Mersin Kent Konseyi’nin çağrısıyla 21 sivil toplum örgütü, meslek odası, dernek ve sendika, bir araya gelerek derneklere kayyum atanmasına olanak veren yasa tasarısına karşı ortak bildiri yayınladı.
Mersin Kent Konseyi, Mezitli Kent Konseyi, Yenişehir Kent Konseyi, Tarsus Kent Konseyi, TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konsfederasyonu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mersin Şubesi, Mersin Kültür Ve Araştırma Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Mersin Tabip Odası, Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi, Mersin Sanayici Ve İş İnsanları Derneği, Ka-Der Mersin Şubesi, Türk Kadınlar Birliği Mersin Şubesi, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, Yeniden Sosyoloji Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Mersin Lions Kulübü, Anka Üreten Kadın Derneği, Çamlıbel Lions Kulübü, Günebakan Kadın Derneği’nin imza koyduğu bildiri şöyle:
TBMM bütçe görüşmeleri sonrasında mecliste görüşmelerine başlanan yasa önerisinin ismi; “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yasa”. İlk bakışta çok anlamlı ve hepimizin kabul edebileceği bir madde gibi görünmektedir.
Gerekçede ise açıkça bu yasa teklifinin “Yardım Toplama Kanunu ve Dernekler Yasası’nda değişiklik yapılarak, denetimlerin artırılması ve idari yaptırımların daha etkili uygulanmasına yönelik hükümler düzenlemek” amacı ile kaleme alındığı belirtiliyor.43 maddeden oluşan bu teklifin 7. Maddesinden başlanarak ‘Dernekler Yasası ve Yardım Toplama Kanunu’na ek yaptırımlar getiriliyor.
Üye aidatları ile ayakta duran derneklerin suç örgütlerini besleyecek kadar ne finansmanı ne de niyeti vardır. Bu yasa teklifi ile asıl amacın, “mal varlığını dondurma” ile sınırlı olmayıp keyfi bir biçimde dernek yönetimlerini görevden alarak ya da idare eliyle faaliyetlerine son vererek çalışamaz hale getirme girişimi olduğundan kuşkulanmaktayız.
Yapılmak istenen nedir? İfade ve örgütlenme özgürlüğü önüne konulan engellere bir yenisi ekleniyor. Olağanüstü halin fiilen sürdüğü ülkemizde, bu kez de yasalar üzerinden yeni yaptırımlarla korku duvarı pekiştiriliyor.
Bu değişiklik Anayasa’nın; 33.(Dernek Kurma Özgürlüğü), 13. (Temel Haklar ve Özgürlüklerin, Demokratik Toplum Düzenine ve Ölçülülük İlkesine Aykırı Olamayacağı), 17 (Kişi Dokunulmazlığı), 35. (Mülkiyet Hakkı), 36. (Hak Arama Hürriyeti) maddelerine aykırıdır. Ayrıca usulüne uygun kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ‘Adil Yargılanma Hakkı’ (6. Madde) ve 1 No’lu Protokole de(Mülkiyet Hakkı)uygun değildir.
Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilip Meclisimizde görüşmelerine başlanan bu teklif son kertede Cumhurbaşkanlığı veya İçişleri Bakanlığına, istenmeyen STK’ya adeta kayyum atama yetkisi verir durumdadır.
“Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun Teklifi” elbette önemlidir. Ancak yasalarla güvence altına alınan bireysel haklarımıza dokunmamalıdır. Bu nedenle teklif yeniden düzenlenerek uluslararası anlaşmalara ve Anayasaya uygun halde sunulmalıdır.”