Mersin Büyükşehir Belediyesi ve İŞKUR işbirliği ile hayata geçirilen "Simit Arabam, Engel Tanımam" projesiyle ekonomik olarak durumu iyi olmayan, çalışamayan 25 ortopedik engelliye simit arabası dağıtıldı. Bu sayede hem iş sahibi olan hem de hayata yeniden tutunacak olan engelli vatandaşlar, belirlenen noktalarda simit, ayran ve su satışı yapacak.
Türkiye’de ilk defa Engelliler Dairesi Başkanlığı’nı kuran ve ’Engelsiz Mersin’ sloganıyla yola çıkan Mersin Büyükşehir Belediyesi, dezavantajlı ve engelli bireylerin sosyal hayata adapte olmalarını sağlayacak projeler ile hayatları değiştirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ortopedik engelli bireylere iş imkanı sunmak ve ekonomik hayata dahil olmalarını sağlamak amacıyla engelli bireyler için özel olarak tasarlanan simit arabaları dağıtılmış, vatandaşların hayata yeniden tutunması sağlanmıştı. Bugünde başvuru yapan 25 engelli vatandaşa simit arabası, su termosu ve oturak verilerek, iş sahibi olmaları sağlandı.
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törenle simit arabalarına kavuşan engelli vatandaşlar, belirlenecek yerlerde simit, su ve ayran satışı yapacak. "Engelli vatandaşlar kendi gelirlerini elde ederek ekonomik bağımsızlıklarını kazanmıştır" Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, bugün bu proje kapsamında 25 simit arabası, 25 su termosu ve 25 adet oturak temin edildiğini söyledi. Alınan bütün malzemelerin ortopedik engellilerin kullanımına uygun bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Kocamaz, "Projenin bedeli 93 bin 500 liradır. Projenin amacı, ortopedik engelli bireylerin istihdam sorunun azaltarak, sosyal ve ekonomik hayata dahil olmalarına katkı sağlamaktır.
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında İŞKUR ortaklığıyla gerçekleştirilen ve 2015 yılında tamamlanan ancak kontrolü devam eden Simit Arabam Engel Tanımam Projesi kapsamında gerekli uygunluğu sağlayan ve bu anlamda eğitim alan ortopedik engelli 12 vatandaşa simit arabası verilmiş, verilen araçlar sayesinde engelli bireyler kendi gelirlerini elde ederek ekonomik bağımsızlıklarını kazanmıştır. Araçların verilmesi ve yapılan çalışmaların görünürlülüğünün artmasıyla birlikte simit araçları ortopedik engelli bireyler tarafından büyük talep görmektedir. Toplam 70 engelli birey resmi olarak belediyemize başvurmuş, proje hakkında ise bin engelli birey yazılı veya şahsen gelerek bilgi almıştır. Projeye olan talep üzerine ilçelere yönelik bu projenin yapılması zorunlu hale gelmiş ve engellilere yönelik proje başvuru kapsamında sunulan 2 proje olan Simit Arabam Engel Tanıman İlçeler Projesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da kabul görmüştür" dedi. Bu sayede ilçelerde yaşayan engelli vatandaşların da bu projeye başvuruyu yapmaya başladığını kaydeden Kocamaz, "18 yaş üstü, sosyal ve ekonomik güvencesi olmayan, ekonomik gücü zayıf, en az okur yazar, çalışma gücünün en az yüzde 40’ından yoksun olduğunu, engellilere verilecek sağlık kurulu belgeleriyle belgeleyen ve çalışabilir durumda olan ortopedik engeliler arasından mülakat yöntemiyle 25 ortopedik engelli birey belirlenmiştir. Simit arabası verilmesi uygun görülen ortopedik engelli bireylerin Büyükşehir Belediyesi uzman eğitmenlerince 32 saatlik ’iş ve sosyal hayatta iletişim’ konulu kişisel gelişim eğitimi ve 8 saatlik ’hijyen’ eğitimi almaları sağlanmış ve bu eğitimlerle eş zamanlı olarak belirlenen 25 ortopedik bireye ve ailelerine yönelik danışmanlık hizmeti verilerek engellilerin iş gücü piyasasına katılımları ile motivasyonları artırılmıştır. Ayrıca danışmanlık hizmetleri de proje süreci boyunca devam edilecektir. Bugün arabasını alacak engelli vatandaşlarımız, belirlenecek 25 noktada simit satışı yaparak topluma ve ekonomik hayata katılımları sağlanacaktır. Proje düzenli aralıklarla devam ettirilecektir" şeklinde konuştu.
İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu da Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, "Gerçekten İŞKUR olarak bizleri heyecanlandıran ve gururlandıran bir proje. Türkiye’de örneği olmayan bir proje. Bundan da ayrıca gurur duyuyoruz. Biz bu projede olmaktan, desteklemiş olmaktan mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı. "Bu araba sayesinde yeniden hayata tutunacağıma inanıyorum" 67 yaşındaki engelli vatandaş Yaşar Alabar ise, "O kadar çok mutlu oldum ki. Bir engellinin bu kadar sevinci tahmin edilemez. O yüzden bize destek veren herkese teşekkür ediyorum. Daha önce mobilyacıydım. Bir sene evvel ayağım kesildi. Bütün düzenim bozuldu. Fakat şu an bu arabaların sayesinde yeniden hayata tutunacağıma inanıyorum" diye konuştu. Engelli vatandaş Nihat Bölükbaşı da yeniden önemli olduğunu hissettiğini vurgulayarak, "Engelli olarak bir köşeye çekilmektense bir şeylerle uğraşmak bize iyi geliyor. Maddi açısı bir yana bu iş insanı karamsarlıktan kurtarıyor, başkasına yüküm ondan kurtarıyor yani her yönüyle güzel bir proje. Çalışıyorum ben. Bu olanağı bize sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından engelli vatandaşlara simit arabaları dualarla dağıtıldı. Ayrıca törende Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından alınan yeni vidanjör araçlarda törenle hizmete girdi.