28 Eylül 2024 Cumartesi

21:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "MEDAWAR ÖDÜLÜNE LAYıK GÖRÜLEN MEHMET HABERAL HOCAMıZı TEBRIK EDIYORUM"   18:36   KıLıÇDAROĞLU`NA ÇUBUK`TAKI LINÇ GIRIŞIMI: “YAKıN O EVI” DIYE BAĞıRAN SEVIM GÖLYERI`NE 5 YıL 10 AY HAPIS CEZASı   16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   16:12   GAZETECI FARUK ZABCı VEFAT ETTI   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:10   AKDENIZ’DE DÜNYA TEMIZLIK GÜNÜ KAPSAMıNDA, MAHALLELERDE TEMIZLIK KAMPANYASı BAŞLATıLDı   15:07   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, MIÇOTAKIS`LE GÖRÜŞMESINDE TÜRK KARASULARı IHLALLERININ GÜNDEME GELDIĞINI SÖYLEDI   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:41   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: "ERKEN SEÇIMIN KOŞULLARıNı YARATMAK IÇIN TOPLUMU ÖRGÜTLEMEYE IHTIYAÇ VAR"   11:09   KANDILLI RASATHANESI, DENIZ DIBI SISMOMETRELERLE DEPREM VERISI ELDE EDECEK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   01:21   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, NEW-YORK`TA KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR ILE BIR ARAYA GELDI: “KUZEY KıBRıS`ıN HAKLı DAVASı ER YA DA GEÇ HAK ETTIĞI NOKTAYA ULAŞACAK"  
 
     
   

İtalyan Medya Araştırma Merkezi’nin Raporu: ’Türkiye’de Medyanın Bağımsızlığı Ve İfade Özgürlüğü Yüksek Risk Altında’


İtalya merkezli Medya Çoğulculuğu ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nin 2020 yılı değerlendirme raporuna göre, “İfade özgürlüğünün korunması”, “Doğru bilgiye ulaşma hakkı”, “Medyanın politik bağımsızlığı”, “Editöryel bağımsızlık” ve “Kamu yayıncılığının yönetimi ve finansmanının bağımsızlığı” yüzde 90’ın üzerinde risk altında.

 

Tarih : 5 Ağustos 2021 Perşembe 19:10   Okunma : 856

İtalya merkezli Medya Çoğulculuğu ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nin 2020 yılı değerlendirme raporuna göre, “İfade özgürlüğünün korunması”, “Doğru bilgiye ulaşma hakkı”, “Medyanın politik bağımsızlığı”, “Editöryel bağımsızlık” ve “Kamu yayıncılığının yönetimi ve finansmanının bağımsızlığı” yüzde 90’ın üzerinde risk altında.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Medya Çoğulculuğu ve Medya Özgürlüğü Merkezi (CMPF), 2020 yılının değerlendirildiği; Avrupa Birliği, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’de “Medya Çoğulculuğunu İzleme” çalışmasının Türkiye raporunu yayımladı.

Çalışmada, medya çoğulculuğuna yönelik riskler “Temel Koruma”, “Piyasa Çoğulluğu”, “Siyasi Bağımsızlık” ve “Sosyal Kapsayıcılık” alanlarında incelendi.

Her alan için sonuçlar yüzde 0 ile yüzde 100 arasında ölçeklendirildi.  0-33 arası düşük risk, 34-66 arası orta risk, 67-100 arası da yüksek risk olarak belirlendi. Türkiye, belirlenen dört alanın hepsinde yüksek risk kategorisinde yer aldı.

Çalışmanın Türkiye raporu, akademisyenler Yasemin İnceoğlu, Ceren Sözeri ve Tirse Erbaysal Filibeli tarafından hazırlandı.

Rapora göre; “Temel Koruma” alanındaki “ifade özgürlüğünün korunması”, “doğru bilgiye ulaşma hakkı”, “medyanın politik bağımsızlığı”, “editöryel bağımsızlık” ile “Politik bağımsızlık” alanındaki “kamu yayıncılığının yönetimi ve finansmanının bağımsızlığı” yüzde 90’ın üzerinde risk ile karşı karşıya.

CMPF raporunda dikkat çeken diğer noktalar şöyle:

“10 MEDYADAN 9’U DEVLETE BAĞLI SEKTÖRLERE YATIRIM YAPIYOR:

 En çok izlenen 10 televizyon kanalının ve en çok okunan 10 gazetenin sahibinin dokuzu inşaat, enerji, madencilik, turizm, telekomünikasyon gibi devlete bağlı sektörlere yatırım yapıyor. Türkiye son beş yıldır demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda geri adım atıyor, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü endekslerinde Avrupa'nın çok gerisinde.

GAZETECİLERİ TUTUKLAMADA ÇİN’DEN SONRA EN KÖTÜ ÜLKE:

Türkiye yüzde 82 ile ‘Temel Koruma’ alanında yüksek risk altında. ‘Temel Koruma’ alanında değerlendirilen ‘Bilgi edinme hakkında’ yüzde 96, ‘Medyanın Bağımsızlığı’ yüzde 71, ‘Geleneksel Medyaya ve İnternete erişim’ yüzde 75 ile yüksek risk altında. Türkiye, ‘gazetecileri tutuklama’ oranında halen Çin’den sonra dünyanın en kötü ülkelerinden biri durumunda.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün analizi, haber programları kategorisinde, yayın durdurmanın yüzde 73'ünün ve para cezalarının yüzde 69'unun Halk TV, Tele1, FOX ve KRT TV'ye verildiğini gösterdi.

RTÜK, PİYASAYA İLİŞKİN VERİ PAYLAŞMIYOR:

RTÜK, AKP ve siyasi ortağı MHP tarafından kontrol altında tutuluyor. Türkiye, ‘Piyasa Çoğulluğu’ alanında yüzde 78 ile yüksek risk altında. RTÜK, 2012 yılından beri piyasaya ilişkin veri paylaşmıyor. Türkiye, Piyasa Çoğulluğu kategorisinde değerlendirilen ‘Medyanın Sahiplik Yapısındaki Şeffaflıkta’ yüzde 78 oranla yüksek risk altında.

2020’DE 322 BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ:

Gazetecilerin parlamentoya ve resmi basın toplantılarına erişimini sağlayan basın kartı dağıtma yetkisi, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı'na devredildi. 2020'de 322 gazetecinin basın kartı iptal edildi.

EDİTÖRYEL BAĞIMSIZLIK EN YÜKSEK RİSKİ TAŞIYOR:

Türkiye’de editöryel bağımsızlık yüzde 97 ile en yüksek riski taşıyor. Tüm özdenetim araçları etkisiz. Gazetelerde ombudsman yok.  Kamu hizmeti yayıncılığının yönetimi ve finansmanı yüzde 92 ile yüksek risk altında. TRT, ‘tarafsız kamu tüzel kişiliği’ olarak tanımlanıyor ama uygulamada TRT genel müdürünün atanması ve görevden alınmasına ilişkin yasak güvence yok.

KADINLAR TRT’YE ULAŞAMIYOR:

Kadınların medyaya ulaşması yüzde 97 ile yüksek risk altında. Türkiye'de kamu yayıncılık hizmeti sunan TRT'de cinsiyet eşitliği politikası yok. TRT yönetim kurulunda tek bir kadın yok. Kadın uzmanlar, bilgilendirici ve politik programlara erkekler kadar davet edilmiyor. Azınlıklar, kamu yayınına ulaşmakta zorlanıyor.”

TUĞÇE BİÇER

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, İTALYAN, MEDYA, ARAŞTIRMA, MERKEZİ, RAPORU, TÜRKİYE, MEDYANIN, BAĞIMSIZLIĞI, İFADE, ÖZGÜRLÜĞÜ, YÜKSEK, RİSK

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA