17 Mayıs 2024 Cuma

16:36   GÜLCAN KIŞ’TAN 19 MAYIS MESAJI   16:27   YAPAY ZEKAYA GÖRE EN GÜZELİ “TARSUS”!   16:21   MOTOKURYELER, ATA EMRE AKMAN İÇİN BİR ARAYA GELDİ   16:18   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÖZYİĞİT’TEN 19 MAYIS MESAJI   15:37   TASARRUF TEDBİRLERİYLE KAMUYA PERSONEL ALIMI SINIRLAMASI GETİRİLİNCE GENÇLER KPSS`YE HAZIRLANMAYI BIRAKMAYA BAŞLADI   14:58   VAHAP SEÇER, AKÜLÜ SANDALYE DAĞITIM TÖRENİ`NE KATILDI... “HER ŞEY SİZİN İÇİN”   14:41   28 ŞUBAT DAVASI HÜKÜMLÜSÜ KOMUTANLAR TAHLİYE EDİLDİ   14:18   ALİ BABACAN, KOBANİ DAVASI KARARINI DEĞERLENDİRDİ   13:29   DEM PARTİ`DEN KOBANİ DAVASI KARARI SONRASI ÜÇ İLDE BULUŞMA ÇAĞRISI...   12:58   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN 19 MAYIS MESAJI   12:54   GÜLCAN KIŞ, GIDA FİYATLARININ DÜŞMESİ İÇİN ÇİFTÇİNİN, ÜRETİCİNİN, NAKLİYECİNİN DESTEKLENMESİ GEREKTİĞİNE İŞARET ETTİ   12:51   YENİŞEHİR BELEDİYESİNDEN DOĞA TUTKUNLARINA MÜJDE    12:07   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER`DEN ‘19 MAYIS ATATÜRK`Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI` MESAJI   09:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN ‘ORTOPEDİK ENGELLİLER BOCCE TURNUVASI’ TAMAMLANDI   08:42   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, BASIN MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELDİ   15:12   CARETTA CARETTALARIN YUVALANDIĞI KAZANLI SAHİLİ TEMİZLENDİ   14:21   KOBANİ DAVASI`NDA DURUŞMANIN ERTELENME TALEBİ REDDEDİLDİ   14:04   CHP`DE TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN SÜREÇ BAŞLIYOR   13:44   CAN ATALAY İÇİN ADALET NÖBETİ   12:06   MERSİN’DE 5 GÜN BOYUNCA 19 MAYIS RÜZGARI ESECEK  
 
     
   

TÜRKER ATEŞ: VATANDAŞ, VERGİSİNİ DE BORÇLANARAK ÖDÜYOR. KARTLA DEVLETE YAPILAN ÖDEMELER ÜÇE KATLANDI


CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, geçen yılın aynı ayına göre martta kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda en yüksek artışın yüzde 170 oranıyla kamu – vergi ödemelerinde gerçekleştiğine işaret etti. Ateş, “Vatandaş vergiyi de borçlanarak ödüyor. Üstelik vergi ve harçlar bu yıl yüzde 58,5 zamlanmışken vatandaşın kredi kartıyla yaptığı kamu ve vergi ödemeleri geçen yılın mart ayına göre neredeyse üçe katlandı. İktidarın kredi kartını kısıtlayıcı adımları vergi tahsilatını da baltalayacak” dedi.

 

Tarih : 2 Mayıs 2024 Perşembe 09:34   Okunma : 208

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, geçen yılın aynı ayına göre martta kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda en yüksek artışın yüzde 170 oranıyla kamu – vergi ödemelerinde gerçekleştiğine işaret etti. Ateş, “Vatandaş vergiyi de borçlanarak ödüyor. Üstelik vergi ve harçlar bu yıl yüzde 58,5 zamlanmışken vatandaşın kredi kartıyla yaptığı kamu ve vergi ödemeleri geçen yılın mart ayına göre neredeyse üçe katlandı. İktidarın kredi kartını kısıtlayıcı adımları vergi tahsilatını da baltalayacak” dedi.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, yaptığı yazılı açıklamada, Bankalararası Kart Merkezi`nin harcamaların detaylarını içeren son verilerine dikkat çekti. Kredi kartlarıyla yapılan ödemelerde en yüksek kalemin devlete yapılan vergilerde yaşandığını ifade eden Ateş, “Önde gelen harcama kalemleri içinde mart ayında önceki yılın aynı ayına oranla en fazla artış yüzde 170 ile kamu ve vergi ödemelerinde yaşandı. Kamu-vergi ödemeleri söz konusu dönemde 13,9 milyar liradan 37,6 milyar liraya ulaştı. Kamuda tasarruf lafta kalırken krizin vatandaşa kesilen faturası ağırlaşmaya devam ediyor. Vergiler de kalkınmanın temeli olacağına süren saltanata kaynak olarak kullanılıyor” dedi.

MARKET VE AVM, BİRİNCİLİĞİ BIRAKMADI

Kredi kartı ekstresindeki enflasyonun, harcamalarda TÜİK`in mart ayı için yüzde 68,5 şeklinde açıkladığı yıllık enflasyonun çok ötesinde olduğunu belirten Ateş, şunları söyledi:

“Ekstrelerde harcama tutarında liderliği 163 milyar liralık harcamayla market ve alışveriş merkezleri korudu. Söz konusu harcamalar martta yıllık bazda yüzde 111 arttı. Çeşitli gıda harcamaları yüzde 134 artarak 68,1 milyar liraya, yemek harcamaları da yüzde 130 artarak 40 milyar liraya çıktı.

ARTAN FAİZLE NAKİT AVANS KULLANIMI DÜŞTÜ

Borçlanarak mutfak alışverişini yapan çok sayıda dar gelirli var. Ancak borcun borçlanma kapatılması da zorlaştı. Örneğin, ay sonunu getiremeyen vatandaş, sıkça başvurduğu nakit avans uygulamasında mart ayının ortasında artan faizden etkilendi. Kredi kartlarından nakit çekilen tutar ocak ve şubat aylarında sırasıyla 117,9 ve 122,9 milyar lira iken martta 91,2 milyar liraya geriledi.”

KARTA KISITLAMA BEKLENTİSİ BAZI HARCAMALARI ÖNE ÇEKTİ

Ateş, kredi kartlarına yeni kısıtlama beklentilerinin de toplumun kimi kesimlerinin tüketim davranışlarına yansıdığına dikkat çekti. Ateş, “Elektronik-bilgisayar, giyim-aksesuar ve benzin-yakıt harcamaları özellikle martta hızlandı. Önceki yılın aynı ayına oranla ise elektronik harcamaları yüzde 146 artarak 86,4 milyar lira, giyim ve aksesuar harcamaları yüzde 141 artarak 66,4 milyar lira, benzin-yakıt harcamaları da yüzde 156 artarak 62,1 milyar lira oldu” ifadelerini kullan

dı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA