CHP Grup Başkanı Özgür Özel, yeni gelen zamlar ve ekonomik sorunların konuşulması için TBMM`nin 25 Temmuz Salı günü toplanması talebiyle TBMM Başkanlığı`na başvurduklarını açıkladı. Özel, “Önümüzdeki hafta salı günü Meclis toplandığında ekonomideki kötü gidişat, yapılan yanlış işler ve Meclis kapatıldıktan sonra vatandaşın sırtına vurulan bu tarihi yükle ilgili gerekli çalışmaları tamamlayacağız” dedi.
CHP Grup Başkanı Özgür Özel, bugün TBMM`de basın toplantısı düzenledi. Özel, TBMM`nin geçen hafta itirazlarına rağmen 1 Ekim`e kadar tatil edildiğini anımsattı ve şunları söyledi:
“AK PARTİ VE MHP OYLARI İLE TATİLE GİRDİLER VE GİTTİLER”
“Tatile girerken sorduk, nereye gidiyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz diye. Dünya kadar beklenti var dedik, söz verdiniz ve verdiğiniz sözleri tutmadınız dedik. Bunun yanında söz vermeyip, görmezden geldikleriniz, unuttuklarınız var dedik. Staj mağdurları var, 2000 sonrasına kademe bekleyenler var dedik. Duygularıyla oynadığınız mahkum yakınları var dedik, af beklentisi var dedik…Dinletemedik, kapattılar ve tatile koştular. Biz o gün itiraz etmiştik. Belki 1-2 hafta makul bir ara vermenin olabileceğini ama Meclis`in bu süreçte tatile girmesinin doğru olmadığını söylemiştik. AK Parti ve MHP oyları ile tatile girdiler ve gittiler. Gittiler, bir yandan kaçarcasına gittiler. Daha Meclis çalışırken Meclis`in üzerindeki vesayet makamı olarak söz söylemeye hiç erinmeyen ve çekinmeyen Recep Tayyip Erdoğan yurtdışında hem ilk önce NATO üyeliğine karşı çıktığı, asla olmayacak dediği ülkeye ‘Meclis`e yollayacağız` dedi. Sonra da ‘Meclis`imiz kapalı bizim Ekim`e kadar` dedi. Meclis`imizi kapalı dedi, apar topar kapatıp kaçtılar. Sonra da döndüler, ilk gece, Meclis çalışmalarını tamamladıktan 24 saat üzerinden geçmeden, bu sefer inanılmaz zamlar yaptılar. O zamlar ülkenin gündeminde ancak parlamentonun gündeminde olamıyor. Çünkü parlamento kapalı. Siyasetin gündemi bu kadar yoğunken, bu kadar yakıcıyken, vatandaşın gündemi bu kadar yakıcıyken Meclis`in tatilde olmasını anlamsız buluyoruz, ayıplı buluyoruz.”
Özel yapılan zamlara ve artırılan vergilere dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir anda yüzde 21 ila 23 artış yaşandı akaryakıtta. Seçimden, 14 Mayıs gününden, bu parlamento millet tarafından oluşturulduğu günden bugüne kadar da akaryakıta gelen zam yüzde 71 ila yüzde 73 arasında değişir oldu. Ardından yine Meclis`in son gününde hep birlikte ek bütçeyi izledik. Ek bütçe toplam 1,9 trilyon lira. Ek bütçenin gerekçesi ne, her yerde anlattıkları ne? Büyük bir deprem yaşadık 6 Şubat`ta ve depremin yaralarını sarmak için bunlara ihtiyacımız var. Bunu o kadar inanarak anlatıyorlar ki, o kadar inandırarak anlatamaya çalışıyorlar ki, örneğin motorlu taşıtlar vergisi ödemek vatan görevi, ödememek depremzedeleri yüz üstü bırakmak. Motorlu taşıtlar vergisini artırmak milli duruş, eleştirmek gayri milli duruş. Bunu yapanlar 99 depreminde getirilen benzer düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi`ne taşımışlardı. Bugün ÖTV`yi, MTV`yi eleştirmeyi vatan hainliği olarak gösterenler, varsa bir vatan hainliği 99 depreminde bizzat yapmışlardı.
“ANAYASA MAHKEMESİ`NE GÖTÜRECEĞİZ”
Başta motorlu taşıtlar vergisi olmak üzere vatandaşın sırtına bindirilen hukuksuz ve Anayasa`ya aykırı bütün düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi`ne götüreceğiz. Ayrıca Cumhurbaşkanına verilen, kanunla yüzde 5 Cumhurbaşkanına ve yüzde 5 bakana bütçedeki oranları aşma imkanı gelirken, 3 katına yani yüzde 5, 20`de 1`ken 3 katı. Kanunun öngördüğünün 36 katı boyutta bir Anayasa ihlali var. Bunların hepsini Anayasa Mahkemesi`ne götüreceğiz. Bu konuda üzerimize düşen neyse bunu fazlasıyla yapacağız.”
Özel, CHP`nin dün toplanan MYK`da ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun diğer muhalefet partisi liderleri ile yaptığı değerlendirmenin ardından, Meclis`i olağanüstü toplanmaya çağırma kararı aldıkları açıklayarak, “CHP Grup Başkanı olarak benim, 3 grup başkanvekilimizin, Saadet Partisi Grup Başkanı Sayın Selçuk Özdağ`ın ve grup başkanvekillerinin, Sayın Mustafa Yeneroğlu ve Sayın Cemal Enginyurt`ın Demokrat Parti ve DEVA Partisi adına imzalarını koydukları, partimizden milletvekillerimizin tamamının imzalarının hazır olduğu başvuruyu birazdan önümüzdeki hafta Salı günü, 25 Temmuz 2023 Salı günü Meclis`in saat 15`te toplantıya çağırılması istemini Meclis Başkanlığına ileteceğiz” dedi.
Özel, İYİ Parti grup başkanvekilleri ve Yeşil Sol Parti grup başkanvekilleri ile görüştüklerini ve iki partinin de bu toplantıya katılmayı düşündüklerini aktardı. Özel, Meclis`in açılması için TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve EMEP`in iki milletvekiliyle de görüştüklerini açıkladı.
MECLİS TOPLANIRSA GÜNDEM EKONOMİ
Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş`a da bilgi verdiğini kaydederek, “Umarız ki kendi değerlendirmesini yaptıktan sonra bu toplantı çağrısına aynı gün için olumlu yanıt vereceğini değerlendiriyoruz. Aksi bir tasarruf olursa da kendisi ile görüşerek, sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki hafta Salı günü Meclis toplandığında biraz önce söylediğim ekonomideki kötü gidişat, yapılan yanlış işler ve Meclis kapatıldıktan sonra vatandaşın sırtına vurulan bu tarihi yükle ilgili gerekli çalışmaları tamamlayacağız” diye konuştu.
Özel, Hazine ve Maliye Bakanlığı`nın akaryakıta ilişkin Avrupa ile Türkiye`deki akaryakıt fiyatlarını karşılaştıran açıklamasına “Bizde 10 bin doların biraz üzerinde milli gelirimiz var. İzlanda, bizden pahalı benzin alıyor, milli gelir 74 bin dolar. Kişi başına düşen milli gelir İzlanda`da 74 bin dolar. Finlandiya`da 51 bin dolar. Hollanda`da 56 bin dolar. Ama keşke akaryakıt ucuza satılsın diye bir aşındırma olsa” dedi.
SADAT CEO`SU ERDOĞAN İLE BERABER GİTTİ
Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Sudi Arabistan ziyaretine SADAT`ın CEO`su Melih Tanrıverdi`yi de götürdüğünü kaydederek, “Heyetle birlikte temaslarda bulunuyor. İş formuna katılıyor ve beyefendinin referansı Recep Tayyip Erdoğan” diye vurguladı.
“BÜTÜN LİMANLARINI SATTIN”
Özel, Erdoğan`ın ziyareti sırasında “tartışmalı sözler söylediğini” belirterek, “Ülkenin bazı varlıklarını satacağız diyor. Yani seçimden sonra gitti, pazarlamaya gitti, varlık satmaya gitti… Bir de orada meydan okumuş, ‘Güya BOTAŞ`ı satacakmışız, laf çıkarıyorlar, biz neyin satılıp, neyin satılmayacağını iyi biliriz`. Yani öyle bir şey ki, BOTAŞ satılmayacak bir şey. Eyvah ki eyvah. Kesin hazırlıklara başlamıştır, ne zaman böyle bir şey söylese yapar da. BOTAŞ satılmayacak bir varlık da, şeker fabrikaları satılacak bir varlık mıydı? Gençliğe Hitabe`de var, ülkenin durumunu anlatırken, Türk gençliğini göreve çağırırken Atatürk ‘Bütün limanlarına el konulmuş` diyor. Bütün limanlarını, şeker fabrikalarını sattın” diye konuştu.
“GELMEYEN MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARIMIZIN TAMAMI GELSE DE SONUÇ DEĞİŞMEYECEKTİ”
Özel basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Özel, parlamentoda torba yasa ve ek bütçe görüşülürken CHP`deki katılım sayısının az olduğu eleştirilerine şöyle yanıt verdi:
“Bir kızgınlık var. Seçmenin kızgınlığını anlıyorum. Bu kadar önemli bir seçimde muhalefetin iktidarı değiştirememiş olmasına olan kızgınlıkla, yapılan zammın bile hesabını muhalefete soruyor. Hepiniz biliyorsunuz ki Meclis`te bahsedilen, gelmeyen milletvekili arkadaşlarımızın tamamı gelse de sonuç değişmeyecekti. Ayrıca milletvekillerinin sadece yasama faaliyeti ile görevli olmadıklarını bilmek lazım. Genel Merkezimizin görevlendirmesiyle 30 arkadaşımız, Meclis`in görevlendirmesiyle 7 arkadaşımız çeşitli görevlerdeydi. Ancak muhalefetin bir diğer görevi bu yasama faaliyetlerinin Anayasa`ya uygunluk denetimini yapmak. Orada da ilk günden beri tavrımız çok belli.”