28 Eylül 2024 Cumartesi

16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   16:12   GAZETECI FARUK ZABCı VEFAT ETTI   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:10   AKDENIZ’DE DÜNYA TEMIZLIK GÜNÜ KAPSAMıNDA, MAHALLELERDE TEMIZLIK KAMPANYASı BAŞLATıLDı   15:07   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, MIÇOTAKIS`LE GÖRÜŞMESINDE TÜRK KARASULARı IHLALLERININ GÜNDEME GELDIĞINI SÖYLEDI   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:41   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: "ERKEN SEÇIMIN KOŞULLARıNı YARATMAK IÇIN TOPLUMU ÖRGÜTLEMEYE IHTIYAÇ VAR"   11:09   KANDILLI RASATHANESI, DENIZ DIBI SISMOMETRELERLE DEPREM VERISI ELDE EDECEK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   01:21   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, NEW-YORK`TA KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR ILE BIR ARAYA GELDI: “KUZEY KıBRıS`ıN HAKLı DAVASı ER YA DA GEÇ HAK ETTIĞI NOKTAYA ULAŞACAK"   17:44   İMAMOĞLU`NDAN HAKKıNDAKI DAVAYLA ILGILI DEĞERLENDIRME   17:44   HÜLYA ŞELLAVCı`Yı KATLEDEN SANıK KAFFAR YEĞIN`E MÜEBBET HAPIS CEZASı VERILDI  
 
     
   

YOZGAT`TA RESTORE EDİLEN CAMİNİN DUVARLARINDA ORİJİNAL RESİM VE EL YAZMALARI ORTAYA ÇIKTI


Yozgat`ın Şefaatli ilçesinde bulunan 249 yıllık Tokmak Hasan Paşa Camii`nin restorasyon çalışmaları sırasında duvardaki orijinal resim ve el yazmalarının üzeri boyanarak yenilerinin yapıldığı tespit edildi. Ortaya çıkarılan orijinal resimlerle ilgili nasıl bir işlem yapılacağı, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu`nun vereceği karara göre netleşecek.

 

Tarih : 22 Eylül 2022 Perşembe 13:17   Okunma : 228

Yozgat`ın Şefaatli ilçesinde bulunan 249 yıllık Tokmak Hasan Paşa Camii`nin restorasyon çalışmaları sırasında duvardaki orijinal resim ve el yazmalarının üzeri boyanarak yenilerinin yapıldığı tespit edildi. Ortaya çıkarılan orijinal resimlerle ilgili nasıl bir işlem yapılacağı, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu`nun vereceği karara göre netleşecek.

 Yozgat`ın Şefaatli ilçesine bağlı Paşaköy köyünde ahşap işlemeleri, nakışları, yoğun tavan süslemeleri ile dikkat çeken Tokmak Hasan Paşa Camii`nde restorasyon çalışmaları sürüyor. 1773 yılında Çerkez Mehmet Bey tarafından inşa ettirilen caminin onarımının 1895 yılında Tokmak Hasan Paşa tarafından yaptırıldığı, bu nedenle de isminin de camiye verildiği kaydedildi. 249 yıldır ayakta kalan ve 2005 Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla koruma altına alınan cami, çökme tehlikesi nedeniyle 3 yıl önce ibadete kapatıldı.

DUVARLARDA ORİJİNAL RESİM VE EL YAZMALARI ORTAYA ÇIKTI

Haziran ayından beri süren restorasyon çalışmalarıyla caminin genel yapısı aslına uygun şekilde sağlamlaştırılırken, ahşap süslemeleri, duvarlarındaki resim ve el yazmaları da yenileniyor. Restorasyon çalışmaları sırasında duvarlardaki kökboyasıyla yapılan bazı resim ve el yazmalarının zaman içerisinde köylüler tarafından yağlı boya veya badanayla kapatılarak üstüne yeni resimler yapıldığı belirlendi. Üzerine atılan boya nedeniyle görünmeyen resim ve el yazmaları, restorasyon çalışmalarıyla ortaya çıkarıldı.

Yozgat Valisi, Ziya Polat, restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Yenileme çalışmaları yapan ekip elemanları, "Eski resmin üzerine başka bir resim çizilmiş. Yapılan çalışma ile üsteki resim kazındı, alttan orijinal resim çıktı. Rapor edeceğiz, kurul tarafından yapılacak değerlendirme sonucuna göre renklendirme çalışması yapılacaktır" bilgisini verdi.

KASIM AYINDA TAMAMLANACAK

Vali Polat, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, camiyi geçen yıl ziyaret ettiklerini, şimdi de başlayan restore çalışmalarının son durumunu görmek üzere geldiklerini söyledi. Vali Polat, "Devam eden aşamasını yerinde görmek, ihtiyaçları var mı? Sıkıntı var mı? Bunu çözmek için buraya geldik. Herhangi bir sıkıntımız yok. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. On birinci ayda teslim etme süremiz bitiyor" dedi.

"ÇOK ÖZEL BİR CAMİ"

249 yıl önce inşa edilen ve bugüne kadar ayakta kalan Tokmak Hasan Paşa Camii`nin çok özel bir cami olduğunu kaydeden Vali Polat, "Burası çok özel bir cami. İçindeki ahşap işçiliği, resim ve boyama işçiliği çok çok önemli ve özel bir cami. İnşallah bunu da hem vatandaşın hizmetine kazandırıp hem de turizm tanıtımına, tarihi kültürel değerlerinin tanıtımına yol açacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

 

.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA