22 Aralık 2024 Pazar

14:44   ÖZGÜR ÖZEL: “ERDOĞAN IŞINE BAKSıN. KENDINE ZAFER ÇıKARMAYA UĞRAŞACAĞıNA MUTFAKTAKI YANGıNı SÖNDÜRMEYE UĞRAŞSıN”   12:55   ERDOĞAN TOPRAK: “TÜRKIYE, ‘GÖÇ VE MÜLTECI İŞLERI` BIRIMINE BAĞLANıRKEN, BURADAKI ÜLKELER ARASıNDA AB ÜYELIĞINE ADAY ÜLKE YOK”   11:28   MUĞLA`DA HASTANEYE ÇARPAN HELIKOPTER DÜŞTÜ... MUĞLA VALISI İDRIS AKBıYıK: "2 PILOT, 1 HEKIM VE 1 PERSONEL OLMAK ÜZERE 4 KIŞI HAYATıNı KAYBETTI"   11:13   ÖMER FETHI GÜRER`DEN "2002-2024 DÖNEMINDE EN DÜŞÜK EMEKLI AYLıĞı TUTARıNDA YÜZDE 543 ORANıNDA ARTıŞ SAĞLANMıŞTıR" DIYEN BAKAN ŞIMŞEK`E: EMEKLI SOKAĞA ÇıKAMAZ HALE GELDI   11:01   NARIN GÜRAN CINAYETI DAVASıNDA 26 ARALıK`TA GÖRÜLECEK DURUŞMADA KARAR ÇıKMASı BEKLENIYOR   10:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN ÖĞRETMENLERI, VELI ZIYARETLERINI SÜRDÜRÜYOR   01:39   İSTANBUL CUMHURIYET BAŞSAVCıLıĞı :``T24 HABER SITESI VE GAZETECI SEYHAN AVŞAR HAKKıNDA RESEN SORUŞTURMA BAŞLATıLDı``   21:47   GAZETECI ÖZLEM GÜRSES`E EV HAPSI VERILMESI... ÖZGÜR  KARABAT: SÜREÇ HER YÖNÜYLE SIYASI OLDUĞU KADAR TÜM BASıNA VERILEN BIR GÖZDAĞıDıR   21:17   BEŞIKTAŞ   1  -  1 ALANYASPOR   19:25   İSTANBUL BAROSU: ``BASıN MENSUPLARıNıN ÇATıŞMA BÖLGELERINDE HEDEF ALıNMASı, CENEVRE SÖZLEŞMESI`NIN IHLALI NITELIĞINDEDIR``     18:49   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: ÖZLEM GÜRSES`E EV HAPSI TAM BIR AKıL, VICDAN VE HUKUK TUTULMASı   18:25   ÖZLEM GÜRSES HAKKıNDA EV HAPSI KARARı VERILDI   18:14   SIVASSPOR, SAMSUNSPOR ILE 0-0 BERABERE KALDı   18:03   GAZETECI ÖZLEM GÜRSES`IN TUTUKLANMA TALEBINE TEPKI... BURHANETTIN BULUT: AMAÇ, MUHALIF GAZETECILERE BASKı VE GÖZDAĞıDıR   17:18   ÖZLEM GÜRSES, TUTUKLAMA ISTEMIYLE MAHKEMEYE SEVK EDILDI   16:24   ŞIŞHANE MEYDANı`NDA BASıN AÇıKLAMASı YAPMAK ISTEYEN ÇOK SAYıDA GAZETECI GÖZALTıNA ALıNDı   16:23   TRAFIK TARTıŞMASı SONRASı POLIS KURŞUNUYLA ÖLEN ÜNLÜ MIMAR TURGUT TOYDEMIR SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   15:58   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER`IN KARDEŞI UĞURCAN SEÇER, TARSUS`TA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   15:24   ÖZGÜR ÖZEL: “ACILEN TÜM SURIYE VATANDAŞLARıNıN HAKLARıNı ANAYASAL GÜVENCEYE KAVUŞTURACAK DEMOKRATIK BIR REJIMIN INŞA EDILMESI ELZEMDIR”   15:12   ESKIŞEHIR BAROSU KENT VE ÇEVRE HUKUKU KOMISYONU`NDAN MADEN PROJELERI IÇIN UYARı: “MAHKEME KARARıNA RAĞMEN YAPıLMASı SUÇTUR”  
 
     
   

Başkan Tarhan 1650 rakımında kuraklığın yaratacağı tehlikeye dikkat çekti “Çiftçi üretemezse sosyal sorun yaşanır”


Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Tepeköy,Sarılar, Zeybekler, Kocayer başta olmak üzere tarımsal üretim yapan vatandaşlarla bir araya geldi. Gölpınar Göleti ve çevresini de gezerek çiftçilerden bilgi alan Başkan Tarhan kuraklık tehlikesine dikkat çekti.

 

Tarih : 4 Mart 2021 Perşembe 08:15   Okunma : 839

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Tepeköy,Sarılar, Zeybekler, Kocayer başta olmak üzere tarımsal üretim yapan vatandaşlarla bir araya geldi. Gölpınar Göleti ve çevresini de gezerek çiftçilerden bilgi alan Başkan Tarhan kuraklık tehlikesine dikkat çekti. Her geçen yıl göletlerdeki su miktarının azaldığına vurgu yapan Başkan Tarhan, fikir alışverişinde bulundu.

Su sorununun önümüzdeki süreçte çok daha büyük sıkıntılara yol açacağını ifade eden üreticiler acil tedbir alınması uyarısında bulundular.

“BU YIL TARIMSAL ÜRETİMİN ANCAK YÜZDE 30’UNU GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİZ”

Yaşanan su sıkıntısının 20 bin dönüm alanı doğrudan etkilediğini belirten Tepeköy Mahalle Muhtarı Nevzat Kurt, “Başkanım bu yıl kuraklık ve iklim şartlarının kötü gitmesi sebebiyle bizleri yerinde ziyaret ettiğiniz için öncelikle teşekkür ederiz. Göletin altında ortalama 20 bin dönüm arazi var, ekili şeftali bahçesi bu yıl kuraklık sebebiyle, hava şartlarının kurak gitmesi sebebiyle yüzde 30 seviyesinde. Normalde yüzde 100 kapasite ile 20 bin dönümü hemen hemen tam olarak suluyordu. Şu anda önümüzde büyük bir sıkıntı gözüküyor. Bununla alakalı DSİ ile görüşmemiz var. Göletin ön gövdesinin yükseltilmesi projesinin onaylandığını söylediler. Biz kendi imkanlarımızlagöletin aşağı kısmına bir motopompa trafo kurup suyu geri basmaya uğraşıyoruz. Kısmet olursa motopompla aşağıdan bir miktar, gücümüzün yettiğince 7 kooperatif olarak göletimize basabileceğimiz suyu aktaracağız. Gölet dolmadığı taktirde maalesef bölgede çok büyük sıkıntılar yaşanacak. Bazı çevrelerimizde sulama ile alakalı büyük problemler yaşayacağız” bilgilerini aktardı.

“ÜRETİCİMİZE ‘ÜRETME’ DEMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

Sarılar Sulama Kooperatif Başkanlığı görevini de yürüten Sarılar Mahallesi Muhtarı Halil Gün de “Göletimizin bu yıl ki hali evet biraz düşük seviyede. Kendi imkanlarımızla gölete her gelen suyu değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir yer altı suyu bakma durumumuz var belki onu da gündeme alabiliriz. Motopomp atıyoruz. Bizim birde göletimizi besleyen yukarılardan gelen iki tane kaynağımız var. Buraya sebze yapılıyor. Bu yıl mümkünse onlar bunu yapmasınlar. Çevre köylüklerden gelen, Mezitli’den, Kale, Çiftlik en azından bu yıl mümkünse onu yapmasınlar. Su olduğunda yine yaparlar. En azından kendileri açısından da bizim açımızdan da yapılmasa çok iyi olur ve bizim için önemli, göleti besliyor. Kendi imkanlarımızla bu yıl dereden akan sularla göletimizi doldurmaya çalışacağız. İnşallah bu yıl göletimiz dolar hiçbir sıkıntımızda kalmaz. Başkanımız buralara kadar geldi sağolsun yerinde bizi ziyaret etti, derdimize ortak oldu, bizi dinledi. Üreticilerimiz adına çok teşekkür ederim” dedi

“KÜRESEL ISINMA TARIMA BÜYÜK DARBE VURACAK”

Mahalle muhtarları ve çiftçilerle yaptığı görüşmede kuraklık tehlikesine karşı yapılması gerekenler hakkında bilgiler aktaran Başkan Tarhan, son yıllarda dünyanın en büyük sorunlarından birisi olan kuraklığın Mezitli’de de görülmeye başlandığını aktardı.

Kısa vadede kuraklık sorununa çözüm bulunamaması halinde tarımsal üretimde büyük bir kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağına vurgu yapan, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan “1650 metre rakımda olan ve bölgenin tarımsal sulamasını sağlayan Gölpınar göletini Tepeköy ve Sarılar muhtarımız ve vatandaşlarla birlikte ziyaret ediyoruz.  Göleti yerinde inceleme yapmaya geldik. Normal şartlarda bu mevsimde daha çok kar olması gerekiyordu ama arka zeminde fazlada kar yok. Bölgede üretim yapan çiftçilerimizin aktardığına göre  2019 ve 2020 yılını mukayese ettikleri zaman yaklaşık 35 gün daha önceden bahçelerine su vermeye başladıklarını dile getirdiler. Tabi ki tüm dünyada yaşanan küresel ısınmanın Türkiye’deki etkileri bunlar. Bunu kabul etmek gerekiyor. Belki de bu yıl su kullanmaya o söylediğimiz tarihten çok daha önceden başlanacaktır. Az önce muhtarımızın söylediği maalesef üzücü bir şey. Çare olarak ‘Köylüler sebze eklemesin’ demek acı bir tablo. Sulama tabi ki önemli bir konu.Buradaki su20 bin dekar kadar alana vebir çok köye hitap ediyor. Ama su seviyesinin yaklaşık 3’te 1 seviyesinde olması demek yine bir 3’te 2’lik alanın sulanamayacağı anlamına geliyor” dedi.

“HEMEN, KISA VE UZUN VADEDE ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMA GEREKİYOR”

Sorunun çözümü için kısa vadeli ve uzun vadeli çözümler üretmek gerektiğini belirten Başkan Tarhan, “Kısa vadeli olanı Devlet Su İşleri ile buranın yüksekliğinin artırılması projesinin bir an önce yapılması ve buradaki kapasiteyi artırmak olmalıdır. Başka çözüm yollarını uzun vadede düşünmek gerekiyor. Biliyoruz ki; sadece bu bölgede Türkiye şeftali yönünden büyük bir rekolteye sahip. Kalite olarak da son derece iyi. Yaklaşık olarak söylersek 100 bin tonluk rekolteden bahsediyoruz. Son yıllarda bir çok değişik sebze ürünleri bölgemizde yetişiyor. Domates konusunda da iyi gidiyor ama maalesef fiyatlarda da üreticimizin durumunun hiç iyi olmadığı belli. Klasik şeyler söylemeyeceğiz, akaryakıt fiyatlarının yüksekliği, elektrik fiyatının yüksekliği, gübredeki ilaç fiyatları, bunlar malum şeyler, bugünkü buraya gelişimizin temel noktası sulama suyu konusunda önemli bir sorun yaşayacağız, bu belli bir şey. Onun için içinde bulunduğumuz durum bir şekilde yarınlarda gündeme gelecek bir sorun haline dönüşecektir” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN ÜRETİMDEN KAÇIRILMASI SOSYAL SORUNLARI DA BERABERİNDE GETİRİR”

Bölgede tarımsal üreticilere mutlaka devlet desteği sağlanması gerektiğini altını çizen Başkan Tarhan,“Böylesi günlerde destek önemli. Çünkü kuraklık, üreticilerimizin elinde olmayan bir durum. Bir doğa olayı bu. Dünyada yaşanan bir küresel ısınma. Fakat buna hazırlıklı mıyız? Değilizelbette.Acilenhazırlık yapmak durumdayız.Bir çok ülkede olduğu gibi, bunun sonucunu da somut olarak görüyoruz. Su seviyesi bu mevsimde yukarılarda olması gerekirken aşağı kotlara inmiş durumda. İşte bu konuda alınması gereken iki önlem var. Birincisi devletin tarımsal üreticilerin yanında olması bunlara bir şekilde destek olması. İkincisi tabii sulama suyu konusuna çözüm olunması gerektiği gibi; temel girdiler elektrik, gübre, zirai ilaç başta olmak üzere bu konularda mutlaka destek verilmesi gerekiyor. Yoksa bu durum sosyal sorunlara yol açıyor. Köylünün ekonomik durumu kötü olunca sıkıntılar başlıyor. Çocuğu okula götüremiyor, hastaneye ulaşamıyor, gençler artık umutsuz oluyor, iş bulamıyor, şehre göçmeye başlıyor. Bu durum kentte işsizlik sorunu olarak yansıyacak. Sonuç olarak karşımıza sosyal bir sorun olarak çıkıyor. Köylüyü bulunduğu yerde tutmanın yolunu aramamız gerekiyor. Bununda yolu köylüye destek vermek. Burada ki üretimi hem nitelik olarak arttırmak hem de miktar olarak yükseltmek gerekiyor. Bu da tabi ki sulamaile mümkün olacak” ifadelerine yer verdi.

“ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE ŞEHİRDE YAŞAYAN DA KAZANAMAZ”

Sağlanacak ekonomik iyileşmenin köylünün de sosyal yönden iyileşmesini getireceğini belirten Başkan Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü:“Köylerde mahalle olduğu için tarımdaki dinamizm burada para kazanmak, kentteki iş yerlerinde de kentteki ticaret yapan insanlara da faydası olacak. Köylü kazanacak ki; kentteki mobilyacı kazanacak, kuyumcu kazanacak, ev yapan müteahhit kazanacak. Eğer köylü kazanmazsa işte bu enerjiyi de yok etmiş oluruz. O yüzden kırsal alana hükümetlerimizin büyük destek vermesi gerekiyor bugünkü özellikle konumuz Tepeköy, Sarılardan başlayarak daha güneydeki Zeybekler tarafındaki tüm kırsal köylerimizi etkileyecek olan bu sulama suyu sorununa mutlaka kısa vadeli, orta vadeli, uzun vadeli çözümlerin getirilmesi gerekiyor. Bunu bugün muhtarlarımızla beraber gündeme getirmek için 1650 metre yükseklikte buluştuk. Ayrıca bu bölgemizin bir başka sorunu daha var. Geçen yıl Büyükşehir Belediyemiz bu gölete kadar olan yolun sathi kaplama da olsa asfaltını yolunu yaptı. Ulaşım rahatladı ama Karaman bölgesine çok kısa bir mesafede mevcut olan yolunda iyileştirilmesiyle, asfalt yapılmasıyla, burada üreticilerin ürettikleri ürünün daha kısa bir yoldan Karaman bölgesine İç Anadolu’ya da sevki de sağlanmış olacaktır. Bu konuda da Büyükşehir başkanımızla görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah bu yolda açılırsa bu yöndende en azından nakliye gideri konusunda ürünlerin daha iyi para etmesi konusunda da bir açılım olacak. Akdeniz’le İç Anadolu’yu birleştiren bir noktadayız şu anda hemen Karaman’la Mersin arasındaki bir sınırda bulunuyoruz yol konusu da sulama kadar önemli bir olgudur.”

 

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, BAŞKAN TARHAN, 1650, RAKIMINDA, KURAKLIĞIN, YARATACAĞI, TEHLİKEYE, DİKKAT, ÇEKTİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA