Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında, Konuyla ilgili açıklama yapan MERÇED Yönetim Kurulu Üyesi ve ilgili şahısların avukatı olarak konuşan Av. Semra Kabasakal, Mersin'de çok sayıda balık çiftliğine onay verildiğini belirterek, verilen onayların ÇED Yönetmeliği gereği ilgili kurumlarda ilan edilmediğinin tespit edildiğini ifade etti.
Kabasakal, ''70'e yakın firma, 1 milyar dolarlık yatırım için Mersin kıyılarını hedef seçmiştir. Ne yazık ki, Muğla’da denizi kirlettiği ve turizmi kötü etkilediği gerekçesiyle tepkilere neden olan balık çiftliklerinin şimdi de Mersin'de kurulması planlanıyor. Bu firmaların Muğla'da geri dönülmez tahribatlar yaratmasından sonra Silifke ve Aydıncık civarında balık çiftliği kurmayı planladığı ortaya çıkmıştır.'' dedi.
Yapılması planlanan çiftliklerden 35 firmaya izin verildiğini ve bu onayların kamuoyu ile paylaşılmadığını vurgulayan Kabasakal konuşmasına "ÇED yönetmeliği gereği ilgili kurumlarda ilan edilmediği görülmektedir” dedi.
Kabasakal, " Nitekim dava konusu olayımızda da ÇED raporu alınmaması için aynı yöntem uygulanmıştır. Oysa ki Danıştay’ın birçok kararında belirtildiği üzere kümülatif etki değerlendirilmesi dikkate alınarak civardaki tüm balık çiftliklerinin gözden geçirilmesi ve Mersin Valiliğince izin verilen, Mersin İli Aydıncık İlçesi Soğuksu Mevkii’ndeki Turan Turizm Şirketi tarafından yapılması planlanan su ürünleri (çipura-levrek) yetiştiriciliği ile ilgili 18.09.2017 tarihli Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir Kararının planlama ilkeleri, kamu hukukuna ve yasaya aykırı olması sebebiyle ileride telafisi güç zararlar doğması ihtimaline binaen işlemin iptali ve dava sonuna kadar yürütmenin durdurulması talebiyle MERÇED ve Mersin Sevdalısı şahıslar tarafından dava açılmıştır. Bu husustaki dava dilekçemiz Mersin İdare Mahkemesi’ne verilecektir” diyerek hukuksal mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.
M. Gülşah Arslan