10 Ocak 2025 Cuma

22:50   CHP MILLETVEKILLERINDEN OLUŞAN ÇALıŞMA GRUBU ELAZıĞ`DA   22:03   FATIH ERBAKAN`DAN ERKEN SEÇIM ÇAĞRıSı: İKTIDAR IÇIN ARTıK GITMENIN VAKTI GELMIŞTIR   19:43   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı HATIMOĞULLARı: “BARıŞıN GELMESI IÇIN ELIMIZDEN GELEN HER ŞEYI YAPMAK ÜZERE YOLA KOYULDUK”   19:24   AFAD: İRAN`ıN MARAKEH KENTINDE 4,3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDAN GELDI     19:02   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “ 13`ÜNCÜ CUMHURBAŞKANı, CHP`NIN GÖSTERDIĞI ADAY OLACAK”   18:59   ÖZGÜR ÖZEL, MERSIN`DE... “KıRMıZı KARTı ÇAKıN ALıNLARıNA, GETIRIN SANDıĞı. BıKTıK ARTıK SIZDEN. GIDIYORSUNUZ, HALKıN IKTIDARı GELIYOR”   15:20   ÖZGÜR ÖZEL, MERSIN`DE ESNAF ZIYARETI YAPTı... “ASGARI ÜCRETIN ALTıNDA ELEMAN ÇALıŞTıRSA CEZA KESERLER, DEVLET KENDI EMEKLISINE 12 BIN LIRA VERIYOR”   14:26   6 YAŞıNDAKI ŞIRIN`IN KATLEDILMESIYLE ILGILI DAVADA JET YARGıLAMA, JET KARAR: MUSTAFA ÖRÜN`E AĞıRLAŞTıRıLMıŞ MÜEBBET VE 51 YıL HAPIS CEZASı   14:25   DEM PARTI: "HIÇ KIMSE DEM PARTI`DEN ‘SÜREÇ KARŞıTLıĞı` ÇıKARAMAZ"   13:56   DİSK BAŞKANı ÇERKEZOĞLU: “2024 YıLı, IKTIDARıN SÖYLEMLERININ AKSINE ASGARI ÜCRETLININ ENFLASYON ALTıNDA EZILDIĞI BIR YıL OLDU”   13:28   ÖZGÜR ÖZEL ,"MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, 6 ŞUBAT DEPREMINDEN SONRA 450 BIN DEPREMZEDEYI MISAFIR ETTI"   13:21   CHP`DEN `MEB VE ÜLKÜ OCAKLARı PROTOKOLÜ`NÜN IPTALI IÇIN DAVA...SUAT ÖZÇAĞDAŞ: "YUSUF TEKIN`IN IKTIDAR HıRSıNıN ÜLKENIN GELECEĞINI KARARTMASıNA IZIN VERILMEMELIDIR"   12:31   CHP`LI TANRıKULU: EN FAZLA IHTIYAÇ DUYDUĞUMUZ MESELE BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ VE HALKıN HABER ALMA HAKKıDıR AMA BUNLARıN TÜMÜ YOK EDILME AŞAMASıNDA   11:20   ÖZGÜR ÖZEL MERSIN`DE... ÖZEL: "SAAT 15.00`TE UZUN SÜREDIR BEKLENEN BIR BAŞLANGıCı YAPACAĞıZ"   10:28   ANAYASA MAHKEMESI, "ÖRGÜT ÜYESI OLMAMAKLA BIRLIKTE ÖRGÜT ADıNA SUÇ IŞLEME" HÜKMÜNÜ IKINCI KEZ IPTAL ETTI   09:58   ANAYASA MAHKEMESI, ULUDAĞ ALANı HAKKıNDA KANUN`UN BAZı MADDELERINI IPTAL ETTI   01:35   YSK: 38 SIYASI PARTININ SEÇIMLERE GIRME YETERLILIĞI VAR   15:47   MURAT EMIR`DEN İÇIŞLERI BAKANı YERLIKAYA`YA: ‘SOMALI CUMHURBAŞKANı`NıN OĞLUNA KAZA SONRASı TÜRKIYE CUMHURIYETI VATANDAŞLıĞı VERILMIŞ MIDIR?`   15:03   MERSIN`DE YAŞAYAN BIR KIŞININ EVINDEN 10 KAMYONET ÇÖP ÇıKTı   14:19   ALI MAHIR BAŞARıR: "BIR KIŞI ÇıKACAK, DIĞER KIŞI ÜÇÜNCÜ KEZ ADAY OLACAK. BU YÜZDEN DE BIR ANAYASA DEĞIŞECEK. BU UTANÇ VERICI BIR DURUMDUR"   
 
     
   

Elektrikli Araçlar Çare Mi? Yeni Bir Sorun Mu


Küresel Isınma’nın etkilerini giderek artan doğal felaketlerle deneyimlemeye başladık. Devletler ve devlet üstü kurumlar Küresel Isınma’nın temel sebebi olan karbon emisyonunu azaltmak ve nihai olarak sıfıra indirgemek için hedefler ortaya koydu. Son olarak Avrupa Birliği’nin duyurduğu 2050 ‘sıfır emisyon’ hedefi, ulaşımda dizel ve benzin yakıtlarının kullanılamayacağını öngörüyor. Peki içten yanmalı motorların geleceği ne olacak? Elektrikli araçlar lanse edildiği gibi tek çare mi? Dünyanın en büyük alternatif yakıt sistemleri devi BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, elektrikli araçların problemlerini ve onlara alternatif olabilecek seçenekleri sıraladı.

 

Tarih : 9 Eylül 2021 Perşembe 22:52   Okunma : 527

Yaz ayını yaşadığımız Kuzey Yarımküre’de yaşanan sel felaketleri, mevsim normallerin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle yaşanan kuraklık ve orman yangınları Küresel Isınma’nın tetiklediği çevre felaketleri olarak görülüyor.

Küresel Isınma’yı tetikleyen karbon salımı değerlerini düşürmek için adımlar atan devletler ve devlet üstü kurumlar ulaşımdan enerji üretimine birçok alanda emisyon değerlerini düşürmek için yeni kısıtlamalar devreye sokuyor. Enerji üretiminde büyük ölçüde yenilebilir kaynaklara geçiş mümkünken, ulaşımda emisyon değerlerini düşürmek için ortaya konulan alternatifler yetersiz kalıyor. Dünyanın en büyük alternatif yakıt sistemleri üreticisi BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, içten yanmalı motor teknolojilerinin geleceğini ve elektrikli araçlara alternatif olabilecek seçenekleri sıraladı.

‘ULAŞIMDA HENÜZ KESİN ÇÖZÜM ORTAYA KONULMADI’

Karbon salımı değerlerinin acilen düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Kadir Örücü, “Günümüzde yaşadığımız doğal felaketlerin kaynağı Küresel Isınma. Küresel Isınma’nın belirli ölçüde durdurulmasının tek çözümü de karbon salımı değerlerinin azaltılmasından geçiyor. Avrupa Birliği, İngiltere ve Japonya’nın öncülük ettiği yeni karbon emisyon hedefleri, karbon salımının düşürülmesi ve Küresel Isınma’nın geriletilmesi için önemli adımlar. Ancak bunun nasıl yapılacağı önemli bir tartışma konusu. İngiltere’nin ortaya attığı ‘Yeşil Plan’ enerji üretiminde akılcı çözümler ortaya koysa da ulaşımda hangi çözümlerin ortaya konulacağı, içten yanmalı motor teknolojilerinin nasıl bir anda terk edileceği gibi sorunlar halen geçerliliğini koruyor” diye konuştu.

“ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN LİTYUM BATARYALARI ZEHİR SAÇIYOR”

Elektrikli araçların batarya teknolojilerini sorgulayan BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Cep telefonlarımızda, dizüstü bilgisayarlarımızda kullandığımız lityum bataryalar, elektrikli araçlarda da kullanılıyor. Diğer batarya teknolojilerinde geri dönüşüm mümkünken, lityum-ion bataryalarda geri dönüşüm yüzde 5 civarında gerçekleşiyor. Birmingham Üniversitesi’nde elektrikli araçlar için batarya teknolojileri üzerinde çalışan ekibin lideri Paul Anderson yakın tarihte İngiliz basın kuruluşu BBC’ye verdiği demeçte lityum bataryaların oldukça zehirli olduğu bu nedenle geri dönüşümünün büyük maliyetlerle gerçekleştiğini belirtmişti. Elektronik cihazlarımızın görece daha küçük ve geri dönüşüm maliyeti çok yüksek olan kullanılmış lityum bataryaları çöp olarak Afrika ülkelerine gönderiliyor. Elektrikli araçların kullandığı lityum bataryalar çok daha ağır. Ortalama bir elektrikli aracın 70 kilo lityum barındırdığını ve bu bataryaların 2-3 yıl ömrünün olduğunu düşünürseniz, elektrikli araçların doğa için barındırdığı tehlikenin farkına varabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“OTOMOTİV ÜRETİCİLERİ AR-GE ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRDI”

Dünya çapında otomotiv üreticilerinin batarya teknolojileri ve lityum bataryaların geri dönüşümü için ciddi miktarda yatırımı Ar-Ge çalışmalarına harcadığını söyleyen Örücü, “Nissan’ın lityum bataryaların dönüşümü yönünde ciddi araştırmaları bulunuyor. Renault ve Volkswagen gibi Avrupalı üreticiler ise lityum bataryaların yerini alabilecek yeni batarya teknolojilerinin üzerinde duruyor. Hızlı şarj olabilecek, daha hafif ve daha uzun menzili karşılayabilecek bataryalar için büyük bir yarış var. Ancak henüz sonuç görünmüyor” dedi.

“ALTYAPI EN BÜYÜK SORUNLAR ARASINDA YER ALIYOR”

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin elektrikli araçlar için altyapı çalışmalarına başladığını, AB’nin bu konuda teşvik dağıttığını belirten Kadir Örücü, “Avrupa Birliği ülkelerinde elektrikli araçların şarj olabilmesi için altyapı çalışmaları başladı. Ancak dünyanın geri kalanında bu denli masraflı ve ülke çapında gerçekleşecek, karmaşık bir altyapıyı kuracak ülke sayısı ne yazık ki çok az. Teknolojiyi geriden takip eden gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde elektrikli araçların nasıl yaygınlaşacağı şüphesini koruyor. Günümüzdeki eğilimlere bakarak, otomotiv üreticilerinin gelişmiş ülkeler için ayrı, diğer ülkeler için ayrı araçlar üreteceğini öngörüyoruz. Bu durum yalnızca gelişmiş olan ülkelerdeki karbon salımı seviyelerini düşürecek, dünya nüfusunun çoğunluğunun barındığı ülkelerde kirletici yakıtlar kullanılmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

“ATIK MADDELERDEN, UCUZA ÜRETİLİYOR: BioLPG”

Biyolojik yakıtların giderek geliştiğini, atıklardan uzun yıllardır metan gazı elde edildiğini hatırlatan Kadir Örücü, “Biodizel yakıtına benzer bir süreçle elde edilen BioLPG, geleceğin yakıtı olabilir. Üretiminde atık palm yağı, mısır yağı, soya yağı gibi bitkisel temelli yağlar kullanılabilirken ayrıca biyolojik atık olarak görülen, atık balık ve hayvan yağları, gıda üretiminde atık haline dönüşen yan ürünlerden de faydalanılan BioLPG hali hazırda İngiltere, Hollanda, Polonya, İspanya ve ABD’de üretilip kullanıma sunuluyor. Hem atıklardan üretilmesi hem de üretim maliyetlerinin düşük olması BioLPG’yi anlamlı kılıyor” dedi.

“LPG CİDDİ BİR ALTERNATİF”

Elektrikli araçlar için batarya teknolojisinin beklendiğini ve içten yanmalı motorların bir anda terk edilemeyeceğinin altını çizen Kadir Örücü, “Elektrikli araçlar için daha uzun mesafeleri kat etmelerini sağlayacak daha çevreci batarya teknolojilerinin bulunması, yaygınlaşmaları için büyük önem arz ediyor. Öte yandan içten yanmalı motorlara bir anda ‘elveda’ dememiz mümkün değil. Gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı zayıflığı, elektrikli araçların ucuz bir teknoloji geliştirilene kadar pahalı olması da denkleme kattığımızda, LPG en akılcı seçenek olacaktır. Küresel Isınma’nın etkilerini durdurmak için önlemler aldığımız süreçte LPG içten yanmalı motora sahip araçlar ortadan kalkıncaya dek varlığını sürdürecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 


 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA