Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, başta Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi olmak üzere, yıllardır yatırımcı bekleyen turizm alanlarının durumunu meclis gündemine taşıdı.
Bazı Vergi Kanunları’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerine TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Kuyucuoğlu, “Bu düzenleme ile kirada olan taşınmazların satılarak gelir elde edilmesi planlanıyor. Lojmanlarda bu kapsama alınarak, sosyal devlet olması gereken devlet, kamu çalışanlarına sağladığı bir kısım imkanlardan vazgeçiyor. Lojmanlar yenilerek kamu yararına kullanılmalıdır. Devlet yeterli ücret ödeyemediği personeline hiç olmazsa bu konuda kolaylık sağlamaya devam etmelidir. Devletin boşalan kasası, satılan lojmanlardan gelecek paralara kaldıysa vay Türkiye’nin haline” dedi.
Turizmin tekrar ayağa kaldırılması ve geliştirilmesi için kiraların uzatılması veya tahsislerin satılması yerine çok farklı tedbirlere ihtiyaç olduğunu kaydeden Kuyucuoğlu, “Turizmin canlanması için ilk şart demokrasi eksikliğinin giderilmesidir. Bunun için demokratik bir ülke olmanız gerekir. OHAL’inkalkması gerekir. İkinci şart barış, huzur ve güvenliktir. Üçüncü şarthukukun üstünlüğüdür. Dördüncü şart ise komşu ve diğer ülkelerle sorunsuz olmaktır. Bu şartları şu anda yerine getirdiğimiz söylenemez. Bu şartlarda sektörün büyümesi de zor görünüyor” diye konuştu.
Türkiye’nin 1960’larda başlayan turizm hamlesiyle turizme bugüne kadar 100 milyar dolar yatırım yaptığını kaydeden Kuyucuoğlu, “Seçim bölgem Mersin de önemli bir turizm potansiyeli olan ve 100 binin üzerinde yazlık ve ikinci konut dediğimiz konutun yer aldığı, sahilleriyle ciddi bir iç turizm merkezidir. Mersin'in dış turizme açılması için önemli olan ve yıllardır gündemde olan 10 bin yatak kapasiteli Kazanlı-Tarsus Turizm Bölgesi ise yılan hikâyesine dönmüştür. AKP'li bakanlar bu hikâyeyi on yıldır her seçim döneminde satmakta ama bir türlü sonuca ulaşamadık. Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi’nde arsa tahsisleri 7 yıl önce yapıldı. Mersin’de düzenlenen 2013 Akdeniz Oyunları’nda turizm bölgesinin bitirileceği ve sporcuların da bu tesislerde kalacağı dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Tarsus Şelalesi’nde düzenlenen basın toplantısında, yanında yatırımcıları da alarak ilan edilmişti. Tahsis alan firmalara Antalya’dan da tahsis yapılmış, bu firmalara Antalya’dan tahsis yapılırken Mersin’den de birer tane tahsis yapılmıştır. Ama Antalya’daki tesisleri yapan firmalar, Mersin’de çivi dahi çakmadılar. Siz tahsis sürelerini uzatacağınıza tahsis edilen arsalarda inşaatların yapılmasını sağlayın. Mersin'de yıllar önce ilan edilen 7 adet turizm bölgesi vardır ancak hiçbiri de gerçekleşmemiştir” dedi.