27 Eylül 2024 Cuma

16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   16:12   GAZETECI FARUK ZABCı VEFAT ETTI   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:10   AKDENIZ’DE DÜNYA TEMIZLIK GÜNÜ KAPSAMıNDA, MAHALLELERDE TEMIZLIK KAMPANYASı BAŞLATıLDı   15:07   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, MIÇOTAKIS`LE GÖRÜŞMESINDE TÜRK KARASULARı IHLALLERININ GÜNDEME GELDIĞINI SÖYLEDI   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:41   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: "ERKEN SEÇIMIN KOŞULLARıNı YARATMAK IÇIN TOPLUMU ÖRGÜTLEMEYE IHTIYAÇ VAR"   11:09   KANDILLI RASATHANESI, DENIZ DIBI SISMOMETRELERLE DEPREM VERISI ELDE EDECEK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   01:21   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, NEW-YORK`TA KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR ILE BIR ARAYA GELDI: “KUZEY KıBRıS`ıN HAKLı DAVASı ER YA DA GEÇ HAK ETTIĞI NOKTAYA ULAŞACAK"   17:44   İMAMOĞLU`NDAN HAKKıNDAKI DAVAYLA ILGILI DEĞERLENDIRME   17:44   HÜLYA ŞELLAVCı`Yı KATLEDEN SANıK KAFFAR YEĞIN`E MÜEBBET HAPIS CEZASı VERILDI  
 
     
   

KİRA ARTIŞINA YÜZDE 25 ZAM SINIRI 1 YIL UZATILDI... ANKARA TÜM EMLAKÇILAR MESLEK ODASI BAŞKANI HAKAN AKÇAM: "MAL SAHİPLERİNDE RAHATSIZLIK OLUŞTU. ÇIKARTMA YOLUNA GİDİYORLAR. BİRKAÇ YIL SONRA KONUT SORUNUNUN HAD SAFHAYA ÇIKACAĞI BELLİ"


Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam kira artışlarının bir yıl daha yüzde 25 ile sınırlandırılmasına ilişkin, "Mal sahipleri tarafından bir rahatsızlık söz konusu. Şu an mal sahipleri mevcuttaki kiracılarını yüzde 25 artışı az bulduğu için çıkartma yoluna gidiyor, resmiyetin dışında fazla kira istiyor. Haksız da değiller. Yüzde 39.6 enflasyon olan bir ülkede yüzde 25 mal sahibi tarafında çok geride kalan bir rakam. Asgari ücret 8 bin 500 lirayken, 11 bin 400 liraya çıkması yüzde 34 oranında artışa denk geldi. Bu oranda da bir artış yapılabilirdi. Uygulamada yıllara göre kademeli artış yapılabilir. Birkaç yıl sonra konut sorununun hat safhaya çıkacağı belli" dedi.

 

Tarih : 23 Haziran 2023 Cuma 15:22   Okunma : 399

Haber: Nur Kaplan - Kamera: Eylem Ladin Değer

 

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam kira artışlarının bir yıl daha yüzde 25 ile sınırlandırılmasına ilişkin, "Mal sahipleri tarafından bir rahatsızlık söz konusu. Şu an mal sahipleri mevcuttaki kiracılarını yüzde 25 artışı az bulduğu için çıkartma yoluna gidiyor, resmiyetin dışında fazla kira istiyor. Haksız da değiller. Yüzde 39.6 enflasyon olan bir ülkede yüzde 25 mal sahibi tarafında çok geride kalan bir rakam. Asgari ücret 8 bin 500 lirayken, 11 bin 400 liraya çıkması yüzde 34 oranında artışa denk geldi. Bu oranda da bir artış yapılabilirdi. Uygulamada yıllara göre kademeli artış yapılabilir. Birkaç yıl sonra konut sorununun hat safhaya çıkacağı belli" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, enflasyon rakamları karşısında konutlardaki fahiş kira artışını engellemek amacıyla geçtiğimiz yıl yüzde 25`e sabitlenen kira artış oranlarının bir yıl daha uzatıldığını açıkladı. Düzenleme, bayram sonrası yasalaşacak ve kiralarda yüzde 25`in üzerindeki artışa sınır getiren uygulama, 2 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, yüzde 25 üst kira sınırını ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi.

"AÇIKLAMADAN SONRA MAL SAHİPLERİNDE RAHATSIZLIK OLUŞTU"

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, şunları kaydetti:

"Adalet Bakanımız bir açıklama yaptı, yüzde 25`in 2 Temmuz 2024`e kadar uzatıldığını beyan etti. Bu açıklamadan sonra mal sahipleri tarafında bir rahatsızlık söz konusu. Vatandaşın kiraya vereceği evi bir yıl sonra yüzde 25 artışı düşünerek daha yüksekten kirayı başlatmaya çalışıyorlar. Yüzde 25`in 1 Temmuz 2022`den 1 Temmuz 2023`e kadar olan süreçte ilk birkaç ay uygulama oldu. Birkaç aydan sonra vatandaş anladı ki, kira artışları ani çıkışlarda... Dolayısıyla kiranın bir yıl sonra enflasyon altında kalacağını düşünerek, yüksek kiraya vermeye başladılar.

"KADEMELİ BİR ARTIŞ OLABİLİRDİ"

Vatandaşın buradaki beklentisi; kademeli bir artış olabilirdi. İlk yıl yüzde 24, ikinci, üçüncü yıl yüzde 40, dördüncü yıl yüzde 50 TÜİK`in artışlarına göre bir artış yapılabilirdi. Eski uygulamaya geçilebilirdi. Keşke rakamlar yüzde 25 ile sabit kalmasaydı biraz daha yukarı çıksaydı mal sahipleri tarafları da adaletli bir şekilde bu sistemin içine girmiş olurdu.

"MAL SAHİPLERİ YÜZDE 25 ARTIŞI AZ BULDUĞU İÇİN ÇIKARTMA YOLUNU GİDİYOR, RESMİYETİN DIŞINDA FAZLA KİRA İSTİYOR"

Şu an mal sahipleri mevcuttaki kiracılarını yüzde 25 artışı az bulduğu için çıkartma yoluna gidiyor, tahliye yoluna gidiyor, resmiyetin dışında fazla kira istiyor. Haksız da değiller. Yüzde 39,6 enflasyon olan bir ülkede yüzde 25 mal sahibi tarafında çok geride kalan bir rakam. Fırsatçılar da çok gündemde. 10 bin liralık konutu bu süreçte 15-20 bin liraya kadar çıkarttı. Rahiç bedeli lokasyona göre bir fiyat belirleme komisyonu kurulup o kuruldan rapor alıp bu şekilde kiraya verilir veya satın alınır diye zorunlu bir hal getirilmeli. İlan sitelerine kısıtlama getirilebilir. TOKİ ve Emlak Konut eliyle vatandaşın sosyal konuta daha hızlı bir şekilde erişmesi için ciddi bir çalışma içine girilmeli.

"BİRKAÇ YIL SONRA KONUT SORUNUNUN HAD SAFHAYA ÇIKACAĞI BELLİ"

Birkaç yıl sonra konut sorunun daha had safhaya çıkacağı belli. Bunun için önlemler alınmalı. Asgari ücret 8 bin 500 lirayken, 11 bin 400 liraya çıkması yüzde 34 oranında artışa denk geldi. Bu oranda da bir artış yapılabilirdi. Uygulamada yıllara göre kademeli artış yapılabilir. Emlak danışmanları olarak bu dengesizliğin içerisinde olmadık.

"UYGULAMA BİRKAÇ AY UYGULANDI"

1 Temmuz 2022`den sonra birkaç ay bu uygulandı. Sonraki aylarda kiracı mal sahibi ihtilafına düşüldü. Birkaç aydan sonra vatandaş bir yıl sonraki kira artışını çok geride gördü. Bir yıl sonra o konut elinde olsa 15 bin lira edeceğini düşünerek 13 bin liradan başlattı. Hükümetimiz bu konuda arabuluculuk sistemini getirdi. 1 Eylül 2023`te bu sistem devreye girecek. Gayrimenkul sahibiyle ev sahibi anlaşamadıkları vakit mahkemeden önce arabulucuya gidecek. Orada da anlaşamadıkları zaman mahkemeye gidecek. Arabulucuyla daha rahat anlaşabileceğini düşünüyoruz.

"MAHKEMELERDE SAYILAR OLDUKÇA ARTTI"

Pandemiden sonra kira artışları yukarı doğru çıkarken itilaflar çoğaldı. Mahkemelerde sayılar oldukça arttı. Önümüzdeki dönemde de bunlar yine yoğunlaşacak gibi görünüyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde dövize endeksli kiralar gelmez. Mal sahipleri bir yıllık peşin ve döviz bazında kira talebinde bulunuyor. İnşallah bu da yaygınlaşmaz.

"DEPREM BÖLGESİNE YÖNELİK BİR AÇIKLAMA YAPILMADI"

Sayın Bakanımız depreme yönelik bir açıklama yapmadı. Deprem bölgesinde 11 ilde nasıl bir uygulama yapılacak, orayla ilgili özel bir muafiyet getirilir diye düşünüyorum. Belki de artış olmaz diye düşünüyoruz. Kira yardımı yaparken orada da yüzde 25`lik sınır uygulansın demez diye düşünüyorum."

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA