|
|
|
Rektör Ahmet Çamsarı :“Balık çiftlikleri oldubittiye getirilmemeli”
|
Mersin’de, Muğla kökenli bir firma tarafından kurulması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili tartışmalara Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da katıldı. “İnsanın, ‘bu da nereden çıktı’ diyesi geliyor” diyen Çamsarı, balık çiftliklerinin oldubittiye getirilmemesi, ilgili kuru
|
|
|
Tarih :
23 Ekim 2017 Pazartesi 12:31
Okunma :
1260
|
Mersin’de, Muğla kökenli bir firma tarafından kurulması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili tartışmalara Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da katıldı. “İnsanın, ‘bu da nereden çıktı’ diyesi geliyor” diyen Çamsarı, balık çiftliklerinin oldubittiye getirilmemesi, ilgili kurumlar ve fakültelerle tartışmaya açılması gerektiğini söyledi.
Mersin’de son dönemin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen ve başta çevreciler olmak üzere Mersinlilerin tepkisini çeken balık çiftlikleri tartışma konusu olmaya devam ediyor. Muğla kökenli bir firmanın, Silifke, Aydıncık ve Anamur ilçelerinde 4 ayrı noktada balık çiftliği kurmak için hazırlıklara başlamasıyla kentte oluşan tepki giderek artıyor. Son olarak MEÜ Rektörü Prof. Dr. Çamsarı da tartışmalara katılarak, balık çiftlikleri konusundaki görüşlerini paylaştı.
“Bu iş biraz apar topar ve sanki oldubittiye getirildi”
MEÜ Rektörü Çamsarı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersinlilerin balık çiftliklerini bir anda karşılarında bulduklarını belirterek, konunun tartışmaya açılmadan birden gündeme getirilmesinin kentte şok etkisine neden olduğunu dile getirdi. Hiç kimsenin böyle bir girişimden çok da haberinin olmadığının altını çizen Çamsarı, “İnsanın, ‘bu da nereden çıktı’ diyesi geliyor. Bundan kimsenin haberinin olmadığını bütün kurum amirlerinin açıklamalarından da yayınlanan haberlerden de görüyorum. Neticede bende şöyle bir endişe var bu konuda; bu iş biraz apar topar ve sanki oldubittiye getirildi. Yani bu bölgede yapılacak şeylerin başta üniversite olmak üzere ilgili kurumlara danışılması gerekir. Bizim bu konuyla ilgili çok güçlü bir Çevre Mühendisliğimiz, çok güçlü bir Su Ürünleri Fakültemiz, Denizcilik Meslek Yüksekokulumuz var. Bize herhangi bir şekilde danışarak, bu işin artısı eksisi konuşularak yapılan bir iş değil bu” dedi.
“İlgili dinamiklerle tartışılıp öyle karar alınması lazım”
Medyadan takip ettiği kadarıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın da balık çiftlikleriyle ilgili rahatsızlığını ilettiğini ifade eden Çamsarı, “Çok ince eleyip sık dokumak lazım, artısıyla eksisiyle. Yapılacak bir yatırım veya bir işlem, o bölgenin halkına veya ekonomisine katkı sağlayacak ise bunun mutlaka ilgili dinamiklerle uzun uzun tartışılıp öyle karar alınması lazım. Burada zannediyorum insanların tepki göstermesinin ana nedeni de habersiz olmaları. Belki oturulup tartışılsa, örneğin ‘şu bölgelerin turizmle ilgisi yok, şu koyların yüzmeyle ilgisi yok, şurada deniz kirliliği şöyle engellenebilir’ gibi başlıklar geçse, kamuoyu yeterince bilgilendirilip de kararlar alınabilseydi böyle bir tepki olacağını da düşünmüyorum. Olumlu olumsuz tartışmaya açılmadan birden gördük olayı. Bu da biraz şok etkisi yarattı. Bence asıl infial habersiz yapılan işte oluyor. Kamuoyu ve kurumlar bu işin ne getireceği ne götüreceği konusunda bilgilendirilmedi. Belki uzun uzun tartışılsa insanlar da diyecek ki, ‘kurulsun ama şuraya kurulsun’. Ama biz bunu diyecek kadar bilgilendirilmeden önümüzde birden görünce ister istemez tepkiler doğuyor” diye konuştu.
“Fakültelerden bu konuda çalışma yapmalarını isteyeceğim”
“Bakanlık mutlaka halkının iyiliğini düşünür, bir şekilde istihdam artırma, ekonomisini düzeltme yönünde” diyen Çamsarı, “Üniversitemizde Çevre Mühendisliği ve Su Ürünleri Fakültemizde bu konuyla ilgili çok sayıda profesörümüz var. Onlardan da fikir alınabilirdi. Olaya müdahil olup, en azından yer belirlemede veya sosyal yapı olarak hangi bölge daha uygun bir katkı sunabilirlerdi. Bu bilgi azlığı nedeniyle de ister istemez infial oldu bence. Ben de bu konuda mutlaka fakültelere hem fikir soracağım hem çalışma yapmalarını isteyeceğim. Eğer eksik veya zarar verici bir şey de görürsek elimizden geldiğince, Lütfi Elvan zaten bu konuda hassas, yani Mersin’e yapılacak her işte mutlaka istişare etmek lazım, Bakanımızı da bilgilendirerek gerekiyorsa engel olunur buna, olunmalı. Ha yok ‘bölgeye katkısı olacak, çevre açısından da sorun yok’ raporu alırsak en azından kendi bölümlerimizden, o zaman da ‘yerleşim olarak şu bölge daha iyi olur’ fikrini belirtebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Bölge seçiminde yerellere de sormak gerekir”
Özellikle çevre ve turizm açısından konunun kamuoyunda ne kadar tartışıldığının sorgulanması gerektiğine de işaret eden Çamsarı, bu konulara mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Çamsarı, “Örneğin, herhalde Çevre Bakanlığı bunu görmüştür, ama diyelim ki, Carrettaların çoğaldığı bir bölgeye yaptılar. Bunu yerelle ne kadar tartıştılar veya Çevre Bakanlığı bu konuda herhangi bir şeyi atladı mı, en azından buna dikkat etmek lazım. Şurası kesin, sonuçta oraya yakın bir turizm alanı varsa bu bile görüntü açısından çok hoş olmayacaktı. Bunu birçok ilde gördük biz daha önce. Bir de bu tür tesisler kurulurken, bizim o kadar uzun sahillerimiz var ki, daha uygun yerler bulunabilir, illa şehre ve turizme yakın yerler olması gerekmiyor. Bölge seçiminde yerellere de sormak gerekir, çünkü harita üstünden görüldüğü gibi olmayabiliyor her zaman. Tesisleşmenin ya da turizmin olduğu mesela yat turizmi, üstünde hiçbir tesis olmaz ama adamlar yatla girer o koya, oralara yapmak iyi bir şey değil. Hele hele arkeolojik kalıntıların olduğu bölgelere çok dikkat etmek lazım. İnşallah yetkililer etmiştir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Komisyon oluşturulursa akademisyenlerimle destek veririm”
Balık çiftliklerinin bir sektör olduğunu ve balık ihtiyacının karşılanması için buralarda balık üretilebileceğini de kaydeden Rektör Çamsarı, ancak yer seçimi konusunda mutlaka tarafların, ilgililerin, bilim adamlarını fikirlerinin alınması gerektiğini vurguladı. konunun, sadece Çevre Mühendisliği değil, arkeoloji, turizm fakültesi gibi birçok tarafı bulunduğuna işaret eden Çamsarı, şunları söyledi:
“Gerekirse komisyon oluşturulur ilde. Biz de zevkle bu komisyonda yer alırız. Bu konuda bir araştırma olursa ben seve seve sonuna kadar bütün akademisyenlerimle destek veririm, çünkü olayla ilgili bölümlerimiz var. Merkezden verilmiş bazı kararları tabi ki biz şu an engelleyecek durumda değiliz ama elimizden geldiğince ne katkımız olursa yaparız.”
|
Paylaş : |
|
Etiketler :
|
Yorum Ekle
Yorumlar (0)
Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!
|
|
|
|