Tersanesi, 6 asırlık geçmişiyle Türkiye`nin denizcilik mirasını gelecek nesillere taşımaya devam ediyor.

Haliç Tersanesi`nin temelleri 11 Aralık 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından atıldı. Tersanenin tüm fonksiyonları durma noktasındayken 4 yıl önce Şehir Hatları`nın çalışmalarıyla yeniden yaşayan ve üreten bir tersane konumuna kavuştu. Tersane-i Amire`den kalan ve en eski tersane unvanına sahip tersane ayrıca, 17 Ocak 1851`de kurulan ve ilk anonim şirket olan Şirket-i Hayriye`ye, bugünkü ismiyle Şehir Hatları`na ev sahipliği yapıyor.

HALİÇ TERSANESİ ÜRETİM MERKEZİ HALİNE GELDİ

Şehir Hatları`ndan yapılan açıklamaya göre, son yıllarda en verimli dönemlerini yaşayan Haliç Tersanesi, bu süreçte sadece bir tersane olmanın ötesine geçerek canlandırma çalışmalarıyla bilinen bir üretim merkezi haline geldi. 2019 yılında üretim kapasitesi sıfırken deniz taksiler de dahil olmak üzere toplam 56 yeni inşa gerçekleştirerek üretim kapasitesini artırdı. Ayrıca 5 geminin inşasına daha başlandı. Üç adet tarihi kuru havuz bulunan tersanede 2019 yılının ağustos ayından 2023`ün kasım ayına kadar toplamda 354 gemiye bakım-tutum çalışması yapıldı.

Tersane cirosu ise 1 milyon TL`den 160 milyon TL`nin üzerine çıkarıldı. Tersanede Şehir Hatları bünyesinde hizmet veren vapurların periyodik bakımları, üretimi ve restorasyonu yapılarak toplu deniz ulaşımının sürdürülebilirliği sağlandı. Denizcilik kültürüne duyduğu saygı ve sorumlulukla İstanbul`un sembolü olan Paşabahçe ve Kızıltoprak Vapurları da Haliç Tersanesi`nde restore edilip yok olmaktan kurtarılarak İstanbullulara kazandırıldı.

ŞİRKET KARLILIĞI 7 MİLYONDAN 270 MİLYON LİRAYA YÜKSELDİ

Bir deniz kenti olan İstanbul`da deniz ulaşımını artırma, kaliteli ve konforlu hizmet sunma vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Şehir Hatları, 2019 yılında 20 olan hat sayısını 32`ye yükseltti. 81 gemilik filoyu yöneterek günde 891 sefer sayısı ile deniz ulaşımını canlandırıldı. Tüm bu çalışmaların sonucu olarak deniz ulaşımının toplu ulaşımdaki payı yüzde 3`ten 6,1`e çıktı. Bu dönemde şirket karlılığı ise 7 milyon TL`den 270 milyon TL`ye yükseldi.

Projelerine, İstanbul`da toplu deniz ulaşımını karbonsuzlaştırma hedefini de ekleyen Şehir Hatları, yenilenebilir enerji ile sevk edilen gemilerin inşa edilmesi ve/veya mevcut filonun sevk sistemi dönüşümünün yapılması amacıyla da çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Dünya Bankası ile bir fizibilite raporu hazırlanması için iş birliği imzalandı.

ŞEHİR HATLARI KADIN İSTİHDAMINI YÜZDE 285 ARTIRDI

Şehir Hatları`nın çizdiği yeni vizyonun odağındaki cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilirlik hedefleri de dikkat çekiyor. Sektörde fırsat eşitliği sağlama konusunda önemli adımlar atan Şehir Hatları, kadın istihdamını yüzde 285 artırdı.

Denizcilik kültürünü günlük yaşamın içine taşıma hedefi doğrultusunda da Vapur Kafe projesini hayata geçiren Şehir Hatları, iskeleleri kütüphane ve Vapur Kafeleri ile kamusal alanlara dönüştürerek denizcilikle ilgili bilgi ve kültürü geniş kitlelere ulaştırma yolunda önemli adımlar attı. İlk kez basılan kitaplar ve şehrin simgesi olan hediyelik eşyalarla da Vapur Kafe`yi bir marka haline getirdi.

Sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında ise 5`i elektrik hibrit toplam 50 Deniz Taksi, Haliç Tersanesi`nde 1,5 yılda üretilerek 7/24 İstanbulluların hizmetine sunuldu. Çevre dostu bir taşıma alternatifi sunan Şehir Hatları, elektrik hibrit deniz taksileriyle İBB`ye yaklaşık 6,5 milyon euro tasarruf sağladı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA