29 Mart 2024 Cuma

16:38   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL`DEN MİLLETVEKİLLERİNE TALİMAT; "31 MART`TA SEÇİM BÖLGENİZDEN AYRILMAYIN"    15:32   VAHAP SEÇER, MERSİN SANAYİ SİTESİ`Nİ ZİYARET ETTİ   14:29   MUHİTTİN BÖCEK`TEN TAMER KARADAĞLI’NIN "REZALET" SÖZÜNE CEVAP GELDİ   14:16   CHP`DEN ANAYASA MAHKEMESİNE TRT BAŞVURUSU   11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”  
 
     
   

CHP`NİN, AKARYAKIT İSTASYONU İŞLETMECİLERİNİN SORUNLARININ ARAŞTIRILMASI ÖNERİSİ AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ


CHP`nin “Akaryakıt istasyonu işletmecilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla verdiği araştırma önergesinin görüşülmesi önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “İktidar akaryakıt bayilerinin feryatlarını iki yılı aşkın bir süredir duymuyor, görmüyor. Bu umursamazlık da akaryakıt bayilerinin kapanma sürecini hızlandırdı. Son yedi ayda, 412 akaryakıt bayisi istasyonu kapandı” dedi.

 

Tarih : 2 Şubat 2023 Perşembe 19:07   Okunma : 347

CHP`nin “Akaryakıt istasyonu işletmecilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla verdiği araştırma önergesinin görüşülmesi önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “İktidar akaryakıt bayilerinin feryatlarını iki yılı aşkın bir süredir duymuyor, görmüyor. Bu umursamazlık da akaryakıt bayilerinin kapanma sürecini hızlandırdı. Son yedi ayda, 412 akaryakıt bayisi istasyonu kapandı” dedi.

CHP`nin “Akaryakıt istasyonu işletmecilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla verdiği araştırma önergesinin gündemin önüne çekilerek TBMM Genel Kurulu`nda bugün görüşülmesi önerisi AKP ve MHP`li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önergenin gerekçesini açıklayan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur şunları söyledi:

“AKARYAKIT İSTASYONLARI 150 BİN İNSANIMIZIN İSTİHDAM KAPISI, EKMEK TEKNESİ OLAN İŞLETMELERDİR”

“Akaryakıt istasyonları yaklaşık 150 bin insanımızın istihdam kapısı, ekmek teknesi olan işletmelerdir. Akaryakıt istasyonları devletin kasasına giren dolaylı vergilerin neredeyse dörtte birini tahsil eden işletmelerdir. Akaryakıt istasyonları kar kış, sıcak soğuk, pandemi demeden yedi gün yirmi dört saat çalışmak zorunda olan çünkü inşaat, enerji, nakliye, tarım gibi 30`un üzerinde ara sektörün doğrudan çalışmasını sağlayan işletmelerdir; vatandaşın sadece akaryakıt aldığı değil, arabası bozulduğunda, yağışlarda sığındığı bir liman, yorulduğunda ise dinlendiği güvenli bir mekândır. Bu nedenle, akaryakıt istasyonları ekonomik hayatın, üretimin, iş hayatının, sosyal hayatın devamlılığı açısından olmazsa olmaz işletmelerdir. Dolayısıyla sorunları yok sayılmaz, görmezden gelinemez ‘zarar ediyorlarsa etsinler` denilemez.

“SON YEDİ AYDA, 412 AKARYAKIT BAYİSİ İSTASYONU KAPANDI”

İktidar akaryakıt bayilerinin feryatlarını iki yılı aşkın bir süredir duymuyor, görmüyor. İşte, bu umursamazlık da akaryakıt bayilerinin kapanma sürecini hızlandırdı. Son yedi ayda, 412 akaryakıt bayisi istasyonu kapandı. Bunu ben söylemiyorum, EPDK verileri söylüyor. EPDK`nin Haziran 2022 verilerinde, akaryakıt bayisi sayısı 12 bin 849, bugünkü akaryakıt bayisi sayısı ise 12 bin 437 yani akaryakıt faaliyeti gösteren 412 akaryakıt istasyonu kapanmış son yedi ayda. Bu sayı daha da artacak, kapanmalar çoğalacak çünkü maktu kâr payı uygulamasıyla akaryakıt bayilerinin gelirleri sabit kalırken, giderleri sürekli artıyor.

“SON BİR YILDA AKARYAKIT İSTASYONLARININ PERSONEL GİDERLERİ YÜZDE 107 ARTTI”

Son bir yılda akaryakıt istasyonlarının personel giderleri yüzde 107 arttı, elektrik giderleri yüzde 100 arttı, akaryakıt istasyonlarının kredi kartıyla yapılan satışlar için bankalara ödediği meblağ yüzde 173 arttı, su giderleri yüzde 133 arttı, idare giderleri ile arıza-bakım ücretleri 2 katına çıktı. Bir yılda toplam giderlerindeki artış yüzde 94`ü buldu ancak gelirleri bu oranın altında ve sınırlı kaldı; dolayısıyla, akaryakıt istasyonları sürekli zarar ediyorlar.

Bugün 1 litre motorinin fiyatı 23 lira civarında. 1 litre motorinde bayinin kârı yüzde 10 olduğuna göre, bu da 2 lira 30 kuruş ediyor. Dağıtıcı bayi ve istasyon bayi kârı yarıyı yarıya bölüşüyor yani bir akaryakıt bayi, 1 litre motorinde ortalama 1 lira 15 kuruş kazanıyor. Diğer yandan, sadece bu 1 litre motorinin dolum tesisinden istasyona getirmek için ödediği nakliye bedeli yaklaşık 50 kuruştur, kredi kartıyla alınan bu 1 litre motorine ödediği POS ücreti 27 kuruştur; sadece bu iki kalemde 1 litre motorin için katlandığı maliyet 77 kuruştur. Buna diğer maliyetleri de eklediğiniz de ortaya sadece zarar çıkıyor. İşte bu zarar, akaryakıt istasyonlarını iflasa sürüklüyor, kapanmaları tetikliyor. Dolayısıyla bunun önüne geçmemiz lazım.

“KÂR PAYLARI SÜREKLİ ERİYEN AKARYAKIT İSTASYONLARININ ZARAR ETMESİNİN ÖNÜNE GEÇECEK ÇÖZÜMLER ÜRETMELİYİZ”

Kurulacak bir Meclis araştırma komisyonuyla, maliyetleri katlanarak artarken, kâr payları sürekli eriyen akaryakıt istasyonlarının zarar etmesinin önüne geçecek çözümler üretmeliyiz, aksi hâlde yüz binlerce insanımız işsiz kalacak, aileleriyle birlikte de 1 milyonu aşkın insanımız bu durumdan olumsuz olarak etkilenecek. Bir öneri olarak, çözüm önerisi olarak, akaryakıt istasyonlarının kâr marjının yüzde olarak belirlenmesi ve bu oranın her yıl enflasyon oranında arttırılması uygun olabilir veya bayilerin üstündeki bazı maliyet kalemlerinin düşürülmesiyle kâr marjları arttırılabilir. Elektrik giderlerindeki yüzde 100 oranındaki artış neredeyse her noktasında elektrik kullanan istasyonları için ciddi bir gider kaybı oluşturuyor. Yedi gün yirmi dört saat hizmet veren akaryakıt istasyonlarının kullandığı elektrikte bir destekleme sağlanabilir.”

“ÜLKEMİZDE 14 BİNE YAKIN AKARYAKIT İSTASYONU BULUNMAKTADIR BU İSTASYONLAR VERGİ DAİRESİ GİBİ ÇALIŞMAKTA”

İYİ Parti adına Kayseri Milletvekili Dursun Ataş da şunları kaydetti:

“Özellikle, EPDK tarafından alınan 2005 yılındaki kararla on yedi yıldır uygulanan sabit kâr marjı, taban fiyat uygulaması bugün akaryakıt istasyonlarını kapanma noktasına getirmiştir. Bugün, akaryakıt istasyonlarının kâr payları yüzde 60 oranında düşmüştür. Diğer taraftan ise son iki yılda personel, elektrik, işletme giderleri, pos komisyonu, kira, kredi, finansman maliyeti gibi girdiler yaklaşık 3 katına çıkmıştır. Yine, bir taraftan kâr oranları düşerken diğer yandan giderler sürekli artmaktadır.

“AKARYAKIT İSTASYONLARI AYDA 60-80 BİN ARASINDA ZARAR ETMEKTEDİR”

Akaryakıt istasyonlarının günde 10 bin litrelik satış yapması hâlinde elde ettiği brüt kâr yüzde 4,37`dir, brüt giderleri ise yüzde 7,71`dir. Bu istasyonların yüzde 3,34 zarar etmesi demektir. Daha net rakamlarla ifade etmek gerekirse bu akaryakıt istasyonları ayda 60 bin ila 80 bin arasında zarar etmektedir. İstasyonlar bu zararlarını ise market, kafe gibi ek gelirlerle gidermeye çalışmaktadır. Üstelik kırsal istasyonlarda, Anadolu istasyonlarında bu imkân da bulunmamaktadır. Bu tabloda akaryakıt istasyonlarının faaliyetlerine devam etmesi imkânsızdır. Kaldı ki ülkemizde bayi satış ortalaması 3 bin litredir. Bu da akaryakıt istasyonlarının üçte 1`inin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Bu durumlar sadece istasyonların iflası sonucunu doğurmaz hem hazinenin önemli bir vergi kaybına uğraması hem de 250 bin insanımızın işsiz, yaklaşık 1 milyon insanımızın da gelirsiz kalması anlamına gelir ya da istasyonların usulsüzlük ve kaçakçılığa yönelmesini tetikler.

İstasyonların ayakta kalabilmesi için acilen bir düzenleme yapılarak ve bu tüketiciye yansıtılmadan bayi kârları artırılıp vergiler indirilmelidir. Akaryakıt sektöründe uygulanan yüzde 18`lik KDV oranı yüzde 8`e indirilmelidir. Nakliye giderleri artı maliyet olarak pompa satışlarına eklenmeli, ayrıca kaçak akaryakıtın önüne geçilmeli, TÜPRAŞ çıkış fiyatının bile altında yakıt satan istasyonlar sıkı şekilde denetlenmelidir.”

“BENZİN VE MAZOTA GELEN FAHİŞ ZAMLAR YURTTAŞLARIMIZIN BELİNİ BÜKMÜŞTÜR”

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede ise şunları söyledi:

“Benzin ve mazota gelen fahiş zamlar yurttaşlarımızın belini bükmüştür. İktidar dünyada yaşanan gelişmeleri bahane ederek sürekli zam yapmaktadır. Bu kapsamda neredeyse her gün akaryakıta zam yağdırılmaktadır. Petrolün küresel piyasalarda yaklaşık yüzde 60 yükseldiği dönemde ülkemizde benzine yüzde 160, mazota yüzde 220 zam yapılmıştı. Eğer dünya genelinde yaşanan darboğaz ve çatışmalar bahane ediliyorsa diğer tüm ülkelerden çok daha fazla zam yapılmasının sebebi nedir? Akaryakıt fiyatlarındaki artış küresel petrol fiyatlarındaki artışa bağlanıyor. O zaman açıklayın, fiyatların çok çok üzerinde gerçekleşen artışın asıl sebebi nedir? Yurttaşlara bunu açıklamalısınız.

Benzin ve mazota yağdırılan zamlar sonucunda dar gelirli yurttaşlarımız için kontak çevirmek iyice imkânsız hâle gelmiştir. Son yapılan zamlarla benzinin litre fiyatı 20 TL`yi, motorinin litre fiyatı 23 TL`yi geçmiştir. Başta çiftçiler olmak üzere kamyon, otobüs, minibüs, taksi esnafı akaryakıt maliyetine isyan etmektedir, çiftçi tarlasını süremez, kamyoncu esnafı yük taşıyamaz hâldedir. İzlenen politikalar da göstermektedir ki fiyatlar bu seviyede de kalmayacak, hızla artmaya devam edecek. Bu da beraberinde gıda krizini getirerek ekonomik krizi çok daha fazla derinleştirecektir. Artan maliyetler ve yüksek vergilerle beraber kapanmakla yüz yüze kalacak olan akaryakıt istasyonlarında çalışan binlerce emekçi de işsiz kalacaktır.

“AKARYAKIT ZAMLARI İĞNEDEN İPLİĞE BÜTÜN ÜRÜNLERİN ZAMLANMASINA NEDEN OLMAKTADIR”

Akaryakıt zamları iğneden ipliğe bütün ürünlerin zamlanmasına neden olmaktadır. Akaryakıta yapılan fahiş zamlar yurttaşlara yüksek enflasyon, düşük alım gücü olarak yansıyacaktır. TÜİK`e göre bile yüzde 50`yi aşan enflasyon zamlar geri alınmasa önümüzdeki aylarda kontrolden çıkacaktır. Bu duruma karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi mutlaka acilen sorumluluk almalıdır. Akaryakıt üzerinden alınan vergiler adaletsiz bir vergileme yapısına neden olmaktadır. Akaryakıt bir enerji kaynağı olarak sanayinin de girdisidir. Bu girdi genelde lojistik ve kısmen de üretim birimlerinin enerji kaynağı olarak ortaya çıkmaktadır.

Sanayide lojistik maliyetlerinin artması ve özellikle tarım gibi üretim maliyetinde nakliyenin büyük pay tuttuğu sektörlerde, turizm, ulaştırma gibi sektörlerde akaryakıtın önemli bir maliyet unsuru olarak devreye girmesi gerek yurt içi fiyat düzeyini olumsuz etkileyen gerekse yurt dışı ticaret açısından rekabet edilebilirliği azaltan bir etken olarak etki edecektir. Bu sebeple, ÖTV ve KDV`nin sıfırlanması son derece hayatidir. Yüksek düzeyde ithalata bağlı dış ticaret mantığı ve yanlış faiz politikaları sonucu yurttaşlar ezilmektedir. Yaşam maliyeti sürekli artmaktadır. Ülkede yüzde 75`lik bir dilim asgari ücret almaktadır. Normal şartlarda asgari ücret istisnadır ancak AKP Türkiye`sinde bu ülkenin normali hâline gelmiştir.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA