27 Nisan 2024 Cumartesi

16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!   12:52   ÖZGÜR ÖZEL, DENİZLİ İL BAŞKANI ALİ OSMAN HORZUM’A VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU   12:31   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL DENİZLİ`DE   11:35   İSİAS OTELİ DAVASI... KIZI ASYA`YI KAYBEDEN BABA MEHMET TÜLEK: “SÜRECİN ŞEFFAF VE BİLİME DAYALI YÜRÜTÜLMESİNİ İSTİYORUZ”   10:45   DEPREMDE 72 KİŞİYE MEZAR OLAN İSİAS OTELİ DAVASI’NIN İKİNCİ DURUŞMASI GERÇEKLEŞTİ   09:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN KIYI EKOSİSTEMLERİNİN RESTORASYONU ÇALIŞMALARI BARCELONA’DA ANLATILDI   09:20   ‘BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ` YARIN YAPILACAK   16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”  
 
     
   

LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"


Laiklik Meclisi, 3 Mart Devrim Yasaları`nın kabul edildiği günün “Laiklik Günü” olması için sunulan kanun teklifini iade eden TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş`a tepki gösterdi. Laiklik Meclisi`nden yapılan açıklamada, "Bizzat siyasi iktidarın öncülüğünde, tarikat ve cemaatlere güç kazandırılmasından, bu unsurlar eliyle laikliğin her gün ayaklar altına alınmasından rahatsızlık duymayan Kurtulmuş`un, Sayın Öztürkmen`in sunduğu yasa teklifini kaba ve yaralayıcı bulması şaşırtıcı değildir. Açıktır ki, AKP`li Numan Kurtulmuş, laikliği değil, laikliğin tasfiye edilmesine dönük faaliyetleri koruma derdine düşmüştür" denildi.

 

Tarih : 28 Mart 2024 Perşembe 09:33   Okunma : 285

Laiklik Meclisi, 3 Mart Devrim Yasaları`nın kabul edildiği günün ``Laiklik Günü`` olması için sunulan kanun teklifini iade eden TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş`a tepki gösterdi. Laiklik Meclisi`nden yapılan açıklamada, "Bizzat siyasi iktidarın öncülüğünde, tarikat ve cemaatlere güç kazandırılmasından, bu unsurlar eliyle laikliğin her gün ayaklar altına alınmasından rahatsızlık duymayan Kurtulmuş`un, Sayın Öztürkmen`in sunduğu yasa teklifini kaba ve yaralayıcı bulması şaşırtıcı değildir. Açıktır ki, AKP`li Numan Kurtulmuş, laikliği değil, laikliğin tasfiye edilmesine dönük faaliyetleri koruma derdine düşmüştür" denildi.

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, 3 Mart Devrim Yasaları`nın kabul edildiği günün ``Laiklik Günü`` olması için 1 Mart`ta TBMM Başkanlığı`na kanun teklifi sunmuştu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, teklifi gerekçesinde ``kaba ve yaralayıcı`` ifadeler olduğu gerekçesiyle iade etti.

Laiklik Meclisi, yapılan yazılı açıklamayla Kurtulmuş`un kararına tepki gösterdi. Laiklik Meclisi`nden yapılan açıklama şöyle:

"Söz konusu kararda yasa teklifinin gerekçe bölümünde atıf yapılan `Milli Eğitim Bakanının tarikat/cemaatlerle protokol anlaşmalarını açıkça savunması, Bakanlığın dinci/gerici müfredat dayatması, kadınlara yönelik gerici hamlelerin, Medeni Kanun`a dönük saldırıların artması, hilafet çağrıları ve hilafet bayraklarıyla ülkenin meydanlarında boy gösteren gerici güruhlar açıkça Laik Türkiye Cumhuriyeti`ni hedef almaktadır.` cümlesini `kaba ve yaralayıcı` bulan TBMM Başkanı`nın ülkenin dört bir yanında yükselen hilafet çağrılarından, tarikat ve cemaatlerin eğitim alanı başta olmak üzere artan faaliyetlerinden, yurttaşların haklarını ve yaşamlarını düzenleyen Medeni Yasa`ya dönük tasfiye girişimlerinden, kadınları hedef alan gerici saldırılardan rahatsızlık duymadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.

"KURTULMUŞ YASALAR ÖNÜNDE SUÇ TEŞKİL EDEN BİR FİİLİ Mİ SAVUNMAKTADIR?"

TBMM Başkanlığı`nda oturan Kurtulmuş`a şunları hatırlatmak isteriz:

Tarikat ve cemaatler 13 Aralık 1925`te yürürlüğe giren ve halen yürürlükte olan 677 sayılı yasaya göre yasaktır. Tekke, zaviye ve türbeleri açanlar, bu yerlerde ayin yapanlar, geçici de olsa izin verenlere dönük cezai işlemler yasanın ilgili maddelerinde belirtilmektedir. Dolayısıyla, Kurtulmuş`un `kaba ve yaralayıcı` dediği ifade, suç teşkil eden bir fiile dönük yapılan tespittir. Kurtulmuş yasalar önünde suç teşkil eden bir fiili mi savunmaktadır? 3 Mart 1924 tarihli ve 430 sayılı Öğretim Birliği yasası halen yürürlüktedir. Bu yasayla medreseler kaldırılmış, ülkemiz sınırlan içindeki bütün okullar, Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlanmıştır. 2 Mart 1926`da kabul edilen maarif teşkilâtı hakkındaki yasa ile laik eğitime uygun, ilk ve ortaöğretim programları düzenlemesi hayata geçmiştir. Bugün açıkça bu yasaları ihlal eden Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili gerekçede yer alan ifade bu yasalara atıfla Milli Eğitim Bakanlığı`nın suç teşkil eden uygulamalarını tespit etmektedir. Kurtulmuş, anayasal güvence altında olan 3 Mart yasalarını ayaklar altına alan uygulamaları mı savunmaktadır?

Bu yasalara ek olarak, yasa teklifinin gerekçesinde ortaya konan ve yukarıda alıntılanan ifadeler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ilkesi olan laiklik ile birebir örtüşmekte, Anayasanın ihlaline dönük yürütülen eylem ve faaliyetleri ortaya koymaktadır. Anayasada, Cumhuriyet`in temelinin laiklik olduğu, başlangıç bölümü ile 24, 42, 58 ve 174. maddelerde yer verilen kurallarla ortaya konmaktadır. 

``SİYASİ PARTİLERİ LAİKLİĞE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ``

Yasa teklifinin gerekçe bölümünde, özellikle son aylarda artan bir şekilde ülkemizin cadde ve meydanlarında, hatta adliyelerinde hilafet ve şeriat bayrakları ile şeriat ve hilafet çağrıları yapıldığı tespit edilmektedir. Bu tespit yukarıda hatırlatılan Anayasa maddelerine dayanmakta, Milli Eğitim Bakanlığı`nın uygulamaları ve Bakan`ın sözleri ile birlikte söz konusu fiil ve eylemlerin Anayasaya aykırı olduğunu hatırlatılmaktadır. TBMM Başkanı Kurtulmuş, anayasal suç olan fiillerin ve uygulamaların tespit edilmesini kaba ve yaralayıcı mı bulmaktadır?

Bizzat siyasi iktidarın öncülüğünde, tarikat ve cemaatlere güç kazandırılmasından, bu unsurlar eliyle laikliğin her gün ayaklar altına alınmasından rahatsızlık duymayan Kurtulmuş`un, Sayın Öztürkmen`in sunduğu yasa teklifini `kaba ve yaralayıcı` bulması şaşırtıcı değildir. Açıktır ki AKP`li Numan Kurtulmuş, laikliği değil, laikliğin tasfiye edilmesine dönük faaliyetleri koruma derdine düşmüştür. Bu yanıyla da Kurtulmuş, iade gerekçesi olarak ortaya koyduğu ifadelerle anasayal ve yasal olarak suç oluşturan faaliyetlere destek olmaktadır. Laiklik Meclisi`nin katkılarıyla 3 Mart gününün Laiklik Bayramı olarak kutlanması için Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen`in 1 Mart tarihinde verdiği yasa teklifine sahip çıkıyoruz! Laiklik mücadelesinden bir adım bile geri atmıyor, gerici uygulamalar ve laikliğin tasfiyesine karşı çalışmalarımızı büyüteceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Bütün yurttaşları bu mücadeleyi güçlendirmeye, kitle örgütlerini ve siyasi partileri laikliğe sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA