İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 28 NİSAN`DA DANIŞTAY`DA GÖRÜŞÜLECEK. KADIN ÖRGÜTLERİ VE BAROLARDAN ÇAĞRI: EŞİT VE ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM İÇİN SÖZLEŞMEYE SAHİP ÇIKALIM


Tarih : 26 Nisan 2022 Salı 12:51

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi`nin feshedilmesine karşı açılan davaları 28 Nisan Perşembe günü esastan görüşecek. Kadın örgütleri, baroların kadın hakları merkezleri, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, sözleşmeyi savunmak için aynı gün Danıştay`ın önünde buluşma çağrısı yaptı.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi`nin feshedilmesine karşı açılan davaları 28 Nisan Perşembe günü esastan görüşecek. Kadın örgütleri, baroların kadın hakları merkezleri, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, sözleşmeyi savunmak için aynı gün Danıştay`ın önünde buluşma çağrısı yaptı.

İstanbul Sözleşmesi`nin Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 20 Mart 2021 tarihinde feshedilmesine karşı açılan davalar, 28 Nisan`da Danıştay 10. Dairesi`nde görülecek.

CHP KADIN KOLLARI VE FEMİNİST ÖRGÜTLER DANIŞTAY`IN ÖNÜNDE OLACAK

CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, kadın kolları olarak süreci takip etmek için 28 Nisan`da Danıştay`da olacaklarını sosyal medya hesabından açıkladı. Nazlıaka, “İstanbul Sözleşmesi`nden bir gece yarısı kararnamesi ile çekilmeye ilişkin hukuksuz kararın iptalini talep etmek ve Anayasa`ya aykırılığını savunmak için örgütlü gücümüzle 28 Nisan`da Danıştay`dayız! İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz” mesajını paylaştı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu`da (EŞİK), İstanbul Sözleşmesi`ni savunmak için yüzlerce kadın avukatın Ankara Adliyesi`ne geleceğini duyurdu. EŞİK, Duruşmalarda 68 barodan 750`ye yakın kadın avukatın davaya katılım için yetki belgesi sunacağını bildirdi. EŞİK, “Milletin iradesiyle Meclis`te oybirliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi`nden Cumhurbaşkanı Kararı ile çıkılamaz. Eşit ve şiddetsiz bir yaşam isteyen herkesi hep birlikte hukuka ve İstanbul Sözleşmesi`ne sahip çıkmaya çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platform`u da Ankara`da buluşmak için çağrı yaparak “Danıştay 10. Daire`de görülecek `İstanbul Sözleşmesi`nden çekilme kararının iptali davası` için biz de 28 Nisan`da Ankara`da olacağız. Hukuksuzca haklarımızı elimizden almaya çalışanlara karşı sürecin takipçisiyiz” ifadesini kullandı. Kadın Meclisleri, Ankara Kadın Platform`u gibi kadın örgütleri de 28 Nisan`da Danıştay`da olacaklarını duyurdu.

68 BARO DURUŞMAYA KATILACAK

İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Bingöl, Van dahil 68 baronun Kadın Hakları Merkezi, “İstanbul Sözleşmesi`ni ve hukuksuz kararın iptalini, çekilmenin anayasaya ve hukuka aykırılığını savunmak için 28 Nisan`da duruşmada olacağız” açıklamasını yaptı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Sözleşmesi`nin 20 Mart 2021`de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın imzası ile tek taraflı feshedilmesi sonucu birçok kadın hakları derneği, vakıf, siyasetçi ve avukat Danıştay`a başvurmuş; hukuka aykırı yapıldığını vurguladıkları fesih kararının iptalini istemişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Diyarbakır Barosu Başkanlığı da Danıştay`a sözleşmenin feshine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması talebiyle başvurdu. Danıştay, bu talebi reddedip başvuruları esastan inceledi. Bu iki başvuru için dosyaları inceleyen savcılar, İstanbul Sözleşmesi`nin feshedilmesinin hukuka aykırı olduğunu kaydetti. Danıştay savcıları, verdikleri mütalaada, “TBMM tarafından uygun bulma yasasıyla kabul edilen bir sözleşme ancak aynı yöntemle yürürlükten kaldırılabilir yani sözleşmeden ancak Meclis`te kabul edilecek yeni bir yasayla çıkılabilir” ifadesini kullandı.

 


Okunma : 887

Etiketler :



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA