4 Mayıs 2024 Cumartesi

15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ CHP`Yİ ZİYARET ETTİ   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   14:42   YAŞAR KEMAL PARKI YENİLENİYOR   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”   14:19   TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN   13:45   RTÜK`TEN, DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE NOW TV`YE ‘İSTAKOZ` CEZASI   13:14   CHP`Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB`E YÜRÜYÜŞÜ... BAKAN TEKİN: ``GELECEKLERİNİ BİLSEYDİK DİYARBAKIR PROGRAMIMIZI ERTELERDİK``   12:37   DİSK: 1 MAYIS GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINAN HERKES SERBEST BIRAKILMALIDIR   12:30   TARSUS’TA ZABITA EKİPLERİ HIZ KESMİYOR   12:18   CHP’Lİ YILMAZ’DAN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ MESAJI   12:16   UTKU ÇAKIRÖZER, NİSAN AYI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU`NU AÇIKLADI   11:46   BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN SUYU KESİLEN KADİRLİLİ ÇİFTÇİ: "BİZ KÖYLÜYÜZ BENİM HİÇBİR ŞEYİM YOK BENİM"   11:33   ÖMER FETHİ GÜRER, KIRMIZI ET ÜRETİMİNDEKİ FARKLI RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ: ``557 BİN TON FAZLA KIRMIZI ET ÜRETİMİ NASIL OLUŞTU?``   11:20   ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   11:13   ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"   11:06   KENT LOKANTASI ÖNÜNDE SIRA BEKLEYEN VATANDAŞLAR: ``KİMİ ISTAKOZ, KİMİ MANDA YOĞURDU YİYOR... BİZ BOL BOL BETON ÜRETTİK TÜRKİYE`DE...   10:56   ATEŞ, TAVUK ÜRÜNLERİ İHRACATINA GETİRİLEN KISITLAMAYI ELEŞTİRDİ: "YÜKSEK TAVUK ETİ FİYATININ SEBEBİ İHRACAT DEĞİL, İKTİDARIN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI"   10:56   UZMANLARDAN UYARI: "ÇOCUKLARINIZI SOSYAL MEDYADA MALZEME HALİNE GETİRMEYİN, MAHREMİYETLERİNİ İHLAL ETMEYİN"  
 
     
   

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ, İŞÇİ CİNAYETLERİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ: “1929 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ. TÜM BU RAKAMLAR ORTADAYKEN BUNA İŞ KAZASI DEMEK VİCDANSIZLIKTIR, İŞ KAZASI DEĞİL, CİNAYET BU”


CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, iş cinayetleriyle ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. Akkuş İlgezdi, araştırma önergesinde “2023 yılında en az 1929 işçi maalesef hayatını kaybetti. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nun yetersizliği gözler önündedir” dedi. Akkuş İlgezdi, “Tüm bu rakamlar ortadayken buna iş kazası demek vicdansızlıktır, iş kazası değil, cinayet bu. Türkiye`de emekçinin canı bu kadar kıymetsiz olamaz, olmamalı” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 25 Ocak 2024 Perşembe 12:05   Okunma : 349

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, iş cinayetleriyle ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. Akkuş İlgezdi, araştırma önergesinde “2023 yılında en az 1929 işçi maalesef hayatını kaybetti. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nun yetersizliği gözler önündedir” dedi. Akkuş İlgezdi, “Tüm bu rakamlar ortadayken buna iş kazası demek vicdansızlıktır, iş kazası değil, cinayet bu. Türkiye`de emekçinin canı bu kadar kıymetsiz olamaz, olmamalı” açıklamasını yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, iş cinayetlerinin giderek artmasının nedenlerini belirlenmesi için Meclis araştırma önergesi verdi. Akkuş İlgezdi, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“20/6/2012 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işçi sağlığı ve iş güvenliği güvence altına alınmıştır. Bu güvenceye rağmen, 15 Ocak 2024 tarihinde İstanbul Sultanbeyli`de özel bir firmaya ait bulunan ve firmada çalışan işçilerin kaldığı konteynerde çıkan yangında üç işçi hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden işçilerin biri henüz 17 yaşındaydı.

“İŞ YETİŞTİRME BASKISI DA ÖLÜMLERE NEDEN OLMAKTADIR”

2023 yılının son dört ayının inşaat işkolundaki ölümler de artarak devam etti. 2023 Aralık ayında TOKİ inşaatları ile büyük firmaların şantiyeleri ve otoyol, okul, bina inşaatları 44 iş cinayetinin mahali oldu. Ölüm nedenlerinde ise yüksekten düşmeler yarıdan fazlasını oluşturuyor ki bu da önlemlerin alınmadığının bir göstergesi. 2023 Aralık ayında 13 moto kurye ölümü var. Genç bir işçi kitlesi olan moto kuryeler güvencesiz bir biçimde çalıştırılıyor ve iş yetiştirme baskısı da ölümlere neden olmaktadır. 6 Şubat depremlerinin uzun süreli öldürücü etkileri ise devam etmektedir. Binaların yıkımı, enkaz kaldırma ve geçici depolama alanlarına taşınması ve ayrıştırılması basamaklarının hiçbiri mevzuata ve bilimsel kriterlere uygun yapılmamaktadır. İnşaat ve moloz iş sahalarının tamamında ciddi bir iş yetiştirme baskısı bulunmakta. OSGB`lerin eline bırakılan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmamaktadır.

“2023 YILINDA EN AZ 1929 İŞÇİ MAALESEF HAYATINI KAYBETTİ”

2023 yılında; Ocak`ta 115, Şubat`ta 261, Mart`ta 130, Nisan`da 123, Mayıs`ta 147, Haziran`da 160, Temmuz`da 184, Ağustos`ta 206, Eylül`de 153, Ekim`de 151, Kasım`da 145 ve Aralık`ta 154 olmak üzere en az 1929 işçi maalesef hayatını kaybetti. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yetersizliği gözler önündedir.

Bu nedenlerle, işçilerin ölüm oranındaki artışların araştırılması, işçi ölümlerinin yaşanmasının nedenleri ve olası çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98`inci ve İçtüzüğün 104`üncü ve 105`inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini arz ve teklif ederim.”

“BUNA İŞ KAZASI DEMEK VİCDANSIZLIKTIR”

İlgezdi, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada da şunları kaydetti:

“2023 yılında en az 1929 işçi hayatını kaybetti. Bu rakamlar ortadayken buna iş kazası demek vicdansızlıktır, iş kazası değil, cinayet bu. Türkiye`de emekçinin canı bu kadar kıymetsiz olamaz, olmamalı. Bu yüzden Meclis başkanlığına sunduğum Meclis Araştırma Önergesinin bir an önce kabul edilmesi gerekiyor.”

“OSGB`LERİN ELİNE BIRAKILAN İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ ALINMIYOR.”

İlgezdi, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremin halen etkilerini gösterdiğini belirterek açıklamasına şöyle devam etti:

“6 Şubat depremlerinin uzun süreli öldürücü etkileri halen devam ediyor. Binaların yıkımı, enkaz kaldırma ve geçici depolama alanlarına taşınması ve ayrıştırılması basamaklarının hiçbiri mevzuata ve bilimsel kriterlere uygun yapılmıyor. Şehir merkezlerinde gözle görülür bir toz yoğunluğu var. Toplum sağlığı da tehlikede. OSGB`lerin (Ortak sağlık güvenlik birimi) eline bırakılan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmıyor. 6 Şubat depremi yine bilinçsizlik ve insan canına kıymet verilmemesi nedeniyle can almaya devam ediyor.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA