20 Mayıs 2024 Pazartesi

17:03   CHP`DEN SURUÇ KATLİAMI DAVASI İÇİN HEYET...   16:01   GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI: ``EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN BİRİ GIDA FİYATLARININ ARTMASI VE HALKIN ALIM GÜCÜNÜN DÜŞMESİ``   15:45   CHP MYK, SAMSUN`DA TOPLANDI...   15:12   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "MUHALEFET ARASINA YENİDEN KOBANİ KUMPAS DAVASIYLA KAMA SOKULMAYA ÇALIŞILMAKTADIR"   14:46   TARSUS’TA KADINLAR İLK DEFA BİSİKLET SÜRDÜ   13:39   "MÜFTÜLÜK GÖREVLİSİ ÖĞRENCİYİ DARP ETTİ" İDDİASI...    12:54   CHP`NİN "HATAY`A SAHİP ÇIKIYORUZ ÇALIŞMA GRUBU", BU HAFTA BÖLGEYE GİDECEK   12:49   CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERHAN ADEM BAKAN YUMAKLI`YA SESLENDİ   12:47   YENİŞEHİR BELEDİYESİ 19 MAYIS’TA ŞEHİR KORTEJİ DÜZENLEDİ   12:26   MEZİTLİ’DE COŞKULU 19 MAYIS KUTLAMASI   12:23   CHP’Lİ DİNÇER: "KÜÇÜK ESNAF VE SANATKÂR SERMAYE GRUPLARINA YEM EDİLİYOR”   10:54   CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "SAYIN REİSİ`Yİ SAYGIYLA VE MİNNETLE YÂD EDİYORUM"   10:34   CHP`Lİ BEKİR BAŞEVİRGEN: “SON 5 YILDA HUZUREVLERİNE YAPILAN BAŞVURULARDA ORTALAMA YÜZDE 41 ORANINDA ARTIŞ YAŞANDI”   10:13   MERSİN BÜYÜKŞEHİR, 19 MAYIS`IN RUHUNU KENTİN DÖRT BİR YANINA TAŞIDI   09:50   ÖZGÜR ÖZEL`DEN İRAN`A BAŞSAĞLIĞI MESAJI   09:45   ÖMER FETHİ GÜRER: “KREDİ FAİZ ARTIŞLARI ÇİFTÇİLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”   08:03   İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HELİKOPTER KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ   23:43   İMAMOĞLU GENÇLERE SESLENDİ: "HEPİNİZ UMUTSUNUZ"   22:44   İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ`NİN DÜŞEN HELİKOPTERİNİN YERİ TESPİT EDİLDİ   21:28   ÖZGÜR ÖZEL SAMSUN`DA... “SAMSUN`DA BİRİNCİ PARTİ OLANA KADAR MÜCADELEYE BAŞLIYORUZ”  
 
     
   

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ BAŞKANI ÖZKARA: "ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE, 10 YIL YA DA 20 YIL ÖNCESİNDEKİ YOL VE YÖNTEMLE YÜRÜYEMEZ. BU KONULARDA CİDDİ BİR EKSİKLİK OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ


Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsvrev Özkara, havaların ısınmasıyla birlikte her yıl yaşanan orman yangınlarının nedenleri ve alınması gereken önlemlerle ilgili ANKA Haber Ajansı`na değerlendirmelerde bulundu. Orman yangılarının yüzde 90`ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Özkara, yangınlarla mücadele konusunda bir çaba olduğunu ancak bunun yetersiz kaldığını belirtti. Özkara, “10 yıl öncesindeki orman yangınları ya da 20 yıl öncesindeki orman yangınlarıyla mücadele ile artık aynı yol ve yöntemle yürüyemez. Çok daha hızlı düşünmeniz, çok daha planlı organize hareket etmeniz ve orman yangınları konusunda toplumu hazırlamanız gerekir. Bu konularda ciddi bir eksiklik olduğunu görüyoruz. Biz bu eksikliği giderecek toplumdaki hassasiyeti arttıracak, duyarlılığı arttıracak çalışmalara önem veriyoruz” dedi. 

 

Tarih : 3 Mayıs 2024 Cuma 10:02   Okunma : 196

HABER: ZEYNEP BOZUKLU / KAMERA: DURSUN ALKAYA

(ANKARA) - Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsvrev Özkara, havaların ısınmasıyla birlikte her yıl yaşanan orman yangınlarının nedenleri ve alınması gereken önlemlerle ilgili ANKA Haber Ajansı`na değerlendirmelerde bulundu. Orman yangılarının yüzde 90`ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Özkara, yangınlarla mücadele konusunda bir çaba olduğunu ancak bunun yetersiz kaldığını belirtti. Özkara, “10 yıl öncesindeki orman yangınları ya da 20 yıl öncesindeki orman yangınlarıyla mücadele ile artık aynı yol ve yöntemle yürüyemez. Çok daha hızlı düşünmeniz, çok daha planlı organize hareket etmeniz ve orman yangınları konusunda toplumu hazırlamanız gerekir. Bu konularda ciddi bir eksiklik olduğunu görüyoruz. Biz bu eksikliği giderecek toplumdaki hassasiyeti arttıracak, duyarlılığı arttıracak çalışmalara önem veriyoruz” dedi.

Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsvrev Özkara, havaların ısınmaya başladığı 1 Mayıs`tan itibaren başlayan ve 31 Ekim`e kadar süren orman yangınları ve yangınların nedenleri ile alınabilecek önlemlerle ilgili görüşlerini açıkladı. Özkara, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Orman yangınları sezonu, 1 Mayıs itibari ile başladı. 31 Ekim tarihine kadar da devam edecek. İşin aslına bakarsanız, biz bunu artık 8 aylık bir süre değil de bütün bir yıl orman yangınlarını dikkate alacak bir çalışma yürüttüğümüzü düşünüyoruz. O nedenle hem merkezde hem de taşradaki örgütlenmelerimizde geçmişte bu konuda özellikle çalışmış, tecrübesi olan ve halen çalışan arkadaşlarımızdan, üye olan arkadaşlarımız bizim orman yangınlarıyla mücadele konusundaki çalışmalarımıza her türlü katkıyı veriyorlar. Bu işin organizatörü Orman Genel Müdürlüğü. Orman yangınlarıyla mücadele konusunda uzun yıllardır ciddi bir mücadele veriyor. Gerçekten zor bir konu orman yangınları. O yangının içinde, o ateşin içinde o anı yaşadığınızda işin zorluğu çok daha iyi görüyorsunuz, anlıyorsunuz.”

"YENİDEN YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR"

Büyükşehir belediyeleri yasasında yapılan değişiklikle bütün orman köylerinin ‘orman mahallesi` konumuna geldiğini belirten Özkara, “Artık büyükşehir belediyelerinin ciddi bir sorumluluğu var. İşin ana sorumlusu Orman Genel Müdürlüğü`nün yanı sıra mutlaka bu alanda büyükşehir belediyeleri de aktif rol almak zorunda. Bunu başarabilmek için mevcut çalışma düzeni içerisinde yeniden bir yasal düzenleme yapılmasına da ihtiyaç var” diye konuştu.

Özkara orman yangınları konusunda eğitimin önemine işaret ederek şunları söyledi:

“Yangın süreçlerinde en önemli kriter, yangın öncesi yapılan hazırlık çalışmalarıdır. Yangın öncesi yapmış olduğumuz çalışmalar eğer iyi planlanmış, amaca uygun bir çalışma düzeni oluşturulmuşsa hem bu işi yürüten kurumlar hazırlıklı haldedir hem de toplumda gereken hassasiyet ve duyarlılık oluşmuştur. O nedenle eğitim çok önemli. Bu konuda Orman Genel Müdürlüğü`nün yapmış olduğu çalışmalar var. Bizler de sivil toplum örgütü olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.

Biz işin denetimini, bu işin nasıl gerçekleştiğini, kurumların bu konudaki hazırlıklarını ve toplumla olan iletişimlerini gözlemlemeye, buradaki gördüğümüz eksiklikleri tamamlamaya çalışıyoruz. Bu çıkan yangınların yüzde 90`ı insan kaynaklı. En önemli buradaki tespit, insanın ihmalinden, dikkatsizliğinden ya da kastından dolayı yangın çıkıyor. Bu çıkan yangınları kontrol edebilmeniz için o yangına sebebiyet veren ihmalleri ortadan kaldırmanız lazım."

SICAKLIK 30 DERECENİN ÜSTÜNE ÇIKMIŞSA, BAĞIL NEM YÜZDE 20`NİN ALTINA İNMİŞSE, RÜZGAR SAATTE 30 KİLOMETRENİN ÜZERİNE `YANGIN TEHLİKESİ VAR, AMAN DİKKAT`

Özkara, orman yangınlarında hava sıcaklığı, havadaki nem ve rüzgarın önemine de işaret ederek, bu üç parametrenin izlenerek öncesinde önlem alınabileceğini vurguladı. Özkara şöyle konuştu:

“3 tane ana başlığı özellikle vurgulamakta yarar var; ortalama sıcaklık 30 derecenin üstüne çıkmışsa, bağıl nem yüzde 20`nin altına inmişse, bir de rüzgar faktörü 30 kilometrenin saatte üzerine çıkmışsa bu şu anlama geliyor, `yangın tehlikesi var, aman dikkat`. İşte bu ortamda biz, orman içerisinde faaliyette bulunan ya da orada günübirlik kamp yapmak isteyen ya da sigara kullanan insan izmaritini söndürmek için gereken hassasiyeti gösteriyor muyuz? Yani daha ziyade buralardaki özen, insanlar üzerinde verilecek olan eğitim o insanların gereken özeni göstermesini, daha dikkatli davranmasını, bütün toplum olarak duyarlılığımızı en yüksek seviyede olması hatta birbirimizi uyarmamız gerekiyor. İşte bütün bu konularda, bütün hazırlıklarımızı tamamlayıp bu yönde toplumu eğittiğimiz zaman ve sorumlulukları da gerçekten yasal anlamda da görevini yerine getirmeyen insanların maddi, manevi caydırıcı bir ceza düzeni sağlandığı zaman biz inanıyoruz ki bu yüzde 90 insandan kaynaklanan orman yangınları daha aşağı seviyelere gelecektir. Çünkü adet ne kadar azalırsa büyük yangın ihtimali de o kadar azalır."

10 YIL ÖNCEKİ YÖNTEMLERLE MÜCADELE EDEMEZSİNİZ

Orman yangınları konusunda alınan önlemlere de değinen Özkara, mücadelenin orman yangınlarıyla geçmişte uygulanan yol ve yöntemlerle mücadele edilemeyeceğinin altın çizdi. Özkara, “Bir çaba olduğunu görüyoruz. Fakat bu sorun özellikle çok önemli bir parametreyi dikkate alarak hayata geçirmezseniz, nedir bu önemli parametre; iklim krizi, iklim değişimi. 10 yıl öncesindeki orman yangınları ya da 20 yıl öncesindeki orman yangınlarıyla mücadele ile artık aynı yol ve yöntemle yürüyemez. Çok daha hızlı düşünmeniz, çok daha planlı organize hareket etmeniz ve orman yangınları konusunda toplumu hazırlamanız gerekir. Bu konularda ciddi bir eksiklik olduğunu görüyoruz. Biz bu eksikliği giderecek toplumdaki hassasiyeti arttıracak, duyarlılığı arttıracak çalışmalara önem veriyoruz. Adana, Mersin, Antalya, Muğla ve İzmir Büyükşehir Belediyeleriyle yapmış olduğumuz protokoller var. Bu protokoller çerçevesinde yürüttüğümüz projeler var” dedi.

İklim değişikliğini şöyle düşünelim, özellikle hava koşullarının çok farklı seyrettiği, yani minimal ve maksimal değerlerin çok uç noktalara kadar çıktığı süreçler doğal olarak zarar veriyor. Örneğin, sel felaketi. Orada Karadeniz`de meydana gelen Kastamonu Bozkurt`taki sel felaketine dikkat ettiğimizde normalde ülkemizde metrekareye düşen yağış miktarı 626 kilogramdır. Bozkurt`ta ise sadece 3 saatte 150 kilogram yağış aldı. Bu büyük bir felaket."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA