İBB Başkanı İmamoğlu hakkında yeni iddianame: Bilirkişiye yönelik sözleri nedeniyle 2 yıldan 4 yıla hapis ve siyasi yasak istendi 


Tarih : 17 Şubat 2025 Pazartesi 10:07

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, bilirkişiye yönelik sözleri nedeniyle 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu`nun (TCK) siyasi yasak da içeren belli haklardan yoksun bırakılma tedbirine ilişkin 53. maddesinin de uygulanması istendi.

(İSTANBUL) - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, bilirkişiye yönelik sözleri nedeniyle 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu`nun (TCK) siyasi yasak da içeren belli haklardan yoksun bırakılma tedbirine ilişkin 53. maddesinin de uygulanması istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İmamoğlu`nun 27 Ocak 2025 günü düzenlediği basın toplantısında, "açıkça, bilirkişinin görev aldığı bir kısım soruşturma ve kovuşturmalardan bahsettiği, dosya içerisindeki mevcut çözümleme tutanağı ile de sabit olduğu üzere, bilirkişi ve yargı organlarının bağımsız ve tarafsız olmadığı yönünde bir kamuoyu oluşmasını amaçladığı" belirtildi. 

Bu şekilde oluşacak kamuoyu baskısıyla, bilirkişinin, İstanbul Adliyesi ve diğer adliyelerde görülen çeşitli soruşturma ve kovuşturmalarda yaptığı resmi bilirkişilik görevinin etkinlenmeye çalışıldığı öne sürülen iddianamede, böylece İmamoğlu`nun, Büyükçekmece 10. Asliye Ceza mahkemesinde görülmekte olan dava dosyasını etkilemeye teşebbüs ettiği savunuldu.

İddianamede, bu haliyle Türk Ceza Kanunu`nun, "Kamu görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs"ü içeren 277. maddesinde düzenlenen suçun yasal unsurlarının oluştuğu öne sürüldü. 

"Her iki olay değerlendirildiğinde..."

Ekrem İmamoğlu hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek`e yönelik söylemleri nedeniyle "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret ve terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçlarından da iddianame hazırlandığı hatırlatılan iddianamede, şöyle denildi: 

"Her iki olay bir arada değerlendirildiğinde, şüphelinin görevinin getirdiği konumu ve nüfusunu basın önünde aleni olacak şekilde kullanarak yargı organları ve mensupları üzerinde baskı oluşturmayı ve mensubu olduğu parti lehine etkilemeyi amaçladığı ve bu hususun atılı tespitler ile örtüştüğü anlaşılmakla, delillerin takdiri Mahkemesine ait olmak üzere, şüphelinin yargılanmasının mahkemenizce yapılarak cezalandırılmasına, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak hakkında 5237 sayılı TCK`nın 53.maddesi uyarınca belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması tedbirinin uygulanmasına karar verilmesi talep ve iddia olunur."

TCK`nın 277. maddesi, "Görülmekte olan bir davada gerçeğin ortaya çıkmasını engellemek için, yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünü içeriyor.

TCK`nın 53. maddesinin 1. fıkrası, "Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak, `sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten yoksun bırakılır" düzenlemesini öngörüyor.


Okunma : 303

Etiketler :



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA