21 Haziran 2024 Cuma

11:48   CHP, ÖZGÜR ÖZEL`IN KATıLıMıYLA `YURT DıŞı ÖRGÜTLENME ÇALıŞTAYı` DÜZENLIYOR   10:01   HAVA SıCAKLıKLARı 13 ILDE 40 DERECENIN ÜSTÜNE ÇıKACAK   09:38   YEŞIL GELECEK IÇIN KLAIPEDA`DA `YOL HARITASı` HAZıRLANDı   09:14   VAHAP SEÇER, BAYRAMıN 4. GÜNÜNÜ MEZITLI HALKıYLA GEÇIRDI   01:16   ÖZGÜR ÖZEL: “MEHMET ŞIMŞEK ILE GÖRÜŞME FIKRI CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`DAN ÇıKTı. BIZIM KEMER SıKMA VEYA ÖRTÜLÜ IMF POLITIKALARıNA DESTEK VERME GIBI BIR ŞEYIMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ”   12:03   LGS SıNAVı SONUÇLARı HAFTAYA AÇıKLANıYOR   11:53   YOL KENARıNDA 8 LIRAYA SÜT MıSıR SATAN OSMANIYELI KADıN ÜRETICI: "GEÇEN SENE ITIRAZ EDEN YOKTU BU SENE ITIRAZ EDIYORLAR"   10:51   HAVA SıCAKLıKLARı DAHA DA ARTıYOR... MEVSIM NORMALLERININ 7-10 DERECE ÜSTÜNDE SEYREDECEK HAVA SıCAKLıKLARı 9 ILDE 40 DERECENIN ÜSTÜNE ÇıKACAK   09:56   ÇANAKKALE`DE TARIHI YARıMADADAKI ORMAN YANGıNı 18 SAATTIR SÖNDÜRÜLEMEDI   09:51   6 ŞUBAT DEPREMLERININ ÜZERINDEN 500 GÜN GEÇTI... ANKA`YA KONUŞAN AILELER: "EYLEM TOK VE OĞLU ABD`DE YAKALANDıLAR, DEMEK KI KıRMıZı BÜLTEN IŞE YARıYORMUŞ”   09:49   HAVA SıCAKLıKLARı DAHA DA ARTıYOR... YURT GENELINDE HAVA SıCAKLıKLARı MEVSIM NORMALLERININ 7-10 DERECE ÜSTÜNDE SEYREDECEK   09:36   VAHAP SEÇER, TOROSLAR`DA YAŞAYAN YURTTAŞLARLA BAYRAMLAŞTı   09:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN KURSIYERLERI, ‘BEN KADıNıM` OYUNU ILE SEYIRCI KARŞıSıNA ÇıKTı   12:12   İSRAIL BAŞBAKANı NETANYAHU, SAVAŞ KABINESINI FESHETTI   11:03   SIYASI PARTILER ARASı BAYRAMLAŞMA... MHP`LI KARAKAYA: "MISAFIR IKRAM EDILENI YEMIYORSA, GIDERKEN KENDISINE ÇıKıN YAPıLıR"   10:31   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA ZIYARETI... DENIZ YÜCEL: "TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI`NIN GEÇMIŞTEKI IŞLEVINI NE YAZıK KI KAYBETTIĞINI GÖRÜYORUZ"   10:26   TEMA VAKFı: “ÜLKEMIZDE 2012-2023 YıLLARı ARASıNDA YAKLAŞıK 410 BIN HEKTAR ORMAN ALANı KAYBEDILDI”   09:46   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, ``MERTUSENG TURIZM ÇALıŞTAYı`` ILE SEKTÖRÜN ÖNDE GELENLERINI VE GENÇLERI BULUŞTURDU   19:05   ÖZGÜR ÖZEL, ÖNCEKI GENEL BAŞKANLARıN BAYRAMıNı KUTLADı   17:34   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN ILE SIYASI PARTILILERIN GENEL BAŞKANLARı VE GRUP BAŞKANLARıNA BAYRAM TELEFONU  
 
     
   

Bozan, “Turizm ve balıkçılık birlikte yürür..


Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı ve Kılıç Balıkçılık Başkanvekili İhsan Bozan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği toplantıda Bozan Bodrum’u örnek vererek turizm ve balık çiftliklerinin yan yana yürüyebileceğini iddia etti.

 

Tarih : 19 Ekim 2017 Perşembe 06:30   Okunma : 2137

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı ve Kılıç Balıkçılık Başkanvekili İhsan Bozan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği toplantıda Bozan Bodrum’u örnek vererek turizm ve balık çiftliklerinin yan yana yürüyebileceğini iddia etti.

 Turizm alanı ve Arkeolojik sit alanı dışında çiftlik alanlarının belirlendiğini  söyleyen Bozan  “Balık çiftlikleri kıyıdan en az 1,1 kilometre mesafede, 30 metre derinlikte ve 0.1 metre/saniye akıntı hızından daha yüksek alanlarda kurulabilir. Mersin ili deniz sınırları içerisinde yaklaşık 12 kurumdan oluşan bir komisyon, 8 deniz sahasında su ürünleri üretimi yapılabileceğini tespit etti, 4 alanda mutabık kalındı. Biri Dana adası, ikisi Aydıncık, biri Anamur bölgesinde olmak üzere 4 alan tespit edildi. Bu alanlar turizm, sit gibi alanlar değil. Bu komisyonun amacı da zaten bu tür ihtilafların önüne geçmekti. Bu dört alan tek bakanlık tarafından belirlenmedi. Aynı dönemde Aydın, İzmir, Muğla, Karadeniz’in çeşitli illeri ve Antakya’da yerler belirlendi” diye konuştu.

’10 bin ton civarında üretim yapılacak’

Kültür balıkçılığının yüzde 65’inin Muğla’da gerçekleştiğini anlatan Bozan, “Turizm ve balıkçılık birlikte yürür mü? Yürümüş. Bodrum özellikle Türk turizminin başkentlerinden birisi.  Bodrum Güllük’te 70 kilometrekarelik alanda üretim yapılıyor. Her bir çiftliğin ortalama kapasitesi 2 bin ton. Çiftlikler arasında 600 metre ile 1 km arasında mesafe var. 89 bin ton balık üretiliyor. Mersin’de 1852 metre kıyı mesafesi belirlendi. Dana adası ve Aydıncık sahillerinde koylarda değil, açık alanda yapacağız. 10 bin ton civarında üretim yapılacak. Abartıldığı kadar üretim yapılmayacak. Haliyle daha az kirlilik olacaktır. En büyük yalan, Muğla’daki çiftliklerin sökülüp Mersin’e getirileceğidir. Türkiye’nin büyümeye ve üretmeye ihtiyacı var. Bu alanların balık çiftliklerine açılmasının nedeni budur” ifadelerini kullandı.

‘Trix değeri hep 4’ün altında’

Balık çiftliklerin yılın 2 döneminde, mayıs ve ağustos aylarında denetlendiğini, yüzeyden, orta sudan ve dipten numune alınarak akredite laboratuarlarda tahlil edildiğini anlatan Bozan, “Trix indeksi çıkarılıyor. 4 trix değeri en iyi sonuçtur. Bodrum’da 30 yıldır balık üretimi yapılıyor ve 4’ün üzerinde trix indeksi çıkmadı. Balık çiftlileri denizi kirletiyor mu sorununun yanıtı budur.  Türkiye’deki yem teknolojisi üstün bir teknolojidir. Bir kilo canlı ağırlık almak için 2 kilo yem harcanıyor. Balık çiftliklerinin etrafında balık dışkısı ile beslenen balık türleri yoğunlaşır. Bazı akademisyenlerin iddia ettiği gibi yemin yüzde 20’sini balık yiyor, yüzde 80’i denizi kirletiyor ifadesi doğru değil. Kimse cebindeki parayı denize atmaz” dedi.

‘Balık çiftlikleri Norveç’le yarışabilecek kadar modern’

Türkiye’deki balık çiftliklerinin Norveç’le yarışabilecek kadar modern olduğunu savunan Bozan, “Balık çiftlikleri plansız başladı, koyların içinde başladı. 2008’de bakanlık turizmcilerin ve bizim görüşlerimizi alarak standartları yeniledi ve işletmeler kıyılardan uzaklaştı. Planlama hataları vardı, sektörün hızla büyüyeceği tahmin edilmemişti ama 2008’den sonra sıkıntı kalmadı. Mersin’deki alanlar 12 ayrı kurum tarafından belirlendi. Büyükşehir Belediyesi tarafından da ÇDP’ye işaretlenmedi. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Siz bunu işaretlemişsiniz şimdiyse kamuoyu baskısı nedeniyle farklı şeyler söylüyorsunuz. Bu bölgede sit alanı ve turizm alanı söz konusu değil” dedi.

‘Mersin’e ilk defa gelmiyoruz’

Bozan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim firmalarımız entegre firmalardır. Yumurtadan sofraya kadar zincirin tamamını kendisi üretiyor. Biz burada sadece çiftlik kurmayacağız. İşleme ve paketleme tesisleri, buz ve yem fabrikası kurulacak, yavru balık üretim tesisleri kurulacak. Dolayısıyla şu an aquakültür sektöründe 6 bin insan çalışıyor. Kılıç firması olarak 2 yılda 600 personele, 5 yıl içinde 1500 personele çıkmak istiyoruz. Biz buraya 2008’de geldik. O zaman da bir kamuoyu baskısı vardı. Muhalif duruş nedeniyle bazı alternatif sahaları aradık. Aydın bölgesine yatırım yaptık. Arnavutluk’ta üretime geçtik. Fas ve Tunus’ta yer belirledik ama oralarda üretime geçmedik. Mersin’de ciddi bir istihdamın sağlanacağı kesin. Bodrum’da personel bulmakta zorlanıyoruz. Burada daha kolay personel bulabileceğimizi düşünüyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  kılıç balıkçılık, balık çiftlikleri, su ürüneri yetiştiricileri, mersin.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA