29 Aralık 2024 Pazar

20:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, AĞBABA`YA TAZIYE ZIYARETINDE BULUNDU   18:38   BAKıRHAN: "ROBOSKI, KÜRT SORUNUDUR. ROBOSKI ÇÖZÜLMEDEN, FAILLER YARGıLANMADAN KÜRT MESELESI ÇÖZÜLMEZ^"   18:22   DEM PARTI`DEN İMRALı ZIYARET AÇıKLAMASı: "GÖRÜŞMENIN IÇERIĞI HAKKıNDAKI BILGILER VE DEĞERLENDIRMELERI HEYETIMIZ ILERLEYEN SAATLERDE PAYLAŞACAK"   17:48   “YURTTAŞ SESLENIYOR, HAKKıMıZı ALACAĞıZ MITINGI”    17:16   AHMET ÖZER`DEN USULSÜZLÜK IDDIALARıNA TEPKI: "TARAFıM VE YÖNETIMIME DAIR OLUMSUZ BIR ALGı YARATıLMA ÇABASı"   16:19   İLHAN TAŞCı`DAN EBUBEKIR ŞAHIN`E: SIZ HEM SAVCı, HEM HAKIM, HEM CELLATLıĞA SOYUNUYORSUNUZ   15:27   ÖZGÜR ÖZEL: "ERDOĞAN, ŞAM`ı FETHETMEYI BıRAK. YURDA DÖN, EMEKLININ VE EMEKÇININ GÖNLÜNÜ FETHET"   15:15   MANSUR YAVAŞ: “VATANDAŞ HAKKıNA SAHIP ÇıKıYOR, UMARıM DUYARLAR"   14:43   "SIZE SÜRESIZ YAYıN DURDURMA CEZASı VERILMELI"   14:42   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANı`NA: "YÜZ BINLER SEL OLUP AKMıŞSA, ÜLKEYI YÖNETENE ‘ISTIFA` DIYE SESLENIYORSA SEÇIMDEN KAÇAMAZSıN"   14:11   ``PERIŞANıZ, ÖLDÜK, BITTIK, AÇıZ. ET YOK, YUMURTA YOK, SÜT YOK, SOFRADA YOĞURT YOK``   12:11   ÖZGÜR ÖZEL: "ŞıRNAK ULUDERE ROBOSKI`DE 13 YıL ÖNCE BOMBALANARAK KATLEDILEN 34 SIVIL YURTTAŞıMıZı RAHMETLE ANıYORUM"   12:05   AYLIN NAZLıAKA`DAN MERKEZ HAKEM KURULU`NA `GAMZE DURMUŞ PAKKAN` TEPKISI: “ANNELIK, BIR KADıNıN MESLEK HAYATıNı DURAKLATMA VEYA SONA ERDIRME SEBEBI OLMAMALıDıR”   11:28   POŞET FIYATLARıNA ZAM... 5 YıLDıR 25 KURUŞA SATıLAN PLASTIK POŞETLER, YENI YıLDAN ITIBAREN 50 KURUŞA SATıLACAK   10:50   CHP MALATYA MILLETVEKILI VELI AĞBABA`NıN BABASı HAYATıNı KAYBETTI   09:55   RTÜK ÜYESI İLHAN TAŞCı, RTÜK`ÜN 2024 ``KARNESINI`` PAYLAŞTı: "RTÜK, MUHALIF KANALLARA YANDAŞLARA GÖRE TAM 10 KAT CEZA KESEREK, ELEŞTIREL YAYıNCıLARı EKONOMIK OLARAK RESMEN SILKELEDI"   09:35   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN SOĞUK HAVADA ‘KAYNAR` IKRAMı   09:08   MERSIN`I YENI YıL COŞKUSU SARDı   01:46   ALıŞVERIŞ POŞETINE ZAM: 86 KURUŞ OLDU   21:35   NARIN GÜRAN CINAYETI DAVASı... DURUŞMAYA YARıN DEVAM EDILECEK  
 
     
   

İtalyan Medya Araştırma Merkezi’nin Raporu: ’Türkiye’de Medyanın Bağımsızlığı Ve İfade Özgürlüğü Yüksek Risk Altında’


İtalya merkezli Medya Çoğulculuğu ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nin 2020 yılı değerlendirme raporuna göre, “İfade özgürlüğünün korunması”, “Doğru bilgiye ulaşma hakkı”, “Medyanın politik bağımsızlığı”, “Editöryel bağımsızlık” ve “Kamu yayıncılığının yönetimi ve finansmanının bağımsızlığı” yüzde 90’ın üzerinde risk altında.

 

Tarih : 5 Ağustos 2021 Perşembe 19:10   Okunma : 882

İtalya merkezli Medya Çoğulculuğu ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nin 2020 yılı değerlendirme raporuna göre, “İfade özgürlüğünün korunması”, “Doğru bilgiye ulaşma hakkı”, “Medyanın politik bağımsızlığı”, “Editöryel bağımsızlık” ve “Kamu yayıncılığının yönetimi ve finansmanının bağımsızlığı” yüzde 90’ın üzerinde risk altında.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Medya Çoğulculuğu ve Medya Özgürlüğü Merkezi (CMPF), 2020 yılının değerlendirildiği; Avrupa Birliği, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’de “Medya Çoğulculuğunu İzleme” çalışmasının Türkiye raporunu yayımladı.

Çalışmada, medya çoğulculuğuna yönelik riskler “Temel Koruma”, “Piyasa Çoğulluğu”, “Siyasi Bağımsızlık” ve “Sosyal Kapsayıcılık” alanlarında incelendi.

Her alan için sonuçlar yüzde 0 ile yüzde 100 arasında ölçeklendirildi.  0-33 arası düşük risk, 34-66 arası orta risk, 67-100 arası da yüksek risk olarak belirlendi. Türkiye, belirlenen dört alanın hepsinde yüksek risk kategorisinde yer aldı.

Çalışmanın Türkiye raporu, akademisyenler Yasemin İnceoğlu, Ceren Sözeri ve Tirse Erbaysal Filibeli tarafından hazırlandı.

Rapora göre; “Temel Koruma” alanındaki “ifade özgürlüğünün korunması”, “doğru bilgiye ulaşma hakkı”, “medyanın politik bağımsızlığı”, “editöryel bağımsızlık” ile “Politik bağımsızlık” alanındaki “kamu yayıncılığının yönetimi ve finansmanının bağımsızlığı” yüzde 90’ın üzerinde risk ile karşı karşıya.

CMPF raporunda dikkat çeken diğer noktalar şöyle:

“10 MEDYADAN 9’U DEVLETE BAĞLI SEKTÖRLERE YATIRIM YAPIYOR:

 En çok izlenen 10 televizyon kanalının ve en çok okunan 10 gazetenin sahibinin dokuzu inşaat, enerji, madencilik, turizm, telekomünikasyon gibi devlete bağlı sektörlere yatırım yapıyor. Türkiye son beş yıldır demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda geri adım atıyor, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü endekslerinde Avrupa'nın çok gerisinde.

GAZETECİLERİ TUTUKLAMADA ÇİN’DEN SONRA EN KÖTÜ ÜLKE:

Türkiye yüzde 82 ile ‘Temel Koruma’ alanında yüksek risk altında. ‘Temel Koruma’ alanında değerlendirilen ‘Bilgi edinme hakkında’ yüzde 96, ‘Medyanın Bağımsızlığı’ yüzde 71, ‘Geleneksel Medyaya ve İnternete erişim’ yüzde 75 ile yüksek risk altında. Türkiye, ‘gazetecileri tutuklama’ oranında halen Çin’den sonra dünyanın en kötü ülkelerinden biri durumunda.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün analizi, haber programları kategorisinde, yayın durdurmanın yüzde 73'ünün ve para cezalarının yüzde 69'unun Halk TV, Tele1, FOX ve KRT TV'ye verildiğini gösterdi.

RTÜK, PİYASAYA İLİŞKİN VERİ PAYLAŞMIYOR:

RTÜK, AKP ve siyasi ortağı MHP tarafından kontrol altında tutuluyor. Türkiye, ‘Piyasa Çoğulluğu’ alanında yüzde 78 ile yüksek risk altında. RTÜK, 2012 yılından beri piyasaya ilişkin veri paylaşmıyor. Türkiye, Piyasa Çoğulluğu kategorisinde değerlendirilen ‘Medyanın Sahiplik Yapısındaki Şeffaflıkta’ yüzde 78 oranla yüksek risk altında.

2020’DE 322 BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ:

Gazetecilerin parlamentoya ve resmi basın toplantılarına erişimini sağlayan basın kartı dağıtma yetkisi, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı'na devredildi. 2020'de 322 gazetecinin basın kartı iptal edildi.

EDİTÖRYEL BAĞIMSIZLIK EN YÜKSEK RİSKİ TAŞIYOR:

Türkiye’de editöryel bağımsızlık yüzde 97 ile en yüksek riski taşıyor. Tüm özdenetim araçları etkisiz. Gazetelerde ombudsman yok.  Kamu hizmeti yayıncılığının yönetimi ve finansmanı yüzde 92 ile yüksek risk altında. TRT, ‘tarafsız kamu tüzel kişiliği’ olarak tanımlanıyor ama uygulamada TRT genel müdürünün atanması ve görevden alınmasına ilişkin yasak güvence yok.

KADINLAR TRT’YE ULAŞAMIYOR:

Kadınların medyaya ulaşması yüzde 97 ile yüksek risk altında. Türkiye'de kamu yayıncılık hizmeti sunan TRT'de cinsiyet eşitliği politikası yok. TRT yönetim kurulunda tek bir kadın yok. Kadın uzmanlar, bilgilendirici ve politik programlara erkekler kadar davet edilmiyor. Azınlıklar, kamu yayınına ulaşmakta zorlanıyor.”

TUĞÇE BİÇER

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, İTALYAN, MEDYA, ARAŞTIRMA, MERKEZİ, RAPORU, TÜRKİYE, MEDYANIN, BAĞIMSIZLIĞI, İFADE, ÖZGÜRLÜĞÜ, YÜKSEK, RİSK

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 


 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA