20 Eylül 2024 Cuma

16:28   TOROSLAR’ıN PARKLARıNDA SONBAHAR HAZıRLıĞı   16:12   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER GAZILER GÜNÜ PROGRAMıNA KATıLDı   16:06   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı BOLTAÇ: "GAZILERIN HAKKıNı NE YAPSAK ÖDEYEMEYIZ"   15:59   MEZITLI`DE AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı ETKINLIKLERI DEVAM EDIYOR    15:50   CHP, `TASARRUF TEDBIRLERI PAKETI`NIN IPTALI ISTEMIYLE AYM`YE DAVA AÇTı   14:57   ÖZGÜR ÖZEL`DEN 19 EYLÜL GAZILER GÜNÜ MESAJı   14:32   CHP MEZITLI İLÇE BAŞKANı ULAŞ YıLMAZ’DAN GAZILER GÜNÜ MESAJı   14:13   DİSK`IN "GEÇINEMIYORUZ" EYLEMI ÇAĞRıSıNA VATANDAŞTAN DESTEK   12:44   “GAZETECILIĞIN DÖNÜŞÜMÜ VE ARAYıŞLAR” BAŞLıKLı MEDYA KONFERANSı, ANKARA`DA YARıN YAPıLACAK   12:13   EMO: "BUGÜN ÇAĞRı CIHAZLARı ÜZERINDEN YAPıLAN BIR SALDıRıNıN, YARıN CEP TELEFONLARı ILE YAPıLMAYACAĞıNA DAIR BIR GARANTI YOKTUR"   12:12   NERMIN YıLDıRıM KARA: "OKULLARDAKI HIJYEN EKSIKLIĞI HEM SAĞLıK RISKINE YOL AÇıYOR HEM DE EĞITIMI AKSATıYOR"   12:10   GÖKHAN GÜNAYDıN, BAKAN TEKIN`E TAŞıMALı EĞITIMIN KALDıRıLMASıNı SORDU: “BU DEĞIŞIKLIK KıZ ÇOCUKLARıNıN OKULU TERK ETME VE ERKEN YAŞTA EVLILIĞE ZORLANMA EĞILIMINI DAHA DA GÜÇLENDIRMEYECEK MI?”   12:03   HATAY`DA BETON SANTRALLERINE TEPKILER SÜRÜYOR... NILGÜN KARASU: ŞEHIR PARSEL PARSEL MADENCILIĞE BıRAKıLDı VE TAŞ OCAKLARı BÖLGEMIZIN IKINCI DEPREM FELAKETI OLDU   11:54   GAMZE AKKUŞ İLGEZDI: “SIMIT 15 LIRA. VATANDAŞ NASıL GEÇINECEK?”   11:37   GÖKAN ZEYBEK`TEN ARNAVUTKÖY`DEKI IMAR PLANı DEĞIŞIKLIKLERINE TEPKI: "PLANLAR IPTAL EDILMELI, ÇEVRE, ŞEHIRCILIK VE İKLIM DEĞIŞIKLIĞI BAKANı ELINI İSTANBUL`UN YEŞILINDEN VE DOĞASıNDAN ÇEKMELIDIR"   11:19   YAŞLıLıK MAAŞıYLA EV KIRASıNı ÖDEYEMEYEN VATANDAŞ: "BENI SOKAĞA ATARSALAR BEN NE YAPACAĞıM HASTA HALIMLE"   11:13   CHP`LI HASAN ÖZTÜRKMEN: KıZıLAY`ıN VERDIĞI ALTıN MADALYADA ALTıN ORANı SıFıR ÇıKTı   10:56   SELÇUK`TA TOKİ KONUTLARıNDA RANT IDDIASı… CHP`LI ONBAŞıOĞLU: SELÇUK, TOKİ ELIYLE RANT MERKEZI HALINE GETIRILMEYE ÇALıŞıLıYOR   10:45   TARSUS BELEDIYESI, YOL YAPıM VE ASFALTLAMA ÇALıŞMALARıNA HıZ VERDI   10:43   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT: "AMACıMıZ KALITELI VE KALıCı HIZMETI VATANDAŞLARıMıZLA BULUŞTURMAK"  
 
     
   

Müftülere Nikah Kıyma Yetkisi Verilmek İstenmesi Hiç De Masum Değil!


Dün İçişleri Komisyonundan geçen müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği yasa tasarısına tepkiler çığ gibi büyüyor.

 

Tarih : 6 Ekim 2017 Cuma 16:03   Okunma : 1320

Kadınların çok şiddetli tepkilerine ve bir çok tartışmaya neden olan “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” önce İçişleri Komisyonunda görüşülmüş, oluşan tepkiler üzerine yeniden alt komisyona geri gönderilmişti. Muhalefetin itirazlarının dikkate alınmadığı Alt komisyon görüşmesinde tasarı oylandı ve dün yeniden İçişleri Komisyonunun gündemine geldi ve bütün itirazlara ve tartışmalara rağmen komisyondan geçti. Müftülere nikah yetkisini de içeren yasa tasarısının önümüzdeki günlerde meclise gelmesi bekleniyor.

Konu ile ilgili olarak gazetemize demeç veren Av. Fatma YAKARYILMAZ, bu yasa tasarının gündeme getirilmesinin masum olmadığını belirterek, laik cumhuriyeti yok etmeye çalışması olarak değerlendirdi. Yakaryılmaz'ın açıklaması şöyle;

"Ülkenin önemli sorunları varken,  durup durup ikide bir müftülere nikah yapma yetkisinin verilmesi parlamentonun gündemine getirilmekte, dolayısıyla halkın gündemine getirilmektedir. Neden ikide bir ülke gündemine bu konu getirilir?

Belediye'nin resmi nikah memurları yetersiz kaldı da; acaba nikah kuyruğunda bekleyen insanlar mı var?

Nikah yapma işlemi yapılırken, bizim bilmediğimiz eksik yapılan bir şeyler mi var?

Gerçekten de çok düşündürücüdür. Bu ülkenin çözüm bekleyen onlarca sorunu varken neden ikide bir bu konu gündeme getirilir. Bizim resmi nikah memurlarımız evlilik işlemini zaten gerçekleştirmektedirler. Nikah yapmak isteyip de sıra bekleyen insanlara da rastlamadım. İmam nikahı yaptırmak isteyen herkes de imam nikahını yapmaktadır. Bunun önünde de herhangi bir resmi engel de yoktur.

Söz konusu düzenleme yapıldığında toplum ayrışacak, bölünecek, kutuplaşacak ve kaos ortamına dönecektir. Resmi nikahını müftülere yaptıranlar ve belediyenin nikah memuruna yaptıranlar. Bu durum toplumu ikiye bölecektir. Müftü nikahıyla evlenen müftü vasıtasıyla, belediyenin memuru vasıtasıyla evlenenler bağımsız mahkemelerde boşanmak isteyecekler. Bu durum beraberinde bir hukuk kargaşasını da getirecektir. Hukukta birlik ortadan kalkacaktır. İnsanlar müftü nikahı yapanlar ve yapmayanlar olarak ikiye ayrıldığından, insanların fişlenmesi söz konusu olabilecektir.

Demokrasinin teminatı laikliktir. Laiklik ilkesinden feragat edildiğinde demokrasi de ortadan kalkar. Resmi nikahın belediye memuru tarafından yapılması laikliğin gereğidir. Kadın haklarının güvencesi de laikliktir. Kadın erkek eşitliğinin güvencesi demokrasidir, laikliktir.

4 Ekim'de kabul edilişinin 91. yıldönümünü kutladığımız Medeni Kanun ile kadın erkek eşitliği büyük ölçüde sağlanmıştır. Kazanımımız olan Medeni Kanun' dan feragat etmemiz mümkün değildir.

Hiç bir haklı sebep yokken neden müftü nikahı bu kadar sık dillendirilir? Birçoğumuza göre bu çok normal sıradan bir durumdur. Ortada değişen bir şey de yoktur. Oturup, düşünüldüğünde bu tasarının çok da masum olmadığı kolayca anlaşılabilir.

Önce hukuk birliği bozulacaktır. Ardından mahkemelere, hakimlerin yerine kadıların bakması istenecektir. Ardından evlilik yaşı küçültülecek, çocuk gelin olayı meşru hale getirilecektir.  70 yaşındaki adamlar 5 yaşındaki kız çocuklarıyla evlenecekler. Çocuğa cinsel istismarda bulunanlara af yasaları getirilecek. Tüm bunlar ülkemizde yapılmaya çalışıldı. Fakat ülkenin demokrasiye inanmış dinamikleri bu güne kadar bunun önüne geçmeye çalıştılar. Engel de oldular. Bunlar sadece bir kaç tanesi. Amaç; laik, demokratik, sosyal, hukuk devletinden uzaklaşmak. Müftülere nikah yetkisi verilmesi hiç de masum değil."

Paylaş :
Etiketler :  Medeni Kanun, Laiklik, Müftülere Nikah Yetkisi, Yasa Tasarısı

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA