19 Nisan 2025 Cumartesi

23:58   ABD`NIN ŞAM BÜYÜKELÇILIĞINDEN SURIYE`YE SEYAHAT UYARıSı   23:29   CHP`LI YAVUZYıLMAZ: AK PARTI DÖNEMINDE İBB`DE, `CUMHURBAŞKANLıĞı AILE FERTLERI`NE KEYFI ARAÇ TAHSISLERI YAPıLDıĞıNı TESPIT ETTIK   22:50   İMAMOĞLU`NUN AVUKATı MEHMET PEHLIVAN: İMAMOĞLU`NUN DIPLOMASı HAKKıNDA RAPOR HAZıRLAYAN YÖK ÜYELERI HAKKıMDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU   22:36   MUHARREM İNCE: FIZIK ÖĞRETMENLIĞINE 61, DIN KÜLTÜRÜNE 1802 ATAMA YAPARSAN BILIMDEN UZAKLAŞıRSıN   22:20   HATAYSPOR 2  -  3  KONYASPOR   22:07   GALATASARAY,  BODRUMSPOR`U 2-0 MAĞLUP ETTI   21:32   CHP`LI GÖKÇEN`DEN 3 EKIM`E ERTELENEN SARAÇHANE DURUŞMASıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: MAHKEMELER SUÇ OLMAYAN FIILLERI CEZALANDıRAMAYACAĞı IÇIN BERAAT KARARLARıNı GECIKTIRIYOR   21:23   GÖKÇE GÖKÇEN: "HUKUK ICAT EDIP GÜYA DOSTÇA UYARıLARLA INSANıMıZı TEHDIT ETMEK SUÇTUR"   21:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANLıĞı, FILISTIN`E DESTEK IÇIN TAKSIM`E YÜRÜYECEK   21:07   İMAMOĞLU`NDAN IMZA KAMPANYASıNA DESTEK ÇAĞRıSı: BU IMZALAR BIR KIŞI YA DA PARTI IÇIN DEĞIL GÜZEL ÜLKEMIZIN YARıNLARı IÇIN ATıLıYOR   20:20   AHMET BARAN YAZGAN SAZLıDERE BARAJı`NDA: "SUYUMUZUN, TARLALARıMıZıN YOK OLMAMASı IÇIN DAVALARıMıZı AÇACAĞıZ"   20:12   CHP`LI VELI AĞBABA: İNŞALLAH 30 MILYON IMZAYı BULACAĞıZ VE 30 MILYON IMZAYı BULUNCA DA MEVCUT SEÇILEN CUMHURBAŞKANıNıN BIR MEŞRUIYETI KALMAYACAK     19:49   99 SANıKLı IKINCI SARAÇHANE DAVASı DURUŞMASı 3 EKIM`E ERTELENDI   19:22   İSTANBUL TABIP ODASı: TUTUKLU ÖĞRENCI ESILA AYıK SAĞLıK SORUNLARı NEDENIYLE SERBEST BıRAKıLMALıDıR   19:03   ALI MAHIR BAŞARıR: "BU UTANÇ DOSYASıNDA GENÇ KARDEŞLERIMIZLE DAVANıN SONUCUNU BEKLIYORUZ"   18:46   YOZGAT`TA EKREM İMAMOĞLU IÇIN EYLEM YAPAN KAZANKAYA KÖYÜNDEKI ÇIFTÇILER: "BURAYA CHP`NIN ADALETI GELMEZSE BU IŞ DÜZELMEYECEK"   18:43   SAVUNMA YAPAN GENÇLER: DARBEYE KARŞı SOKAKTAYDıK... ANAYASAL HAKKıMıZı KULLANDıK, SUÇ IŞLEMEDIK, BERAATıMıZı ISTIYORUZ   18:11   YOZGATLı ÇIFTÇI SATıLMıŞ ARKOL: “TÜRKIYE CUMHURIYETI GIDIYOR ELIMIZDEN, ONU KORUYACAĞıZ”   17:43   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI YARıN YOZGAT`TA YAPıLACAK...ALI ABBAS ERTÜRK: “YOZGAT EMEĞIN, ALıN TERININ, ADALETIN, DOĞRULUĞUN KALESIDIR”   17:39   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı BOLTAÇ`TAN KÖYLÜ PAZARı ESNAFıNA ZIYARET  
 
     
   

Mersin Büyükşehir’den Romanlar Günü’ne Özel Anlamlı Dinleti


Mersin Büyükşehir Belediyesi,“Dünya Romanlar Günü” içinanlamlı bir kutlama programı düzenledi. Roman vatandaşlar, Büyükşehir’in organizasyonuyla sahilde bir dinleti sundu. Etkinlikler kapsamında ayrıca, üstü açık otobüste de kent genelinde konser verildi. Roman sanatçılar, müzikleri ile Mersinliler’in evine konuk oldu.Bu etkinliklerle Büyükşehir toplam 249 Roman sanatçıya destek sağladı. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, “Romanlar’ın şu ülkede ve şehirde aslında tek talebi var; insanca yaşamak” derken, dinleti ekibinden Sibel Yerebakan ise “Roman milleti şu an Vahap Seçer’den çok memnun. Belediye olarak yaptığı çalışmalarla zor süreçte çok büyük destekler sağladı” diye konuştu.Üstü açık otobüste konser veren sanatçılardan keman sanatçısı Mahmut Bıkçan, “Herkes müziğe susamış aslında. Bayağı büyük bir ara verildi. Herkes şu an çok mutlu” dedi.

 

Tarih : 10 Nisan 2021 Cumartesi 11:59   Okunma : 899

Mersin Büyükşehir Belediyesi, “8 Nisan Dünya Romanlar Günü” dolayısıyla bir dizi kutlama programı düzenledi. Kentte sayısı yaklaşık 50 bini bulan Roman vatandaşlar, kutlamaların heyecanını yaşıyor. İlk olarak Büyükşehir’in organize ettiği dinletide şarkılar söyleyen Romanlar keyifli bir gün geçirdi. Roman sanatçılar üstü açık otobüste verdikleri konserler ile de Mersinliler’in evine konuk olup, kenti dolaştı. Bu etkinliklerle toplam 249 Roman sanatçıya destek olundu. 

Romanlar güneşe karşı umutla “Ederlezi”yi söyledi

Mersin’deki Roman vatandaşlar Büyükşehir’in Atatürk Parkı’nda düzenlediği dinletiye darbukalarını, kemanlarını ve klarnetlerini alarak katıldı. Geleneksel kıyafetlerini giyip şarkılar söyleyen Roman kızları izleyicilerin beğenisini topladı. Çimlerde güneşin ve sahilin tadını çıkartan vatandaşlar, o dinletiyi cep telefonlarıyla ölümsüzleştirdi.Sözlerinde acıyı, yoksulluğu, baharı ve beraberinde umudu da anlatan “Ederlezi”yi güneşe karşı söyleyen Roman müzisyenler, izleyicilere duygu dolu dakikalar yaşattı. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, dinletiye damgasını vuran Ederlezi’yle ilgili şunları söyledi:

“Ederlezi Balkan müziği olarak adlandırılıyor ama işin özünde bu Roman müziğidir. Yoksul Romanların bahara girişteki kutlamalarını anlatan bir şiirdir. İnsanlar mutlu olmaya çalışıyor ama üzerlerinde derin bir yoksulluk var. O yoksulluğu da anlatıyor. Şiirin içerisinde ‘çok yoksul insanlarız ama bizler de eğlenmek, coşmak ve gülmek istiyoruz’ diyor aslında.”

“Tüm dünyada aynı anda kutlanıyor ve haftasında kutlamalar devam ediyor”

Türkiye’de resmi kayıtlarla 5 milyon Roman vatandaşın yaşadığını ancak kendi çalışmalarında bu rakamın 8 milyonu bulduğunu belirten Daylam, 8 Nisan’ın Roman vatandaşlar için çok kıymetli olduğunu vurguladı. Mersin’de de 50 bin civarı Roman vatandaşın yaşadığını belirten Ali Daylam, “Roman kültürünün içerisinde birçok özellik var. Bunun içerisinde müziği de var, dansı da var. Ama bunu sadece müzikle ve dansla anlatmak da zor. Çünkü onun yanında birçok el sanatları, kültürleri, ananeleri var. Romanların dili var. Çok geniş bir konsepti var.Romanlar müziği mutlaka seviyorlar, müziği yaşatıyorlar. Belki de aslında müzik yaparken acılarını unutuyorlar. 116 yıldan beri biz bu şehirde yaşıyoruz. Yaşamaya çalışıyoruz aslında, varlığımızı sürdürmeye çalışıyoruz.Romanların şu ülkede ve şehirde aslında tek talebi var; insanca yaşamak”diye konuştu.

“8 Nisan’ı ilk defa Türkiye’de kutluyorum”

Arnavutluk’tan gelen ve bir yıldır Türkiye’de yaşayan Fjorela Milanj da dinletide şarkı söyledi. Türkiye’de ilk defa 8 Nisan kutlamasına katıldığını belirten Milanj, “Burada çok farklı kutlanıyor. Ben de bir Romanım ve çok mutluyum. Romanlar’ın ne derdi olursa olsun müzik olduğunda mutlu oluyorlar, dertlerini unutuyorlar. Dünyadaki tüm Romanlar’ın gününü kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

“Bu aralar işler çok kötü, pandemi var, mekanlar kapalı”

Roman müzisyenlerden Ali Can Özer, müzikle geçimini sağladığını ancak pandemi sürecinde zor bir süreç geçirdiğini belirterek, “Normalde ben keman çalıyorum. Ufaktan piyano da var. Bizi seven, saydığımız kişiler arıyorlar, ‘gelebilir misiniz’ diyorlar. Biz de gidiyoruz. Ama bu aralar çok sıkıntılı, çok kötü. Pandemi var. Herkes evinde, mekanlar kapalı. Sokakta bile çalsak olmuyor”  dedi.

Bu işe gönlümüzü, sevgimizi, her şeyimizi katıyoruz”

Müzisyenlerden Şenol Ataç da müziğin kendi hayatında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Ataç, “Müzik benim için mutluluk, saygı, tebessüm demek. Bana bunları anımsatıyor. Bizim yaşam biçimimiz. Bu işe gönlümüzü, sevgimizi, her şeyimizi katıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne de bize bu imkanları sağladığı için çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

“Romanlar müziğin içinde yetiştiği için mesleğini yine müzikle devam ettiriyor”

Dinleti ekibinden Sibel Yerebakan da Romanlar’ın doğuştan müzikle iç içe olduklarını belirterek, “Romanlar müziğin içinde doğuyor zaten. Müzik kulakları var. Notasız bile müzik yapabiliyorlar. Aileden gelen genlerle çocuk müziğin içinde yetiştiği için zaten mesleğini yine müzikle devam ettiriyor. Bu böyle devam ediyor sürekli” dedi.Mersin’deki Romanlar’ın çoğunlukla Akdeniz ilçesi Turgutreis Mahallesi’nde yaşadıklarını sözlerine ekleyen Yerebakan, mahallede Büyükşehir Belediyesi’nin ‘1 Ekmek 1 Çorba’dan ‘Mahalle Mutfakları’na ve gıda kolisi desteğine kadar birçok hizmetini gördüklerini vurguladı. Son olarak geçim sıkıntısı yaşayan Roman müzisyenlere sağlanan destekten de memnun olduklarını belirten Yerebakan, “Zaten Roman milleti şu an Vahap Seçer’den çok memnun. Çünkü belediye olarak yaptığı çalışmalarla zor süreçte çok büyük destekler sağladı. Bugün de böyle bir organizasyon düzenledi. Ufak gibi görünse de çok büyükbir destek aslında” ifadelerine yer verdi.

Bıkçan: “Herkes müziğe susamış”

Otobüsle kent turuna katılarak, Mersinliler’i ezgilerle buluşturan keman sanatçısı Mahmut Bıkçan, müzisyen arkadaşları ile birlikte uzun zamandır sahne almadıklarından söz etti. Yapılan etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getiren Bıkçan, “Herkes müziğe susamış aslında. Bayağı büyük bir ara verildi. Herkes şu an çok mutlu. Evlerinde otobüse bakıp bizi izliyorlar” dedi.

“Müzik yapmaktan ziyade, bizleri birilerinin düşünmesi daha güzel bir duygu”

Müzisyen Kerim Beyazgül de tek geçim kaynağının müzik olduğundan söz etti ve “Başka bir iş de elimden gelmiyor. Küçüklüğümden beri bu işle uğraşıyorum. Çok mutluyuz. Daha doğrusu müzik yapmaktan ziyade, bizleri birilerinin düşünmesi daha güzel bir duygu. Kimsesiz olmadığımızı hissediyorum, birilerinin bizi düşündüğünü hissediyorum” ifadelerini kullandı.

Etkinliğe katıldığı için mutlu olduğunu söyleyen kanun sanatçısı Mehmet Çamlı, “Umarım bir an önce bu hastalık da biter, kurtuluruz, eski günlerimize döneriz. Müzikten uzak kalmak çok kötü hissettiriyor” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, MERSİN, BÜYÜKŞEHİR’DEN, ROMANLAR, GÜNÜ’NE, ÖZEL, ANLAMLI, DİNLETİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA