26 Haziran 2024 Çarşamba

22:26   SAĞLıK BAKANLıĞı, TBMM İNSAN HAKLARıNı İNCELEME KOMISYONU`NDA SUNUM YAPTı, IKTIDAR VE MUHALEFET MILLETVEKILLERI ARASıNDA `TUTUKLU-TUTSAK` TARTıŞMASı YAŞANDı   22:21   CENGIZ ÇANDAR`DAN IKTIDARA YANGıN TEPKISI: ``CUMHURBAŞKANı `ANıZ` DEMIŞ BITIRMIŞ OLAYı, ADLI MAKAMLAR NEYIN TAHKIKATıNı YAPACAKLAR``   22:16   DP`LI SALIH UZUN: "ALI ERBAŞ VE YUSUF TEKIN VARKEN TÜRKIYE`DE ATEIZM DERNEĞINE IHTIYAÇ YOK"   21:15   2024 AVRUPA ŞAMPIYONASı`NDA ROMANYA VE BELÇIKA SON 16 TURUNDA   21:14   KRIPTO DÜZENLEMESI TBMM GENEL KURULU`NDA KABUL EDILDI   20:46   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASıNDA KARAR DURUŞMASı SANıK AVUKATLARıNıN GELMEMESI NEDENIYLE 1 TEMMUZ`A ERTELENDI   20:23   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, TBMM BAŞKANVEKILI GÜLIZAR BIÇER KARACA`Yı TEDAVI GÖRDÜĞÜ HASTANEDE ZIYARET ETTI   20:20   ÖĞRETMENLIK MESLEĞI KANUN TEKLIFI: MÜFETTIŞLERCE YETERSIZ BULUNAN ÖĞRETMENLER, ADAY ÖĞRETMENLER VE YÖNETICI ADAYLARı MILLI EĞITIM AKADEMISI`NDE EĞITIME ALıNACAK   19:29   TİP GENEL BAŞKANı ERKAN BAŞ: "ASGARI ÜCRETE TEMMUZDA ARA ZAM YAPıLMASı BIR ZORUNLULUKTUR"   18:19   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASı... MEHTAP SAKINCI`DEN MAHKEME HEYETINE: "VERECEĞINIZ KARAR ÖLÜRKEN EN AZıNDAN IÇINIZI RAHATLATACAK BIR KARAR OLSUN"   17:53   ÇANAKKALE AYVACıK`TA ORMAN YANGıNı   17:45   DEM PARTI`DEN KAYYıM UYGULAMASıNıN KALDıRıLMASı VE YERINE KAYYıM ATANAN BELEDIYE BAŞKANLARıNıN GÖREVE IADESI IÇIN KANUN TEKLIFI   17:37   SAADET PARTISI`NIN 30 HAZIRAN`DA YAPACAĞı OLAĞANÜSTÜ KONGREYI IPTAL ETTI... KONGRE OLAĞAN TARIHINDE YAPıLACAK   17:30   SUAT ÖZÇAĞDAŞ`TAN YUSUF TEKIN`E: “GEÇICI KORUMA STATÜSÜNDEKI KAÇ ÖĞRENCIYE OKULA GELMEDIKLERI HALDE NOT VERILMIŞ VE KARNE DÜZENLENMIŞTIR”   17:24   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: “DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DAKI ILLERDE BIN KIŞIYE DÜŞEN HEKIM SAYıSı BIR”   16:57   SEVDA ERDAN KıLıÇ`TAN `KONAK BİLSEM` AÇıKLAMASı: "BIR OKULUN SADECE ÜÇÜNCÜ KATıNA HAPSETMEK AKP`NIN BILIM VE SANAT DÜŞMANLıĞıNıN YANSıMASıDıR"   16:49   TARSUS SU PARKı YOĞUN İLGIYLE YAZ SEZONUNU AÇTı   16:28   ÖMER FETHI GÜRER: “ASGARI ÜCRET MUTLAK SURETTE ARTTıRıLMALı”   15:58   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`I ZIYARET ETTI    15:22   TBMM`DE MILLETVEKILLERI ŞANLıURFA`DA YAŞANAN ELEKTRIK KESINTILERINI PROTESTO ETTI  
 
     
   

EĞİTİM-İŞ ,Köy Enstitüleri’nin 81. Kuruluş Yıldönümünü Kutladı


Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitimiş) Mersin Şube Başkanı Nesime ASLAN, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 81. yıldönümünü ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

 

Tarih : 17 Nisan 2021 Cumartesi 03:30   Okunma : 1088

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitimiş) Mersin Şube Başkanı Nesime ASLAN, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 81. yıldönümünü ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Aslan, “17 Nisan 1940 yılında, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan, Cumhuriyet'in aydınlanma devrimlerinin en önemli hamlelerinden biri olan Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 81. yıldönümünü kutluyoruz.

 Köy Enstitüleri hareketinin temel ideolojisi; yüzyıllarca ihmale uğramış köy insanına, kendi yazgısını değiştirecek bilinç ve beceriyi kazandırmaktı. Eğitim bunun bir aracı idi. Asıl amaç, köy insanının bilinçlendirilmesi ve canlandırılmasıydı. Çünkü okuryazar olmayan bir toplum ile Atatürk Cumhuriyetinin hedefi olan çağdaş uygarlığa ulaşılamazdı. Köy Enstitüleri’nin kurulduğu dönemde Türkiye, eğitim düzeyi düşük, sanayisi cılız, nüfusunun yüzde 80’i köyde yaşayan bir ülkeydi. Bu yıllarda ülkede okuryazarlık düzeyi yüzde 25 civarındaydı. İşte Köy Enstitüleri ile bu eksiklik giderilmeye çalışılmıştır. Nüfusu 18 milyona yaklaşan Türkiye’de 1939-40 ders yılında ortaokul öğrencilerinin sayısında ve lise öğrencilerinin sayısında önceki yıllara kıyasla büyük bir artış göstermiştir.

 2. Dünya Savaşı’nın sınıra dayandığı koşullarda, devlet bütçesinin ve genç işgücünün olası savaşa odaklandığı bir ortamda kurulan enstitülerin parasal kaynağı, sadece Devlet bütçesinden ayrılan payla değil, buralarda yaşayan özverili öğretmen, yönetici, işçi ve öğrencilerin emeği ile yaratıldı. Bu özveri sayesinde enstitülerde 1937-1946 yılları arasında 723 bina yapıldı, on binlerce dönüm çorak ya da bataklık arazi işlenerek buralardan bol ürün elde edildi.

Öğrenciler; öğreniyor, öğrendiklerini uyguluyor ve üretiyordu. Bu dönemde köy çocukları eğitildikten sonra köylerine tarımda, sanatta, zanaatta ve sağlık alanlarında öğretmen olarak geri gönderildi. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün "kimsesizlerin kimsesi" olarak kurduğu Cumhuriyet, bu projeyle o güne dek kimsesiz bırakılan en ücra köyü dahi bilimin meşalesiyle aydınlattı. Bu önemli atılım tarımın, kısmi sanayi girişimlerinin yükselmesine fayda etmekle kalmamış, aşiret, ağa, tarikat üçgeninde sömürülen, kandırılan köylüyü, kandırılamayacak bilinçli yurttaşlara dönüştürmüştür.

Ancak bu yüksek dinamizm ve Cumhuriyetçi kadronun kazandırdığı ivme gerici ve tutucu egemen güçlerden tepkiler almaya başlamıştı. Ülkenin toplumsallaşma sürecini kolaylaştırmak için gerçekleştirilen Köy Enstitüleri girişimi, kazandığı onca olumlu sonuca karşın dinsel değerlerin çöküşüne neden olduğu gerekçesi ve komünizm geliyor korkutmalarıyla tamamlanamadı. Önce bilinçli olarak içi boşaltılan ve yozlaştırılan Köy Enstitüleri kapatılarak Anadolu’nun en önemli aydınlanma projesi ortadan kaldırıldı.

Bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitüleri’nin kapatılması yatmaktadır. Köy Enstitüleri’nin kapatılması ülkemizdeki aydınlanma sürecinin durdurulması ve demokratik işleyişin sekteye uğratılması anlamına gelmiş, genel anlamda da demokrasimizin derin bir yara alması sonucunu doğurmuştur. Enstitülerin kapatılması Türkiye’nin aydınlanma tarihinde gericiliğin zaferi olarak yerini almıştır. Ne yazık ki, o gerici anlayışın uzantıları bugün de işbaşındadırlar. AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla eğitimin niteliği düşürülmüş, çağdaş, bilimsel, akılcı, laik eğitim sistemine büyük bir darbe vurulmuştur.Bugün Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamak ancak çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yöntemini ulusal eğitim sistemimizin her aşamasına uygulayarak; eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle olur. Üretken ve yaratıcılığın desteklendiği eğitim anlayışı bugün yaşadığımız eğitim sorunlarının da çözümü olarak görülmelidir. İşte o zaman Atatürk’ün ve cumhuriyetin öğretmenlerden istediği ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesilleri yetiştirebiliriz.

81. Kuruluş Yıldönümünde Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıkıyoruz. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir. Cumhuriyet öğretmenlerinin yegane örgütü Eğitim-İş, Mustafa Necati’den, Hasan Ali Yücel’den, Fakir Baykurt’tan, hepsinden önemlisi Başöğretmenimiz Mustafa Kemal’den devraldığı bu görev ve sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığındadır."

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  EĞİTİM-İŞ, KÖY ENSTİTÜLERİ’NİN, 81. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ, KUTLADI

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA