26 Mayıs 2026 Salı

20:06   KıLıÇDAROĞLU’NUN PROGRAMı BELLI OLDU: 30 MAYıS’TA GENEL MERKEZE GELECEK, PM VE YDK 1 HAZIRAN’DA TOPLANACAK   20:02   EMEP’TEN TBMM’DE ÖZGÜR ÖZEL’E ZIYARET... ASLAN: "BIRLIKTE MÜCADELE IÇERISINDE OLACAĞıZ"   20:01   KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NUN BAYRAMLAŞMA PROGRAMı DEĞIŞTI: 30 MAYıS’TA CHP GENEL MERKEZI’NDE BAYRAMLAŞMA PROGRAMıNA KATıLACAK   20:01   BILGI ÜNIVERSITESI YENIDEN AÇıLDı: BUGÜN BILGI’YE YAPıLAN YARıN BAŞKA BIR ÜNIVERSITEYE YAPıLABILIR   19:59   ABD BAŞKANı TRUMP: "İRAN ILE ANLAŞMA SONRASı TÜRKIYE DAHIL BÖLGE ÜLKELERI, ABRAHAM ANLAŞMALARı’NA KATıLMALı"   19:48   CAN ATALAY: "APAÇıK GERÇEĞIMIZ, ANAYASASıZ BIR ÜLKE OLDUĞUMUZDUR"   15:55   DEM PARTI’DEN TBMM’DE ÖZGÜR ÖZEL’E ZIYARET... BAKıRHAN: "SIYASI PARTILERIN KADERI, MAHKEME KORIDORLARıNDA DEĞIL, ÜYELERININ IRADESINDEDIR"   14:54   CHP LIDERI ÖZEL: GRUP BAŞKANVEKILLERI VE MYK ÜYELERIYLE BUNDAN SONRAKI SÜRECI DEĞERLENDIRECEĞIZ   14:40   VAHAP SEÇER’DEN KURBAN BAYRAMı MESAJı: “DAYANıŞMAYı BÜYÜTMEYE DEVAM EDECEĞIZ”   13:53   DEM PARTI İMRALı HEYETI ÖCALAN’ıN DEĞERLENDIRMESINI PAYLAŞTı: "BIR SIYASI PARTININ GENEL MERKEZINE KAPıSıNı BALYOZLA KıRARAK GIRMEK DEMOKRASIDE OLACAK ŞEY MIDIR?"   13:23   DÜNYA BASıNı: CHP KRIZI, YALNıZCA PARTI IÇINDEKI ’LIDERLIK KRIZI’ DEĞIL, TÜRKIYE’DEKI DEMOKRASI, HUKUK VE IKTIDAR-MUHALEFET ÇEKIŞMESIDIR   12:39   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, 28 MAYıS’TA CHP GENEL MERKEZI’NDE BAYRAMLAŞMA PROGRAMıNA KATıLACAK   11:11   MHP’LI FETI YıLDıZ’DAN SIYASI PARTI SEÇIMLERI İÇIN KRITIK HUKUK ÇıKıŞı: ’MAHKEMELER O NOKTAYA MÜDAHALE EDEMEZ!’   10:55   AYM’DEN KRITIK KARARNAME KARARı: İSTANBUL ÜNIVERSITESI’NDEKI O KADRO İPTAL EDILDI!   10:40   CHP’DE 28 MAYıS HAREKETLILIĞI: KEMAL KıLıÇDAROĞLU GENEL MERKEZ’DE VATANDAŞLA BULUŞUYOR!   09:35   MAHMUTPAŞA’DA BAYRAM SESSIZLIĞI: ’ESKIDEN GÖZLERDE IŞıK VARDı, ŞIMDI HERKES KENDI DÜNYASıNDA BIR MÜCADELEDE’   01:01   İSTANBUL BILGI ÜNIVERSITESI HAKKıNDAKI KARARDA YENI GELIŞME! RESMI GAZETE’DE YAYıMLANDı: O KARAR İPTAL EDILDI   22:53   AVRUPA’DAN ANKARA’DAKI O OLAYLARA ÇOK SERT TEPKI! ’ÖZGÜR ÖZEL’IN YANıNDAYıZ’   21:49   ANKARA’DA TARIHI YÜRÜYÜŞ! ÖZGÜR ÖZEL FOTOĞRAFLARı PAYLAŞıP MESAJı VERDI: "BUGÜN BIR MILATTıR, SONRASı OLACAK..."   21:46   CHP’DE KURULTAY İPTALI SONRASı SıCAK GELIŞME! İL BAŞKANLıĞı RESMEN DUYURDU:   
 
     
   

CHP’li Bankoğlu’ndan Tarikat ve Cemaat Yurtları İçin Araştırma Önergesi


CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, üniversite öğrencisi Enes Kara’nın intiharıyla gündeme gelen tarikat ve cemaat yurtlarının denetlenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Bankoğlu, “Yurtlar o kadar denetimsiz ki şu an Türkiye’de cemaat ve tarikatlarla bağlantılı kaç yurt olduğu ve bu yurtların hangi cemaatlere bağlantılı olduğu dahi bilinmiyor” dedi.

 

Tarih : 21 Ocak 2022 Cuma 09:01   Okunma : 1800

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, üniversite öğrencisi Enes Kara’nın intiharıyla gündeme gelen tarikat ve cemaat yurtlarının denetlenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Bankoğlu, “Yurtlar o kadar denetimsiz ki şu an Türkiye’de cemaat ve tarikatlarla bağlantılı kaç yurt olduğu ve bu yurtların hangi cemaatlere bağlantılı olduğu dahi bilinmiyor” dedi.

Aysu Bankoğlu, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, cemaat ve tarikat yurtlarının denetlenmesi amacıyla Meclis’e araştırma önergesi verdiğini açıkladı. Bankoğlu, şöyle konuştu:

İKTİDAR GERELİ DENETİMLERİ YAPMIYOR:

“Bu yurtlarda çeşitli baskıların olduğu bilenen bir gerçek. Ancak buna rağmen iktidar, şu veya bu sebeple hala gerekli denetimleri yapmıyor. Şu an Türkiye’de cemaat ve tarikatlarla bağlantılı kaç yurdun olduğu, bu yurtların hangi cemaatlerle bağlantılı olduğu dahi bilinmiyor.

YURT SAYISI ARTARKEN MÜFETTİŞ SAYISI AZALDI:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Örgün Eğitim Raporu’na göre; 2006’da bin 700 civarında olan vakıf ve derneklere ait yurt sayısı, 2021’de 3 bin 300’lerde. Hangi derneklere, hangi vakıflara ait bu yurtlar, kamuya açıklanması lazım. Bu sayılara, kaçak yurtlar ve öğrenci evi dedikleri cemaat evleri dahil değil. Vakıf ve derneklere ait yurt sayısı katlanarak artarken bu yurtları denetleyecek müfettiş sayısı yıllar içerisinde neredeyse aynı kalmış.

FETÖ YURTLARI YİNE TARİKAT VE CEMAATLERE TAHSİS EDİLDİ:

 Aynı hataları yapıp yapıp başka sonuçlar beklemek deliliktir. İktidar, çok değil daha birkaç yıl önce yaptığı hataları tekrarlayıp başkaca sonuçlar bekliyor. Bu basiretli bir yönetim anlayışı değildir.

İKTİDAR CEMAAT YURTLARINDA YAŞANAN SKANDALLARA KULAK TIKIYOR:

 Bu olaylardaki yurtlar, denetlenmesi gerekirken denetlenmedi. Sanıklarının birçoğu tutuksuz yargılandı. Denetim zafiyetininse hesabı hiçbir siyasiden veya bürokrattan sorulmadı. Karaman’da, Denizli’de, İzmir’de, Kahramanmaraş’ta... Hangi birini sayayım. Yine cemaat yurtları, büyük bir kısmı kaçak yurtlar üstelik. Yine cinsel istismar, yine denetim zafiyeti. Acılı aileler, ‘Devlet yurdu olmadığından bu yurtlara mecbur kalıyoruz’ diyor. Ama iktidarın kulakları mağdur çığlıklarına sağır. Bu olayları araştırmak, önlemek yerine bu yurtları işleten vakıfları korumak için ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyen bakanlar duyduk. Denetleme sorumluluğunu yerine getirmeyen milli eğitim müdürleri, Milli Eğitim Müşavirliği’ne atandı. Onların bir kerelerinden kaç bin çocuğun, gencin, ailenin canı yandı. Yaşananların hepsi münferit olay olabilir mi? Bu yurtları açan vakıfların, cemaatlerin; yurtların kaçak açılmasına göz yuman bakanlıkların, müfettişlerin, iktidarın hiç mi suçu yok?

İKTİDAR GENÇLERİ CEMAAT YURTLARINA MECBUR BIRAKIYOR:

 ‘Barınamıyoruz’ diyen öğrenciler terörist ilan edildi. Devlet yurdunda yer yok, kiralar çok yüksek, özel yurtlaraysa imkanları yetmiyor. Bu gençleri yaftalayanların, kaçak yurtlara göz yumanlara, ülkenin her yerinde kanun-hukuk tanımadan yurt açan cemaatlere, tarikatlara söyleyecek tek bir sözü yoksa yazıklar olsun.”

Antalya Kepez’deki bir cemaat yurdunda aşçı tarafından katledilen öğrenciyi hatırlatan Bankoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

BU ADAMIN ÖĞRENCİ YURDUNDA İŞİ NE:

 Zanlının savunması hanginizin kanını dondurmadı? Bu adamın bir öğrenci yurdunda işi ne? Hiç mi denetlemediniz? Hiç mi kuralı, kaidesi yok bu işlerin? İşlerine gelmeyince körler, sağırlar; birbirlerini ağırlıyorlar. Bu yurt kaçak çıktı. İki günde tabelalarını sakladılar, hükümet yine haberlere erişim engeli koydu. Bir tane Allah’ın kulu hükümet kanadından, çıkıp da ‘Biz bu yurdu denetlememekle hata ettik’ demedi. Şehrin ortasında kaçak yurt açılacak, içinde sabıkası, geçmişi ne olduğu bilinmeyen insanlar çalışacak, gencecik bir insan katledilecek, siz de bu ülkeyi yönetiyoruz diye ortalıkta gezeceksiniz. Böyle bir aymazlık, böyle bir sorumsuzluk olamaz. Biz, sorunun kafasını kuma gömen, sanki gençleri buralara mecbur etmek ister gibi devlet yurtlarını yeterli seviyeye getirmeyen, türlü türlü cemaatlere ülke geleceğini teslim eden iktidar olduğunun çok farkındayız.

DENETİM ÇÖZÜMÜN EN ÖNEMLİ PARÇASI:

Derinleşmiş, kökleşmiş sorunlara sığ çözümlerle, lafta kalan vaatlerle veya kaçarak çözüm bulamayız. Bu yurtlar neden denetlenmiyor, başka hesaplar mı var?

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNDEN DERS ALINMALI:

Denetlenmeyen cemaat ve tarikat yapılaşmalarının ülkenin güvenliğini ve refahını ne derece tehdit edebileceği Cumhuriyet tarihinden öğrenilmediyse yakın tarihinden öğrenilmelidir. Dünün hatalarını tekrar ederek yeni bir gelecek inşa edemeyiz. Cemaat ve tarikat yurdu ya da evi denilen bu yerler araştırılsın, sorunlar tespit edilsin, önlemler değerlendirilsin. Kimse şunu unutmasın; aynı hatayı iki kez yapamazsınız. İkinci kez yaptığınız hata değil tercihtir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA